Alegerea celui mai potrivit vin lângă brânză pare la îndemâna oricui, dar nu este. Fiecare tip de brânză „cere” un anumit soi de vin pentru ca „tovărășia” lor să satisfacă cele mai rafinate gusturi. FANATIK vă oferă „rețeta” pentru a savura la maxim „perechea” brânză-vin cea mai potrivită. Evident, la șprițuri de poveste!
Șprițuri de poveste. Ce vinuri merg cu brânza pentru o satisfacție gustativă maximă
Șprițuri de poveste… Brânză și vin… „Pour les connaisseurs”, cum spun francezii, mari consumatori de delicatese, în speță de brânzeturi fine și vinuri-pereche bine alese. Pentru că, la fel ca în viață, într-un cuplu este musai să existe chimie… atenție: nu chimicale!… pentru o conviețuire perfectă.
De câte ori v-ați întrebat, cu brânza pe masă, care ar fi cel mai potrivit vin? Dacă brânza vine la sfârșitul mesei, conform tradiției franceze, că tot am amintit de francezi, e simplu: beți vinul pe care l-ați băut înainte, în timpul mesei!
Dar dacă brânza apare ca antreu? Atenție: antreu, nu aperitiv! Aperitive sunt băuturile, țuiculiță, pălincă, votcă, gin, whisky, cocteiluri. Antreuri sunt „mizilicurile”: salata de boeuf, salata de vinete, zacusca, salamurile, pateul de ficat și, nu în ultimul rând, brânzeturile.
Una dintre regulile de „împerechere”, conform crameromania.ro, este foarte simplă: „ceea ce crește împreună, merge împreună”. Așa că încercați să alegeți brânza și vinul din aceeași zonă geografică de origine.
Apoi, „perechile” brânză-vin se pot face pornind de la notele florale sau minerale ale celor două componente sau de la structura și aroma acestora. Și țineți minte un pont: asocierea brânzeturilor cu vinurile spumante vă va aduce garantat plăceri gustative de neuitat. Și șprițuri de poveste la fel, de neuitat…
Cele mai potrivite asocieri între brânzeturi și licorile bahice „stoarse” din struguri
Iată în continuare „perechile” brânză – vin cele mai potrivite, conform aceleași surse menționate mai sus, crameromania.ro.
Brânzeturi proaspete (Caș, Buratta/Mozarella, Stracchino, Chevre, Selles sur Cher,)
- Vinuri tinere albe: Fetească Regală , Sauvignon Blanc, Chardonnay
- Vinuri roșii: Pinot Noir, Cabernet Franc, Zweigelt, Novac
Brânzeturi de capră
- Proaspete: Sauvignon Blanc
- Maturate, tip Gouda sau Cheddar: Pinot Noir, Syrah, Merlot
- Cremoase, tip Brie: spumant
- În salate: vinurile seci rose Merlot sau Pinot Noir
Brânzeturi semi tari (Cheddar, Monterey Jack, Gouda, Gruyère, Havarti, Morbier, Edam, Mimolette)
- Vinuri albe corpolente, puțin aromate: Chardonnay, Pinot Gris, Gewurztraminer
- Vinuri roșii corpolente: Cabernet Sauvignon, Shiraz, Sangiovese
- Vinuri de desert botritizate: Botrytis Riesling
- Vinuri fortifiate: Porto, Tokay
Brânzeturi tari (Parmezan, Pecorino, Manchego, Grana Padano, Beaufort)
- Vinuri spumante albe și rose (Cava este doar un exemplu)
- Vinuri albe: Chardonnay, Crâmpoșie Selecționată, Gewurztraminer
- Vinuri roșii corpolente: Cabernet Sauvignon, Shiraz, Fetească Neagră, Sangiovese
- Vinuri fortifiate: Muscat, Porto
Brânzeturi moi maturate, crustă înflorită sau spălată (Camembert, Brie, Epoisses, Livarot, Pont-l’Évêque, Munster, Langres, Scimudin)
- Vinuri spumante albe
- Vinuri albe corpolente: Chardonnay, Riesling, Grüner Veltliner
- Vinuri roșii lejere: Pinot Noir, Cabernet Franc, Zweigelt, Novac
Brânzeturi cu mucegai albastru (Roquefort, Gorgonzola, Stilton, Bleu d’Auvergne, Roque River)
- Vinuri de desert: Muscat Ottonel, Tămâioasa Românească, Busuioacă de Bohotin
- Vinuri fortifiate: Porto, Tokay
Brânzeturi proaspete Feta
- Vinuri semi aromate și aromate: Riesling, Gevwurztraminer, Sauvignon Blanc, Fetească Regală
Brânzeturi tip Haloumi
- Vinuri spumante albe
- Vinuri aromate: Riesling, Sauvignon Blanc, Gewurztraminer
- Vinuri roșii corp mediu: Pinot Noir
FANATIK vă urează asocieri perfecte brânză – vin la, evident… ȘPRIȚURI DE POVESTE!