Șprițuri de poveste cu Roger Federer. Considerat de mulți specialiști cel mai mare jucător de tenis din toate timpurile, super-campionul elvețian este și un bun cunoscător al vinurilor, pe care le consideră „una dintre marile plăceri ale vieții”.
Roger Federer va împlini 41 de ani pe 8 august. Dintre care 33 i-a dedicat tenisului (a început pregătirea specifică la vârsta de 8 ani, în 1989), 24 ca jucător profesionist (a debutat la 17 ani, în 1998, la turneu ATP de la Gstaad, Elveția).
Roger Federer a dat un interviu inedit pe winemag.com, nu despre cariera sa fabuloasă în tenis, ci despre vin. FANATIK vi-l prezintă în continuare, tradus de pe site-ul amintit.
Roger, când ai început să te interesezi serios de vin?
– Întotdeauna am apreciat vinul bun și mâncarea bună, împărtășite în companie bună, de exemplu cu familia și prietenii mei. Îmi place să ies la restaurante când călătoresc în jurul lumii pentru tenis sau petrec timp cu toată lumea acasă.
De asemenea, caut oportunități de a învăța mai multe, pentru că eu cred că vinul grozav este una dintre plăcerile vieții. Sunt onorat să fiu ambasadorul mărcii „Moët & Chandon” și i-am vizitat „casa” din Epernay, Franța. A fost o experiență magică.
Cel mai uimitor moment a fost să văd pivnițele, un labirint subteran în care se „dezvoltă” șampania. Am petrecut timp cu Benoît Gouez, „vrăjitorul beciurilor”, care mi-a explicat procesul de vinificație și maturare de la „Moët & Chandon”. Și, bineînțeles, am gustat împreună din legendara șampanie.
Ai fost educat în familie să cunoști și să apreciezi vinul?
– Părinților mei le-a plăcut întotdeauna să bea vin în timpul cinei. Îmi amintesc mereu cât de entuziasmat era tatăl meu când vizitam familia mamei mele în Africa de Sud, pentru că există vinuri atât de uimitoare acolo.
Dacă ai putea împărți un pahar de vin cu oricare trei oameni din lume, în viață sau din trecut, cine ar fi aceștia?
– Muhammad Ali, Nelson Mandela și Bjorn Borg.
Cariera ta presupune călătorii în toată lumea. Ai vreo destinație preferată din punct de vedere al vinului și al mâncării?
– Există multe. Parisul este unul dintre orașele mele preferate și, desigur, mâncarea și vinul sunt întotdeauna excelente acolo.
Îmi place și Roma pentru mâncarea italiană. New York este fantastic din cauza energiei pe care o emană: cumpărături, teatru, restaurante, artă.
Australia este întotdeauna tentantă pentru mine pentru că îmi place creativitatea din mâncarea lor și vinurile lor incredibile.
În Dubai îmi place, de asemenea, pentru că mulți dintre cei mai buni bucătari ai lumii au deschis restaurante acolo, astfel încât poți avea ce este mai bun dintre cele mai bune mâncăruri și vinuri într-un singur loc.
Care este mâncarea ta preferată de făcut acasă și ce vin îți place să asortezi la ea?
– Din păcate, nu sunt un bucătar foarte bun. Dar, desigur, îmi plac mâncărurile elvețiene, cum ar fi „raclette” și „fondue”.
Încercăm multe vinuri diferite, dar ne place să ne delectăm cu un vin alb precum „Cloudy Bay”, iar cu ocazii speciale, deschidem un roșu de la „Château Cheval Blanc”.
Ai o colecție impresionantă de șampanii…
– În rolul meu de ambasador al mărcii „Moët & Chandon”, sunt destul de norocos să am câteva șampanii legendare în colecția mea.
O favorită este „Moët & Chandon Grand Vintage 2006”. Nu numai că este un vin delicios, dar băutul lui îmi trezește și multe emoții pentru că 2006 a fost unul dintre cei mai reușiți ani ai mei în tenis. Am ajuns în toate cele patru finale de Grand Slam și am câștigat trei dintre ele.
Iubesc șampaniile care spun povești, iar această șampanie este esența unui singur an. O sticlă de „Grand Vintage” este ca un trofeu pentru un sezon bine făcut și aștept cu nerăbdare, după încheierea carierei, să deschid câteva… lăzi cu sticle de „Moët & Chandon Grand Vintage 2006” împreună cu echipa mea și să sărbătorim o mulțime de amintiri grozave.
Ce vinuri te… entuziasmează acum? Vin roșu? Vin alb? Roze?
– Sunt mereu interesat să încerc stiluri noi și inovatoare. De exemplu, recent, am fost încântat să încerc noul „MCIII” de la „Moët & Chandon”. Îmbină mai multe șampanii „Grand Vintage”, maturate în trei „universuri” diferite: metal, lemn și sticlă. Este una dintre cele mai luxoase experiențe în ceea ce privește vinul pe care le-am avut vreodată.
Care este cea mai memorabilă experiență a ta cu vin și mâncare?
– Una dintre experiențele mele culinare și vinicole cele mai memorabile a fost în 2014 la „LE &”, un concept culinar promovat de „Moët & Chandon” și „chef” de 3 stele Michelin Yannick Alléno.
Am fost prezent la deschiderea sa la Epernay (n.red. – oraș în Franța, regiunea Champagne-Ardenne), iar evenimentul i-a reunit pe toți prin șampanie vintage și gastronomie vizionară, talentul lui Yannick Alléno și „Moët & Chandon”.
A fost plin de combinații fascinante și delicioase cu mâncare și vinuri. De exemplu, nu știam că șampania conține patru din cele cinci senzații de gust — lipsește doar sarea. „7 Salt Bar” a fost una dintre experiențele de la LE &. „Moët Impérial” a fost combinat cu diferite tipuri de arome de sare pentru o senzație completă.
Dacă ar fi să echivalezi o sticlă de vin cu un joc de tenis cu adevărat grozav, care ar fi acesta?
– A juca într-un meci de tenis cu adevărat grozav poate fi ca și cum ai degusta un vin de epocă bine maturat. Aromele sale sunt familiare și îmbietoare, dar există o notă unică, incomparabilă, de energie și descoperire.
Vinul evocă trecutul, dar trăiește pe deplin în prezent. Cu fiecare înghițitură, cu fiecare moment, se dezvoltă și evoluează. Diferitele note ale vinului joacă împreună în armonie, îndreptându-se către un final de succes.