SUA conduc o alianță globală pentru a contracara dezinformarea din partea guvernelor străine. Washingtonul speră ca mai multe țări să se alăture SUA, Marii Britanii și Canadei în semnarea acordului pentru definirea, identificarea și etichetarea unor astfel de operațiuni.
O coaliție globală a democrațiilor este în curs de formare pentru a-și proteja societățile de campaniile de dezinformare desfășurate de guverne străine, a declarat trimisul special al SUA în legătură cu acest subiect. James Rubin, trimisul special pentru eforturile de propagandă non-statală și dezinformare în cadrul Centrului de implicare globală (GEC) al Departamentului de Stat al SUA, a declarat că această coaliție speră să ajungă la un acord asupra „definițiilor pentru manipularea informațiilor față de opiniile obișnuite pe care alte guverne au dreptul să le aibă chiar dacă nu suntem de acord cu ele”.
SUA, Marea Britanie și Canada au semnat deja un acord-cadru oficial, iar Washingtonul speră că și alte țări li se vor alătura, scrie The Guardian. GEC se concentrează exclusiv pe dezinformarea din partea puterilor străine. Pe lângă faptul că încearcă să dezvolte strategii globale, centrul lucrează pentru a expune operațiuni de dezinformare secrete specifice, cum ar fi o operațiune rusă în Africa pentru a discredita serviciile de sănătate din SUA.
Statele Unite, Marea Britanie și Canada au semnat luna aceasta cadrul de combatere a manipulării statelor străine cu scopul de a aborda dezinformarea ca pe o amenințare la adresa securității naționale care necesită răspunsuri coordonate din partea guvernului și a societății civile.
„Acum este momentul pentru o abordare colectivă a amenințării manipulării informaționale străine care să creeze o coaliție de țări cu mentalități similare angajate în consolidarea rezilienței și a răspunsului la manipularea informațională”, se arată în acordul cadru. De asemenea, acesta încurajează schimbul de informații și instrumentele comune de analiză a datelor pentru a identifica dezinformarea străină secretă.
Oficial și jurnalist american cu o vastă experiență, care a lucrat în trecut cu diplomați precum Madeleine Albright, Rubin a recunoscut că primul său an în calitate de trimis special a fost unul dintre cei mai dificili din punct de vedere intelectual, din cauza definițiilor complexe din jurul dezinformării.
În continuitatea dintre opinia ostilă și dezinformare, el a încercat să identifice unde și cum pot interveni guvernele fără a limita libertatea de exprimare. Principiul la care s-a oprit este înșelăciunea puterilor străine. „În principiu, fiecare guvern ar trebui să fie liber să își transmită opiniile, dar ar trebui să fie obligat să recunoască că îi aparțin”, a declarat el într-un interviu.
„Vrem să promovăm mai multe informații bazate pe fapte, dar, în același timp, să găsim modalități de a eticheta acele operațiuni de informare care sunt generate de guvernul chinez sau de Kremlin, dar pe care aceștia nu le recunosc”. „În cele din urmă, asta este tot ce știu că putem face în acest moment fără a interfera cu libertatea presei. Nu cerem ca astfel de dezinformări secrete să fie retrase, ci să se găsească o modalitate prin care sursa să fie etichetată”, a spus Rubin.
Ca exemplu, el citează un mesaj ipotetic afișat pe ecranele telefoanelor locuitorilor din Europa de Est, în care li se spune că „SUA au arme biologice în Ucraina”. „Este un exemplu clasic de dezinformare pe care poți să îl crezi sau nu”, a spus el. „Dar dacă pe ecranul tău scrie cumva ‘Rusia spune că SUA are arme biologice în Ucraina, sau Russia Today spune acest lucru’, atunci daunele sunt mai mici”.
„Întotdeauna vor exista oameni care vor crede prostii, dar cel puțin li se va fi spus de unde provine informația”. „Atunci când Rusia, China sau Iranul sau chiar un grup terorist intră în spațiul informațional suveran al unei țări fără să recunoască faptul că sunt ei, mascând-o ca pe un bot sau un agent de informații care pretinde că este jurnalist sau plătind un oficial local, atunci ar trebuie găsită o modalitate de a eticheta acest lucru”.
„Ceea ce este greșit este o operațiune secretă de manipulare a informațiilor prin introducerea în secret în sistem fără o ștampilă a Kremlinului. Când oamenii citesc aceste lucruri ar trebui să știe că ele provin de la guvernul rus și este legitim să se sublinieze acest lucru fără ca cineva să încerce să cenzureze gândurile sau opiniile cuiva”.
Într-o țară precum SUA, care este angajată prin constituție în favoarea libertății de exprimare, chestiunea ridică probleme dificile în ceea ce privește relațiile cu companiile de social media, care nu se pun de aceeași manieră în Uniunea Europeană, considerată mai intervenționistă. UE a adoptat Legea privind serviciile digitale, iar în decembrie a lansat o anchetă la X privind conținutul ilicit și dezinformarea, lipsa de transparență în ceea ce privește publicitatea și practicile de proiectare „înșelătoare”.
Autoritatea britanică de reglementare în domeniul mass-media, Ofcom, a primit competențe în ceea ce privește conținutul din rețelele de socializare prin Online Safety Act. James Rubin a subliniat că nu este de competența organizației sale să le spună companiilor de social media, în special din SUA, cum să se comporte, dar a declarat că este legitim ca aceasta să demonteze operațiunile de dezinformare din străinătate.
Este de competența altora să ceară companiilor de social media să își respecte termenii de utilizare a serviciilor, a spus el. „Am lucrat la probleme precum dezarmarea nucleară și oamenii au crezut că acesta e un lucru dificil, dar în chestiunea dezinformării este mai greu”, a declarat Rubin. „În America, avem libertatea presei înscrisă în constituția noastră. Nu avem nicio reglementare a companiilor de social media, iar dezinformarea a devenit un termen neînțeles bine”.
„Dacă te duci în Europa de Est și un oficial spune că au suferit ieri un episod teribil de dezinformare și mi-l arată, și acesta este doar un articol. Cuvântul dezinformare poate deveni ca știrile false, doar o etichetă pentru a spune că nu-ți place ceva. Nu despre asta este vorba”. „Un alt motiv pentru care este atât de greu este că există o asimetrie fundamentală. Rusia și China și-au închis spațiile de informare față de restul lumii”.