Sport

Tenis ATP & WTA, 2-8 ianuarie 2023. Filip Jianu a pierdut finala turneului de la Oeiras, Portugalia. Va urca 35 de locuri în clasamentul ATP

Primele turnee de tenis din 2023 au loc în perioada 2-8 ianuarie. Turnee ATP sunt la Adelaide şi Pune, turnee WTA sunt la Adelaide şi la Auckland.
08.01.2023 | 15:31
Tenis ATP  WTA 28 ianuarie 2023 Filip Jianu a pierdut finala turneului de la Oeiras Portugalia Va urca 35 de locuri in clasamentul ATP
Filip Jianu va urca 35 de locuri în clasamentul ATP, până pe locul 269. Sursă foto: Facebook FRT
ADVERTISEMENT
08-01-2023
13:38

Filip Jianu a pierdut finala turneului ATP de la Oeiras

Filip Jianu (locul 301 ATP), cel mai bun jucător de tenis din România în acest moment, a pierdut finala turneului ATP de la Oeiras (Portugalia) în fața belgianului Joris De Loore (numărul 304 ATP), scor 3-6, 2-6.

Tenismenul va urca 35 de locuri în clasamentul mondial în urma acestei performanțe notabile, până pe locul 269.

 

08-01-2023
10:42

Aryna Sabalenka, al 11-lea titlu al carierei! S-a impus în turneul Adelaide 1

Aryna Sabalenka are un început de an foarte bun şi s-a impus în turneul 1 de la Adelaide. Finala a fost câştigată în două seturi: 6-3, 7-6(4) în fața Lindei Noskova, o cehoaică venită din calificări. De altfel, sportiva din Belarus nu a pierdut niciun set la acest turneu. Este primul turneu câştigat de Sabalenka din mai 2021 încoace. 

08-01-2023
09:44

Naomi Osaka s-a retras de la Australian Open!

Naomi Osaka a anunţat că nu va participa la primul turneu de Grand Slam al anului, Autralian Open. Japoneza s-a impus de două ori la Antipozi, în 2019 şi 2021, dar nu a anunţat motivul pentru care nu va juca la Australian Open. În ultimii doi ani, sportiva s-a luptat cu depresia şi anxietatea, acuzând faptul că există o presiune uriaşă în circuitul WTA. 

08-01-2023
08:14

Sorana Cîrstea a învins-o pe Kanepi și merge pe tabloul principal la Adelaide 2

Sorana Cîrstea a trecut și de Kaia Kanepi în calificările turneului WTA Adelaide 2, scor 6-2, 4-6, 7-5, și astfel s-a calificat pe tabloul principal al competiției.

Irina Begu este și ea pe tabloul principal la Adelaide 2, după ce a bifat semifinale în această săptămână la primul turneu de pregătire pentru Australian Open.

Ana Bogdan a ratat calificarea pe tabloul principal după ce a fost învinsă în ultimul tur al calificărilor de Katerina Siniakova după un meci de mare luptă. Românca a cedat în trei seturi, scor 7-6, 5-7, 5-7.

07-01-2023
08:37

Irina Begu, eliminată în semifinale la Adeialde

Irina Begu (32 de ani, 34 WTA) a ratat calificarea în finala de la Adelaide. Românca a pierdut în semifinale în fața Arynei Sabalenka (24 de ani, 5 WTA), scor 3-6, 2-6, după un meci care a durat o oră și 14 minute.

Begu a acuzat dureri la mâna dreaptă și nu s-a simțit deloc bine în această partidă cu bielorusa. Pentru această performanță va primi un cev în valoarea de 43.000 de dolari. 

07-01-2023
08:17

Victorii pentru Sorana Cîrstea și Ana Bogdan la Adelaide

Sorana Cîrstea și Ana Bogdan au reușit să ajungă în faza finală a calificărilor la turneul australian Adelaide International 2, competiție premergătoare Australian Open.

Sorana Cîrstea (32 de ani, locul 45 WTA) a avut un meci extrem de dificil împotriva Camilei Giorgi, pe care a învins-o în trei seturi: 5-7, 6-4, 6-0. Pentru a ajunge pe tabloul principal, Sorana va trebuie să o învingă și pe estonianca Kaia Kanepi (37 de ani, 32 WTA).

Ana Bogdan (30 de ani, 56 WTA) a câștigat în două seturi în fața chinezAlexandra Osborne – Katerina Siniakova.oaicei Shuai Peng, scor  7-6 (5), 6-4. Românca o va întâlni pe câștigătoarea meciului Alexandra Osborne – Katerina Siniakova.

06-01-2023
21:37

Carlos Alcaraz, liderul ATP, a anunțat că nu ia parte la Australian Open

Liderul ATP, Carlos Alcaraz, a anunțat că nu va putea juca la Grand Slam-ul de la Antipozi. Spaniolul a precizat că este obligat să declare fotfait din pricina unei accidentări suferite la un antrenament.

”Când eram în cel mai bun moment al presezonului, m-am accidentat într-un gest forțat în timpul antrenamentului, de data aceasta la mușchiul semimembranos al piciorului drept.

Muncisesem mult pentru a ajunge la cel mai bun nivel al meu în Australia”, a scris Alcaraz pe contul personal de Twitter.

 

06-01-2023
12:51

Irina Begu revine în Top 30 WTA și va fi cap de serie la Australian Open 2023

Irina Begu are un start excelent de sezon. Sportiva din România, a doua rachetă a României după Simona Halep, s-a calIficat în semifinalele de la Adelaide și va reveni de luni între primele 30 de jucătoare ale lumii. 

Concret, grație performanței înregistrate până acum la turneul WTA din Australia, Irina Begu va urca șase poziții, până pe locul 28. Jucătoarea în vârstă de 32 de ani ar putea urca în ierarhie dacă va continua parcursul bun în cadrul primului turneu al anului la care participă. 

Vestea este cum nu se poate mai bună în condițiile în care, de luni, 9 ianuarie, într-o săptămână, va începe primul turneu de Mare Șlem al anului, la Australian Open. Astfel, Irina Begu va beneficia de statutul de cap de serie și ar putea întâlni adversari accesibili încă din prima rundă. 

De altfel, Irina Begu va fi singura româncă ce beneficiază de statutul de cap de serie la turneul de la Antipozi. În semifinalele de la Adelaide, Irina Begu o va întâlni pe Aryna Sabalenka, a doua favorită a competiției la câștigarea turneului. Partida va avea loc sâmbătă, ora 05:30, ora României. Cea mai bună poziție ocupată în clasament în carieră pentru Irina Begu este locul 22 WTA, în august 2016.

06-01-2023
06:55

Irina Begu s-a calificat în semifinalele turneului WTA de la Adelaide

Performanță excelentă obținută de Irina Begu la primul turneu din anul 2023. Sportiva din România (nr. 34 WTA) s-a calificat în semifinalele turneului feminin de la Adelaide 1, dotat cu premii totale de 826.837 de dolari, după ce a învins-o în sferturi pe rusoaica Veronika Kudermetova cu scorul de 7-5, 6-4.

Numărul 9 în ierarhia WTA, Kudermetova  a început mai bine meciul, a condus cu 3-0 în primul set, însă Begu a avut o revenire de senzație, a egalat la 4, apoi s-a impus cu 7-5. În al doilea set, s-a mers cap la cap până la 4-4, când românca a făcut un nou break, reușind apoi să câștige și setul cu 6-4.

Pentru această performanță, Irina Begu va primi un cec în valoare de 43.323 de dolari şi 185 de puncte WTA. În penultimul act, ea o va întâlni pe bielorusa Arina Sabalenka, care s-a impus cu scorul de 6-3, 7-5 în faţa cehoaicei Marketa Vondrousova.

05-01-2023
19:24

Emma Răducanu, reacție acidă la adresa organizatorilor turneului de la Auckland

Britanica Emma Răducanu a criticat terenurile indoor de la turneul de la Auckland, după ce s-a accidentat la meciul cu Viktoria Kuzmova și este în pericol să rateze Australian Open.

”Este greu de acceptat. Am muncit mult în ultimele luni şi mă simţeam bine şi optimistă. Să fiu oprită de o astfel de accidentare, să sufăr o entorsă la gleznă este dezamăgitor. Mă gândeam că joc destul de bine. Terenurile sunt foarte alunecoase, nu este surprinzător că i s-a întâmplat asta cuiva.

Este ceva ce nu pot controla şi a venit după o zi foarte lungă de aşteptare. Dar vom evalua situaţia zilele următoare şi vom vedea ce paşi vom face”, a declarat Răducanu, conform The Guardian.

Meciul Emmei Răducanu cu Viktoria Kuzmova, din turul 2 de la Auckland, s-a disputat pe un teren acoperit din cauza ploii.

05-01-2023
12:47

Emma Răducanu a părăsit terenul în lacrimi la Auckland și ar putea rata Australian Open

Emma Răducanu (78 WTA) a debutat cu dreptul în noul an, reușind să se califice în turul 2 la Auckland. În meciul cu Viktoria Kuzmova (134 WTA), sportiva cu origini românești a fost nevoită să abandoneze la scorul, 6-0, 5-7, din cauza unei accidentări la gleznă. Problemele la picior au intervenit încă din timpul actului secund.

Imediat după încheierea setului doi, Emma Răducanu a chemat fizioterapeutul, care i-a aplicat un bandaj la gleznă. Lovită de ghinion, campioana de la US Open din 2021 a fost nevoită să abandoneze după primul punct din setul decisiv. 

Emma Răducanu a părăsit în lacrimi terenul de tenis și riscă să rateze primul turneu de Mare Șlem al anului, cel de la Australian Open, care va avea loc în perioada 16-29 ianuarie 2023. În turul precedent, Emma Răducanu reușise să o învingă în trei seturi pe Linda Fruhvirtova (79 WTA), scor 4-6, 6-4, 6-2. 

Emma Răducanu riscă să rateze Australian Open. Sursă foto: Twitter.
Emma Răducanu riscă să rateze Australian Open. Sursă foto: Twitter.
Emma Răducanu a părăsit în lacrimi terenul după o accidentare suferită la gleznă. Sursă foto: Twitter.
Emma Răducanu a părăsit în lacrimi terenul după o accidentare suferită la gleznă. Sursă foto: Twitter.
Emma Răducanu a părăsit în lacrimi terenul după o accidentare suferită la gleznă. Sursă foto: Twitter.
Emma Răducanu a părăsit în lacrimi terenul după o accidentare suferită la gleznă. Sursă foto: Twitter.
Emma Răducanu a părăsit în lacrimi terenul după o accidentare suferită la gleznă. Sursă foto: Twitter.
Emma Răducanu a părăsit în lacrimi terenul după o accidentare suferită la gleznă. Sursă foto: Twitter.
Emma Răducanu a părăsit în lacrimi terenul după o accidentare suferită la gleznă. Sursă foto: Twitter.
Emma Răducanu a părăsit în lacrimi terenul după o accidentare suferită la gleznă. Sursă foto: Twitter.

05-01-2023
11:51

Sorana Cîrstea a fost eliminată de Ons Jabeur de la Adelaide

Sorana Cîrstea a fost eliminată în turul 2 la Adelaide de Ons Jabeur (2 WTA). Sportiva din România a evoluat bine în primul set, câștigat în cele din urmă de tunisiancă la tie-break, scor 7-6(3).

În manșa secundă, finalista de la US Open nu i-a dat nicio șansă Soranei, care a reușit să își adjudece un singur game. În turul următor, tunisianca o înfruntă pe Marta Kostyuk (69 WTA), care a produs surpriza și a eliminat-o pe Elena Rybakina, campioana de la Wimbledon 2022. (21 WTA)

05-01-2023
08:54

Gabriela Ruse a părăsit turneul WTA de la Auckland

Gabriela Ruse a cedat în optimile de finală ale turneului de la Auckland, din Noua Zeelandă. Sportiva din România, locul 116 în clasamentul WTA, a pierdut, scor 4-6, 1-6, cu Karolina Muchova, locul 115 WTA, fostă sfertfinalistă la Wimbledon. 

În primul tur, Gabi Ruse o învingea pe Erin Routliffe, reprezentanta gazdelor, scor 6-2, 4-6, 6-4. 

05-01-2023
07:04

Irina Begu a câștigat categoric cu Ostapenko. Sorana Cîrstea, meci dificil cu Ons Jabeur

Irina Begu a confirmat startul bun de sezon și nu a avut emoții în meciul cu Jelena Ostapenko (18 WTA). Sportiva din România a câștigat în minimum de seturi, scor 6-3, 6-0 și a acces în sferturile competiției de la Adelaide după doar o oră și 14 minute de joc. 

Pentru un loc în careul de ași, ocupanta locului 34 WTA o va înfrunta pe Veronika Kudermetova (9 WTA), care a trecut în același număr de seturi de Bianca Andreescu (46 WTA), scor 6-4, 6-0. 

Sorana Cîrstea va lupta de asemenea pentru un loc în sferturi cu Ons Jabeur (2 WTA). Meciul va avea loc astăzi, 5 ianuarie, nu mai devreme de ora 12:00, ora României. Învingătoarea din acest meci o va înfrunta pe Marta Kostyuk pentru un loc în semifinale. 

03-01-2023
09:50

Româncele, start cu dreptul în 2023

Irina Begu, Sorana Cîrstea și Gabriela Ruse au debutat deja în sezonul 2023. Primele două sunt înscrise în turneul de la Adelaide, iar cea din urmă evoluează la Auckland. 

Irina Begu a trecut în trei seturi, 3-6, 7-6 (7/5), 6-1, de americanca Shelby Rogers. Reprezentanta ţării noastre o va avea ca adversară în turul următor pe câştigătoarea partidei dintre Karolina Pliskova (Cehia) şi Jelena Ostapenko (Letonia).

Sorana Cîrstea s-a impus, 6-0, 7-6(1), în fața elvențiencei Viktorija Golubic. În turul următor, Sorana va avea o misiune extrem de dificilă, urmând a o întâlni pe favorita unu a turneului, Ons Jabeur. 

În fine, Gabriela Ruse a trecut în trei seturi de Erin Routliffe, din Noua Zeelandă: 6-2, 4-6, 6-4. În turul următor va juca împotriva învingătoarei dintre Wang Xinyu și Sofia Kenin.

03-01-2023
07:38

Novak Djokovic, victorie clară în primul meci de simplu din 2023!

Novak Djokovic a câștigat fără emoții meciul din optimile turneului de la Adelaide împotriva lui Constant Lestienne, scor 6-3, 6-2. Este primul meci de simplu al anului 2023 pentru Nole și totodată, primul pe tărâm australian după o pauză de doi ani. La finalul confruntării, sârbul a declarat: “Pentru primul meci de simplu din an, nu pot să mă plâng. Am jucat bine, primele 6 gameuri au fost extrem de competitive. Nu a fost ușor, pentru că nu mai jucasem împotriva lui Constant și nu știam la ce să mă aștept. E un jucător care nu face prea multe greșeli, are un serviciu care te păcălește. Dar, odată ce am făcut breakul, la 3-2 în primul set, am început să joc din ce în ce mai bine. Și am menținut acel nivel pentru restul partidei”.

02-01-2023
11:10

Venus Williams a revenit în circuit după 6 luni

Venus Williams s-a întors pe terenul de tenis, după o pauză de 6 luni, deși va împlini în vară 43 de ani! Sportiva a debutat în tenisul profesionist în 1994.

Americanca s-a calificat în turul al doilea la turneul de la Auckland (Noua Zeelandă), după ce a trecut de compatrioata sa, Katie Volynets, scor 7-6, 6-2. 

02-01-2023
10:22

Novak Djokovic, primul meci în Australia

Novak Djokovic a avut parte de o primire călduroasă la intrarea pe teren în Australia, la turneul de la Adelaide.

Sârbul a jucat într-un meci de dublu alături de canadianul Vasek Pospisil, pierdut în fața perechii Tomislav Brkic / Gonzalo Escobar, scor 4-6, 6-3, 10-5.

A fost primul meci la Antipozi după expulzarea din Australia de anul trecut, când a refuzat să se vaccineze pentru COVID-19 și nu i s-a permis accesul în țară.  Novak Djokovic a fost aplaudat și i s-a scandat numele. Djokovic a acordat la final și autografe

 

02-01-2023
07:32

Irina Begu, calificată în turul 2 la Adelaide

Irina Begu a reușit să se califice în turul doi la Adelaide International. Românca a trecut de americanca Shelby Rogers, locul 47 mondial, scor 3-6, 7-6 (5), 6-1.

Begu va avea cel mai probabil un adversar de calibru și va întâlni pe câștigătoarea meciului dintre letona Jelena Ostapenko, locul 18 mondial, şi ceha Karolina Pliskova, locul 31 mondial.

Anul 2023 nu este bogat numai în evenimente fotbalistice. În primele zile, mai precis în perioada 2-8 ianuarie, au loc primele turnee de tenis din ATP şi WTA. Avem câte două turnee la masculin, la Adelaide, în Australia, şi la Pune în India, iar la feminin, la Adelaide, respectiv Auckland, în Noua Zeelandă. Cu excepţia turneului WTA de la Adelaide, care e de categoria 500 de puncte şi premii de 500.000 de dolari, celelalte trei sunt de categoria 250 de puncte şi premii de până la 270.000 de dolari. Se joacă peste tot pe hard.

Doar trei jucătoare din România, prezente la primele turnee din 2023: Irina Begu, Sorana Cîrstea şi Gabriela Ruse. Digi Sport transmite turneele WTA Adelaide şi WTA Auckland

În privinţa participării româneşti, avem trei reprezentante în întrecerea feminină, Irina Begu şi Sorana Cîrstea direct pe tabloul principal la Adelaide, Gabriela Ruse, venită din calificări, unde a învins-o pe veterana italiancă Sara Errani, la Auckland. Am fi putut avea patru, dar Jacquline Cristian a pierdut cu 2-1 în calificări la Auckland.

ADVERTISEMENT

Irina Begu şi Sorana Cîrstea vor să aibă evoluţii cât mai bune la Australian Open şi pentru asta au decis să fie prezente pe teren încă de la primele ore din 2023, pentru a se acomoda şi cu clima de la Antipozi, dar şi cu suprafeţele de joc. Primul turneul de Grand Slam se va juca pe hard, acolo unde contează foarte mult calitatea serviciului şi schimbul de mingi cât mai scurt.

Turneele de la Adelaide, cel WTA, şi de la Auckland, vor putea fi urmărite în direct şi în exclusivitate pe canalele Digi Sport. Prima care va intra în scenă va fi Irina Begu contra americancei Shelby Rogers. Scorul general este 1-1, victorie Irina la Roland Garros în 2016, succes Rogers la Indian Wells în 2021, ambele cu 2-0.

ADVERTISEMENT
  • ora 02:30 Irina Begu – Shelby Rogers (Digi Sport 2)

Primul an fără Simona Halep, aflată în aşteptarea verdictului pentru dopaj

Este primul an din 2012 încoace în care Simona Halep nu va fi prezentă la turneele din Australia premergătoare Australian Open, după ce anul trecut l-a început foarte bine cu un succes la Melbourne.

Din păcate, şansele ca jucătoarea cea mai valoroasă din istoria tenisului feminin românesc, având două titluri de Grand Slam în palmares şi finale pierdute de două ori la Roland Garros şi o dată chiar la Australian Open, de a fi prezentă la primul turneu de Grand Slam din acest an sunt aproape de zero ca urmare a faptului că ea are interdicţie de a juca până la rezolvarea cazului de dopaj.

ADVERTISEMENT

Simona a cerut dreptul de a participa la Australian Open până la anunţarea verdictului şi mai înainte la audierea din faţa Comisiei care va stabili dacă românca este nevinovată sau va fi suspendată. Însă din cauza unui viciu de procedură între ATP şi WTA, foarte probabil acest lucru nu va fi posibil, în timp ce la masculin spaniolul Fernando Verdasco, şi el sub acuzaţia de dopaj, va putea participa.

Novak Djokovic prezent la Adelaide, Marin Cilic e cap de serie la Pune

Deşi sunt ambele turnee de 250 de puncte, competiţiile masculine de la Adelaide şi respectiv Pune nu pot suferi comparaţie în privinţa numelor de pe tablou. De departe, turneul de la Adelaide este cel mai puternic, cu prezenţa lui Novak Djokovic, Felix Auger-Aliassime şi Daniil Medvedev, primii trei capi de serie. De fapt, vor fi două turnee consecutive la Adelaide, Adelaide 1 şi săptămâna viitoare Adelaide 2.

ADVERTISEMENT

La Pune, în India, are loc a 27-a ediţie a Tata Open Maharashtra, turneul care îl are cap de serie pe croatul Marin Cilic, urmat de batavul van den Zandschulp şi de finlandezul Ruusovori, practic nici un jucător din top 10. La Pune, nu au venit deloc jucători de top, dovadă faptul că ultima ediţie a revenit portughezului Joao Sousa.

Iga Swiatek, liderul mondial feminin, nu e prezentă, pentru că participă la United Cup, fosta Cupa Hofman

Liderul mondial feminin, poloneza Iga Swiatek, nu este prezentă la Adelailde sau la Auckland dintr-un motiv bine întemeiat. Face parte din echipa mixtă a Poloniei care participă în aceste zile la fosta Cupă Hofman, care acum a fost rebotezată United Cup şi are loc tot în Australia. La Adelaide, cap de serie sunt tunisianca Ons Jabeur, bielorusa Aryna Sabalenka şi rusoaica Daria Kasatkina.

În turneul feminin din Noua Zeelandă, la Auckland, două americance sunt primele favorite: Cori Gauff şi Sloane Stephens, urmate de canadianca Leyla Fernandez. Singura româncă prezentă, Gabriela Ruse, ar avea teoretic o misiune facilă în turul 1, urmând a juca marţi cu reprezentanta gazdelor, Eryn Routliffe, 27 ani, situată undeva după locul 1000, beneficiară de wild-card.

ADVERTISEMENT