Sport

Teroare pentru jucătoarele de fotbal din Afganistan: ”Viața lor este în pericol”

Talibanii au preluat controlul în Afganistan, iar jucătoarele de fotbal sunt terorizate după ce și-au susținut ani la rândul drepturile.
19.08.2021 | 17:29
Teroare pentru jucatoarele de fotbal din Afganistan Viata lor este in pericol
ADVERTISEMENT

Imediat după retragerea trupelor internaționale, insurgenții au purtat un război mai mult psihologic, printr-o presiune susținută. Au negociat acorduri și capitulări, iar orașe întregi au fost câștigate fără un foc de armă.

Odată cu revenirea la putere a talibanilor, poziția femeilor în Afganistan va avea de suferit. În perioada 1996-2001, când talibanii au condus această ţară, școlile de fete erau închise, femeile nu puteau să călătorească şi nici să lucreze, fiind obligate să poarte în public burqa, un văl care acoperă întreg corpul şi chipul, cu o plasă din pânză la nivelul ochilor.

ADVERTISEMENT

Jucătoarele de fotbal din Afganistan trăiesc în teroare

Situația jucătoarelor de fotbal din Afganistan este cu adevărat una dramatică, iar fostul căpitan al naționalei feminine, Khalida Popal, a dezvăluit în ce teroare trăiesc acestea după ce talibanii au preluat conducerea statului.

”Primesc mesaje de la jucătoare din Afganistan, care plâng, care susțin că se simt abandonate, blocate în propriile case de teama de a ieși pe străzi. Le este frică! Toate visele au dispărut!

ADVERTISEMENT

Mi-au parvenit înregistrări video în care fetele povestesc că ‘persoanele împotriva cărora am vorbit sunt acum în fața ușii mele. Nu pot respira! Sunt atât de speriată, nu există protecție’”, a declarat fosta jucătoare într-un interviu pentru BBC.

Fostul căpitan al naționalei feminine le-a cerut femeilor să tacă

Khalida Popal a plecat din Afganistan în 2011 și s-a stabilit în Danemarca, de unde încearcă să-și ajute conaționalele. Popal este acum director sportiv al naționalei feminine a Danemarcei.

ADVERTISEMENT

”Am încurajat femeile și fetele să se ridice, să fie curajoase, îndrăznețe, să-și urmeze visurile, iar acum le spun să tacă și să-și închidă conturile de pe rețelele sociale. Jucătoarele au susținut cu tărie drepturile femeilor, iar acum viața lor este în pericol”, a mai spus aceasta.

Khalida Popal este unul dintre personajele principale care au militat în 2007 pentru înființarea echipa naționale de fotbal feminin a Afganistanului.

ADVERTISEMENT

Talibanii au început să ucidă femei

Încă de la prima conferinţă de presă a talibanilor, susținută când au preluat puterea în Afganistan, liderii lor au transmis că vor conduce ţara în conformitate cu o interpretare strictă a sistemului juridic al Islamului, numită Legea Sharia. De-a lungul anilor în care au condus statul din Orientul Mijlociu, talibanii au susținut și introdus noi pedepse, pe baza acestei legi.

O fotografie șocantă a apărut în spațiul online și arată o femeie din districtul Taloqan, provincia Takhar, întinsă într-o baltă de sânge, în timp ce părinții și rudele se adună în jurul ei. Aceasta a fost împușcată mortal pentru că a ieșit fără să poarte burka.

Pentru femeile din zonă, venirea la putere a talibanilor reprezintă un moment dureros. În ciuda promisiunilor, ele știu că noul regim urmează să le restricționeze sever drepturile, iar acțiunile din zilele de dinaintea cuceririi Kabulului nu fac decât să accentueze temerile. Presa americană expune povestea unei femei ucisă de talibani chiar în casa ei după ce aceasta a refuzat să le dea mâncare și să gătească pentru luptătorii insurgenți care duceau războiul împotriva forțelor guvernamentale.

ADVERTISEMENT
Tags: