Sport

Trebuie să fie Ianis la Euro 2024 sau nu merită convocarea? Statisticile reci arată că numele Hagi îl cocoşează şi pe Edi Iordănescu

Fiul lui Gică Hagi joacă foarte rar la Alaves, ceea ce îl aduce pe Edi Iordănescu în situaţia de a lua o decizie dificilă: îl convoacă pentru Euro 2024 sau îşi asumă un scandal?
28.03.2024 | 14:47
Trebuie sa fie Ianis la Euro 2024 sau nu merita convocarea Statisticile reci arata ca numele Hagi il cocoseaza si pe Edi Iordanescu
Edi Iordănescu e speriat de reacţiile lui Gică Hagi şi nu-i este clar cum să rezolve "problema Ianis" pentru Euro 2024
ADVERTISEMENT

Edi Iordănescu a rezistat la FCSB un pic mai mult de o lună, a plecat rapid doar fiindcă el nu accepta să fie condus cu telecomanda de către patron. Rezultatele lui erau foarte bune, ceea ce i-a permis lui Gigi Becali să îşi demonstreze sieşi şi să le arate definitiv tuturor: “Nu e de ajuns ca echipa mea să câştige, ea trebuie să câştige când o conduc eu!”. Mandatul acela foarte scurt i-a sporit lui Edi reputaţia de tip integru care preferă să renunţe la un post bun decât să accepte un compromis.

Edi Iordănescu are o problemă greu de rezolvat: Ianis Hagi. Mai simplu i-a fost cu Gigi Becali!

Iordănescu junior nu a fost pomenit, de când antrenează el, nici ca un tehnician-impresar, dintre cei care caută cârdăşia cu agenţii şi acţionează ca un fel de directori sportivi sub acoperire. Nici de aşa ceva nu poate fi bănuit. Au existat şi mai există persoane care nu îl consideră un antrenor foarte bun, sunt oameni care chiar au găsit argumente solide cu care i-au criticat munca. E cu mult mai uşor să demonstrezi că Edi e un tehnician slab decât să arăţi că ar fi coruptibil.

ADVERTISEMENT

Coruptibil, nu, influenţabil arată că poate fi şi el atunci când nu-l mai presează Becali, Neluţu Varga, Condescu ori vreun alt patron pe care publicul îl consideră un nepriceput. De data aceasta presiunea vine din partea lui Gheorghe Hagi. Cel mai mare fotbalist român din istorie, patron-manager-antrenor care a câştigat de două ori campionatul cu un club pe care l-a inventat singur pe un câmp din Dobrogea. Poate Edi să-i transmită “Gică, lasă-mă, fiindcă eu ştiu mai bine!”?

Merită Ianis Hagi convocarea pentru Euro 2024? Statisticile peste care Gică îi cere lui Edi Iordănescu să se uite

Nu poate nici măcar în contextul acesta în care este clar că Hagi nu are cum să fie obiectiv, din moment ce e vorba, încă o dată, despre Ianis! Fiul lui, pe care îl vedea un viitor Balon de Aur, a devenit rezervă la Alaves şi rezervă şi în echipa naţională. Faptul că el nu joacă mai deloc în Spania a provocat o discuţie despre criteriile de alegere a lotului pentru European: mai merită Hagi să fie convocat? Va mai putea el să-i fie util naţionalei dacă în lunile rămase până la turneul final o să continue să vadă de pe bancă meciurile din La Liga?

ADVERTISEMENT

Şi tatăl, şi fiul au insistat după amicalul cu Columbia cu discursuri asemănătoare: “Luaţi statisticile! Luaţi cifrele şi aşa o să vedeţi ce face Ianis Hagi, cât de bun este!”. Cât de bun este? Ce spun statisticile, de fapt?

  • Ianis Hagi a marcat la Budapesta cu Israel, în victoria cu 2-1 care ne-a adus calificarea la Euro. Marţi a fost trimis pe teren spre finalul partidei cu Columbia şi a înscris din nou. Tot el a marcat, în urmă cu doi ani şi jumătate, unul dintre cele mai frumoase goluri din istoria recentă a tricolorilor, în înfrângerea din Germania, 1-2.
  • Gică spune despre fiul lui că e “cel mai decisiv”. Ianis are, însă, numai 5 goluri în 33 de selecţii, un randament mediu pentru un fotbalist de atac.
  • Hagi junior nu are niciun meci întreg în sezonul acesta! Nici în campionatul spaniol, nici în echipa naţională. A fost integralist o dată în Cupă, în 0-2 cu Athletic Bilbao.
  • A fost titular de 6 ori în stagiunea aceasta din La Liga şi nu are niciun gol.
  • Nu a mai înscris în vreun campionat de pe 21 mai 2023, atunci când a punctat într-o victorie a lui Rangers la Hibernian, 3-1. În curând va împlini anul fără gol!
  • În cel mai bun sezon din cariera lui, 2020-2021, Ianis a jucat în 33 de meciuri pentru Rangers în campionat şi a marcat 7 goluri. Dintre cele 33 de jocuri, 10 au fost bifate din postura de rezervă trimisă pe teren pe parcurs, deci el nu a fost nici atunci tocmai un om indispensabil pentru trupa din Glasgow.
ADVERTISEMENT

Specaliştii nu se pun de acord nici măcar în privinţa rolului pe care ar trebui să-l aibă Hagi junior. Gică l-a crescut şi l-a recomandat întotdeauna drept “decar”, un fotbalist special capabil să încline balanţa. La Viitorul, Hagi îşi aranjase formaţia într-un sistem 4-3-1-2 utilizat mai ales în fotbalul italian. Ianis era acel “1” din sistem, mijlocaşul ofensiv. Era protejat de trei mijlocaşi centrali care alergau pentru el şi avea înainte două vârfuri cu care să coopereze.

”Credeţi că se pune problema? Se discută mult… nu ştiu, să îl întrebaţi pe selecţioner. Eu cred că am demonstrat pe teren, îmi ştiu statisticile, ştiu ce am făcut şi ştiu că sunt mult mai puternic şi mai bun decât înaintea accidentării. Ideea e să fiu pe teren” – Ianis Hagi, întrebat de FANATIK după România – Columbia dacă ia în calcul o eventuală neconvocare la EURO 2024

Care e postul lui Ianis? Pe cine ar trebui să scoată Edi Iordănescu din echipă ca să-i facă loc lui

“Ianis nu e o extremă, el trebuie să joace doar în zona centrală”, crede Marius Şumudică. Dar în 4-1-4-1, aşezarea pe care o foloseşte Edi Iordănescu, rolul decarului nu mai există, În centru sunt un mijlocaş defensiv şi doi interi, doi jucători responsabili de ambele faze. Stanciu şi Răzvan Marin, preferaţi ca titulari în dauna lui Hagi junior, nu sunt neapărat mai buni pentru atac decât este Ianis, însă ambii au arme defensive mai puternice. De aceea îi preferă Edi pe ei.

ADVERTISEMENT
  • 19 meciuri a adunat Nicolae Stanciu pentru Damac în sezonul acesta al Arabiei Saudite. A marcat 3 goluri
  • 14 jocuri are Răzvan Marin ca titular la Empoli în Serie A. În alte 8 ocazii a fost trimis pe teren pe parcursul jocurilor
  • 38 de minute a strâns Ianis Hagi la Alaves în luna martie. A fost folosit 5 minute în 0-1 cu Osasuna şi 33 de minute în 0-2 cu Athletic Bilbao

Hagi a mai evoluat în echipa naţională şi ca mijlocaş dreapta. Titularul acelui post e Dennis Man, care parcurge la Parma cel mai bun sezon din cariera lui. Rezerva e Olimpiu Moruţan, de la Ankaragucu. Din nou, statistic, aşa cum au cerut şi Gică, şi Ianis:

  • 26 de partide, 24 ca titular, şi 11 goluri are Man la Parma în ediţia aceasta din Serie B
  • 27 de jocuri, 21 din start, şi două goluri a bifat Moruţan la Ankaragucu

Sigur că preocuparea principală a lui Iordănescu este să pregătească o echipă care să reziste în grupa de la Euro, una din care măcar Belgia şi Ucraina ne sunt superioare din toate punctele de vedere. Teoretic, sperăm ca România să fie mai bună decât este Slovacia. Selecţionerul poartă, în mod evident, şi povara “problemei Ianis”. Dacă nu-l va convoca la Euro va fi scandal, Gică nu i-ar ierta niciodată o asemenea decizie. Dacă-l va lua în Germania, dar nu-l va folosi îndeajuns de mult, iar va exista o reacţie a “Regelui”.

Fără să-şi propună, Edi a arătat după amicalul cu Columbia, pierdut cu 2-3, cât de preocupat este de situaţia legată de fiul lui Hagi şi cât de speriat este de noi atacuri ale lui Gică: “Am stat cu oamenii din stafful meu şi am discutat despre Ianis inclusiv în noaptea de dinaintea meciului, ne-am tot gândit cum să procedăm cu el, dacă să joace de la început sau nu. Până la urmă am considerat că ar fi riscant să-l folosim din start, din moment ce el a jucat foarte puţin la club în ultima vreme”.

ADVERTISEMENT