Sport

Va juca Denis Alibec la Euro 2024? Edi Iordănescu trebuie să decidă dacă ia un şomer

Prezenţa la Campionatul European a lui Denis Alibec e în dubiu, Iordănescu va trebui să hotărască dacă se va baza pe un atacant fără meciuri
18.03.2024 | 17:18
Va juca Denis Alibec la Euro 2024 Edi Iordanescu trebuie sa decida daca ia un somer
Edi Iordănescu e îngrijorat fiindcă Euro 2024 îl va prinde pe Denis Alibec în postura unui şomer
ADVERTISEMENT

Subţirimea lotului României este subliniată şi de alte elemente noi. Denis Alibec, cel mai important atacant din preliminarii, e într-o situaţie extrem de complicată înaintea Campionatului European. Alibec va şoma aproape două luni până la startul turneului final! Nu din vina lui, nu e ceva ce Denis poate să controleze ori măcar să influenţeze. “Vina” e a campionatului din Qatar, unul slab şi ciudat.

Denis Alibec rămâne pe margine aproape două luni înainte de Euro 2024 din cauza programului din Qatar!

Liga qatareză conţine numai 12 formaţii. Ca să lungească competiţia, organizatorii au programat etapele o dată la zece zile, nu dintr-un weekend în altul, aşa cum se joacă în Europa şi în campionatele bune din Asia. Chiar şi aşa, trăgând de timp, Qatarul îşi va termina liga pe 28 aprilie. Din momentul acela vor mai rămâne şapte săptămâni până la debutul României la Euro.

ADVERTISEMENT

Ce va face Alibec în perioada aceea? Să se poată muta la un alt club pentru care să poată juca este exclus! În aprilie ori în mai nu sunt permise transferurile, pot fi legitimaţi numai fotbalişti rămaşi liberi de contracte încă din timpul ferestrei de mercato. Denis nu are un asemenea statut, aşa că el nu va putea să evolueze nicăieri din aprilie până pe 17 iunie, atunci când tricolorii vor începe programul din grupa lor. Internaţionalii din SuperLiga noastră vor juca până pe 18 mai, “italienii” pe care îi avem în Serie B vor încheia pe 10 mai sezonul regulat, apoi unii dintre ei ar mai putea fi implicaţi în baraje pentru promovare sau pentru salvare.

România va avea primul meci împotriva uneia dintre cele patru echipe implicate în playoff-ul de calificare: Bosnia, Ucraina, Islanda, Israel. Vor urma jocul cu Belgia, pe 22 iunie, şi acela cu Slovacia, pe 26 iunie. Edi Iordănescu trebuie să decidă dacă se va mai putea baza pe un atacant care nu va mai avea vreun meci între 28 aprilie şi 17 iunie. Alibec a fost important în preliminariile Campionatului European.

ADVERTISEMENT

Îl ajută Hagi pe Edi Iordănescu salvându-i-l pe Denis Alibec?

El a semnat încheierea grozavă a campaniei cu victoria obţinută împotriva Elveţiei, 1-o pe Arena Naţională. Datele s-au tot schimbat în rău pentru vârful în vârstă de 33 de ani. El a plecat în vara anului trecut de la Farul la Al-Muaither din Qatar, într-unul dintre cele mai slabe campionate din zona aceea. Iar echipa lui Denis este, oricum, prea slabă chiar şi pentru o competiţie de un nivel atât de jos!

Al-Muaither este a 11-a în clasamentul cu 12 formaţii. A câştigat doar două meciuri în sezonul acesta, 5-2 şi 2-o cu Al-Markhiya, singura care e mai slabă, e ultima şi are numai opt puncte. Alibec a simţit şi el că a ajuns să facă parte dintr-un fotbal slab şi a încercat în iarna aceasta să se întoarcă la Farul. Qatarezii nu au fost de acord, au ţinut să-l păstreze ca să-i ajute în lupta pentru salvarea de la retrogradare.

ADVERTISEMENT

Gică Hagi l-ar putea ajuta, totuşi, pe Denis dacă l-ar primi la antrenamentele echipei sale la începutul lunii mai. Alibec nu ar avea voie să şi joace pentru Farul în meciuri, însă tot s-ar pregăti mai bine aşa, într-un cadru organizat, decât dacă ar lucra doar el cu un preparator fizic. Edi Iordănescu a vorbit deja într-un interviu publicat de site-ul oficial al FRF despre îngrijorarea sa legată de criza în care unii dintre selecţionabili să află la cluburile de la care vin.

Cu Denis Alibec aproape şomer, Edi Iordănescu mai are probleme şi cu alţi jucători înainte de Euro 2024

„Sunt extrem de îngrijorat de situația lor, mărturisesc că aveam alte așteptări în ceea ce-i privește”, a spus Iordănescu referindu-se la tricolorii care evoluează foarte puţin în campionatele în care sunt legitimaţi. Alibec se înscrie şi el printre fotbaliştii cu probleme, chiar dacă el e titular în mod constant la Al-Muaither. În sezonul acesta a apărut în 16 etape dintre cele 17 programate. A înscris doar patru goluri.

ADVERTISEMENT

Edi nu l-a convocat pentru amicalele cu Irlanda de Nord şi cu Columbia pe Louis Munteanu, unul dintre cei mai la modă atacanţi din campionatul nostru. Munteanu a marcat de două ori în victoria Farului din Giuleşti, 2-1, cu o seară înainte ca selecţionerul să anunţe lotul pentru cele două teste. Louis nu a primit o convocare, însă le-a atras atenţia şi giuleştenilor după ce şi Gigi Becali anunţase că era interesat de achiziţionarea lui. Victor Angelescu a recunoscut în direct la FANATIK SUPERLIGA că rapidiştii sunt hotărâţi să negocieze cu Fiorentina în vară. Italienii îl au în proprietate pe atacantul în vârstă de 21 de ani pe care Hagi l-a promovat la seniori în 2019, iar acum îl are sub formă de împrumut.

  • 36 de selecţii şi 5 goluri a înregistrat Denis Alibec în naţională. El e unul dintre cei mai selecţionaţi din lotul actual al lui Iordănescu, chiar şi în condiţiile în care a avut multe perioade cu probleme pe parcursul carierei, momente în care a lipsit din cauza accidentărilor ori nu a jucat la cluburi din pricina unor conflicte avute cu antrenori, cu conducători
  • 3 atacanţi a convocat Edi Iordănescu pentru amicalele cu Irlanda de Nord, de pe 22 martie, şi cu Columbia, de pe 26 martie. În lot se mai află şi Denis Drăguş, care poate fi de asemenea vârf, însă Iordănescu îl consideră pe el mai potrivit ca extremă stânga
ADVERTISEMENT