News

Volodimir Zelenski legalizează monedele virtuale în Ucraina. Țara a primit donații de peste 100 de milioane de dolari în crypto de la debutul războiului

Președintele Ucrainei a promulgat legea prin care sunt reglementate monedele virtuale. Acestea funcționau până acum într-o zonă gri, însă de acum vor putea fi mult mai accesibile.
17.03.2022 | 12:09
Volodimir Zelenski legalizeaza monedele virtuale in Ucraina Tara a primit donatii de peste 100 de milioane de dolari in crypto de la debutul razboiului
Zelenski a promulgat legea monedelor virtuale. Sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Monedele virtuale s-au dovedit a fi un real ajutor pentru Ucraina de la debutul războiului, astfel că președintele Volodimir Zelenski întoarce acest ”favor” și aduce în legalitate conceptul acestor bunuri digitale.

Ucraina a pregătit cadrul legal pentru monedele virtuale

Criptomonedele devin astfel legale, după ce președintele a semnat ”legea bunurilor virtuale”, după cum a relatat chiar ministerul transformării digitale din Ucraina. Într-un mesaj postat pe Twitter, oficialii ministerului spun că ”de acum încolo, exchange-urile ucrainene și străine vor putea opera în mod legal, iar băncile vor putea deschide conturi pentru companiile crypto.”

ADVERTISEMENT

Tot în același mesaj, ministerul arată că ”este un pas important în vederea dezvoltării pieței de bunuri virtuale în Ucraina.”

FANATIK a relatat că legea fusese adoptată de parlamentul ucrainean încă din 17 februarie, însă abia acum a ajuns pe masa președintelui, pentru a putea fi promulgată. Noua lege are câteva prevederi importante, după cum arată ministerul pe propriul site.

ADVERTISEMENT

Ce prevede noua lege promulgată de Zelenski

Astfel, pot fi determinate statutul legal, clasificarea și dreptul de proprietate asupra unor bunuri digitale. Sunt determinate și organismele care vor reglementa piața, anume Banca Națională a Ucrainei, dar și Comisia Națională pentru Bunuri Mobiliare și Bursă. În același timp, este realizată și o listă de furnizori de bunuri digitale, care au o serie de condiții de îndeplinit pentru a se putea înregistra ca atare.

Cu ajutorul noii legi sunt create condiții pentru a putea dezvolta suplimentar spectrul legal al pieței activelor digitale. Vor fi, totodată, implementate și mai multe măsuri de monitorizare financiară a acestor bunuri virtuale.

ADVERTISEMENT

Comisia Națională pentru Bunuri Mobiliare și Bursă va avea câteva sarcini noi odată cu promulgarea legii referitoare la criptomonede. Va trebui să creeze și să implementeze o politică de stat privind noul tip de bunuri valorificabile. Va trebui să emită și permise furnizorilor de servicii care operează cu astfel de active și, în general, va reglementa, va superviza și va monitoriza această nouă zonă a economiei.

Prin noua lege, este mutat efortul de reglementare și monitorizare de la ministerul culturii la cel al transformării digitale. În paralel, guvernul anunță că și ministerul de finanțe lucrează la o variantă de modificare a Codului Civil și a celui Fiscal, astfel încât piața bunurilor digitale să poată fi lansată în mod complet.

ADVERTISEMENT

”Semnarea acestei legi de către președinte este un nou pas important către aducerea în prim-plan a sectorului crypto și lansarea unei piețe legale pentru bunurile virtuale în Ucraina”, arată reprezentanții ministerului transformării digitale.

Ucraina, unul dintre punctele fierbinți pentru lumea crypto

Desigur, apariția acestei legi nu înseamnă că tranzacțiile cu monede virtuale erau, în fapt, ilegale în Ucraina. Astfel de active erau tranzacționate și operaționalizate într-o zonă mai degrabă gri. Nu se puteau tranzacționa pe piață monede virtuale, iar multe fraude cu aceste bunuri, desfășurate în Ucraina și în restul Europei de Est, au dus mai degrabă la o atitudine negativă față de acestea.

Noua lege apare pe fondul donațiilor impresionante primite de ucraineni prin intermediul monedelor virtuale. Până în urmă cu o săptămână, țara lui Zelenski a primit peste 120.000 de donații, care însumează peste 60 de milioane de dolari. Mihailo Fedorov, ministrul transformării digitale, a afirmat însă că au fost primite fonduri crypto și pe alte canale, astfel că s-a ajuns la un total de aproximativ ”100 de milioane de dolari.”

Încă din toamna anului trecut, ucrainenii lucrau la metode de reglementare a spațiului crypto. Mai mult, o delegație a țării a mers în El Salvador pentru a discuta și a înțelege mai multe despre modul de implementare ales de țara lui Nayib Bukele pentru a transforma Bitcoin în monedă legală a statului.

La momentul respectiv, estimările arătau că aproape 13% din populația Ucrainei, peste 5,5 milioane de oameni, dețineau bunuri virtuale într-o formă sau alta, îndeosebi monede digitale. În septembrie 2020, de asemenea, țara era recunoscută ca fiind între cele mai importante puncte de adoptare a criptomonedelor.

Chiar și oficialii din aparatul de stat s-au bucurat de posibilitatea de a deține astfel de noi active. La începutul lui 2021, angajații de la stat din Ucraina declarau posesiuni în Bitcoin echivalente cu 2,6 miliarde de dolari, majoritatea fiind lucrători în consiliile locale, în ministerul apărării și în structurile polițienești.

ADVERTISEMENT