Sport

Aurel Țicleanu își lansează a doua carte: „Puțin mai altfel despre… FOTBAL”

Aurel Țicleanu, fostul mare internațional și component al „Craiovei Maxima”, acum membru în Comisia Tehnică a FRF, își lansează a doua carte, „Puțin mai altfel despre... FOTBAL”.
26.09.2023 | 19:40
Aurel Ticleanu isi lanseaza a doua carte Putin mai altfel despre FOTBAL
Aurel Țicleanu își lansează a doua carte: „Puțin mai altfel despre... FOTBAL”
ADVERTISEMENT

Aurel Țicleanu, component marcant (dar care dintre „leii” de atunci era altfel?!) al „Craiovei Maxima”, nu poate trăi, normal, fără fotbal. Așa că își împărtășește experiența vieții trăite în fenomen – 15 ani ca jucător, 25 ca antrenor și, din 2017 lector la Școala Federală de Antrenori și vicepreședinte al Comisiei Tehnice a Federației Române de Fotbal – în paginile cărților pe care le-a scris.

Aurel Țicleanu își lansează a doua carte: „Puțin mai altfel despre… FOTBAL”

Mâine, de la ora 17:00, la Sala Dalles a Centrului Metropolitan de Educație și Cultură din București, Aurel Țicleanu își va lansa a doua carte, intitulată sugestiv „Puțin mai altfel despre… FOTBAL”, publicată de Editura Hoffman.

ADVERTISEMENT

Prefața noii sale lucrări este semnată de cunoscutul jurnalist Marius Mitran, recunoscut suporter de-o viață a Universității Craiova, echipa de suflet și a lui Aurel Țicleanu. Evenimentul va fi prezentat de alt nume consacrat în lumea fotbalului de pe… „sticlă”, apreciatul comentator Emil Grădinescu.

„Am adunat cu mare migală adevărate perle de înțelepciune pe care am încercat să le transmit generațiilor viitoare”

Despre ce este noua carte a lui Aurel Țicleanu, „Puțin mai altfel despre… FOTBAL”, cel mai potrivit pentru a dezvălui este, evident, chiar… autorul!

ADVERTISEMENT

„Această carte se dorește a fi mai, înainte de toate, o invitație de a nu pierde nicio ocazie de a ne asuma mult mai mult și mult mai bine rolul de educatori, de părinți, de dascăli, de învățători sau profesori, cu scopul de a-i educa pe copiii de azi.

Aceasta înseamnă a-i îmbunătăți, a le spori moralitatea, a-i ajuta să se realizeze din punct de vedere profesional, dar mai ales de a-și putea îndeplini prima, cea mai grea, dar și cea mai importantă misiune pe care o au față de societate, și anume aceea de a deveni cu adevărat oameni, Homo sapiens, adică oameni înțelepți.

ADVERTISEMENT

Am adunat cu mare migală adevărate perle de înțelepciune pe care am încercat să le transmit generațiilor viitoare, un cadou, o călăuză o punte ce poate face mai bine legătura între ziua de ieri și cea de azi, dar, mai ales, de a constitui o caldă și luminoasă rază de speranță pentru ziua de mâine”.

Cifra 5 are semnificații adânci pentru Aurel Țicleanu

Anul trecut, pe 5 mai, la ora 5 după-amiază, fostul purtător al tricoului cu numărul 5 – da, Aurel Țicleanu este pasionat și de numerologie! – fostul mijlocaș cu 42 de prezențe în echipa națională a României (între 1979 și 1986), își lansa prima carte, „Filosofia fotbalului”, eveniment la care, spunea chiar autorul, „deși am trimis doar vreo 30 de invitații, am avut bucuria să vină peste 130 de persoane”.

ADVERTISEMENT
Aurel Ticleanu la lansarea cartii „Filosofia fotbalului”
Aurel Țicleanu la lansarea primei sale cărți, „Filosofia fotbalului”, anul trecut, pe 5 mai. Foto: arhiva personală

Cât despre volumul respectiv, Aurel Țicleanu spunea că „Mi-am dorit să găsim o formă simplă. Inițial m-am apucat de scris chestiuni tehnice pentru FRF. Apoi mi-am dat seam că sunt gata să scriu «Filosofia fotbalului». Fotbalul mă legiferează pe mine, dar este mai mult decât fotbal. Este viață este, sport. Am adus aforisme ale «marilor» din acest sport. Le-am adus în prim-plan. Este o invitație la lectură. Fotbalul nu este o mare filosofie”.

„Noile generații de antrenori au nevoie de o bibliotecă personală cât mai bogată. Și de încă o carte de fotbal bună!”

Pentru cine scrie Aurel Țicleanu? Numai pentru specialiști sau pentru suporterii din peluze? Iată răspunsul său: „Cărțile mele cuprind foarte multe întrebări și sunt scrise pentru cei cărora le pasă când pun întrebări, pentru toți cei care vor cu adevărat un răspuns. Sunt ca o încurajare pentru toți cei care se încumetă să pornească la drum în căutarea cunoașterii, a adevărului, cu inima sinceră, cu dor în suflet și, mai ales, cu mintea deschisă”.

Despre antrenori, cei pe care îi „păstorește” Comisia Tehnică a Federației Române de Fotbal, din care face parte acum, Aurel Țicleanu crede că sunt primii care au nevoie de cărțile sale.

„Noile generații de antrenori au nevoie de a inventa un concept, o viziune, o filosofie de joc, de cunoaștere, inteligență, virtute, înțelepciune, competență. Iar pentru aceasta au nevoie de educație, de școală, de ajutor, de îndrumare, de sprijin, de supraveghere. Au nevoie de cursuri bune, de o bibliotecă personală cât mai bogată. Și de încă o carte de fotbal bună!”

  • 6 trofee a câștigat Aurel Țicleanu în cariera sa de 15 ani „în iarbă”: 2 titluri de campion (1980, 1981) și 4 Cupe (1977, 1978, 1981, 1983), toate cu Universitatea Craiova
  • 232 de meciuri, în care a înscris 10 goluri are Aurel Țicleanu la Universitatea Craiova
  • 3 echipe are Aurel Țicleanu în CV-ul de jucător: Universitatea Craiova (1976-1985), Sportul Studențesc (1985-1989) și Olympioacos Nicosia (Cipru, 1989-1990)
ADVERTISEMENT