News

Cât costă școala de șoferi. La ce trebuie să fii atent neapărat înainte să-ți alegi instructorul auto

Cât costă școala de șoferi preocupă o mulțime de doritori să-și ia carnetul de conducere. FANATIK îți oferă informații necesare pentru a-ți alege cea mai potrivită școală de șoferi și cel mai bun instructor auto.
19.04.2022 | 14:48
Cat costa scoala de soferi La ce trebuie sa fii atent neaparat inainte sati alegi instructorul auto
Cât costă școala de șoferi preocupă o mulțime de doritori să-și ia carnetul de conducere. FANATIK îți oferă informații necesare pentru a-ți alege cea mai potrivită școală de șoferi și cel mai bun instructor auto. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Cât costă școala de șoferi și cum să-ți alegi instructorul cel mai potrivit sunt probleme importante. Ele preocupă o mulțime de doritori să-și ia carnetul de conducere. „Vorbim” de permisul auto pentru categoria B, pentru autoturisme de 2-5 locuri.

Câți bani te va costa să faci școala de șoferi

Cât costă școala de șoferi diferă în funcție de alegerea firmei care oferă acest serviciu. Sunt foarte multe școli de șoferi, selectarea celei mai bune opțiuni ține de multe aspecte. Contează prețul, instructorii auto, mașinile disponibile, apropierea de casa solicitantului, facilități/bonusuri acordate cursanților.

ADVERTISEMENT

În acest an 2022 chinuit de pandemia de COVID-19 și de războiul declanșat în Ucraina lui Volodimir Zelenski de Rusia lui Vladimir Putin, toate prețurile au crescut vertiginos. Așa că și costul unei școli de șoferi a urmat „trendul” general.

În general, prețurile pentru școala de șoferi pornesc de pe la 1.100 de lei și urcă până pe la dublu, 2200 de lei. Conform datelor preluate de pe site-urile diferitelor școli de șofat din toată țara, nu numai din București.

ADVERTISEMENT

În acești bani beneficiezi de perioada de 30 de zile de școlarizare, care include 24 de ore de instruire rutieră teoretică (legislație rutieră). De asemenea, figurează și 30 de ore de instruire practică, la volan, șofat în trafic alături de instructor.

Ce costuri totale presupune, de fapt, școala de conducători auto

Atenție, la acest cost se pot adăuga alte cheltuieli. Dacă nu ți-au fost de ajuns cele 30 de ore de condus, poți lua în plus lecții practice, care costă 100-150 de lei ședința de o oră și jumătate. Lecțiile teoretice de legislație rutieră sunt, în general, gratuite, mai ales dacă sunt online.

ADVERTISEMENT

Apoi mai sun bani de dat pe taxa percepută de școala de șoferi pentru ziua examenului auto – 200-250 de lei (pentru rezervarea mașinii pe care dai proba practică a examenului auto), analizele medicale care confirmă că ești apt pentru șofat – 100-150 de lei și, în cazul fericit că ai „trecut” examenul cu polițistul lângă tine, taxa pentru eliberarea mult visatului permis auto – 68 de lei.

În total, școala de șoferi, de la prima oră teoretică sau practică, până la carnetul de conducere în buzunar, te poate costa în jur de 2.500 – 3.000 de lei. În funcție, mai ales de orele de condus suplimentare de care ai nevoie ca să te simți sigur/ă pe volan la examen și, mai apoi, în trafic. Fără niciun ajutor pe scaunul din dreapta!

ADVERTISEMENT

La ce să fii atent când alegi un instructor auto

Alegerea unui instructor auto este foarte importantă pentru a te simți bine, în largul tău, receptiv în timpul orelor de condus din cadrul cursurilor de la școala de șoferi aleasă.

Din păcate, selecția instructorilor nu se mai face cu rigurozitatea de pe vremuri. Astfel  pot ajunge „profesori” de șofat și specimene umane total nepotrivite, mârlani pe românește, fără nicio abilitate de a transmite cunoștințele necesare „elevului” de la volan.

Așa că trebuie să fii foarte atent, scrupulos chiar la alegerea instructorului auto! Iată în continuare, pe scurt, calitățile care pot recomanda un bun instructor auto.

  • Să fie politicos

Un bun instructor auto trebuie, în primul rând, să fie politicos, să vorbească frumos cu tine , nu, Doamne ferește!, să te jignească dacă greșești. Tu faci școala de șoferi pe banii tăi, el este „angajatul tău” cât timp ești în mașină cu el în dreapta.

Așa că trebuie să fie calm și să știe să vorbească, să explice toate „secretele” de care ai nevoie ca să devii un șofer competent. Și, mai ales, să ai șanse cât mai mari să iei examenul pentru carnetul de conducere.

  • Să fie răbdător

Un bun instructor auto trebuie să aibă răbdare. Nu toți avem talent nativ în condusul unui autoturism. Sunt destui oameni „paraleli” cu abilitățile unui bun șofer, dar care vor neapărat carnet de conducere.

Așa că instructorul auto trebuie să fie o fire răbdătoare, care să explice detaliat, de mai multe ori, cu calm. Fiecare manevră pe care elevul său nu o „prinde” de la prima aplicare în trafic trebuie detaliată pe îndelete.

  • Să fie punctual

Un bun instructor auto trebuie să fie punctual. Dacă ți-a fixat o oră de întâlnire, aceasta să fie literă de lege. 17:00 să fie 16:55, nu 17:05.

Programul majorității dintre noi este foarte încărcat. Orice întârziere, decalare, amânare a orelor de condus poate provoca perturbări majore în „orarul” tău din ziua respectivă. Și să „înghesuie” ora ta de condus în ora următorului elev, să o scurteze, să o tensioneze, să o facă enervantă și ineficientă.

  • Să fie corect cu orele

Un bun instructor auto trebuie să fie corect cu orele. Orele plătite de tine, nu uita asta! Să facă acele 30 de ore prevăzute în programul școlii de șoferi, chiar dacă tu ești un talent înnăscut la volan. Și chiar dacă conduci foarte relaxat și corect de la a zecea oră practică în trafic.

„Repetitio est mater studiorum” spune un vechi proverb latin, „Repetiția este mama învățăturii”, ăsta trebuie să fie principiul după care să se ghideze orice instructor auto cu adevărat bun profesionist.

Cât costă școala de șoferi și de ce nu trebuie să dai alți bani pe lângă cei ceruți oficial

  • Să nu ceară șpagă

Un bun instructor auto trebuie să corect și cu banii. Cu banii tăi! El este un angajat al școlii de șoferi, nu al tău, ca să fii nevoit să-l plătești. Primește salariu de școala de șoferi la care tu ai plătit cursurile respective.

Orice aluzie la o „atenție” suplimentară, financiară sau „în natură”, este inacceptabilă și trebuie să ducă la încetarea imediată a colaborării. Cu totul altceva este un „Mulțumesc” materializat, după obținerea carnetului de conducere (din prima, nu la a 13 încercare…). Acesta însă rămâne numai și numai la alegerea ta, fără a fi solicitat în niciun fel.

  • Să aibă un procentaj ridicat de elevi care au luat examenul auto

Un bun instructor auto trebuie să aibă un procentaj ridicat de elevi care au reușit să ia „din prima” examenul pentru carnetul de conducere auto.

Interesează-te la cei care au făcut aceeași școală auto. Află care instructor a „promovat” în categoria „șoferi” mai mult de 70-80 la sută dintre elevii săi de la primul examen auto.

  • Să fie prevăzător cu programarea examenului auto

Un bun instructor auto trebuie să fie prevăzător cu programarea examenului pentru obținerea carnetului auto. Să nu-ți programeze orele de șofat până în ajunul examenului.

Instructorul auto trebuie să țină cont de faptul că poate mai ai nevoie de lecții suplimentare. Dar nici să nu lase un timp prea mare între ultima oră de condus și examen ca să uiți deprinderile învățate de la el.

  • Să fie atent la… igiena personală!

În fine, dar nu în ultimul rând, un bun instructor auto trebuie să aibă mare grijă la… igienă! Adică să fie mereu curat, îngrijit, corect îmbrăcat, să miroasă frumos. Astfel îți va fi comod să înveți să șofezi cu el în mașină. Chiar dacă e vară și caniculă… dacă mă-nțelegi…

Ține cont de aceste sfaturi pe care FANATIK ți le-a oferit în alegerea unei școli de șoferi și a unui bun instructor auto. Nouă nu ne mai rămâne decât să-ți urăm baftă la examen și drum bun pe șosele.

ADVERTISEMENT