News

Cât de ecologist va rămâne de acum Charles al III-lea? Între încoronare cu hainele purtate de strămoși, mașini pe ulei de gătit și avion privat

Charles al III-lea, un rege „verde” și nu prea. Va rămâne același ecologist, ca suveran, fără să zdruncine codurile monarhei?
05.05.2023 | 16:22
Cat de ecologist va ramane de acum Charles al IIIlea Intre incoronare cu hainele purtate de stramosi masini pe ulei de gatit si avion privat
Se știe că Charles al III-lea este un ecologist convins, dar cât de „verde” va rămâne după încoronare? / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Încă de la începutul anilor 1970, actualul rege Charles al III-lea și-a revendicat pasiunea și grija pentru natură. Acestea au luat forma mai multor angajamente concrete în favoarea mediului, cu un anumit grad de influență în rândul elitelor conducătoare. Dar unele inconsecvențe în stilul său de viață rămân sub semnul criticii.

Cât de verde este „regele verde?”

Se știe că noul rege Charles al III-lea este un ecologist convins, cu o istorie îndelungată de campanii în favoarea conservării naturii, a agriculturii ecologice și a luptei împotriva schimbărilor climatice. Un angajament care i-ar putea atrage pe tinerii britanici. Dar este noul suveran al Marii Britanii cu adevărat ”verde?”

ADVERTISEMENT

Aceasta este o întrebare deseori pusă în societatea britanică, și care revine cu ocazia festivității încoronării fiului regretatei regine Elisabeta a II-a. Deși este dificil de oferit un răspuns fără echivoc, elemente din cariera lui Charles al III-lea arată un anumit angajament față de cauza mediului dar cu unele incosecvențe.

Ferme ecologice, transparență în materie de emisii de dioxid de carbon, discursuri la Forumul Economic Mondial de la Davos, etc. Charles al III-lea este cunoscut pentru pozițiile și acțiunile sale ecologiste, uneori în contradicție cu stilul său de viață. Va putea el să se țină de același drum, acum, ca rege, chiar dacă asta înseamnă să zdruncine codurile monarhiei britanice? Deocamdată, pentru ceremonia încoronării, Charles al III-lea a ales o anumită austeritate, deși multe voci critică costurile (oricum mari) ale ceremoniei și denunță o autoimpusă sobrietate de ochii lumii.

ADVERTISEMENT

Meniu vegetarian la ceremonii

Astfel, Charles al III-lea va purta haine care au aparținut monarhilor anteriori, iar felul principal va fi vegetarian. Pesemne o modalitate pentru acest fervent apărător al mediului să-și marcheze astfel amprenta ”verde” și să mai schimbe obiceiurile regatului. Oricum, în tinerețe și ulterior, prințul Charles nu și-a ascuns niciodată convingerile ecologice, chiar dacă acest lucru a însemnat că în anii 1970 a fost considerat un excentric de către presa britanică, care l-a descris drept ”prințul care își mănâncă gazonul”, după ce a recunoscut că îi plăcea să vorbească cu plantele pentru a le face să crească.

Avangardist, Charles al III-lea a avertizat de timpuriu cu privire la efectele nocive ale poluării asupra biodiversității. Într-un discurs ținut în 1970, când avea doar 21 de ani, și-a exprimat îngrijorarea în fața membrilor Comitetului pentru mediul rural din Țara Galilor, al cărui președinte era. Simțea și spunea că planeta este în pericol și a denunțat poluarea chimică, a aerului și a petrolului, ”care aproape că distrugea plajele și afecta zeci de mii de păsări marine”.

ADVERTISEMENT

Fermă bio și mașini pe rapiță

Coroana britanică deține o mulțime de terenuri, iar prințul Charles a început să convertească o parte din acestea la agricultura ecologică în 1985. La ferma sa de 440 de hectare de la Highgrove, în sud-vestul Angliei, el experimentează un produs natural pe bază de usturoi în loc să folosească pesticide pe câmpuri. De asemenea, pe acest teren trăiesc peste 73 de specii de animale rare. De exemplu, el a reintrofdus porcii din rasa Tamworth, una dintre cele mai vechi rase din țară.

Pe domeniul său din Dorset, în sudul țării, a construit un sat model pentru a testa utilizarea materialelor „ecoresponsabile”, separarea deșeurilor și alte principii de planificare urbană durabilă. Mai târziu, a instalat în casele sale cazane încălzite cu surcele și și-a transformat Jaguar-ul și Land Rover-ul pentru a funcționa cu biodiesel, obținut din ulei de gătit uzat, printre alte măsuri ecologice.

ADVERTISEMENT

De-a lungul anilor, el a experimentat uneori la limita ironiei, cum ar fi cu Aston Martin-ul său, pe care îl conducea cu ”surplus de vin alb englezesc și zer de la fabricarea brânzei”, se lăuda el la COP26 în 2021. Începând din 2007, Charles al III-lea inovează din nou, dezvăluindu-și amprenta de carbon, ceea ce va face de atunci în fiecare an. Se angajează să își compenseze emisiile prin investiții în proiecte de energie durabilă, acolo unde nu este posibil ca emisiile să fie reduse.

Declarații importante la Davos

Spre deosebire de mama sa, care a fost propulsată pe tron la vârstă fragedă, Charles al III-lea a avut la dispoziție 70 de ani pentru a observa evoluția lumii și a reflecta asupra domniei sale. În toți acești ani, el a profitat de călătoriile sale oficiale și de discursurile sale internaționale pentru a pune conservarea mediului în centrul atenției, chiar dacă acest lucru a însemnat să-și surprindă publicul. În 2020, la Forumul de la Davos, el a susținut-o pe activista Greta Thunberg și a criticat lipsa de angajament ecologic a mediului de afaceri.

”La ce bun toată bogăția suplimentară din lume, obținută prin ‘business as usual’ , dacă nu putem face nimic cu ea decât să o privim cum arde în condiții catastrofale?”, a afirmat el în fața managerilor și a liderilor de afaceri din sală. În parteneriat cu Forumul Economic Mondial, suveranul a creat în urmă cu un an Consiliul pentru Piețe Durabile, un organism însărcinat cu încurajarea celor mai bune practici, cu identificarea tehnologiilor inovatoare și cu stabilirea de legături între investitori și proiecte.

Neutralitatea politică și ecologia tradițională

Cu toate acestea, ”pozițiile lui Charles al III-lea nu erau radicale”, spune Thibaud Harrois, lector în civilizația britanică contemporană la Universitatea Sorbona-Noua. ”El nu a cerut sfârșitul capitalismului. El face ceea ce ar putea fi descris ca o ecologie ‘mainstream’, acceptată de toți, într-un moment în care există un consens științific pe tema încălzirii globale”.

În rolul său de monarh, suveranul britanic este supus neutralității politice, amintește  Harrois. El se îndoiește, de asemenea, că activista Greta Thunberg va fi invitată vreodată la Palatul Buckingham. ”Ar fi îndrăzneț, deoarece ea simbolizează un tip de activism – o grevă climatică – care este contestat politic. Este greu de văzut regele făcând ceva care ar putea avea un impact politic și ar putea dăuna guvernului britanic”.

Cu toate acestea, în 2004, Charles al III-lea a ieșit din starea sa rezervată, trimițând în secret o serie de scrisori scrise de mână mai multor miniștri și politicieni britanici. Erau scrisori foarte personale, în care prințul își exprima părerea despre agricultura ecologică, încălzirea globală și planificarea urbană, pentru care a fost criticat ulterior.

Încă zboară cu avionul său privat

Aceste discursuri nu au fost suficiente pentru a ”înverzi”  imaginea suveranului, care este în continuare criticat pentru stilul său de viață personal, pentru gustul său pentru vânătoarea de vulpi și pentru numeroasele sale călătorii cu avionul, considerate în contradicție cu pozițiile sale ecologice, scrie France 24.

În practică, Charles al III-lea își supraveghează îndeaproape amprenta de carbon, dar nu a renunțat la călătoriile regulate cu avionul privat și nici la vacanțele de schi din fiecare iarnă, o activitate tot mai criticată pentru impactul său asupra mediului. Numai în 2020, amprenta sa de carbon este estimată la 3.133 de tone de CO2, față de 8,3 tone emise de un cetățean britanic obișnuit.

În același an, Daily Mail l-a criticat pe Charles pentru că a zburat 25.000 de kilometri cu un avion privat în cele 11 zile care au precedat participarea sa la summit-ul elvețian de la Davos, unde a pozat alături de Greta Thunberg. O perioadă scurtă în care Charles al III-lea a călătorit cu avionul privat de trei ori, fără a mai pune la socoteală cele cinci călătorii pentru a-l prelua.

Acest lucru s-a adăugat altor episoade, cum ar fi controversa provocată de călătoria sa la New York, în 2007, cu o echipă de 20 de persoane pentru a primi un premiu pentru ecologie. Într-un moment în care încălzirea globală este mai actuală ca niciodată, un lucru este sigur: criticile nu se vor diminua odată cu accederea sa la coroană, mai ales că deplasările viitorului rege al  Marii Britanii vor fi atent monitorizate.

ADVERTISEMENT