News

China, mediator în războiul din Israel. Arabia Saudită, una dintre „cheile” tratativelor

Războiul din Israel afectează inclusiv normalizarea relațiilor dintre Țara Sfântă și Arabia Saudită, însă Beijingul poate juca rolul decisiv în restabilirea tratativelor.
17.10.2023 | 17:03
China mediator in razboiul din Israel Arabia Saudita una dintre cheile tratativelor
Liderul chinex Xi Jinping ar putea deveni un mediator în conflictul din Orientul Mijlociu (sursa hepta/montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

Flavius Caba Maria este expert în geopolitica Orientului Mijlociu și, în același timp, președintele Institutului Politic și Economic pentru această zonă. Felul în care relațiile internaționale din această parte sensibilă a lumii vor fi afectate de conflictul armat îl preocupă în mod deosebit, iar politologul a observat că, așa cum se petrec lucrurile și în cazul războiului din Ucraina, China ar putea juca un rol determinant, din postura de mediator. „În acest context, trebuie observat cum va intra Beijingul în acest proces al negocierilor”, și-a început expunerea Flavius Caba Maria, în exclusivitate pentru FANATIK.

Flavius Caba Maria
Falvius Caba Maria, un fin cunoscător al geopoliticii Orientului Mijlociu (sursa MEPEI)

Flavius Caba Maria, expert în geopolitica Orientului Mijlociu: „Emisarul special al Chinei va participa la tratativele de pace din Palestina”

Interlocutorul nostru nu are niciun dubiu privind interesul Beijingului în conflictul din Orientul Mijlociu, având în vedere legăturile strânse cu lumea arabă: „Cu siguranță, emisarul special al Chinei va fi trimis la tratativele privind procesul de pace din Palestina, astfel încât să discute cu ambele părți. Cunoaștem deja abordarea Chinei, cu privire la încetarea conflictului și la începerea negocierilor privind procesul de pace”.

ADVERTISEMENT

Flavius Caba Maria a precizat că poziția Chinei rămâne consistentă și că ideea generală se bazează pe soluția care poate fi adoptată de cele două state și anume poziționarea capitalei Palestinei în zona Ierusalimului de est.

Din nefericire, însă, „noi observăm o divizare a celor două sisteme, așa cum le numește și strategia de securitate americană, zona democrației și respectiv zona autoritară. Prin conflictul actual din Fâșia Gaza, această falie se accentuează”.

ADVERTISEMENT
Iron Dome
Sistemele anti-rachetă Iron Dome protejează Israelul de atacurile teroriștilor Hamas (sursa hepta.ro)

Normalizarea relațiilor dintre Ierusalim și Riad, stopată de conflictul din Gaza

Arabia Saudită este unul dintre factorii decizionali din această zonă sensibilă, iar poziția sa, atât din punct de vedere geostrategic cât și ideologic poate reprezenta una dintre „cheile” rezolvării acestei probleme spinoase. Unul dintre motive este legat și de faptul că, de mai mult timp, la nivel diplomatic s-a încercat normalizarea relațiilor dintre Ierusalim și Riad. Cu toate acestea, contextul beligerant face ca Arabia Saudită să pornească „jocul” de pe o poziție prudentă, având în vedere în primul rând solidaritatea cu lumea arabă.

„Principalul fenomen care trebuie luat în calcul este acela că Arabia Saudită nu poate renunța la inițiativa arabă de pace din anul 2002, în care s-a discutat despre chestiunea palestiniană. Acesta este un factor fundamental. Arabia Saudită deține cele două locuri sfinte, Mecca și Medina. Din acest motiv, abandonarea cauzei palestiniene ar fi, în totalitate, în defavoarea Riadului”, a punctat intervievatul FANATIK.

ADVERTISEMENT

Acesta a opinat că, „în momentul actual, asistăm la o reorganizare în zona Orientului Mijlociu. De fapt, la fel au apărut discuții și odată cu semnarea acordului de normalizare a relațiilor diplomatice dintre Arabia Saudită și Iran, ca urmare a medierii de către China, care a dus la o schimbare a arhitecturii Orientului Mijlociu”.

Beniamin Netanyahu
Premierul israelian Beniamin Netanyahu (sursa hepta.ro)

 

Flavius Caba Maria a explicat faptul că, „în privința restabilirii legăturilor dintre Israel și Arabia Saudită, tratativele durează deja de câțiva ani. În 2023, discuțiile au atins un nivel atât de ridicat, încât s-a ajuns la un punct de normalizare a relațiilor dintre cele două state. Însă, chiar și în respectivul moment, în care toată lumea se aștepta la o schimbare, problema palestiniană era pusă pe tapet de către prințul moștenitor saudit Mohammad bin Salman”.

ADVERTISEMENT

„Evident, evenimentul nedorit și tragic care se petrece în această perioadă în zona Orientului Mijlociu a dus la o înghețare a tratativelor, până în momentul în care se vor clarifica lucrurile, eveniment care, în opinia mea, nu se va întâmpla foarte repede, cel puțin în măsura în care se așezaseră înainte. Asistăm la o remodelare a Orientului Mijlociu și a modului de interacțiune în această zonă”, a continuat specialistul.

De altfel, incusiv presa internațională a sesizat înghețarea tratativelor care vizau detensionarea situației din zonă, jurnaliștii de la Reuters confirmând faptul că Arabia Saudită amână perspectiva sprijintă de SUA privind normalizarea relațiilor cu Israelul.

Antony Blinken Prințul Faisal bin Farhan al Saud
Secretarul de Stat american Antony Blinken, alături de șeful diplomației saudite, Prințul Faisal bin Farhan al Saud (sursa hepta.ro)

Antony Blinken s-a străduit să joace rolul lui Henry Kissinger

Potrivit președintelui MEPEI, Conflictul din Fâșia Gaza a dus la o diviziune între est și vest, mai exact între lumea occidentală și partea asiatică: „Aici intervine și rolul BRICS-ului. Este foarte clar faptul că, începând cu 1 ianuarie 2024, Arabia Saudită și Iranul vor face parte din BRICS. Din acest grup mai fac parte Egiptul și Emiratele Arabe Unite, două state din Orientul Mijlociu, foarte importante în dinamica regională. Toate aceste țări au relații foarte bune cu China”.

Reamintim faptul că BRICS este un acronim care se referă la titulatura „Building Better Global Economic BRICs”, inventată în anul 2001 și care se referea la schimbările care au loc la vârful politicii economice mondiale.

Revenind, însă, la politicile diferite ale celor două lumi, cea occidentală și cea orientală, „un prim semn a fost războiul din Ucraina, unde s-au conturat pașii de început în acest sens. Acum, confruntările din Fâșia Gaza duc la accentuarea respectivilor pași și la o diferență mai mare între zona estică și cea vestică”.

Totuși, dincolo de rolul Chinei ca foarte probabil mediator în conflictul din Orientul Mijlociu, de curând, secretarul de stat al SUA, Antony Blinken a purtat discuții cu liderii saudiți. Am dorit să aflăm dacă oficialul american a fost primit mai mult din motive pur diplomatice sau dacă, într-adevăr, întâlnirea a avut o miză reală.

„Nu cred că Antony Blinken a fost primit neapărat din politețe, pentru că Arabia Saudită continuă să păstreze relațiile cu Statele Unite. După cum am observat anterior, existau discuții cu Israelul în formatul trilateral, în care SUA s-a angajat în privința asigurării unor măsuri de securitate, pentru Arabia Saudită. Nu a fost o vizită de curtoazie, ci un demers normal al secretarului de stat american, exact cum s-a întâmplat, pe vremuri cu Henry Kissinger (n.r fostul secretar de stat al SUA și consilier pe probleme de securitate națională în perioada mandatelor prezidențiale ale lui Richard Nixon și Gerald Ford), însă deplasarea lui Antony Blinken nu se ridică la același nivel cu acțiunile diplomatului menționat anterior”, a fost răspunsul lui Flavius Caba Maria.

Mohammad bin Salman
Prințul Mohammad bin Salman (sursa hepta.ro)

Prințul Mohammad bin Salman, de la „paria” la liderul lumii arabe

Specialistul în geopolitica Orientului Mijlociu a subliniat că, „totuși, în privința prezenței lui Antony Blinken în Arabia Saudită, este cunoscut faptul că relațiile dintre Administrația Biden și prințul moștenitor Mohammad bin Salman nu sunt foarte bune, din momentul în care, în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale, șeful statului american l-a numit „paria” pe bin Salman. Acest lucru va fi foarte greu de schimbat. Poziția Chinei cu privire la Arabia Saudită, exprimată inclusiv la summitul desfășurat anul trecut la Riad, a indicat clar cine este liderul lumii arabe și anume Mohammad bin Salman”.

În respectivul moment s-a produs chiar o paradigmă în sistemul Orientului Mijlociu, care a rezultat prin medierea acordului dintre Iran și Arabia Saudită. Ambele state au avut nevoie de un mediator puternic și de încredere. La vremea aceea, relația dintre Arabia Saudită și SUA se deteriorase în mod deosebit.

„În plus, Arabia Saudită promovează un interes economic profund pentru diversificarea economică. Exista paradigma petrolului în relația de securitate cu SUA, dar aceasta nu mai este atât de actuală. SUA dispune de suficiente resurse energetice, astfel încât Arabia Saudită trebuie să-și caute și alți parteneri de dialog, pentru a putea contrabalansa situația”, a adăugat interlocutorul nostru.

Acesta a menționat faptul că, „din perspectiva saudită, arhitectura de securitate regională a fost mai facilă pentru implementarea propriei strategii și anume viziunea 2030, prin discuțiile purtate cu statele vecine și în primul rând cu cele care, în trecut, reprezentau o anume amenințare, cum este cazul Iranului. Însă, inclusiv în acel moment, a fost nevoie de un mediator de încredere, capabil să garanteze respectiva relație. Evident, a fost vorba despre China, care are relații foarte bune atât cu Iranul, cât și cu Arabia Saudită…”

În schimb, poziția SUA de mediator credibil și echidistant este foarte complicată, pe timp de război. „Americanii sunt percepuți ca fiind mai mult apropiați de Israel. În plus, încă din anul 2002 există un cvartet nefuncțional pentru Orientul Mijlociu, format din Rusia, SUA, ONU și Uniunea Europeană. Spre exemplu, am văzut lipsa eficacității ONU în conflictul din Ucraina… Mai mult, din acel cvartet lipsește un membru important și anume China”, a argumentat Flavius Caba Maria faptul că toate drumurile duc la… Beijing.

Se pare că, având în vedere toate motivele enumerate anterior, o discuție despre mediere în conflictul din Fâșia Gaza nu se poate desfășura fără prezența Chinei: „Beijingul își exprimă dorința dar dispune și de capacitatea de a media această situație, în mod pragmatic, mai ales că demersul său este susținut atât de Iran, cât și de Arabia Saudită. Cu toate acestea, au existat disensiuni între argumentele prezentate de China – care nu a condamnat atacul efectuat de Hamas – și poziția israeliană”.

Vladimir Putin
Vladimir Putin, omniprezent pe scena politică internațională (sursa hepta.ro)

Vladimir Putin, invitat de gală la forumul „Belt and Road Initiative”

Așadar, există și chestiuni care trebuie privite cu scepticism, așa cum este cazul relațiilor dintre Israel și China, care la un moment dat au fost prolifice, „dar ulterior s-au tensionat din pricina faptului că Israelul a fost presat să abandoneze anumite proiecte bilaterale cu Beijingul, din cadrul «Inițiativei Belt and Road»”.

Precizăm faptul că „Inițiativa Belt and Road Initiative – BRI”, numită „Noile Drumuri ale Mătăsii” reprezintă proiectul Chinei de dezvoltare economică și de investiții de anvergură pe teritoriul a trei continente, Asia, Africa și Europa.

„Este un joc extrem de complex, în care marii actori, mai exact China și SUA sunt cei mai implicați în gestionarea escaladării situației din zona Orientului Mijlociu. Cu siguranță, cel mai negru scenariu ar fi acela în care nu se va ajunge la nicio mediere. Însă, pe masa tratativelor sunt așezate atât de multe opțiuni, încât putem specula. Spre exemplu, Israelul își poate continua operațiunea militară dar, totuși, într-un anumit moment să se ajungă la dialog”, a explicat partenerul nostru de discuție.

Președintele MEPEI a observat că, „de-a lungul timpului, în astfel de conflicte, după câteva săptămâni situația s-a mai stabilizat și s-a ajuns la un compromis. Totuși, depinde cât va progresa respectiva mediere și acest lucru este prematur de analizat. Trebuie să mai așteptăm câteva zile, pentru a înțelege cursul clar al operațiunilor și pentru a primi mai multe date de pe teren”.

„Este obligatoriu să urmărim cu atenție efortul emisarului special al Chinei, dar și forumul „Belt and Road Initiative – BRI”, la care este prezent și președintele rus Vladimir Putin. Există varianta unei serii de mișcări importante, care ar putea afecta și această relaționare și posibila mediere în Orientul Mijlociu”, a concluzionat Flavius Caba Maria.

 

 

ADVERTISEMENT