Sport

Cine este Gukesh Dommaraju, adolescentul care a câștigat Turneul Candidaților. Poate fi cel mai tânăr campion mondial din istoria șahului, iar în 2022 a jucat pentru o echipă din România!

Gukesh Dommaraju, 17 ani, a câștigat Turneul Candidaților la capătul unui turneu electrizant la Toronto. Anul viitor îl va înfrunta pe Ding Liren pentru titlul mondial și șansa de a bate recordul istoric al lui Kasparov.
23.04.2024 | 08:27
Cine este Gukesh Dommaraju adolescentul care a castigat Turneul Candidatilor Poate fi cel mai tanar campion mondial din istoria sahului iar in 2022 a jucat pentru o echipa din Romania
Gukesh Dommaraju, 17 ani, cel mai tânăr șahist din istorie care câștigă Turneul Candidaților. Sursă foto: X International Chess Federation / Michal Walusza
ADVERTISEMENT

Un Turneu al Candidaților care va intra în istorie s-a terminat cu poate cea mai nebună zi pe care șahul a văzut-o vreodată. Duminică s-a disputat runda 14, ultima, care a început cu 4 jucători cu șanse reale de a câștiga locul 1. Jumătate din participanți încă visau la titlul mondial. Și pentru ca totul să fie cu atât mai special, urmau să joace între ei. Gukesh Dommaraju, 17 ani, avea jumătate de punct peste adversarul său, Hikaru Nakamura, dar și peste Fabiano Caruana și Ian Nepomniachtchi, care se luptau la masa de lângă.

Gukesh Dommaraju a câștigat Turneul Candidaților la doar 17 ani și ar putea fi cel mai tânăr campion mondial de șah din istorie!

Cu piesele negre, Gukesh a ales Gambitul Damei Acceptat, probabil pentru a-l surprinde și a-l scoate pe Hikaru din liniile pe care le pregătise. Alegerea s-a dovedit perfectă, iar americanul pur și simplu nu a găsit nicio modalitate de a-și crea avantaj. O remiză cu puține evenimente. Dar dramatismul a fost la cote maxime, doar câțiva metri mai încolo. La masa dintre Caruana și Nepo, unde remiza i-ar fi scos pe amândoi din cursa pentru titlul mondial. Și a fost o confruntare absolut nebună!

ADVERTISEMENT

Încă din primele mutări, Ian Nepomniachtci și-a aruncat în față pionii de pe flancul regelui. Era deja evident că vor urma “artificii”, niciunul dintre jucători nu se gândea la remiză. Dar strategia riscantă pe care a ales-o l-a lăsat pe Nepo într-o situație complicată. Nu apucase încă să facă rocada mare și se vedea presat pe coloanele centrale și cu pionii de pe flancul regelui greu de păstrat.

Cu doi pioni conectați liberi pe flancul regelui și un rege ceva mai sigur, Caruana avea poziție câștigătoare înainte de mutarea 40. Chiar dacă rusul își baza contrajocul pe pionul H, care ajunsese până la H2. Sub presiunea ceasului, înainte de a primi timp adițional, Caruana a comis o greșeală și i-a permis lui Nepo să cedeze o calitate pentru unul dintre pionii importanți de pe flancul regelui.

ADVERTISEMENT

Dramatism total în ultima rundă din Turneul Candidaților. Caruana – Nepomniachtchi, 6 de ore de joc și remiză care îl ajută doar pe Gukesh

Poziție în continuare câștigătoare pentru alb, dar avantajul mai scădea. Era doar începutul unui roller coaster extrem de emoționant. Alte câteva inexactități ale albului, iar bara de evaluare scăzuse dramatic până la mutarea 44. Era practic din nou poziție aproape egală. Dar Nepo trebuia să găsească o serie de mutări aproape imposibile pentru a scoate remiza. O remiză care nu îl ajuta prea mult.

Au urmat alte câteva zeci de mutări în care Nepo a mai greșit și el, cu siguranță și din dorința de a ține lucrurile complicate în speranța unei victorii miraculoase. Dar de fiecare dată, Caruana nu găsea continuarea. Ce-i drept foarte complicată, mai ales în criză de timp. În cele din urmă, cu șanse zero la victorie, Nepo și-a dat seama că trebuie să forțeze repetiția pentru remiză. Caruana a mai încercat, a renunțat și la calitatea pe care o avea în plus, dar în cele din urmă a trebuit să se împace cu ideea că nu poate fi mai mult de remiză.

ADVERTISEMENT

O remiză pe care chiar Fabi a propus-o, după mutarea 105 și mai bine de 6 ore de joc. Totul s-a terminat în cel mai dramatic mod, cu ambii jucători descumpăniți. Nepomniatchi i-a cerut scuze lui Caruana pentru că a fost nevoit să forțeze remiza, iar americanul i-a răspuns resemnat. “A fost vina mea”.

Generația crescută de performanțele lui Viswanathan Anand s-a făcut mare! Gukesh, unul dintre cei 10 indieni din top 100 FIDE!

Dar povestea trebuie să revină la Gukesh Dommaraju, cel care devine cel mai tânăr câștigător al Turneului Candidaților din istoria șahului. Peste o lună, pe 29 mai, indianul va împlini 18 ani! Iar anul viitor îl va înfrunta pe Ding Liren în meciul de titlu mondial. Dacă va învinge, bate cu mult recordul lui Garry Kasparov și devine cel mai tânăr campion mondial din istorie. În 1985, legendarul Garry Kasparov devenea campion mondial la 22 de ani și bătea recordul lui Mihail Tal.

ADVERTISEMENT

De altfel, se poate spune că povestea lui Gukesh începe chiar dinainte ca el să se nască. În 1988, Viswanathan Anand devenea primul Mare Maestru din India. Iar ulterior avea să devină un nume legendar al șahului, cu 5 titluri mondiale câștigate între 2000 și 2012, înainte de a-i preda ștafeta lui Magnus Carlsen.

Performanțele lui Anand au creat un adevărat fenomen șahistic în India, care în prezent are 10 jucători în top 100 FIDE! Și o tânără generație absolut fabuloasă, cu Gukesh, Pragg, Erigaisi, Sarin, Sadhwani și Vidit. India a dat 3 dintre cei 8 participanți la Turneul Candidaților: Gukesh, Praggnanandhaa și Vidit.

Gukesh Dommaraju a jucat pentru o echipă din România în 2022. A reprezentat CSU ASE Superbet la Campionatul European al Cluburilor!

Deși nu a împlinit încă 18 ani, Gukesh este deja unul dintre jucătorii consacrați în circuit, cu multe rezultate notabile. A crescut, desigur, la Academia de Șah a lui Anand. A devenit Mare Maestru la doar 12 ani și 7 luni, al treilea cel mai rapid din istorie în obținerea acestei performanțe. Iar în vara lui 2022 devenea al treilea cel mai tânăr jucător care trece de 2700 ELO.

La Olimpiada de Șah din 2022, la Chennai, Gukesh a uimit cu adevărat pentru prima dată lumea șahului. A început turneul cu o serie incredibilă de opt victorii consecutive, în fața unor jucători de top. O performanță pur și simplu ireală, cu atât mai mult că abia împlinise 16 ani!

În cele din urmă, nu a fost suficient sprijinit de colegi, iar India a luat doar bronzul la acea ediție, câștigată de Uzbekistan. Dar Gukesh a obținut medalia de aur pentru prestațiile sale pe masa 1 pentru India. Cota i-a explodat imediat și doar câteva luni mai târziu, indianul semna pentru o echipă din România!

Gukesh Dommaraju vine la București în luna iunie! Va juca la Superbet Chess Classic, alături de Nepomniachtchi, Caruana și alte nume grele!

Gukesh Dommaraju a reprezentat CSU ASE Superbet la Campionatul European al Cluburilor, ediția 2022. De altfel, CSU ASE Superbet a avut un advărat dream team la acea competiție, la care au participat nume grele din șah, inclusiv Magnus Carlsen. CSU ASE Superbet, cu Anand, Rapport, Gukesh, Sargissian, Deac, Nisipeanu, Lupulescu și Gavrilescu, a fost favorita numărul 1 a întrecerii.

Rezultatele la acea ediție pentru CSU ASE Superbet au fost au fost un pic sub așteptări la open, doar locul 6. În schimb, formația bucureșteană a luat medalie de argint la feminin. Cert este că Gukesh și-a continuat ulterior ascensiunea fulminantă. În 2023 și-a asigurat calificarea la Turneul Candidaților cu locul 2 obținut în Circuitul FIDE. Și, iată, 2024 îi aduce cel mai important pas al carierei până acum.

De departe cel mai tânăr jucător care va lupta pentru titlul mondial, Gukesh este văzut de mulți ca favorit în fața lui Ding Liren. Chinezul a obținut titlul mondial în 2023, după un meci dramatic contra lui Nepomniachtchi, dar de atunci nu a impresionat. Ding a jucat puțin și total neconvingător.

Gukesh Dommaraju joacă la Superbet Rapid & Blitz Varșovia peste doar două săptămâni. Contra lui Magnus Carlsen!

Gukesh Dommaraju vine la București în luna iunie, pentru primul său turneu de șah clasic după câștigarea Turneului Candidaților. Va participa la Superbet Chess Classic, competiție care aduce anual în România cei mai buni șahiști ai lumii. Superbet Chess Classic este a doua etapă din cadrul circuitului Grand Chess Tour, lansat de legendarul Garry Kasparov. În 2023, FANATIK a realizat un interviu de colecție cu Garry Kasparov, cel mai bun șahist din istorie.

De altfel, prima competiție la care joacă Dommaraju Gukesh după Turneul Candidaților este chiar etapa 1 din Grand Chess Tour, Superbet Rapid & Blitz Varșovia. Care începe peste doar două săptămâni. Îi va avea acolo adversari, printre alții, pe Nepomniachtchti și Caruana. Dar și pe Magnus Carlsen!

ADVERTISEMENT