Cornel Dinu a avut emoții la meciul Liechtenstein – România de la Vaduz. 11 minute. 54-65. De când a egalat Islanda la Skopje până a făcut Macedonia de Nord 2-1.
În rest, în exclusivitate pentru FANATIK, „Procuroru” le-a făcut „dosar” șefilor de la FRF pentru încă o calificare pierdută. Mirel Rădoi a ratat și a plecat, toată lumea așteaptă numirea noului selecționer, preferații lui Cornel Dinu sunt Cosmin Olăroiu și Gică Hagi.
Chiar ați sperat vreo clipă, Mister, la 1-1 în Macedonia, că se poate întâmpla o minune și să ne calificăm la baraj?
– Am avut emoții, recunosc… ca la un examen la care nu știu de unde să apuc subiectul… dar mi-au trecut repede.
Dacă stăm drept să ne gândim la fel de drept, lucrurile par paradoxale în această grupă… Noi avem rezultate pozitive cu Macedonia, 3-2 la noi și 0-0 la ei, dar ne-am încurcat singuri cu Armenia și Islanda, iar Macedonia a câștigat în Armenia, zdrobitor, 5-0… și cu Islanda acum după 1-1… Ba chiar, ceea ce a fost cel mai important, a câștigat în Germania. Și atunci cine merita să meargă la baraj?
După care mai trebuie să luăm în calcul și diferența de concepție a jocului și diferența de valoare a jucătorilor. Noi am jucat cu sectorul agricol Piperănștain, ei au avut vreo șase băieți care trăiesc în Liga 6 din Elveția… și am reușit să ne creăm câteva ocazii de a marca, însă n-am avut ceea ce se numește siguranța acțiunilor.
Elocvent este și faptul că în această luptă la distanță pentru baraj dintre România și Macedonia, noi am început cu doi jucători de la Cluj, doi jucători de la Craiova și șapte care joacă pe undeva prin străinătate, neconvingător, față de Macedonia care are peste jumătate din jucători în echipe bune din Europa.
Păi, Mister, asta avem, asta iubim… S-a încercat și altă formulă și n-au fost în stare să de un gol unei Islande în reconstrucție, cu o medie de vârstă de 24 de ani…
– Paradoxal, adunătura din cooperativa zootehnică federală care conduce echipa națională a reușit să trimită împotriva amatorilor din sectorul agricol Piperănștain o echipă mai inspirată în componență și ca dinamică decât în meciul cu matrozii islandezi.
Singura așezare superioară care ar putea să existe ar fi Vlad Chiricheș în locul lui Adrian Rus. Deși Rus este, după părerea mea, mai apărător și are tot viitorul în față. În rest, jucătorii care au arat în van câmpia la Vaduz mi se pare că puteau să dea mult mai mult în partida cu Islanda.
Echipa asta trimisă pe teren la Vaduz… cu care ar fi trebuit să jucăm, cel puțin din punct de vedere al dinamicii, cu Islanda… Mă refer măcar la cuplurile laterale, Bancu – Ivan, omogene, și viteză, și om de serviciu, față de ceea ce a însemnat când s-a jucat cu Toșca, iar pe partea ailaltă jucători care pot ajuta ofensiv, este vorba de Manea și Man.
Maniera asta trebuia să o gândească onor cooperativa zootehnică federală la meciul cu Islanda… un gol, un singur gol n-au fost în stare să dea, parcă nici acum nu-mi vine să cred coșmarul ăsta… Islanda, resurse umane cât să încapă în Ghencea… cartierul, nu stadionul…
Cine-i de vină, Mister, pentru încă o calificare ratată?
– Înainte de toate, vreau să spun că Macedonia merită locul la baraj, unde va trebui o minune ca să „promoveze” la turneul final mondial, și pentru simplul fapt că a reușit să revină după șocul egalării din minutul 54 și a marcat trei goluri echipei căreia noi n-am reușit să îi dăm unul singur, care ne-ar fi dus în locul macedonenilor.
De vină pentru ratarea noastră? Practic, toată această perioadă a cooperativei zootehnice federale care a condus echipa națională… pentru că, jucându-se mai mult fără public, s-au deconspirat singuri zbierând „indicății prețioase”, ca Stoichițous Hocus Pocus la meciul ratării cu Islanda.
Și în meciul cu sectorul agricol Piperănștain naționalei i-a lipsit claritatea acțiunilor ofensive, a folosit mai mult amatorismul defensivei și jocul naiv al amatorilor din Licănștain, cum le spunea, atât de pitoresc, Tata Puiu, decât o concepție care să arate acțiuni gândite, lucrate, învățate.
De aceea nu m-a surprins că indicația cel mai des auzită de pe margine în toată perioada cooperativei zootehnice federale, ocupate cu strânsul recoltei de ulei de pe capul lui Rădoi, a fost „Pă mingea a doua!”…
Atenție la „mingea a doua”… Adică trebuie să ne gândim că singura noastră șansă ca să reușim rezultate ca lumea în perioada amintită, de vreo doi ani sub Rădoi, era să ne mai fi dat a doua minge pe teren, cu care să ne jucăm și noi…
Și asta într-o grupă accesibilă de la Germania în jos…
– Nu întâmplător grupa în care am evoluat… de fapt am involuat, a fost grupa J, de la „Jalnic”…
Cu o singură firească echipă stabilă și incontestabilă, care este Germania și cu o echipă care a dovedit că știe să-și crească în continuare jucătorii și ei să dea randament, să joace cu sacrificiu și cu responsabilitate sub culorile naționale și aceasta este Macedonia. Cu care, o mai spun încă o dată, nu putem să intrăm în calcul la ce jucători au în străinătate, și care joacă!, față de ce avem noi.
Acum, Rădoi, scăpat cu carnetul nears… deși mă-ntreb ce carnet de antrenor are el… și scăpat de conducerea echipei naționale… el nu pleacă, doar că se termină contractul… poate să-și conducă Merțanele, Bugattiurile și Roll-Roisurile muncite prin Arabia Saudită, unde a avut succesuri insuficiente ca să-i asigure succesuri și în Europa. Unde nu prea are nici cătare, nici căutare.
Ce urmează în fotbalul românesc?
– Este un proiect care ține foarte mult de dezvoltarea subiectului fotbal autohton, care este o glumă totală, de râs dat în plâns. O speranță este că schimbând nouă jucători s-a putut face o echipă mai aproape de adevăr, chiar cu sectorul ăsta agricol Piperănștain, când șansele nu mai depindeau de noi.
Dacă scoatem rezultatele echipei naționale sub Rădoi, cred că putem să apreciem doar vreo patru rezultate: cele două cu Macedonia, 3-2 acasă și 0-0 pe terenul lor, acel 3-2 cu Austria din Liga Națiunilor și faptul că nu ne-am întors cu plasa plină de la „cumpărăturile” din târgul Hamburg ot Germania. Mult prea puțin pentru o ședere la conducerea echipei naționale a unui sistem cooperativă zootehnică de nicio producție.
Singurul lucru de apreciat în perioada cooperativei zootehnice montate, cu și fără ghilimele, de Servicii la FRF, singurul câștig îl reprezintă, în afară de cele doar patru meciuri amintite, este faptul că am avut, ca niciodată, români în tribune peste tot, ceea ce arată că încă le dor de țară și măcar prin echipa națională, așa cum e ea, se identifică în continuare cu România.
Mi-am dat două palme când Merel a declarat că echipa pe care a condus-o el doi ani a avut cele mai multe cifre în privința recuperărilor în terenul advers și a numărului de pase. Merele, acestea sunt doar mijloace înșelătoare de joc! Strategia prin dinamică, combinații, automatisme este adevăratul lucru care contează în fotbal și care atunci când ai ghinion imens nu pot să-ți aducă scor favorabil pe tabelă.
Dacă ai avea carnet adevărat de antrenor, așa cum ai declarat, măcar și pentru această inepție ar fi trebuit să-l pui pe foc. Fotbalul nu înseamnă gene false și măscări pe față, ci naturalețea angajantă pe care ți-o dă numai nașterea și educația.
Pe cine vedeți în locul lui pe banca tehnică a echipei naționale?
– La ce a ales până acum ca antrenor al echipei naționale, montata de către statul paralel cooperativă zootehnică federală, și la ce știu despre fotbal, mă aștept să-l coboare selecționer din tribună pe bancă pe Stoichiță cel priceput la sfaturi urlate de la oficială. De unde ar mai veni doar „indicățiile prețioase” ale „esperților” în vulcanizare și karate.
Sau, ca să ne facem și mai rău de petrecanie, să-l aducem direct pe Ionuț Chirilă, care ar veni, nu-i așa?, direct de la Academie… Studii la zi, rezultate la fără frecvență, discurs pompos-academic, golaș de esență, dar care pentru naivi e untură de pește. Greu de ales între cei doi, Burlene, ce zici?
Altfel, Cosmin Olăroiu mi se părea cel mai bun… iar în lipsa lui Cosmin Olăroiu cred cel mai mult în Gică Hagi. Dar parcă văd o altă panaramă de antrenor dintre cântăreții de ode la Burlan, cu cor Stoic-Chiț Vulcanizator în spate…