Edi Iordănescu se pregătește de sesiunea de toamnă a examenelor din Liga Națiunilor după ce a ratat fără recurs testele din luna iunie. România trebuie să evite ultimul loc al grupei, care înseamnă retrogradarea în divizia inferioară. Nici norocul nu pare a ține cu noul selecționer care după unii își joacă postul pe final de septembrie, dar pentru federali situația e diametral opusă.
Accidentările au curs pe bandă rulantă în anturajul naționalei. Primul care a căzut a fost cel mai în formă tricolor în acest început de sezon. Vali Mihăilă a ieșit după doar 12 minute în meciul Parma – Ternana. Olteanul a făcut semn către antrenorul Fabio Pecchia, iar temerile s-au adeverit ulterior: ruptură musculară! La fel și Chiricheș, astfel că lotul cu care Iordănescu va ataca dubla din Finlanda și cu Bosnia s-a redesenat aproape zilnic.
Edi a avut mereu bătăi de cap din acest punct de vedere de când a preluat postul de la FRF. A început cu accidentarea lui Ianis Hagi în ianuarie, au urmat problemele din China ale lui Stanciu, apoi accidentarea lui Dennis Man. Vorbim doar de jucători care pot face diferența. Acum, Mihăilă. Și „lista” poate suferi adjustări de ultimă oră.
Nu doar accidentările sunt dificultățile cu care se confruntă echipa națională. Una dintre cele mai importante probleme este lipsa de atitudine a celor mai mulți dintre jucători. Iar aici totul pleacă de la lideri. Sau, mai corect spus, de la lipsa liderilor.
Vlad Chiricheș este căpitanul de facto, dar nimic nu-l îndreptățește să poarte banderola. Poate doar experiența la nivel de top 5 Europa. Este un jucător fără „voce” în vestiar, un căpitan care nu e văzut ca masculul Alpha de grup. Ca să nu mai amintim amănuntul că, la meciurile din iunie, are pe conștiință vreo patru goluri încasate de tricolori. Și atunci, de ce Chiricheș căpitan? Pentru dubla aceasta, cu Finlanda și Bosnia, astrele parcă s-au aliniat… favorabil în privința lui!
Nu avem lideri și pentru că unii care puteau fi lideri au renunțat să mai vină la echipa națională. Sunt două nume importante la un moment dat în istoria recentă a echipei naționale la care s-a făcut referire destul de des în ultimul an. Ambii trecuți de 38 de ani, dar cu performanțe încă în teren: Gabi Tamaș, căpitanul Petrolului la 39 de ani pe care-i va împlini pe 9 noiembrie, și Cristi Săpunaru, căpitanul Rapidului, 38 de ani pe 5 aprilie.
Ambii fac legea în propriul vestiar, dar au rupt legăturile cu echipa națională. Sunt două aspecte aici care trebuie discutate. Ar avea naționala nevoie de ei sau ar trebui lăsați să presteze la echipele de club, ținând cont și de problemele pe care le provoacă pe final de carieră?
După aparițiile publice din ultimul timp ale lui Tamaș și Săpunaru, tinzi să fii de acord cu retragerea lor din circuitul naționalei. Și aici motivarea ține, surprinzător pentru vârsta lor, de prestațiile din afara terenului ale ambilor!
Pentru Tamaș, orice interviu este un prilej de miștocăreală non-stop. Ultima sa ieșire în decor a fost după meciul cu Chindia, când și-a anunțat plecarea iminentă de la Ploiești. „De ce plec? D-aia!” Apoi a fugit din fața camerelor TV! Nu e prima oară când Tamaș lasă baltă jurnalistul în plină discuție pentru a fugi să se răcorească în vestiar!
„Cazul Săpunaru” – pentru că este un caz – este mai mult decât special. Căpitanul Rapidului are momente când efectiv dă impresia că e un pericol pentru oricine din preajma sa. Ce a făcut la Tg. Jiu, după meciul cu FCU, sunt manifestări de Evul Mediu, despre care vorbește, dar în sens invers, șeful lui Angelescu pe FANATIK. Săpunaru dă impresia că nu mai poate fi controlat!
În calitate de căpitan al liderului, cu banderola pe braț, Săpunaru își face dreptate cu jandarmii, cu fanii care-l înjură, cu toată lumea. Din unghiul ăsta, „Săpun” nu poate fi un model pentru copiii lui… Șucu. Marea problemă pare să fie faptul că e susținut inclusiv de omul din vârful clubului.
Violența lui Săpunaru legitimează violența din tribune. Și mai e doar un pas până la adevăratele tragedii… Din păcate! Tamaș și Săpunaru, doi lideri, două cazuri de studiat, dar în primul rând de rezolvat.