Sport

Cristi Coste scrie despre „vara fierbinte” a lui Șumudică: „Fă-te că antrenezi!”

Marius Șumudică a primit o lovitură grea prin refuzul Rapidului de a-l numi pe banca tehnică. „Șumi” e confuz, nu prea știe ce vrea, dar trebuie să-și revină. Are o singură șansă: să se apuce de antrenorat! Dar contează și unde.
09.08.2023 | 13:18
Cristi Coste scrie despre vara fierbinte a lui Sumudica Fate ca antrenezi
Cristi Coste îl sfătuiește pe Marius Șumudică să își dea un restart și să se reapuce serios de antrenorat. Foto: Sport Pictures
ADVERTISEMENT

Marius Șumudică e pe bară după despărțirea de saudiții de la Al Raed în pauza de vară. Poate e impropriu spus că e pe bară, atâta timp cât și-a reluat contractul de analist cu cei de la Digisport. E liber de angajament în ceea ce privește antrenoratul, adică adrenalina aia care-ți urcă în corp și simți că trăiești. Cam așa e Șumi când stă pe bancă, iar descrierea acestor sentimente îi aparține.

Mama i-a dat în cap cu „exclusivitatea”

Șumudică a trăit ca într-un Montagne Russe în acest an. Prin martie aprindea fitilul și anunța că se lasă de antrenorat! Că a obosit, că familia merită mai mult (întotdeauna familia merită mai mult pentru cei din fotbal!), că psihic nu mai poate duce acest ritm nebun al arenelor.

ADVERTISEMENT

Nu a durat mult „marea exclusivitate”, pentru că Șumi al nostru a revenit la sentimente mai bune. A dezvăluit că mama sa ar fi fost cea care nici nu a vrut să audă că băiatul renunță la ceea ce-i place cel mai mult să facă: să fie antrenor, să stea pe bancă, să simtă zilnic mirosul ierbii verzi. Nu mai contează dacă era iarba verde de acasă, deși apăruse o oportunitate chiar să fie…

Decepția care arde pe dinăuntru: „Rapid a murit pentru mine”

Anume, numirea lui Marius Șumudică pe banca veșnicii iubiri Rapid. Adi Mutu a izbutit să dea lovitura financiară la Neftci Baku, lăsând Giuleștiul în ofsaid cu o săptămână înaintea începerii sezonului. Spun unii că Mutu ar fi simțit pretențiile prea mari ale conducerii și posibilitățile prea mici ale lotului. Cârcotașii ar spune că șefii din Grant au transferat rezervele contracandidatelor la titlu. Și nu ar fi departe de adevăr, dar vestea bună e că „mercato” e deschis încă aproape o lună.

ADVERTISEMENT

Șumudică aștepta numirea sa la Rapid după plecarea lui Mutu. Astrele se aliniaseră, era liber, Rapid nu avea tehnician, lipsea doar telefonul lui Șucu și acel „Da” mare. Nu s-a întâmplat, astfel că de aici până la „Rapid a murit pentru mine” nu a mai fost decât un pas.

A ratat și Craiova, deși e posibil să fi fost doar „iepure” acolo

La Rapid a venit Bergodi în locul lui Mutu, Șumi și-a reluat aparițiile de 2-3 ori pe săptămână la Digi, comentând de pe margine ce se întâmplă în SuperLiga. Nu a uitat să arunce și grenada. „Cu echipa care o să semnez în România, o să iau titlul!” Na, omul și-a pus CV-ul pe masă, aviz celor interesați! A mai apărut ceva la orizont: Mihai Rotaru a decis în crucea nopții, după 0-0 cu Oțelul Galați, să se despartă de Eugen Neagoe. Prea ghinionist „Geană” pentru obiectivul de titlu al oltenilor.

ADVERTISEMENT

Șumudică a fost și el una dintre variantele de înlocuire. Sau poate trecerea lui pe lista „posibilor” să-l fi convins mai repede pe Reghecampf să se înțeleagă într-un timp record cu Rotaru pentru reluarea colaborării în Bănie. Cine știe? Șumi a ratat și Universitatea Craiova, un club unde are o relație de prietenie și respect reciproc cu patronul Rotaru.

Boc una vorbește, alta fumează în „off”

Nu i-a picat deloc bine lui Șumudică nici închiderea pistei Craiova. „Dacă nu o să mă vrea nimeni, o să rămân ani de zile cu voi aici, în studio la Digi. Dacă mă mai vreți și voi…”, se alinta Șumi în emisiunea lui Naum. Vestea bună pentru el este că fotbalul românesc se mișcă mai rapid (cu „r” mic) decât plăcile tectonice din Vrancea. O nouă „fantă de lumină” a venit dinspre Cluj pentru antrenorul fără contract.

ADVERTISEMENT

Universitatea Cluj nu se simte deloc bine cu numirea lui Toni Petrea pe bancă, așa că e liber la speculații. Din nou a apărut numele lui Marius Șumudică. Există destul sâmbure de adevăr acolo, deși primarul Boc iese și-i închide ușa. Măcar declarativ. Devine invidios și dom’ primar când vede cât aleargă media după Becali.

Șumi, dă-ți restart! Ești prea confuz acum, parcă nu știi ce vrei!

Mai ieri se deschisese și autostrada spre Ploiești. Nu prea era momentul, mai ales că Pârvu, nici el prea liniștit în Republică, tocmai bătuse campioana Farul. Variante vor fi mereu. Inclusiv, poate, Rapid, unde legătura Bergodi – vestiar – rezultate se sudează destul de greu. Nu asta este însă problema pentru Șumudică.

El trebuie să se reapuce cât mai repede de antrenorat. Dar în primul rând trebuia să-și dea sieși restart. Să se scaneze și să o ia de la zero. E confuz, nu prea știe ce vrea. Refuzul Giuleștiului l-a lovit în moalele capului și încă nu și-a revenit. Ca să se întoarcă acolo unde se simte bașkan, pe bancă adică, trebuie să umble în primul rând la el. Abia apoi la ofertele care se aruncă în media.

ADVERTISEMENT