News

Destinații inedite de sărbători. Unde îți poți petrece Crăciunul sau Revelionul în România. “Dracula întâmpină turiștii la Cetatea Poenari”

De sărbători, români caută destinații noi, iar consultantul în turism Traian Bădulescu oferă variante inedite, precum Poenari, unde mitul lui Dracula așteaptă turiștii.
19.12.2023 | 13:57
Destinatii inedite de sarbatori Unde iti poti petrece Craciunul sau Revelionul in Romania Dracula intampina turistii la Cetatea Poenari
Castelul lui „Dracula” Vlad Țepeș de la Poienari, una dintre atracțiile turistice inedite de Crăciun (sursa hepta/montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

România turistică nu înseamnă doar stațiunile clasice din Valea Prahovei sau cluburile din Mamaia. Ba, mai mult, legenda își face loc în povestea sărbătorilor de iarnă, iar consultantul în turism Traian Bădulescu a oferit, în exclusivitate pentru cititorii FANATIK, câteva soluții de destinații inedite, începând cu Cetatea muzeu de la Poenari, acolo unde „Dracula întâmpină turiștii… la prețuri modice”.

Traian Bădulescu
Consultantul în turism Traian Bădulescu (sursa facebook.com)

Consultantul în turism Traian Bădulescu: „Legenda lui Dracula a reînviat la Cetatea muzeu de la Poenari, iar vizitatorii sunt așteptați de Crăciun”

Parfumul ineditului în preajma Crăciunului și a Revelionului își face loc în sufletele românilor, dincolo de zona convenționalului. Interlocutorul nostru, Traian Bădulescu, are cuvântul: „Legenda lui Dracula, care, de fapt, face trimitere către marele nostru voievod Vlad Țepeș, este și mai bine reprezentată începând cu acest an”.

ADVERTISEMENT

„Lângă Poenari, acolo unde, dincolo de povestea legată de Castelul Bran, se află adevărata cetate a lui Vlad Țepeș, există o pensiune dedicată legendei lui „Drăculea”, iar proprietarii au inaugurat, exact de Ziua Națională a României, la 1 Decembrie, un Muzeu Dracula, care îi familiarizează pe vizitatori cu povestea lui Vlad Țepeș”, a continuat partenerul nostru de dialog.

Am aflat că această cetate – muzeu dedicat lui Dracula a fost deschis pe Transfăgărăşan, în satul Căpăţâneni-Ungureni, din comuna Arefu, în judeţul Argeş. La pensiunea cu același nume, tarifele variază între 290 de lei și 500 de lei pe noapte, pentru o cameră cu baie și cu jacuzzi.

ADVERTISEMENT
Fundata
O imagine de vis din zona Fundata (sursa ProFundata)

Fundata, între cel mai curat aer din România și… pizza cu caș

Potrivit statisticilor, cu ocazia Crăciunului și a Revelionului, peste 500.000 de compatrioți preferă să călătorească. Tot mai mulți români, dar și turiști străini, aleg destinații inedite. „Devenit deja prietenul României, pe jumătate conațional de-al nostru – pentru că este căsătorit cu o româncă – jurnalistul englez Charlie Ottley a ales ca reședință Șirnea, cel mai vechi sat turistic din România. Zona este parte a comunei Fundata, localitatea situată la altitudinea de 1360 de metri”, a povestit intervievatul FANATIK.

Se pare că mulți turiști aleg zona Bran – Moieciu, „dar Fundata vine în continuarea acestei regiuni turistice. Acolo există aproape 100 de pensiuni, iar o parte dintre proprietarii acestora au hotărât să înființeze o organizație de promovare și au creat inclusiv o aplicație pentru smart phone”. Am aflat de la Traian Bădulescu faptul că, în această locație, o familie se poate bucura de mâncăruri tradiționale, de plimbări cu sania sau cu ATV-ul și chiar de… pizza cu caș, un produs unic în lume.

ADVERTISEMENT

„La Fundata, o familie va plăti pentru o cameră între 250 și 500 de lei pentru o noapte. Dar merită, pentru că în zona respectivă tradiția este la ea acasă și la ordinea zilei sunt produsele locale. Este necesar să amintim faptul că Fundata era aşezată chiar pe graniţa dintre Imperiul Austro-Ungar şi Ţara Românească, iar oamenii ajunseseră să aibă casa într-o ţară şi grajdul în alta. Mulți turiști spun că aici este cel mai curat aer din România”, a menționat Traian Bădulescu.

Hotelul de gheață
Hotelul de gheață de lângă Bâlea Lac, o atracție pentru turiștii nonconformiști (sursa hepta.ro)

Hotelul de gheață de la Bâlea Lac, una dintre minunile lumii

Partenerul nostru de dialog devine sentimental. Își amintește versuri și nu se oprește aici: „Pe-un picior de plai, pe-o gură de rai” este începutul „Mioriței”. Exact așa este și România. Asta, lăsând la o parte fatalismul baladei, de care sper să ne desprindem, pentru că în timp ce alte țări luptă din răsputeri pentru promovarea turistică, noi, românii, suntem prin esență „cârcotași”. Dacă nu ne autosabotăm, stăm și așteptăm”.

ADVERTISEMENT

„Criticăm turismul românesc, deși, potrivit Institutului Național de Statistică, circa 9-10 milioane de străini călătoresc anual, consumând minim o noapte de cazare în țara noastră. Pe de altă parte, din ce în ce mai mulți români descoperă sau mai bine spus redescoperă locuri inedite pentru a-și petrece vacanțele”, a continuat expertul în turism, care a detaliat:

„Dispunem de unul dintre puținele hoteluri de gheață din lume, aflat la Lacul Bâlea. Amplasat în Munții Făgăraș, acest hotel, accesibil doar cu telecabina, se află la 2.000 de metri altitudine. Puțină lume știe că, în fiecare iarnă, o mulțime de blocuri de gheață sunt tăiate, pentru a fi construite igluuri confortabile. Tot acolo se mai află o biserică interesantă și un restaurant primitor”.

Nu este de mirare faptul că majoritatea clienților sunt turiști străini. În acest an, hotelul „temporar” (deoarece nu este deschis pe întreaga perioadă a anului) a fost refăcut și (re)inaugurat pentru a 17-a oară. Trebuie amintit și că în toată lumea există doar câteva zeci de hoteluri de gheață, în special în Suedia, Norvegia, SUA, Canada, Japonia și China.

Targ Sibiu
Târgul de Crăciun de la Sibiu a devenit o tradiție de mulți ani (sursa hepta.ro)

Buchetul vinului fiert de la Sibiu concurează Târgul de la Craiova

Târgurile de Crăciun fac, de asemenea, deliciul turiștilor. Sibiul este un oraș cunoscut pentru atmosfera sa de poveste, mai ales în timpul sărbătorilor de iarnă. „Piața Mare se transformă într-un târg de Crăciun vesel, iar luminile și decorațiunile conferă urbei un farmec aparte. Într-un top european al târgurilor, piața de Crăciun din Sibiu este menționată de către cunoscuta publicație britanică „Express” drept cea mai accesibilă din Europa, din punct de vedere financiar. Așa și este, pentru că o cană cu vin fiert costă între 2 și maxim 3 euro, pe când mai la vest, prețul variază între 4 și 8 euro”, ne-a mai declarat Traian Bădulescu.

Am mai aflat de la interlocutorul nostru că una dintre revelațiile anului este orașul Craiova: „Din ce în ce mai mulți turiști aleg capitala Băniei pentru weekend-uri, în special în perioada de sărbători. Capitala Olteniei are unul dintre cele mai frumoase târguri de Crăciun din țară și nu numai. Și nu o spunem doar noi, românii”.

„Târgul de Crăciun organizat în municipiul Craiova se găsește pe locul al treilea în topul european, într-un clasament realizat de site-ul specializat europeanbestdestinations.com. Potrivit clasamentul, primul loc a fost adjudecat de Budapesta, cel de-al doilea de oraşul Gdańsk, din Polonia, iar pe locul al patrulea s-a clasat Viena. Deci am „luat fața” Vienei. Iar tarifele la hoteluri pentru camere și apartamente sunt foarte accesibile, pornind de la 40-50 de euro pe noapte”, a adăugat specialistul în turism.

Mănăstirea de la Nămăiești și icoana dăruită de Sfântul Andrei

Trebuie reamintit și faptul că, anul acesta, Timișoara a fost desemnată Capitala Europeană a Culturii. Orașul, care în trecut a fost prima localitate europeană iluminată cu becuri electrice, are un farmec aparte în această perioadă. Piața Victoriei găzduiește un târg de Crăciun tradițional și spectacole festive, iar capitala Banatului a devenit una dintre preferințele de city break ale românilor.

O altă destinație, de turism balnear și nu numai, este stațiunea Borsec. Anul trecut, în zona respectivă a fost inaugurat un centru de wellness și spa ultramodern, și, pe de altă parte, turiștii care pun accentul pe intimitate pot alege această stațiune ce dispune doar de vile, nu de hoteluri cu sute de camere.

„Nu mai vorbim de vestita apă minerală. Puțini știu că apele minerale din zona Borsecului sunt primele din lume comercializate la scară mare, încă din 1806. La Expoziția Mondială de la Viena, din 1873, apa respectivă a fost înnobilată cu cel mai de seamă titlu – „Regina Apelor Minerale” – acordat de însuși împăratul austriac Franz Josef. La o pensiune sau la o vilă, un turist va plăti pentru o cameră între 900 și 2000 de lei pentru minisejurul de Revelion, dar cu cină festivă și cu mesele incluse”, a menționat Traian Bădulescu.

De asemenea, am aflat că există agenții de turism care oferă inclusiv circuite de Revelion pentru amatorii de… „Pomana porcului”. Un exemplu îl reprezintă cazarea la pensiunile din Stoenești – Argeș, incluzând vizitele la Cheile Dâmbovicioarei, precum și la Mănăstirea Nămăiești.

„Acolo se află o Icoană a Maicii Domnului despre care se spune că ar fi una dintre cele mai vechi, fiind pictată de Apostolul Luca chiar după chipul real al Sfintei Fecioare Născătoare de Dumnezeu și adusă în vechea peșteră de către însuși Apostolul Andrei. Pentru două nopți de cazare, cu toate mesele incluse, o familie va plăti 600 de euro”, ni s-a explicat.

Herculane
Statuia lui Hercule, simbolul stațiunii Băile Herculane (sursa hepta.ro)

Oferte de Revelion „piperate” la Băile Herculane

La mare căutare au rămas stațiunile montane, balneoclimaterice sau satele care dispun de pensiuni. Din ce în ce mai mulți români aleg destinații precum Semenic, Păltiniș, Borșa, Rânca, Slănic Moldova sau Vatra Dornei. Acolo există oferte pentru Revelion care pornesc de la tariful de 3.000 de lei pentru trei nopți.

De asemenea, Băile Herculane, Călimănești-Căciulata, Băile Govora și Sovata sunt stațiuni balneoclimaterice căutate de sărbători. La Herculane, o familie poate petrece trei nopți de cazare, cu servicii all inclusive și cu cina festivă de Revelion, pentru 850 de euro. „Nu mai trebuie să spunem că Băile Herculane reprezintă cea mai veche stațiune balneară din lume, „inaugurată” pe vremea împăratului roman Traian”, a subliniat partenerul nostru de discuție.

În zona turismului rural, „în această perioadă, românii aleg Mărginimea Sibiului, Oltenia de sub Munte (nordul județelor Vâlcea, Gorj și Mehedinți), Neamț, zona Munților Apuseni, Vrancea sau Buzău”.

„Rareori vreun compatriot s-a plâns de calitatea serviciilor de Crăciun sau de Revelion. Noi știm să petrecem împreună, în familie și alături de prieteni, iar reuniunile încep la o oră fixă, dar, vorba aceea, nu se știe niciodată când se încheie…”, a conchis Traian Bădulescu.

ADVERTISEMENT