News

Destinațiile perfecte de Ziua Îndrăgostiților. Unde să îți duci sufletul pereche în „luna iubirii”

„Luna iubirii” aduce destinațiile turistice perfecte, de la Iașiul lui Mihai Eminescu la Parisul în care se odihnește Jim Morrison, devenit loc de pelerinaj.
02.02.2024 | 18:26
Destinatiile perfecte de Ziua Indragostitilor Unde sa iti duci sufletul pereche in luna iubirii
Printre destinațiile preferate de turiștii îndrăgostiți se numără Iașiul lui Mihai Eminescu și al Veronicăi Micle și Parisul, locul în care se odihnește celebrul Jim Morrison (sursa hepta/montaj FANATIK)
ADVERTISEMENT

Așa cum românii călătoresc cu ocazia sfintelor sărbători, de Crăciun, de Paști sau de Rusalii, la fel cum Revelionul și sezonul estival sunt în topul atracțiilor turistice, sfârșitul iernii și începutul primăverii reprezintă o perioadă de vârf din acest punct de vedere. Consultantul în turism Traian Bădulescu a prezentat cele mai interesante destinații și oferte pentru „luna iubirii”, mai exact perioada care cuprinde 14 februarie (Valentine’s Day), Dragobetele de peste zece zile, 1 și 8 Martie.

Consultantul în turism Traian Bădulescu: „Iașiul, orașul iubirii dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle, îmbie cu oferte perfecte inclusiv la 5 stele”

„Dincolo de „paleta” obișnuită, printre locurile inedite și atrăgătoare pentru romantici se numără Iașiul, orașul în care s-a consumat o mare parte din idila dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle, dar și Parisul. Dincolo de atracțiile cunoscute, „orașul iubirii” tentează și printr-un spațiu neconvențional. Aflat pe lista monumentelor istorice, cimitirul Père – Lachaise, este celebru și pentru faptul că acolo se odihnește legendarul cântăreț de muzică rock Jim Morrison. Mormântul solistului vocal al trupei The Doors a devenit loc de pelerinaj pentru romanticii care își fac declarații de dragoste și lasă suveniruri, ofrande pentru inegalabilul Jim”, și-a început expunerea, în exclusivitate pentru FANATIK, Traian Bădulescu.

ADVERTISEMENT
Traian Bădulescu
Consultantul în turism Traian Bădulescu ne oferă soluțiile pentru un voiaj perfect în „luna iubirii” (sursa facebook.com)

„Ca de obicei, cuplurile aflate la prima sau la a doua tinerețe (chiar dacă majoritare sunt perechile cu vârste între 18 și 40 de ani) aleg și în acest an minivacanțe în „luna romantică”. „Aceste vacanțe coincid și cu ultima parte a sezonului de iarnă, dar vestesc și venirea primăverii. Printre cele mai căutate destinații se numără stațiunile montane, turismul rural, stațiuni balneare cu hoteluri cu centre de wellness și spa. Rămân la modă city break-urile și vacanțele în alte țări, în funcție de timp și de buget”, a continuat interlocutorul nostru, care a ținut să precizeze:

„Dar pentru că am început cu recomandările pentru Iași și pentru Paris, doresc neapărat să le recomand turiștilor din categoria „romanticilor” ca, dincolo de… poezie, să-și aleagă sejururile responsabil și să apeleze la agențiile de turism, deoarece vor avea parte de o diversitate de oferte precum și de surprize plăcute suplimentare, spre deosebire de ce pot oferi voiajele făcute pe cont propriu, care, uneori, mai aduc și alte „surprize” neplăcute”.

ADVERTISEMENT

Ca tipologie a acestei perioade, majoritatea cuplurilor aleg să-și petreacă timpul în zone romantice, cum ar fi stațiuni montane, zone de coastă sau orașe cu parfum istoric. În general, hotelurile boutique și restaurantele cu atmosferă intimă reprezintă destinații populare. Cei care sărbătoresc începuturile relației au o ocazie specială pentru a-și consolida legătura, iar o escapadă la un castel, un city break într-un oraș european romantic sau o excursie la un centru spa sunt opțiunile „la modă”.

„Mulți dintre noi ne gândim la clasicele Sinaia, Predeal, Poiana Brașov, ori la Santorini sau la Dubai. Însă există multe alte destinații clasice sau inedite, care merită promovate și care au început să fie căutate de către turiști. Cum spuneam, Iașiul a devenit unul dintre cele mai căutate orașe, de către vizitatorii de toate vârstele, și a „prins” din urmă locații turistice mai consacrate, precum Brașovul, Sighișoara, Sibiul sau Clujul. Îmi permit să definesc vechiul târg al Ieșilor drept un spațiu boem, unde te simți îndrăgostit chiar dacă… nu ești într-o relație”, este de părere intervievatul nostru.

ADVERTISEMENT

Am aflat că, în respectiva urbe, „majoritatea hotelurilor au oferte speciale de Valentine’s Day, de Dragobete sau de 1 și și 8 Martie, cuprinse între 400 și 700 de lei pentru o noapte de cazare, la hoteluri de 4 și 5 stele, dar și cu cină romantică inclusă. Există și alte reduceri, de 20-30%, la anumite magazine de bijuterii și de suveniruri cu care respectivele hoteluri sunt partenere. În cazul serviciilor de 5 stele, cuplurilor li se pun la dispoziție mașini de lux pentru transferul către și dinspre hotel”.

„În plus, un city break în orașul celor șapte coline inevitabil te duce cu gândul și la vestita poveste de iubire dintre Mihai Eminescu și Veronica Micle… De aceea sugerez un traseu pe strada Lăpușneanu și o vizită în romanticul parc Copou, locuri dragi poetului național și marii lui iubiri”, și-a argumentat opțiunea consultantul în turism. Și, ca o completare, turiștii – în special domnii – amatori de vin nobil, pot da o fugă și la Crama Bucium, unde desfătarea este la ea acasă…

ADVERTISEMENT
Castel Dracula
Castelul de la Bran, o sursă de inspirație pentru îndrăgostiți (foto hepta.ro)

Vizita la Dracula costă 70 de lei, iar la Regele Charles prețul pornește de la 800 de lei

Zona Bran – Moieciu și municipiul Brașov rămân destinații căutate, dar multe cupluri aleg să viziteze castelul Bran, legat de legenda romanticului vampir Dracula. Un bilet de intrare la castelul Bran este 70 de lei pentru adulți: „Poate părea scump pentru România, însă prețul este mai puțin „sângeros” decât cel al unui bilet la muzee din Europa Centrală și Occidentală. Dacă vrei să vizitezi Sagrada Familia din Barcelona, Castelul Schonbrunn din Viena sau alte muzee, palate și obiective importante, te va costa de la 25 la 50 de euro de persoană”.

„Uneori este preferabil ca turistul să facă rezervarea online, cu câteva zile înaintea plecării. Motivul este legat de faptul că există o cerere zilnică foarte mare. Vestea bună este că în zona Bran – Moieciu, un cuplu poate plăti pentru o cameră și 200 de lei, la o pensiune sau la vilă (doar cazarea) sau de la 400 de lei cu mic dejun și cină romantică (și în același timp tradițională) incluse. În zonă sunt multe marketuri, dar le recomand cuplurilor să încerce o cină cu produse tradiționale”, ne-a sfătuit Traian Bădulescu.

Viscri
Viscri, noua „casă” a Regelui Charles, o destinație turistică la modă (sursa hepta.ro)

 

De asemenea, există perechi care aleg casele de oaspeți ale Majestății Sale Regele Charles al III-lea, din Viscri (Brașov) și Zălan (Covasna), care sunt deschise pentru turiști în afara perioadelor când monarhul alege să locuiască în țara noastră. Dar există și o atenționare: „Rezervările trebuie făcute din timp, pentru că există foarte multe solicitări, iar acestea nu apar doar din România. Aici, tarifele pornesc de la 800 de lei camera pe noapte, cu demipensiune. Dar este o experiență să dormi în casa unui monarh britanic”.

Există și multe pensiuni și complexe turistice de top, de 4 și de 5 stele, în Mărginimea Sibiului, în zona Brașovului, în Argeș, Prahova, Buzău sau în Dâmbovița, care oferă cine festive, foc de tabără, echitație, ateliere de olărit, o șampanie cadou pentru fiecare cuplu, sesiuni de meditație și multe altele. Un cuplu va plăti între 2500 și 4000 de lei pentru două sau trei nopți de cazare, cu ocazia zilelor romantice.

Bukovel
La Bukovel, distracția continuă în ciuda războiului (sursa hepta.ro)

Ce oferă un sejur romantic ocolit de bombe, în… Ucraina

Iată, însă, altă destinație la care puțini s-ar fi gândit: „Chiar dacă este o țară aflată în plin conflict, Ucraina îmbie turiștii români cu stațiunea montană Bukovel, pentru cuplurile amatoare de munte, zăpadă și sporturi de iarnă. Rezervările se fac pe cont propriu, deoarece, la ora actuală, agențiile de turism nu riscă să plaseze printre oferte o stațiune dintr-o țară aflată în război. Însă, până la ora actuală, aici nu au existat probleme de siguranță”.

„Turiștii se pot asigura și aici, cu asigurări de călătorie, care pot include chiar și ajutorul în cazul unui accident la schi. Firește, asigurările nu sunt valabile pentru cazuri de forță majoră (catastrofe naturale sau conflicte armate). Bukovel se află în sud-vestul Ucrainei, la nord de Maramureș (inclusiv la nord de Maramureșul ucrainean), în regiunea Transcarpatia. Stațiunea beneficiază de 70 de kilometri de pârtie cu toate gradele de dificultate și de 16 instalații de transport pe cablu, cu o capacitate de transport pentru 34.700 de persoane pe oră. Inutil să vă adăugăm că Bukovel este mai mare decât orice stațiune montană românească”, a precizat partenerul nostru de discuție.

Tarifele sunt accesibile, între 30 de euro camera pe noapte (la 3 stele) și 150 de euro pe noapte (uneori, la 5 stele), cu sau fără mic dejun. Prețurile în stradă, la magazine sau la restaurante sunt cam la jumătate față de cele din România. Dar, în primul rând, turiștii trebuie să-și asume faptul că se află într-o țară aflată în război.

Crazy Horse
La „Crazy Horse”, spectacolul este la el acasă (sursa hepta.ro)

Paradoxalul Paris, între cina „piperată” de la Crazy Horse și omagiul pentru… Emil Cioran

La capitolul city break-uri, printre orașele europene preferate se numără Parisul, Viena, Praga, Roma, Milano, Veneția, Barcelona sau Amsterdam. Traian Bădulescu a detaliat: „Turiștilor dornici de atmosferă de sărbătoare romantică le recomand călătoriile în perioada Valentine’s Day, care este celebrată la nivel internațional în majoritatea țărilor. Însă pot fi create momente frumoase și de Dragobete sau de 8 Martie”.

Firește, Parisul, orașul iubirii, rămâne pe primul loc în topul preferințelor îndrăgostiților: „Costul unui city break de două nopți, incluzând transportul cu avionul și cazarea la un hotel de 3 stele cu mic dejun poate porni de la 400 de euro de persoană. Mulți bărbați preferă să ofere inelul de logodnă partenerelor, la Paris. Dar, pe de altă parte, sunt cupluri care aleg aici să aniverseze „nunta de argint” sau „nunta de aur”. Pentru o astfel de ocazie, turiștii merită să aleagă localuri de top, în funcție de buget, în centru, în zona catedralei Notrê-Dame, Champs Élysées, a Turnului Eiffel sau a Cartierului Latin, precum Benoit (unde un meniu de Valentine’s Day costă 140 de euro de persoană fără băuturi incluse, respectiv 200 de euro de persoană cu băuturi incluse), la vestitul cabaret și teatru Lido”. Aici, prețurile pentru un bilet la spectacol pornesc de la 70 de euro, cu un pahar de șampanie inclus, și pot ajunge la 170 de euro pentru o cină  obișnuită, respectiv la 240 de euro pentru un moment special, personalizat.

În schimb, am aflat că la vestitul cabaret Crazy Horse o cină ajunge la 200 de euro, respectiv la 295 de euro cu o experiență personalizată în backstage, unde curioșii au ocazia să-i cunoască pe artiști. Pentru o vizită în Tour Eiffel, cele mai scumpe bilete variază între 89-109 de euro, dar asigură accesul spre vârful turnului. Oferta include și o croazieră  pe Sena sau un tur al Parisului. „Atenție, recomand din nou rezervarea online, cu câteva zile înaintea plecării, deoarece vorbim de obiective turistice foarte solicitate. O cină la un restaurant mai accesibil, fără un „brand” ultracunoscut, poate costa și între 30 și 50 de euro de persoană”, a menționat Traian Bădulescu.

Alături de vizita la muzeul Luvru sau catedrala Notre Damme și de plimbarea în Cartierul Latin, nonconformiștii care merg să depună o ofrandă la mormântul lui Jim Morrisson de la Père-Lachaise, cel mai mare cimitir din Paris și unul dintre cele mai cunoscute din lume, pot vizita și cimitirul Montparnasse, unde, printre mulți alți „zei” se odihnesc filosoful român Emil Cioran și poetul Charles Baudelaire.

Carnaval
Carnavalul, suprema evadare din cotidian (sursa hepta.ro)

Carnavalul de la Veneția, Amsterdamul și umbra lui Hamlet de la Kronborg, atracții inedite

Veneția rămâne un alt oraș încărcat de romantism. Cei care aleg să plece în vacanță de „Valentine’s Day” mai pot să prindă un pic din vestitul Carnaval, care se încheie pe 13 februarie. „Pentru vizitarea doar pentru câteva ore, fără cazare, orașul istoric aflat în lagună percepe o taxă de 5 euro per turist. Până la urmă este un „oraș muzeu” și trebuie să plătească și cei care nu consumă nimic altceva. Altfel, un minisejur după Carnavalul de la Veneția poate porni de la 365 de euro de persoană, cu zbor și cazare la 4 stele, timp de 3 nopți. O plimbare cu gondola poate costa de la 30 de euro de persoană pentru o plimbare de 30 de minute, dar firește, poate ajunge și la preț dublu pentru anumite servicii personalizate – fotografii, anumite dedicații etc.”, a detaliat ghidul nostru.

Chiar dacă nu trezește amintiri plăcute din punct de vedere istoric, pentru că era destinată condamnaților la moarte, vestita Punte a Suspinelor nu trebuie omisă, mai ales că milioane de cupluri adoră se se fotografieze în acest loc. Și să nu uităm de porumbeii din Piața San Marco, de Basilică sau de Palatul Dogilor. De altfel, Basilica poate fi vizitată cu bilete pornind de la 10 euro, iar Palatul Dogilor, de la 30 de euro.

Dacă privim mai departe pe continentul european, trebuie să admitem și faptul că unele perechi nonconformiste aleg orașul Amsterdam, pentru diverse trăiri și experiențe, inclusiv culturale, pentru că respectiva urbe este numită și „Veneția Nordului”. Și aici, un scurt city break romantic costă de la 400 de euro de persoană, cu zbor inclus. Și mai la nord, deși este un oraș scump, Copenhaga a crescut în cererile cuplurilor, în primul rând datorită castelului legendarului Hamlet, Kronborg. Aici, tarifele de city break pornesc de la 550 de euro pentru o cameră, 3 nopți, dar la un hotel sau hostel de 2 stele.

Afiș Casablanca
Afișul filmului „Casablanca”, o capodoperă rămasă în inimile romanticilor de toate vârstele (sursa hepta.ro)

La Casablanca, pe urmele lui Humphrey Bogart, și pe yacht, în Zanzibarul lui Freddie Mercury

Mai la sud, mai la… căldură și către deșert, o destinație care începe să fie iarăși tot mai căutată este Marocul. „Agențiile de turism au reînceput să opereze curse aeriene charter directe către această destinație de top a Magrebului. Ofertele pornesc de la 1000-1300 de euro de persoană, cu tot cu zbor și cu cazare la minim 4 stele, cu demipensiune. Marrakech este un oraș istoric care atrage, dar cuplurile doresc să trăiască experiența interpretată magistral de Humphrey Bogart și Ingrid Bergman, la Casablanca. Iată un oraș care nu este omis niciodată din ofertele turistice…”, a subliniat sursa noastră.

Pentru amatorii de căldură și de destinații exotice sunt căutate, în această perioadă, destinații precum Maldive, Thailanda, Republica Dominicană sau Zanzibar. În zona Mării Egee sau a Mării Mediterane, temperaturile sunt încă scăzute. De exemplu, în Zanzibar, insula natală a lui Freddie Mercury, un yacht cu 3 – 4 cabine poate fi închiriat cu 1.800-2.500 de euro pe zi, iar un catamaran chiar și cu 600 de euro pe zi. Am aflat că, „ peste 20 de români au investit în hotelurile din această zonă, în ultimii 4-5 ani”.

Zanzibar turiști
Atracțiile se găsesc la tot pasul, în Zanzibar (sursa hepta.ro)

 

„Am observat că tot mai multe cupluri căsătorite sau care sărbătoresc aniversarea relației călătoresc în luna romantică. Aceștia optează pentru destinații exotice sau pentru croaziere romantice și caută adesea experiențe unice, care să le ofere amintiri de neuitat. Vorbim despre tarife care pornesc de la 1.500 – 2.000 de euro de persoană, dar și de sejururi de minim 7-8 nopți. În ultimii 15 ani, Dragobetele a început să atragă, în minivacanțe, din ce în ce mai multe cupluri. Până atunci, majoritatea optau doar pentru Valentine’s Day, o sărbătoare de import, dar care a „prins” mult și la noi, ca peste tot în lume”, a remarcat consultantul în turism.

Îndrăgostiți Mexic
Îndrăgostiții din Mexic uită de stresul cotidian (sursa hepta.ro)

Dubai, Thailanda și Mexicul nu lipsesc de pe lista ofertelor

Dacă media unui minisejur de Valentine’s Day sau de Dragobete, în România sau într-un oraș european, este de două – trei nopți, există și cupluri care optează pentru destinații calde sau exotice, alegând sejururi de 5 – 9 nopți sau mai mult. Printre destinațiile favorite se numără, în funcție de buget, Dubai, Egiptul, Mexicul, Madeira, Tenerife, Maldive, Zanzibar, Thailanda sau Republica Dominicană.

„Tarifele sunt atractive pentru toate buzunarele. Într-o stațiune montană sau la o pensiune rurală, un cuplu poate plăti, pe cameră, de la 250 – 300 de lei pentru o noapte de cazare, iar pentru un city break într-un oraș european, de la 150-200 de euro de persoană în sus, cu tot cu zborul cu avionul. Firește, pentru destinații aflate în zone calde, precum Egipt sau Dubai, costul unui pachet turistic va fi de la 500-600 de euro de persoană, iar pentru destinațiile exotice, de la 1300 de euro de persoană, în ambele situații fiind inclus și zborul”, a încheiat Traian Bădulescu.

La final, trebuie adăugat faptul că rezervările pentru această perioadă au început la finele anului și continuă în prezent, touroperatorii înregistrând momentan o ușoară creștere, de 10 – 15%, față de sezonul precedent.

ADVERTISEMENT