Sport

Edi Iordănescu ignoră moda: refuză milioanele arabilor. Unde vrea să antreneze după ce pleacă de la națională

FANATIK a aflat unde vrea să antreneze Edi Iordănescu, după ce va pleca de la naționala României. Contractul îi expiră după EURO 2024, iar FRF nu l-a convins încă să continue.
16.01.2024 | 17:18
Edi Iordanescu ignora moda refuza milioanele arabilor Unde vrea sa antreneze dupa ce pleaca de la nationala
Edi Iordănescu a calificat România la EURO 2024, după opt ani de pauză Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Mai sunt cinci luni până la startul EURO 2024, iar FRF nu a ajuns încă la niciun acord cu selecționerul Edi Iordănescu (45 de ani) în privința prelungirii contractului scadent după participarea naționalei României la turneul final din Germania.

Planul lui Edi Iordănescu este să antreneze în Europa

Președintele FRF, Răzvan Burleanu, a anunțat în noiembrie că își dorește ca Edi Iordănescu să continue și în campania următoare din Liga Națiunilor 2024 și preliminariile CM 2026, însă tehnicianul a transmis că va discuta despre viitorul său după EURO 2024.

ADVERTISEMENT

”Contractul meu pentru mine nu este momentul de faţă o prioritate. Prioritatea este pregătirea turneului. Cred că şi pentru federaţie nu este o prioritate şi nu ar trebui să fie. Prioritate ar trebui să fie cum pregătim cât mai bine ceea ce urmează.

Dacă într-o zi voi fi abordat la o discuţie privind contractul meu, cu siguranţă că disponibilitatea mea pentru echipa naţională este totală, dar nu cred că asta ar trebui să se producă în perioada următoare”, a declarat selecționerul, în decembrie 2023, pentru FRF TV.

ADVERTISEMENT

Edi Iordănescu se decide după EURO 2024

De aici și zvonurile apărute în spațiul public, conform cărora Edi Iordănescu ar urma să renunțe la națională după EURO 2024, pentru a antrena în țările arabe. FANATIK a aflat însă că ținta principală a lui Edi Iordănescu, după ce nu va mai fi selecționer, este să pregătească o echipă din Europa. ”Edi a avut destule oferte, dar nu a negociat cu nimeni în cei doi ani de când a preluat echipa națională. A refuzat orice discuție și și-a respectat contractul cu Federația.

Prioritatea lui a fost și este doar echipa națională, iar acum se focusează numai pe pregătirea pentru EURO 2024. După turneul final va lua o decizie în privința viitorului său”, au dezvăluit sursele FANATIK.

ADVERTISEMENT

Înainte de a fi numit selecționer, Edi Iordănescu a avut ofertă din Arabia Saudită, de la echipa Al Fateh, care îi oferea un salariu de 1,5 milioane de euro pe sezon. A refuzat-0 pentru a prelua echipa națională.

Obiectivul României la EURO 2024: calificarea în optimi

De altfel, imediat după ce România s-a calificat de pe locul 1 la CE, Edi Iordănescu a explicat ce l-ar convinge să continue pe banca naționalei: ”Fiți siguri că în decizia mea personală va conta foarte mult ce se întâmplă și la EURO”, a declarat Edi Iordănescu, la finalul ultimei partide din preliminarii, 1-0 cu Elveția, pe Arena Națională.

ADVERTISEMENT

Edi Iordănescu a anunțat că obiectivul naționalei României este calificarea în optimile de finală ale competiţiei din Germania, dar este conștient că va fi foarte greu.

”Calificarea în optimi trebuie să fie obiectivul nostru, ne-am calificat acolo, de aia suntem printre cei mai buni. Trebuie să ne demonstrăm nouă că putem mai mult decât o simplă prezenţă la european. Asta nu înseamnă că va fi un lucru facil, ba dimpotrivă.

Hai să rămânem echilibraţi, am câştigat preliminariile, dar încă nu suntem pregătiţi pentru un turneu pentru a îndeplini un obiectiv aşa cum eu mi-aş dori la turneul final.

Dezamăgirea a fost mare să constat că foarte mulţi dintre băieţii noştri cu care am obţinut această calificare traversează perioade nu tocmai bune la cluburi, fie nu joacă, fie joacă destul de puţin.

Ei ştiu că îi susţin total, dar trebuie să facă eforturi să vină pregătiţi sută la sută atunci când ne vom strânge în martie”, a declarat Edi Iordănescu, într-un interviu acordat luna trecută pentru FRF TV.

În acest moment, pentru mine echipa reprezintă a doua familie. Dar de acum timpul se scurge rapid până la European şi trebuie să fim mai pragmatici ca niciodată. Dacă până acum deciziile au fost luate cu mintea şi foarte puţin cu sufletul, de acum ele vor trebui luate exclusiv cu mintea, pentru că dacă nu vom fi extrem de competitivi la acest European şi pregătiţi din toate punctele de vedere, ne va fi foarte greu să ne îndeplinim obiectivul pe care ni l-am propus în prima fază, ieşirea din grupe” – Edi Iordănescu, selecționer România

Edi Iordănescu câștigă 20.000 de euro pe lună

Edi Iordănescu este selecționer din 25 ianuarie 2022. FRF îi plătește un salariu lunar de 20.000 de euro, ceea ce înseamnă 240.000 de euro anual. După calificarea la EURO 2024, antrenorul Sorin Cârțu crede că Federația ar trebui să facă tot posibilul să-l păstreze și să-i crească semnificativ salariul, la 500.000 de euro.

“Ar trebui să rămână Edi și după Euro. După mine, da. Edi a contribuit la un pot destul de mare care a venit acum, 10 milioane de euro. Ce înseamnă să spunem, să îi propui 10%, să își ia un contract de 500.000, poate și mai mult.

Nu faci o alegere greșită și ai și o continuitate. El a creat un grup și poate să implementeze și să aducă alți jucători pe filosofia lui. Care până la urmă se vede că este o filosofie care a fost câștigătoare”, a declarat Sorin Cârțu.

România are patru meciuri amicale până la EURO 2024

Până la EURO 2024, naționala României are programate patru meciuri amicale, trei dintre ele la București:

  • 22 martie: România – Irlanda de Nord (București/Arena Națională)
  • 26 martie: România – Columbia (Madrid/stadionul Wanda Metropolitano)
  • 4 iunie: România – Bulgaria (București/stadion Steaua)
  • 8 iunie: România – Liechtenstein (București/stadion Steaua)

Programul României la EURO 2024

  • 17 iunie: România – Israel / Bosnia / Ucraina / Islanda (München) ora 16:00
  • 22 iunie: Belgia – România (Köln), ora 22:00
  • 26 iunie: Slovacia – România (Frankfurt), ora 19:00

Programul complet al meciurilor de la EURO 2024

Ce urmează după EURO 2024 pentru naționala României

După EURO 2024, pentru naționala României urmează Liga Națiunilor. ”Tricolorii” vor juca șase meciuri în Liga C, în perioada septembrie – noiembrie 2024.

Preliminariile CM 2026 din Canada, Mexic și SUA încep pe 17 martie 2025. România nu s-a mai calificat la Mondiale din 1998. La CM se califică direct câștigătoarele celor 12 grupe, iar locul 2 va disputa două baraje, într-o singură manșă, în martie 2026.

ADVERTISEMENT