Sport

Marinos Ouzounidis, scump la vedere, dar nu la trofee! Mandatul său la U Craiova a intrat în istorie

Marinos Ouzounidis și-a încheiat mandatul ca antrenor la Universitatea Craiova. Tehnicianul grec a făcut istorie în Bănie și a adus două trofee importante în vitrina Științei.
23.07.2021 | 22:15
Marinos Ouzounidis scump la vedere dar nu la trofee Mandatul sau la U Craiova a intrat in istorie
ADVERTISEMENT

Conducerea Universității Craiova a luat decizia de a se despărți de Marinos Ouzounidis, antrenorul care a condus echipă din luna februarie a acestui an. FANATIK a prezentat în exclusivitate informația, iar președintele Sorin Cârțu a oferit și prima reacție după ce tehnicianul grec a fost îndepărtat. 

Interimatul va fi asigurat de Dragoș Bon, antrenor care a mai fost în această postură și după plecarea lui Corneliu Papură. De asemenea, Bon va fi ajutat de Octavian Benga, fost principal la ASU Politehnica Timișoara și Ian Coll, preparatorul fizic scoțian, acesta având experiență acumulată la Celtic și Ludogorets.

ADVERTISEMENT

Marinos Ouzounidis, un antrenor „scump” la vedere. Nu a dat nicio declarație în timpul cantonamentului. A preferat să-i lase pe „secunzi” să vorbească în locul său

Aducerea lui Marinos Ouzounidis la Universitatea Craiova ar fi trebuit să reprezinte și o lovitură de imagine pentru clubul patronat de Mihai Rotaru, iar ținta a fost oarecum atinsă. Grecul fusese antrenor la echipe mari, așa cum erau AEK Atena sau Panathinaikos. Ba mai mult, Ouzounidis a condus-o pe AEK în meciuri din grupele Champions League, iar acest lucru devine din ce în ce mai rar pentru o persoană care are tangențe cu țara noastră.

În luna februarie a acestui an, fostul căpitan al echipei naționale a Greciei sosea în țara noastră în toiul nopții. FANATIK a prezentat primele imagini cu Ouzounidis la Craiova. Acesta a ținut să se fotografieze și cu un fular cu însemnele Științei. În perioada de la Craiova, Marinos Ouzounidis a lăsat impresia unui om serios, sobru, dar care știa să și zâmbească în anumite momente. Un episod inediat a fost acela când grecul a început să vorbească în limba română după un meci.

ADVERTISEMENT

Totuși, antrenorului nu îi plăcea să stea foarte mult în fața camerelor de filmat. De multe ori, Marinos Ouzounidis a preferat să își lase colaboratorii să vorbească pentru presă, așa cum s-a întâmplat cu Dragoș Bon și Octavian Benga.

În timpul cantonamentului din această vară, fostul antrenor al Universității nu a oferit nicio declarație de presă, iar primele vorbe au venit abia înainte de Supercupa României, trofeu care a fost și câștigat de Știința. Ouzounidis și-a motivat acest comportamentul prin faptul că treaba lui este să fie antrenor și să se ocupe de echipă.

ADVERTISEMENT

Grecul și-a asigurat un loc în istoria Universității Craiova. A câștigat două trofee, dintre care unul a fost în premieră pentru club. Apărare „beton”, dar atacul a lăsat de dorit

Mandatu la echipa din Bănie nu a fost unul rău pentru Ouzounidis, mai ales când ne gândim că Știința a reușit să câștige două trofee, Cupa României și Supercupa. De altfel, cel de-al doilea a fost adjudecat pentru prima dată în istorie de către Universitatea, iar acest lucru l-a propulsat pe grec în istoria gloriasă a „Campioanei unei mari iubiri”.

Fundaș de meserie, Marinos Ouzounidis și-a începutul aventura la Universitatea Craiova prin a repara problemele din defensivă. Cumva, apărarea a început să devină punctul forte al echipei, iar în primele 10 meciuri la șefia băncii tehnice, trupa lui Marinos Ouzounidis nu încasase decât un gol. Lucrurile s-au complicat în play-off, acolo unde după o victorie entuziasmantă la Cluj, Universitatea Craiova a pierdut trei meciuri la rând cu adversari care nu emiteau pretenții la campionat: 0-1 cu Academica Clinceni, 0-2 cu Sepsi și 2-3 cu FC Botoșani.

ADVERTISEMENT

În același play-off a mai urmat și o înfrângere cu CFR Cluj, 1-3, chiar pe teren propriu. Totuși, craiovenii au reușit și o victorie la limită pe terenul FCSB-ului, dar acest lucru nu a mai ajutat la redresarea echipei în clasament. Un alt meci în care Craiova era cât pe aici să se facă de râs a fost în returul semifinalei Cupei României cu Viitorul Pandurii.

Ouzounidis a introdus mai multe rezerve, deoarece scorul de 3-0 din tur era liniștitor, dar manșa retur a adus doar un rezultat de 2-2 în fața unei divizionare secunde. Am putea să pomenim și „chinuiala” din finala Cupei, acolo unde Universitatea s-a impus în prelungiri cu 3-2 în fața unei adversare care tocmai retrogradase în liga secundă.

Ouzounidis și-a impus sistemul dorit, 4-2-3-1, chiar dacă filosofia clubului era alta. Un fost antrenor al Științei, surprins că antrenorul grec a schimbat modulul de joc

Prima schimbare pe care Marinos Ouzounidis a făcut-o la Craiova a fost să schimbe sistemul tactic. Filosofia clubului era să fie folosit un sistem de 4-3-3, dar antrenorul grec a explicat că echipa ar da mai mult randament în 4-2-3-1 și ar fi mult mai compactă și nu ar mai lăsa spații, lucru care s-a și întâmplat.

Într-un interviu în exclusivitate pentru FANATIK, fostul antrenor al Universității și actualul tehnician de la Chindia Târgoviște, Emil Săndoi, s-a arătat surprins de schimbarea făcută de Ouzounidis: „Am văzut că a schimbat modulul tactic, Craiova juca într-un 4-3-3, iar Ouzounidis a trecut în 4-2-3-1. E un lucru pe care pe mine mă surprinde pentru că și atunci când eram acolo, acum câțiva ani, știu că politica clubului era să joace într-un 4-3-3 și chiar mă surprinde faptul că Ouzounidis a schimbat sistemul de joc.

Mă rog, fiecare antrenor cu stilul lui. Înseamnă că s-a impus. Ți-am spus, eu știu politica clubului Universitatea Craiova cu acest 4-3-3, chiar și jucătorii pe care i-au transferat sunt pentru acest sistem, dar asta nu înseamnă că nu se pot adapta, întrucât sunt jucători valoroși și polivalenți.”

  • 26 de goluri a marcat Universitatea Craiova în cele 26 de meciuri ale lui Marinos Ouzounidis pe banca tehnică
  • 17 goluri au primit oltenii în mandatul lui Ouzounidis
  • 13 victorii (nr. inclusiv în Supercupa României), 7 egaluri și 6 înfrângeri a adunat tehnicianul grec în Bănie

ADVERTISEMENT