Fanatik SuperLiga cu Horia Ivanovici

Marius Șumudică, analiză complexă după FCSB – Rapid 2-2: „Campioana țării are mari probleme”. Ce a spus despre fazele de arbitraj: „Brigada a fost depășită”

Marius Șumudică a analizat derby-ul FCSB - Rapid, scor 2-2. Antrenorul român consideră că brigada lui Marcel Bîrsan a fost total depășită pe Arena Națională.
21.04.2024 | 00:56
Marius Sumudica analiza complexa dupa FCSB  Rapid 22 Campioana tarii are mari probleme Ce a spus despre fazele de arbitraj Brigada a fost depasita
Marius Șumudică a analizat derby-ul FCSB - Rapid 2-2 la Fanatik SuperLiga. Foto: colaj FANATIK.
ADVERTISEMENT

FCSB și Rapid nu au dezamăgit și au oferit un adevărat spectacol în derby-ul etapei a 5-a din play-off-ul SuperLigii, scor 2-2. Duelul de pe Arena Națională a fost unul foarte tensionat, cu o mulțime de controverse. În direct la FANATIK SUPERLIGA pe Prima Sport 1, Marius Șumudică a analizat fazele de arbitraj și a luat la „puricat” prestațiile celor două rivale.

Marius Șumudică, nemulțumit de arbitrajul lui Marcel Bîrsan din FCSB – Rapid 2-2: „M-a frapat”

Marius Șumudică este convins că președintele Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Kyros Vassaras, a greșit în momentul în care a ales să-l numească la centru la FCSB – Rapid pe Marcel Bîrsan. Antrenorul român a luat fiecare fază controversată în parte și a dat verdictul.

ADVERTISEMENT

„Brigada a fost depășită de miza jocului. Nu înțeleg de ce este delegată această brigadă la un joc cu o asemenea însemnătate. Mă refer la șansa FCSB-ului de a închide campionatul dacă astăzi se impuneau sau șansa celor de la Rapid de a se apropia de un loc 2 care să le permită accederea în calificarea pentru Conference League. 

M-a frapat și rămân surprins de domnul Vassaras. Să delegi la această partidă un om care nu știu câtă experiență poate avea. Consider că jocurile din play-off sunt foarte importante, ai nevoie de cei mai buni arbitri.

ADVERTISEMENT

Ai nevoie de o brigadă cu experiență. Nu știu ce s-a întâmplat cu Ovidiu Hațegan. Dacă Istvan Kovacs arbitrează Barcelona – PSG, care era derby-ul etapei în această săptămână? Trebuia trimis la derby-ul etapei”, și-a început analiza Marius Șumudică, la FANATIK SUPERLIGA pe Prima Sport 1.

„Este penalty indiscutabil la Hasani”

Marius Șumudică susține că Rapid trebuia să primească o lovitură de la 11 metri după duelul din careu între Valentin Crețu și Florent Hasani din startul derby-ului. „Am asistat la ce a declarat Cristi Balaj. Îl respect, m-a arbitrat ca antrenor, când am câștigat campionatul cu Astra. E greu să fiu de acord câteodată cu ceea ce spune chiar dacă este un specialist și îl respect.

ADVERTISEMENT

Nu pot să spun că am dreptate și nu sunt subiectiv. Multă lume ar spune că Șumudică era trist dacă ar fi câștigat Rapidul, că nu-l mai pune nu știu cine antrenor sau că Șumudică voia să câștige FCSB. Vă spun clar ceea ce s-a întâmplat. 

Sunt imparțial la toate declarațiile pe care le fac. M-am alăturat echipei tale la FANATIK. De câte ori vei avea nevoie sunt alături de tine și îmi voi spunea părerea. Atacul lui Hasani din spate. M-a arbitrat Cüneyt Çakır în Turcia, prin cupele europene, penalty indiscutabil! Este contact, nu că-l dezechilibrează. Dacă într-o fracțiune de secundă un atacant nu poate să mai pună piciorul. Voia să rămână și cu stângul în aer?

ADVERTISEMENT

Este clar contact. Îi ia piciorul drept, îi alunecă piciorul drept lui Hasani. Este imprudență de la spate a lui Crețu. Decizie corectă: lovitură de la 11 metri! Cristi Balaj este Cristi Balaj, eu îmi spun opinia ca fost atacant, ca antrenor. Este penalty!

E greu într-o fracțiune de secundă să ai o mișcare de așa natură încât să mai pui piciorul stâng jos. Lui i-a tras piciorul de sprijin, e contact clar. Nu joacă mingea, nu atinge mingea Crețu. Îl dezechilibrează, este clar penalty. Asta este părerea mea. De ce nu l-a chemat la VAR? Eu am pățit lucrul acesta în Turcia”, a spus Șumudică.

„Ofsaid indiscutabil la golul marcat de Hasani. Greu de spus la faza cu Olaru”

„Golul marcat de Hasani. Am trăit și eu aceeași fază, este ofsaid indiscutabil. La faza cu Olaru este greu, dar dacă luăm anumite momente și mișcarea lui Olaru, unde se află piciorul stâng și piciorul drept.

Distanța dintre piciorul stâng și piciorul drept în momentul în care Olaru recentrează mingea și unde calcă cu piciorul drept după ce lovește mingea. El rămâne pe loc în momentul în care lovește mingea cu piciorul drept, nu se mai deplasează. El se întoarce spre teren. Piciorul este afară și mingea este afară. 

Piciorul stâng este aproape pe linie. Distanța între picioare este de 20-30 de centimetri. Olaru cum să vadă în momentul în care centrează mingea? Despre ce vorbim? Mingea a părăsit suprafața de joc. E clar ca lumina zilei. Piciorul stâng atinge tușa și piciorul drept este la 20-30 centimetri. 

Nu trebuia să se ajungă la acel penalty. Trebuia sancționat Baba Alhassan, trebuia cartonaș galben și fault. Bîrsan este la doi metri de Alhassan. Cum să nu dai fault și avertisment? Este foarte bine plasat. Cum a zis Victor Angelescu, numai să nu vrei nu dai cartonaș galben și fault. Oprește jocul și dă-i galben!

Curge faza, nu este niciun henț. Aici eu sunt 60% pentru penalty. Este un atac imprudent al lui Radunovic. Nu acoperă mingea cu toată circumferința. Aici trebuia dat penalty”, a fost analiza lui Marius Șumudică, privind arbitrajul.

Marius Șumudică, analiza derby-ului FCSB – Rapid: „Campioana țării o să aibă mari probleme”

FCSB a deschis scorul, însă Rapid a întors rezultatul în decurs de doar 4 minute. Echipa antrenată de Elias Charalambous a stabilit scorul final (2-2) în repriza secundă. Marius Șumudică a taxat-o pe FCSB pentru prestația din derby-ul cu Rapid.

Fostul antrenor de la Gaziantep a criticat jocul „roș-albaștrilor” de la mijlocul terenului. „La derby încerci întotdeauna să te autodepășești. Două reprize diametral opuse. Rapid a fost foarte agresivă în prima repriză și foarte inteligentă.

Împinge liniile și joacă un 4-1-4-1. Blochează foarte bine mijlocul terenului, unde Adrian Șut și Mihai Lixandru nu au făcut o partidă foarte bună.

În momentul în care campioana țării FCSB încearcă să iasă din presing cu cei doi o să aibă mari probleme. Cum a dat de o echipă mai agresivă care știe să facă presiunea în treimea adversă au avut probleme. Șut, pus sub presiune, greșește. 

Rapid în prima repriză, datorită acestui presing agresiv și datorită momentelor când au recuperat mingea la 30-40 de metri de poarta adversă au această calitate, joacă imediat pe Rrahmani care este un tip combinativ și care știe să coboare și să-i dea mingea lui Krasniqi.

„Lixandru a fost dintr-un alt film”

A doua repriză Rapid s-a retras. FCSB a avut mari probleme pe atac pozițional. Chiricheș nu mai este acela care venea cu mingea la picior și făcea superioritate, care risca. FCSB nu mai are jucători care să vină să construiască, să facă superioritate.

Lixandru a fost dintr-un alt film în această seară. Foarte ușor a recuperat Rapid mingea în treimea lor. Rapid are jucători de viteză în față. Petrila, Rrahmani, Krasniqi. Sunt jucători de viteză. 

Nu am înțeles repriza a doua. Nu vreau să intru în alte detalii. Petrila a avut șansa să închidă meciul. Rapid, bună pe tranziție pozitivă. Putea să piardă, putea să primească penalty și să câștige”, a mărturisit „Șumi”.

Remarcatul lui Marius Șumudică după FCSB – Rapid 2-2: „Jos pălăria!”

Braun a avut o prestația stelară în FCSB – Rapid, scor 2-2. Fundașul german, integralist contra „roș-albaștrilor”, l-a anihilat excelent pe Florinel Coman. Marius Șumudică nu înțelege de ce Braun a fost rezervă la duelul cu Sepsi (0-1) din urmă cu două etape.

„Ce vână poate să aibă, ce viteză, în condițiile în care Florinel Coman este foarte rapid și are o forță explozivă extraordinară. La fazele fixe, în spate se lasă cei doi fundași laterali în general.

Eu nu cred că există un jucător în Liga 1 ca fundaș lateral să aibă potența, forța, timingul lui Braun. Jos pălăria pentru Braun. Unul dintre cei mai buni jucători. 

Nu înțeleg de ce nu a fost folosit la ultimele meciuri, cu tot respectul. Braun este un jucător care te ajută pe ambele faze, un jucător extraordinar”, au fost cuvintele lui Șumudică, la FANATIK SUPERLIGA pe Prima Sport 1.

ADVERTISEMENT