Fotbal intern

Mirel Rădoi, probleme mari la naționala României din cauza Covid. Apel la premierul Ludovic Orban și la MAE. Exclusiv

19.08.2020 | 20:00
Mirel Radoi probleme mari la nationala Romaniei din cauza Covid Apel la premierul Ludovic Orban si la MAE Exclusiv
ADVERTISEMENT

Selecționerul Mirel Rădoi are probleme mari înainte de debutul ca selecționer al primei reprezentative a României. Iar acestea provin din criza globală provocată de Covid 19, care dă peste cap și planurile lui Rădoi.

FANATIK a aflat că la Casa Fotbalului sunt temeri importante legate de convocarea jucătorilor români din străinătate pentru dubla de la începutul lunii septembrie, acasă cu Irlanda de Nord și în deplasare cu Austria.

ADVERTISEMENT

În acest sens, oficialii federali și Mirel Rădoi vor să meargă și să discute cu premierul Ludovic Orban și cu cei de la Ministerul Afacerilor Externe pentru a încerca să rezolve eventualele dificultăți de aducere în țară a stranierilor.

Mirel Rădoi și oficialii FRF vor să meargă la premierul Ludovic Orban și la MAE pentru a rezolva problemele legate de convocarea stranierilor din cauza crizei Covid

Mirel Rădoi a fost numit selecționer al primei reprezentative la finalul lunii noiembrie a anului 2019 și nu a apucat încă să debuteze pe banca naționalei. Nici oficial, nici în vreun meci amical!

ADVERTISEMENT

Criza mondială produsă de Covid 19 a dat peste cap toată viața planetei, nu doar fotbalul. În mod normal, Mirel Rădoi intra direct în focuri, cu barajul contra Islandei pentru Euro 2020, programat în luna martie. Dar totul s-a stopat. Campionatele abia s-au reluat în luna iunie, terminându-se de curând, echipele naționale nu joacă de aproape 9 luni.

Iar criza Covid îi produce în continuare mari bătăi de cap lui Mirel Rădoi. Acesta va susține primul meci pe banca naționalei mari vineri, 4 septembrie, acasă cu Irlanda de Nord, în Liga Națiunilor. Iar bătăile de cap vin din dificultatea aducerii în România a jucătorilor din străinătate pe care îi va convoca.

ADVERTISEMENT

Faptul că România este considerată de multe țări în zona galbenă, din cauza numărului crescut de cazuri pozitive, ar putea bloca sosirea la lot a unor fotbaliști pe care Rădoi îi dorește. Pentru a reglementa acest lucru, Rădoi și cei de la FRF vor merge într-o audiență la premierul Ludovic Orban și la MAE pentru a le solicita ajutorul!

Mirel Rădoi se teme că formațiile din străinătate vor bloca sosirea jucătorilor români la națională, pentru a nu-i ține ulterior 14 zile în carantină!

Nu se știe încă exact despre ce stranieri este vorba și nici cluburile și țările din care provin. Selecționerul a anunțat în urmă cu câteva zile o listă preliminară de 26 de fotbaliști români care evoluează în străinătate și din care va alege.

ADVERTISEMENT

Dar cei de la FRF au primit deja destule semnale de la unii dintre jucători că formațiile de care aparțin încearcă să le blocheze venirea la București pentru convocarea de la începutul lunii septembrie. Este într-adevăr dată oficială FIFA, dar situația actuală din lume poate genera măsuri de criză.

Altfel spus, unele cluburi de afară nu ar fi de acord să-și lase jucătorii convocați să vină în România, pentru dubla cu Irlanda de Nord (4 septembrie) și cu Austria la Klagenfurt (7 septembrie). La revenirea stranierilor la echipele de club, conform protocolului din țările respective, românii ar fi obligați să intre în carantină 14 zile și să „sară” antrenamentele!

Premierul Ludovic Orban și Ministerul Afacerilor Externe ar putea rezolva la nivel înalt „criza de stranieri”

De ce merg federalii în audiență la premier și la cei de la MAE? Pentru că au nevoie de asigurări că fotbaliștii români convocați la națională vor primi sigur acceptul cluburilor și țărilor unde muncesc să vină la București, iar apoi să revină „acasă” fără a fi blocați într-o eventuală carantină de două săptămâni.

Se speră ca totul să fie rezolvat la nivel înalt, prin discuții și negocieri cu structurile similare din țările de unde vin românii și unde se întorc după 7 septembrie. Se dorește să se trateze totul ca o situație specială, fiind vorba despre acțiuni oficiale internaționale. Adică nu la fel ca orice cetățean care circulă pe cont propriu în această perioadă critică.

CFR Cluj, o situație specială la ultim moment: a avut nevoie de intervenția și acceptul MAE pentru a pleca în Malta

Tot de o situație specială a avut parte și campioana României, CFR Cluj. Cu 25 de minute înainte de miezul nopții de marți, 18 august, Malta, locul unde CFR urma să se deplaseze a doua zi, a fost trecută pe lista țărilor unde nu mai era permis zborul.

În caz că nu putea merge la La Valletta pentru meciul cu Floriana, CFR Cluj ar fi fost eliminată la masa verde din Liga Campionilor! O situație disperată pentru trupa lui Dan Petrescu.

S-au făcut demersuri la MAE pentru obținerea unei aprobări de zbor a delegației ardelenilor, iar aceasta a venit în cursul dimineții de marți. CFR Cluj a decolat la ora 11:00 de pe aeroportul din Cluj spre Malta, dar doar cu aprobare specială de la Ministerul Afacerilor Externe. Ceea ce așteaptă, de fapt, Mirel Rădoi și oamenii de la Casa Fotbalului pentru a rezolva sosirea la București a unora dintre stranierii convocați.

Cei 26 de jucători din străinătate convocați provizoriu de Mirel Rădoi pentru dubla cu Irlanda de Nord și Austria din septembrie

Portari: Ciprian Tătărușanu (Lyon), Florin Niță (Sparta Praga), Ionuț Radu (Inter Milano), Silviu Lung (Kayserispor);

Fundași: Romario Benzar (Lecce), Vasile Mogoș (Cremonese), Bogdan Țîru (Jagiellonia), Ionuț Nedelcearu (FC Ufa), Dragoș Grigore (Ludogoreț), Alin Toșca (Gaziantep), Vlad Chiricheș (Sassuolo), Cornel Râpă (KS Cracovia), Cristi Ganea (Aris Salonic), Adrian Rus (Mol Vidi);

Mijlocași: Sergiu Hanca (KS Cracovia), Răzvan Marin (Ajax), Alexandru Crețu (NK Maribor), Dorin Rotariu (FC Astana), Nicolae Stanciu (Slavia Praga), Ianis Hagi (Rangers), Alexandru Mitriță (New York City FC), Alexandru Maxim (Gaziantep), Alexandru Băluță (Akademia Puskas), Tudor Băluță (Brighton).

Atacanți: Claudiu Keșeru (Ludogoreț), George Pușcaș (Reading).

ADVERTISEMENT