Sport

Pele nu a fost singurul! Ce alte personalități din sport ne-au părăsit în anul 2022

Anul 2022 a marcat dispariția tragică a unor personaje marcante din fotbalul mondial și românesc, dar și din alte sporturi.
31.12.2022 | 15:40
Pele nu a fost singurul Ce alte personalitati din sport neau parasit in anul 2022
ADVERTISEMENT

Anul 2022 se încheie cu o pierdere uriașă pentru fotbalul mondial: Edson Arantes do Nascimento Pele, însă lista este una mult mai lungă.

2022 a marcat dispariția unor mari personalități din sportul mondial

FANATIK prezintă lista și povestea tristă a celor mai important nume plecate dintre cei vii în 2022. „Regele” Pele, considerat de mulți cel mai bun fotbalist din toate timpurile a decedat pe data de 29 decembrie, la vârsta de 82 de ani, în urma unui cancer de colon. Decesul său a făcut valuri în presa internațională, iar în Brazilia au fost declarate trei zile de doliu național.

ADVERTISEMENT

Luna decembrie a fost necruțătoare cu fanii fotbalului, după ce și Sinișa Mihajlovic, unul dintre cei mai mari fotbaliști din istoria Serbiei a decedat pe 16 decembrie, la doar 53 de ani, măcinat de o boală gravă. Dispariția lui Sinija a declanșat multiple reacții și în România.

Afectați de eliminarea în sferturile de finală la Campionatul Mondial, englezii au mai primit o lovitură. George Cohen, fosta legendă a lui Fulham a decedat la 83 de ani, pe data de 23 decembrie.

ADVERTISEMENT

Fostul fundaș dreapta cu 37 de meciuri în naționala Angliei a reușit să câștige titlul mondial cu Albionul în 1966, fiind considerat unul dintre cei mai buni jucători din lume pe postul său la acea vreme.

Paco Gento, un alt mare jucător decedat în acest an. Freddy Rincon, starul fotbalului columbian, a murit într-un accident

Paco Gento a fost unul dintre cei mai mari jucători din lume. A decedat pe data de 16 ianuarie, la frumoasa vârstă de 88 de ani. Francisco „Paco” Gento a scris istorie la Real Madrid, unde a jucat 428 de meciuri în campionat și a marcat 128 de goluri. În total, a evoluat în 600 de partide pentru „Los Blancos” și a înscris 182 de goluri, între 1953 şi 1971.

ADVERTISEMENT

A câștigat de cinci ori consecutiv Cupa Campionilor Europeni, record absolut și de 12 ori titlul în Spania, cumulând nu mai puțin de 24 de trofee, iar la echipa națională a strâns 43 de meciuri.

Freddy Rincon, starul Columbiei, a plecat și el prea devreme, în urma unui accident de mașină în Cali. Avea doar 55 de ani. „El Coloso” a fost una dintre vedetele sud-americanilor la Campionatul Mondial din Italia (1990) și a făcut parte dintr-o generație de aur care a participat la turneele finale și din 1994 și 1998. A jucat la Real Madrid, Napoli, Palmeiras şi Corinthians (Brazilia) şi America de Cali (Columbia).

ADVERTISEMENT

Mino Raiola, unul dintre cei mai importanți impresari, a decedat și el la doar 54 de ani. Celebrul agent i-a reprezentat pe Paul Pogba, Erling Haaland şi Zlatan Ibrahimovici și a lăsat în urmă un adevărat imperiu.

Ce alte personalități importante din sportul mondial au decedat în 2022

  • Maurizio Zamparini (80 de ani – 1 februarie, fost patron al cluburilor Venezia şi Palermo)
  • Uwe Seeler (85 de ani – 21 iunie, fosta legendă a fotbalui german și a lui Hamburg)
  • Johan Hamel (arbitru francez – 42 de ani)
  • Andres Balanta ( internațional columbian și campion cu Deportivo Cali – 29 noiembrie, 22 de ani)
  • Davide Rebellin (ciclist – 51 de ani, lovit de un campion în timp ce se antrena pe 30 noiembrie)
  • Nick Bollettieri (antrenor de tenis celebru în SUA – 91 de ani)

Fotbalul și sportul românesc au pierdut de asemenea nume importante

  • Constantin Eftimescu – legenda lui Dinamo s-a stins din viață la 70 de ani, pe 18 iunie. A jucat 10 ani la Dinamo, a cucerit șapte trofee, dintre care cinci titluri de campion și a fost președintele clubului în cea mai dificilă perioadă din istorie. FANATIK i-a adus un omagiu special lui Constantin Eftimescu.
  • Mircea Stoenescu – fostul jucător și conducător al lui Dinamo a decedat la 78 de ani. A fost supranumit „Jandarmul lui Dobrin”. A câștigat trei titluri de campion cu Dinamo și două Cupe ale României. A primit titlul de maestru emerit al sportului.
  • Eugen Huțu – fostul patron al Forestei Fălticeni a decedat la doar 72 de ani și a reușit să aducă micuța echipă pe prima scenă a fotbalului românesc și i-a provocat una dintre cele mai mari umilințe din istoria lui Dinamo: 4-5, după ce „câinii” au condus cu 4-0.
  • Florin Hidișan – a decedat la doar 40 de ani în urma unui cancer la stomac. Fotbalistul a jucat la Universitatea Cluj, FC Argeş sau Pandurii Târgu Jiu.
  • Olga Orban-Szabo – prima medaliată și prima campioană olimpică a scrimei românești, la Jocurile Olimpice de la Melbourne din 1956. A decedat pe 5 ianuarie, la vârsta de 83 de ani.
  • Petre Ivănescu – fostul handbalist a murit la vârsta de 85 de ani. A fost dublu campion mondial la handbal în șapte în 1961 și în 1964.
  • Ana Pascu – Fosta mare scrimeră a reprezentat România la cinci ediții ale Jocurilor Olimpice și a câștigat două medalii de bronz, iar la Campionatele Mondiale a cucerit alte șapte medalii, dintre care una de aur pe echipe. A decedat pe 6 aprilie la 1977.
  • Gheorghe Berceanu – fostul campion mondial și olimpic la lupte a decedat la 72 de ani, pe data de 30 august. După aurul olimpic din 1972 de la Munchen a mai cucerit și o medalie de argint la Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976.
  • Florin Zalomir – scrimeurul în vârstă de 41 de ani a fost găsit împușcat în apartamentul său din Otopeni.
ADVERTISEMENT
Tags: