Sport

PSG, campioană pentru a 10-a oară în Ligue 1! A egalat recordul rivalelor Marseille și St. Etienne. Trofeul care nu liniștește apele în capitala Franței

PSG a făcut egal cu Lens și a devenit pentru a 10-a oară campioană în Ligue 1, egalând astfel recordul deținut de Olympique Marseille și AS Saint-Etienne.
24.04.2022 | 00:13
PSG campioana pentru a 10a oara in Ligue 1 A egalat recordul rivalelor Marseille si St Etienne Trofeul care nu linisteste apele in capitala Frantei
PSG a făcut egal cu Lens și a devenit pentru a 10-a oară campioană în Ligue 1, egalând astfel recordul deținut de Olympique Marseille și AS Saint-Etienne. Sursă foto: EPA-EFE/Mohammed Badra
ADVERTISEMENT

Acestea este al optulea titlu în ultimii 11 ani de când gruparea pariziană a fost preluată de un fond de investiții din Qatar, iar în fruntea clubului se află Nasser Al-Khelaifi și primul cu tripleta de aur Messi – Mbappe – Neymar.

PSG, noua campioană din Ligue 1

Este clar că PSG nu are o rivală pe măsură în Ligue 1, iar egalul cu Lens, scor 1-1, și câștigarea celui de-al 10-lea titlu de campioană vin să confirme acest lucru. Dar la fel de adevărat este faptul că investitorii sunt nemulțumiți de performanțele pe plan internațional.

ADVERTISEMENT

Cu patru etape înainte de finalul sezonului, trupa lui Mauricio Pochettino are un avans de 16 puncte față de marea rivală Olympique Marseille și nu mai poate fi ajunsă, chiar dacă aceasta din urmă va câștiga meciul de duminică din deplasare cu Reims.

Trupa de pe Parc des Princes a mai cucerit trofeul în sezoanele 1985–86, 1993–94, 2012–13, 2013–14, 2014–15, 2015–16, 2017–18, 2018–19 și 2019–20, iar singurele trei ediții de la sosirea arabilor când nu au pus mâna pe titlu au fost în primul sezon, 2011-2012, când s-a impus surprinzător Montpellier, în 2016-17, când au fost întrecuți de AS Monaco, și sezonul precedent când campioană s-a încoronat Lille. De remarcat este faptul că în toate aceste trei ediții PSG a terminat pe locul secund.

ADVERTISEMENT

Fără stea pe tricouri

În ciuda faptului că au ajuns la 10 titluri, parizienii nu-și vor trece deocamdată o stea pe tricouri, așa cum se procedează în marile campionate, deoarece țin să o adauge abia după ce vor câștiga pentru prima dată Champions League, așa cum a făcut și rivala din Marsilia.

Presa franceză a anunțat încă de anul trecut că oficialii clubului PSG au stabilit toate detaliile echipamentului pentru sezonul viitor și au decis să nu pună pe tricouri steaua care să arate că au ajuns la 10 titluri.

ADVERTISEMENT

”Producția tricourilor pentru sezonul 2022-2023 a început deja și nu apare nicio stea pe ele”, a scris publicția Le Parisien.

Deziluzia numită Champions League

În ciuda acestui trofeu, sezonul este unul mai mult decât modest pentru PSG. Eliminată de Nice în optimile de finală ale Cupei Franței, la finalul lunii ianuarie, formația din capitala Franței a trăit o adevărată dramă în Champions League.

ADVERTISEMENT

După o victorie pe teren propriu cu 1-0 în fața lui Real Madrid, într-un meci pe care l-au dominat de la un capăt la altul, parizienii au dat lovitura și pe Santiago Bernabeu prin Kylian Mbappe și se îndreptau cu pași mari spre sferturile de finală. Dar ce s-a întâmplat în repriza secundă a fost de domeniul fantasticului.

Karim Benzema a profitat de greșelile în lanț ale elevilor lui Mauricio Pochettino și a reușit un hattrick de poveste în mai puțin de 20 de minute care a consfințit o nouă eliminare prematură a colosului francez din cea mai tare competiție la nivel de cluburi și care i-a înfuriat extrem de tare pe fanii parizieni.

Mbappe va pleca la Real Madrid

O altă mare problemă cu care oficialii de pe Parc des Princes s-au confruntat în acest sezon este aceea că atacantul Kylian Mbappe, aflat la ultimul an de contract, a refuzat constant orice propunere pentru prelungirea înțelegerii.

Se vehiculează tot mai mult că jucătorul care a câștigat titlul mondial cu Franța în 2018 va merge la Real Madrid, acolo unde Florentino Perez i-a propus un contract pe cinci ani, salariu de 50.000.000 de euro și o primă de instalare de 100.000.000 de euro.

În ciuda faptului că totul pare rezolvat cu ”galacticii”, Leonardo și Al-Khelaifi nu au renunțat încă la visul de a-l păstra la Paris și pun pe masă oferte astronomice prin care încearcă să-l întoarcă din drum pe Mbappe.

Pleacă arabii de la PSG?

Tocmai aceste rezultate modeste din Champions League, cu excepția finalei jucate în sezonul 2019-2020, și faptul că nu au reușit să-l convingă pe Kylian Mbappe să continue la PSG l-a făcut pe emirul Qatarului, omul care conduce din umbră tot proiectul, să se gândească serios să renunțe la pachetul majoritar de acțiuni.

Plecarea arabilor ar urma să se întâmple chiar în această iarnă, după turneul final al Cupei Mondiale din Qatar, programat în perioada 21 noiembrie – 18 decembrie. Dacă acest zvon se va confirma, pentru PSG va urma o perioadă extrem de dificilă.

Și asta în ciuda faptului că gruparea de pe Parc des Princes a ajuns pe locul 8 în topul celor mai valoroase cluburi, fiind cotată în acest moment la 1,12 miliarde de euro. Valoarea de piață a lui PSG este de 14 ori mai mare decât în urmă cu 11 ani, atunci când qatarezii au preluat clubul. În 2011, QSI a plătit 80 de milioane de euro pentru a intra în posesia grupării.

Messi rămâne la Paris

În tot acest carusel de vești proaste, a apărut și una în care se văd razele de soare. În ciuda faptului că s-a vehiculat varianta că va reveni la Barcelona în vară, Leo Messi a luat decizia să continue pe viitor cu PSG și și-a stabilit ca principală țintă câștigarea Champions League în stagiunea următoare.

Dacă superstarul parizienilor va continua în acest proiect, nu același lucru se va întâmpla cu conaționalii săi. Angel Di Maria, Leandro Paredes și Mauro Icardi vor pleca de pe Parc des Princes, lucru care, cel mai probabil, se va întâmpla și cu antrenorul Mauricio Pochettino.

Messi ar mai fi luat o decizie capitală în privința viitorului său. El va pleca de la PSG la finalul contractului, în vara lui 2023, indiferent de performanțele pe care le va realiza, urmând să-și încheie cariera în SUA sau în Argentina.


  • (P) Cota NETBET pentru Strasbourg – PSG: 3,40 este cota pentru „ 1 solist”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT