News

Ramzan Kadîrov, aliatul lui Putin, „vector al influenței Rusiei” în comunitățile musulmane din Europa. Rolul dictatorului cecen via serviciile secrete ale Kremlinului

Rolului dictatorului cecen Ramzan Cadîrov în destabilizarea Europei via serviciile secrete ale Rusiei. Influențarea populațiilor cecene și musulmane de pe continent și din Orientul Mijlociu
26.02.2024 | 18:36
Ramzan Kadirov aliatul lui Putin vector al influentei Rusiei in comunitatile musulmane din Europa Rolul dictatorului cecen via serviciile secrete ale Kremlinului
Ramzan Kadîrov și „prietenul și aliatul” Kladimir Putin / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

„Rusia lui Vladimir Putin a devenit un actor metodic în destabilizarea lumii”. Aceste cuvinte, rostite de de președintele Franței, Emmanuel Macron, luna aceasta, stau mărturie a recentelor acțiuni tot mai destabilizatoare ale Rusiei în Hexagon dar și în restul Europei. La 22 februarie, ministrul francez al forțelor armate, Sebastien Lecornu, a denunțat la rândul său, în cadrul unei intervenții la RTL, amenințările verbale ale operatorilor ruși la adresa navelor de patrulare franceze din Marea Neagră. Aceste amenințări rusești îmbracă diverse forme și sunt descrise ca fiind „neconvenționale” într-un raport publicat de Royal United Services Institute for Defence and Security Studies, un important think tank britanic.

Amenințări strategice pentru NATO

Principalele ținte ale Rusiei sunt membrii NATO. „Principalele concluzii ale acestui raport sunt că serviciile speciale rusești caută în mod activ să își sporească capacitățile în mai multe domenii care constituie amenințări strategice la adresa membrilor Alianței. Printre aceste presiuni rusești se numără destabilizarea societăților europene”.

ADVERTISEMENT

Pentru a realiza acest lucru, rușii încearcă să „construiască o vastă rețea de influență în rândul populațiilor cecene și musulmane din Europa și din Orientul Mijlociu”. În acest scop, GRU, serviciul de informații externe al armatei Rusiei, se bazează pe liderul cecen Ramzan Kadîrov și pe influența acestuia în rândul populației musulmane. Kadîrov este chiar descris ca fiind un „vector al influenței rusești”, și se află în fruntea Ceceniei, o regiune a Federației Ruse dependentă de Kremlin, de peste 15 ani, scrie Le Point.

În raport este citat un exemplu concret. „Sentimentul pro-rusesc este în creștere în rândul populației cecene din Franța. În timpul revoltelor organizate de ceceni la Dijon în 2020, s-a înregistrat utilizarea de simboluri rusești și graffiti pro-Rusia”, cum ar fi „Glorie lui Putin!”.

ADVERTISEMENT

Kremlinul are în continuare un singur obiectiv: „Să contribuie la subminarea intereselor occidentale”. În Franța, comunitatea cecenă ar număra aproximativ 60.000 de persoane. „Kadîrov poate avea o audiență în cadrul lumii cecene și musulmane pe care Moscova nu o poate atinge”, potrivit raportului.

Ferme de troli ale Kremlinului

O altă pârghie de influență, mai surprinzătoare, este MMA (Mixed Martial Arts), un sport de combat în care multe dintre figurile importante sunt ceceni. „Artele marțiale au fost utilizate pe scară largă ca vector de influență de către Kadîrov începând din 2007”. Pentru a ilustra acest lucru, autorii acestui raport citează exemplul lui Abdullah Anzorov, ucigașul de origine cecenă al profesorului francez Samuel Paty.

ADVERTISEMENT

„Cazul este interesant pentru că se află la intersecția influențelor religioase și etnice ale lui Kadîrov”, subliniază ei, amintind că Anzorov a fost membru al unui club cecen de MMA din Paris. „El a fost apoi felicitat de Kadîrov, care a declarat că profesorul este vinovat de propria sa moarte”, spun autorii raportului. Aceste comentarii sunt amplificate în comunitățile musulmane de către fermele de troli.

Această propagandă prin intermediul lui Ramzan Kadîrov atinge, de asemenea, țările musulmane. „Este vehiculată o imagine romantică a lui Kadîrov ca apărător al islamului care se opune ereticilor occidentali care încearcă să distrugă valorile tradiționale”.

ADVERTISEMENT

Ca un exemplu recent, un videoclip a fost distribuit masiv pe rețelele de socializare care arată cum un fiu al lui Kadîrov bate un prizonier acuzat că a ars un Coran. Aceasta a fost o reacție la evenimentele din Suedia, unde mai multe exemplare din Coran au fost arse în ultimele luni.

Activitățile grupului Wagner continuă

O altă concluzie a acestui raport privind amenințările neconvenționale rusești este că GRU continuă activitățile grupului de mercenari Wagner. Moartea liderului Wagner, Evgheni Prigojin, în august 2023, nu a pus capăt organizației paramilitare. Diverse servicii au preluat acum conducerea.

Acest lucru confirmă ipoteza făcută de mulți experți atunci când Prigojin a murit în urmă cu șase luni. „Wagner provenea de la GRU, serviciul de informații militare care depinde de Ministerul Apărării. Misiunile sale erau în principal operațiuni clandestine. Deci este o întoarcere la originile sale”, a explicat Lou Osborn, anchetator în cadrul colectivului All Eyes on Wagner și coautor al cărții „Wagner, anchetă în inima sistemului Prigojin” (editura Faubourg, 2023), în septembrie 2023.

Potrivit autorilor raportului, activitățile grupului Wagner au fost împărțite în două entități: corpul de voluntari și corpul expediționar. Primul se ocupă de activități în Ucraina, iar cel de-al doilea în Africa. Pe continentul african, obiectivul rămâne același: „Urmează activ extinderea parteneriatelor cu intenția explicită de a-i suplini pe occidentali”.

ADVERTISEMENT