Sport

Seara premierelor pentru Elveția! Seferovic, Shaqiri și Zuber au intrat în istorie la Euro 2020. Video

Elveția așteaptă cu sufletul la gură o calificare, dar până atunci a înregistrat o serie de premiere la ultimul meci din Grupa A de la Euro 2020.
20.06.2021 | 22:45
Seara premierelor pentru Elvetia Seferovic Shaqiri si Zuber au intrat in istorie la Euro 2020 Video
ADVERTISEMENT

Naționala lui Vladimit Petkovic a avut o prestație foarte bună în partida cu Turcia și s-a impus fără probleme cu 3-1.

Elvețienii au încheiat pe poziția a treia, cu patru puncte, și acum așteaptă finalul celorlalte grupe pentru a vedea dacă se află printre cele patru formații norocoase.

ADVERTISEMENT

Elveția, serie de premiere la meciul cu Turcia de la Euro 2020

Întâlnirea cu Turcia, ultima din faza grupelor de la Euro 2020, a adus o serie de premiere pentru trei dintre cei mai importanți fotbaliști ai Elveției: Haris Seferovic, Xherdan Shaqiri și Steven Zuber.

Seara minunată a elvețienilor a fost deschisă de atacantul Haris Seferovic, cu un gol superb încă din minutul 6. În urma acestei reușite, fotbalistul de 29 de ani de la Benfica Lisabona a devenit al treilea fotbalist din Țara Cantoanelor care marchează și la Euro și la Campoionatul Mondial, dup p Shaqiri și Admir Mehmedi.

ADVERTISEMENT

Apoi la rampă a ieșit Xherdan Shaqiri, marea vedetă a formației lui Vladimir Petkovic, care a reușit o ”dublă” care ține în viață Elveția pentru o calificare in extremis în optimile de finală ale Euro 2020.

Shaqiri, egalul lui Zidane și Ronaldo

Jucătorul de la Liverpool a punctat pentru 2-0 în minutul 26 și apoi a închis tabela la 3-1 la mijlocul reprizei secunde. Deși are doar 29 de ani, Shaqiri este al patrulea fotbalist din istorie care reușește să marcheze la două ediții diferite de Euro, 2016 și 2020. Și ce gol de poveste a dat acum cinci ani în optimile de finală cu Polonia, meci pierdut la looviturile de departajare.

ADVERTISEMENT

Înaintea sa, această performanță a mai fost atinsă de trei fotbaliști legendari: francezul Zinedine Zidane (2000 și 2004), portughezul Nuno Gomes (2000 și 2004) și germanul Michael Ballack (2004 și 2008).

De asemenea, Shaqiri este al patrulea fotbalist din istorie care punctează la Euro 2016 și 2020, precum și la CM 2014 și 2018. Ceilalți trei care au mai reușit acest lucru sunt portughezul Cristiano Ronaldo, belgianul Romelu Lukaku și croatul Ivan Perisic.

ADVERTISEMENT

Zuber, pasatorul ideal

Seara magică a elvețienilor a fost completată de un alt jucător ajuns la 29 de ani, Steven Zuber. Mijlocașul lui Eintracht Frankfurt a pasat decisiv la toate cele trei goluri din meciul cu Turcia.

Zuber este doar al treilea fotbalist din ultimii 40 de ani care reușește o astfel de performanță într-o partidă jucată la Euro. Înaintea sa trei assist-uri într-o singură întâlnire de Campionat European au reușit danezul Michael Laudrup în 1984 în meciul cu Iugoslavia, și portughezul Rui Costa în 2000 la partida cu Anglia.

Tot astăzi, s-au înregistrat o serie de recorduri și în partida Italia – Țara Galilor, formația lui Roberto Mancini semnând niște premiere istorice. De asemenea, Ovidiu Hațegan a acordat al doilea cartonaș roșu de la Euro 2020. După ce l-a eliminat pe polonezul Krichowiak la întâlnirea cu Slovacia, centralul din țara noastră i-a dat direct roșu galezului Ampadu.

ADVERTISEMENT