Fotbal intern

Universitatea Craiova – Dinamo, derby de tradiție de peste o jumătate de secol: 8-0 e cea mai mare diferență de scor

06.02.2021 | 14:53
Universitatea Craiova  Dinamo derby de traditie de peste o jumatate de secol 80 e cea mai mare diferenta de scor
ADVERTISEMENT

Derby-ul dintre Universitatea Craiova și Dinamo are o tradiție de peste 50 de ani. Primul joc între cele două formații s-a derulat pe 5 noiembrie 1964, atunci când Știința Craiova se afla la primul sezon în Divizia A. Disputat la București, jocul s-a încheiat cu victoria gazdelor, scor 3-1. 

Partida din acest an le regăsește pe cele două formații în posturi diferite. Universitatea a declarat încă de la începutul sezonului că nu vrea să mai rateze titlul de campioană, în timp ce Dinamo speră să acceadă în play-off, dar la cum merg lucrurile, dinamoviștii speră să supraviețuiască.

ADVERTISEMENT

Oltenii așteaptă și un nou tehnician. Mihai Rotaru a ajuns la un acord cu grecul Marinos Ouzounidis., care a sosit vineri seara în Bănie și va asista din tribune la partida cu Dinamo. FANATIK a anunțat în exclusivitate cine este așteptat să o preia pe Universitatea Craiova.

Universitatea Craiova – Dinamo, peste o jumătate de secol de istorie. Dinamoviștii au câștigat primul meci direct. Oltenii au pierdut în următorul sezon cu 0-8!

Derby-urile dintre Craiova și Dinamo au ceva aparte. Fiecare duel este o luptă încrâncenată, iar totul a început într-o zi de toamnă a anului 1964, la primul sezon în care Știința din Bănie își făcea apariția pe prima scenă fotbalistică din România.  Pe 5 noiembrie, oltenii se deplasau la București pentru meciul cu singura echipă din istoria lui Dinamo câștigătoare a patru titluri consecutive.

ADVERTISEMENT

Elevii antrenați de Nicolae Oțeleanu  nu au avut prea multe șanse și au pierdut cu 1-3. Conduși de pe margine chiar de craioveanul Angelo Niculescu, cel care reușise să câștige titlul de campion al României cu FC Craiova ca jucător, dinamoviștii au punctat prin Constantin Frățilă și prin dubla lui Ion Pîrcălab. Pentru oaspeți înscria Haralambie Eftimie (fost jucător al lui Dinamo în perioada 1959-1962). Știința Craiova încheia primul an competițional în Divizia A pe locul 11, în timp ce „alb-roșii” cucereau titlul.

Următorul duel oficial, în returul acelui sezon, Dinamo se impunea pe stadionul „Tineretului” din Bănie cu scorul de 2-0. Primul punct al Craiova venea la un an distanță de prima confruntare directă, pe 31 octombrie 1965. A fost o remiză „albă”. Totuși, returul avea să fie devastator pentru olteni. Bucureștenii câștigau în Capitală cu 8-0, cea mai severă înfrângere a Științei, viitoare Universitatea, din istoria întâlnirilor directe cu Dinamo.

ADVERTISEMENT

Devenită Universitatea, Craiova a câștigat primul meci cu Dinamo abia la a zecea înfruntare

În 1966, clubul și-a schimbat denumirea din Știința în Universitatea Craiova, iar prima victorie în contul „studenților” craioveni a venit cu acest nume. Se întâmpla în ziua de 15 iunie 1969. Trupa antrenată de Ştefan Coidum a câștigat la limită prin golul lui Decebal Neagu. 38.000 de oameni luaseră cu asalt stadionul „Ion Oblemenco” pentru a vedea succesul „alb-albaștrilor” conduși din teren de jucători ca Ion Oblemenco, Nicolae Ivan, Ion Velea sau Petre Deselnicu.

De remarcat că partida cu cele mai multe goluri s-a consemnat în anul 1988. Aflat la începuturile în antrenorat, Sorin Cârțu, actualul președinte al Universității Craiova, a suportat atunci prima înfrângere în campionat. A fost scânteia care l-a făcut pe „Sorinaccio” să-l numească pe Gică Popescu căpitan de echipă.

ADVERTISEMENT

De la revenirea Universității Craiova în Liga 1, Dinamo nu a câștigat prea multe înfruntări în meciurile cu oltenii. În cele 17 înfruntări disputate în toate competițiile, „câinii roșii” au câștigat doar de trei ori, în timp ce Știința a câștigat de 8 ori.

În turul acestui sezon, Craiova lui Cristiano Bergodi s-a impus pe „Arena Națională” cu 1-0. Alexandru Cicâldău marca unicul gol dintr-o lovitură de pedeapsă obținută de Marius Constantin.

  • 1-1 a fost scorul primului duel între Craiova și Dinamo de la revenirea „Campioanei unei Mari Iubiri” în Liga 1
  • 23 de milioane de euro valorează lotul Universității Craiova
  • 7.580.000 de euro este cota fotbaliștilor de la Dinamo 

  • (P) Cota BETANO pentru U Craiova – Dinamo: 1,98 este cota pentru “ambele echipe marchează”. Vezi aici toate cotele

ADVERTISEMENT