Sport

Adrian Porumboiu salută delegarea lui Istvan Kovacs la CM din Qatar: „Îl văd să arbitreze în fazele superioare!” Ce român merită să mai fie la turneul final. Exclusiv

Fostul mare arbitru internațional, Adrian Porumboiu, salută prezența lui Istvan Kovacs la Campionatul Mondial din Qatar și consideră că Horațiu Feșnic ar putea și el să ajungă la un turneu final.
19.05.2022 | 18:32
Adrian Porumboiu saluta delegarea lui Istvan Kovacs la CM din Qatar Il vad sa arbitreze in fazele superioare Ce roman merita sa mai fie la turneul final Exclusiv
Istvan Kovacs este singurul central din România care va arbitra la Campionatul Mondial din Qatar. Sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

FIFA a anunțat că centralul român Istvan Kovacs va arbitra la Campionatul Mondial din Qatar de la finalul acestui an, iar Adrian Porumboiu a dezvăluit în exclusivitate pentru FANATIK că arbitrul român va fi prezent la turneul final după prestația excelentă din semifinala Champions League, Real Madrid – Manchester City.

Adrian Porumboiu salută prezența lui Kovacs la Campionatul Mondial: „E în circuit și numai la nivelul ăsta va arbitra”

Fostul mare arbitru internațional, Adrian Porumboiu, se bucură enorm pentru Istvan Kovacs, însă cu un ochi plânge pentru Ovidiu Hațegan, care a luat o pauză din cauza unor probleme la inimă și nu va mai arbitra în acest an: „O veste excelentă atât pentru el, în primul rând pentru el, și tot în același plan și pentru arbitrajul românesc. Trebuie să tratăm acest moment ca atare, la înâlțimea evenimentului. Este extraordinară poziția pe care o are. 

ADVERTISEMENT

Regretul mare este pentru Hațegan care era și el 100% acolo, dar asta este viața. Va face față cu brio, pentru că e pregătit și nu poate să comită erori pentru că totul e controlat cu VAR. La ofsaid nu are probleme, la 11 metri iar are timp să vadă faza și să ia decizia corectă. Eu îl văd să arbitreze la fazele superioare ale Campionatului Mondial”. 

Istvan Kovacs va arbitra și finala UEFA Conference League dintre AS Roma și Feyenoord, însă Adrian Porumboiu e convins că acesta va conduce multe meciuri importante până la Mondialul din Qatar: „Urmează și finala Conference League. E în circuit și numai la nivelul ăsta va arbitra. Mondialul e la finalul anului, până atunci sunt meciuri importante în Champions League, în Europa League, în Liga Națiunilor. Va prinde și mai multă experiență și din moment ce s-a obișnuit cu VAR-ul lucrurile sunt mult mai simple și nu are de ce să aibă emoții”.

ADVERTISEMENT

Horațiu Feșnic, „moștenitorul” lui Ovidiu Hațegan și Istvan Kovacs: „Poate ajunge să arbitreze la un asemenea nivel”

Porumboiu e de părere că Horațiu Feșnic poate fi următorul arbitru român care să fie delegat la un turneu final:„Cred că și Horațiu Feșnic poate ajunge să arbitreze la un asemenea nivel dacă o să o țină tot așa”. 

Cu toate acestea, Adrian Porumboiu consideră că Sebastian Colțescu este cel mai bun arbitru din Casa Pariurilor Liga 1: „Păcat de Colțescu! Acum la bătrănețe și-a dat duhul ca să zic așa…. Deși eu l-am criticat tot timpul. Trebuia scos din arbitraj! Dar acum e cel mai bun arbitru e peste Kovacs, peste Hațegan! Asta e realitatea.Are experiență, a trecut prin mai multe probleme, și-a revenit omul! Arbitrează perfect de un an jumate!

ADVERTISEMENT

Mai bun decât Kovacs, mai bun decât Hațegan. Dar dacă n-ai minte când trebuie? CCA a luat cea mai bună decizie să îi dea finala Cupei României, pentru că se dă la cel mai bun arbitru! Și eu m-am luat de el…. Colțescu arbitrează acuma ca la clasă! Nu am văzut un meci în care să… Înainte arbitra un meci, stătea 5 sau 7!”.

Porumboiu și-a adus aminte și de o altă perioadă a lui Kovacs: „Arbitra dintr-o căruță în care caii îi mânuia altcineva, iar acum e într-un supersonic pe care îl conduce chiar el”

Adrian Porumboiu nu a uitat însă de momentele mai puțin bune ale lui Istvan Kovacs, de la începutul carierei: „Nu i le mai reamintesc, cum nici lui Kovacs nu vreau să îi fac asta. Atunci când arbitra era într-o căruță în care caii îi mânuia altcineva, iar acum e într-un supersonic pe care îl conduce chiar el. Așa că e o diferență mare ce arbitra înainte dintr-o șaretă, în care bididiul era altcineva și până și caii erau învățați să fie nărăvași în altă parte. Acuma e altă treabă!

ADVERTISEMENT

Și Kovacs era arogant cu jucătorii, ca un pedagog de școală nouă. Acum a căpătat clasă. După ce arbitrezi un regal precum City – Real Madrid, e altceva. I-am zis și spus după meci că va fi la Campionatul Mondial. A arbitrat foarte bine și uite că s-a adeverit.

El acum nu trebuie decât să se mențină acolo în stratosferă. Sunt bucuros că e și un vasluian acolo și mă refer la Ovidiu Artene, un copil tare bun și serios. E ceea ce trebuie, are toate calitățile necesare unui arbitru”, a declarat Adrian Porumboiu, în exclusivitate pentru FANATIK.

Adrian Porumboiu regretă că Liga 1 nu a beneficiat de VAR în acest final de sezon: „Se juca altfel și aveam o finală”

Adrian Porumboiu e de părere că lucrurile ar fi stat cu totul altfel în acest final de sezon dacă ar fi fost implementat sistemul VAR: „Aș vrea să spun neapărat acest lucru. Ce ar fi însemnat pentru România dacă avem VAR la aceste ultime două meciuri?! S-au înregistrat două rezultate care nu corespund realității. Mai spunea cineva ceva? Se trăgea linia: ofsaid la FCSB – Voluntari și la CFR – Craiova. Se juca altfel și aveam o finală.

Echipele trebuie să fie la adăpostul a tot ceea ce înseamnă regulile jocului și ale fair-play-ului. Am mai auzit eu arbitrii și diferite poziții… VAR-ul este sfânt pentru competiții. Mai sunt erori și cu VAR, însă acolo unde arbitrii sunt încăpățânați și încrezuți și nu se uită la VAR. Am văzut în Franța, în Italia”, a declarat fostul finanțator al lui FC Vaslui, în exclusivitate pentru FANATIK.

ADVERTISEMENT