Life

Câinii lui Nicolae Ceaușescu, labradorii Corbu și Șarona, au avut o soartă groaznică după moartea stăpânului lor. Video

07.04.2021 | 13:04
Cainii lui Nicolae Ceausescu labradorii Corbu si Sarona au avut o soarta groaznica dupa moartea stapanului lor Video
Câinii lui Nicolae Ceaușescu, Corbu și Șarona, au avut o soartă groaznică după moartea stăpânului lor
ADVERTISEMENT

Nicolae Ceaușescu și-a iubit foarte mult câinii, labradorii Corbu și Șarona. Soarta lor s-a schimbat dramatic după moartea stăpânului lor, executat la Târgoviște pe 25 decembrie 1989.

Multă lume spune că dacă Nicolae Ceaușescu ar fi iubit și pe români la fel ca pe Corbu și Șarona, alta ar fi fost istoria și, mai ales, cu totul altul sfârșitul său, în fața plutonului de execuție dintr-o unitate militară din Târgoviște în acel decembrie însângerat din anul de cotitură a României, 1989.

ADVERTISEMENT

Perechea de labradori Corbu și Șarona au avut parte de o viață fără griji, se poate spune „de lux”, la „curtea” prezidențială, îngrijiți „profesionist”, hrăniți „științific” și iubiți „la greu” de stăpânul lor și al României comuniste, Nicolae Ceaușescu.

Câinii lui Nicolae Ceaușescu, labradorii Corbu și Șarona, au avut o soartă groaznică după moartea stăpânului lor

Povestea „tovarășului” Corbu… nu este o ironie gratuită, așa îl numeau mulți lachei din „conducerea de partid și de stat” obedientă „celui mai iubit fiu al poporului”, Nicolae Ceaușescu și „savantei de renume mondial” Elena Ceaușescu… Multe ar fi putut să fie altfel fără această șleahtă de politruci primitivi și nemernici…

ADVERTISEMENT

Dar să revenim la intrarea lui Corbu în viața și casa lui Ceaușescu... Totul a început în timpul vizitei președintelui României la curtea reginei Elisabeta a II-a a Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, în 13-16 iunie 1978.

Eveniment de mare succes și recunoaștere internațională pentru Nicolae Ceaușescu la acea vreme, controversată și chiar blamată de englezi după 1989, că doar oameni sunt și ei, vizita la Londra a cuplului prezidențial român, marcată de mari onoruri pentru amândoi, a fost marcată și de un cadou al liderului Partidului Laburist, David Steel: un pui de labrador negru, botezat ulterior Corbu, evident datorită („din cauza” ar spune acum fanaticii mișcării „Black Lives Matter”…) culorii lui.

ADVERTISEMENT

 

„Tovarășul Corbu” a stârnit gelozia „Tovarășei”!

Într-o biografie a „geniului carpatin”, „Conducătorul Nicolae Ceaușescu: Fenomenul puterii” (1990), austriacul Malte Olschewski susține că: „Nicolae Ceauşescu le cerea în glumă colaboratorilor lui să i se adreseze câinelui cu «Tovarăşe Corbu»! Pentru cei mai mulţi funcţionari deprinşi cu multe ciudăţenii, această glumă întrecuse orice măsură. Îndată ce zăreau câinele, ei dispăreau tiptil. Însă Cornel Burtică, ministrul Comerţului Exterior şi soţul surorii Elenei Ceauşescu, se pare că a stat deseori în poziţie de drepţi în faţa «Tovarăşului Corbu»”.

Grija, iubirea, mângâierile de care se bucura Corbu din partea lui Nicolae Ceaușescu au provocat… gelozia „tovarășei savant de renume mondial, mamă și soție model” Elena Ceaușescu! „Esprimată” la „nivel academic”…

ADVERTISEMENT

„– Nicule, de-acu’ înainte să te culci cu potaia, cu tovarășu’ Corbu al tău, el să-ţi facă toate hachiţele tale de bolnav la cap, că de la mine nu mai vezi nica, înţelegi, nica (și arăta, cu două degete de la mâna dreaptă, încrucişate).
– Eleno, tu uiţi că noi luptăm pentru cauza clasei muncitoare şi a ţărănimii muncitoare…
– Hai sictir, băi Nicule, scuteşte-mă de vrăjelile astea! Tu ştii ce-a păţit Iosif Broz Tito cu nevastă-sa, ştii, nu? Că aia a fugit în Occident, unde a vărsat tot, nu? Și mai ştim noi şi altele, ce crezi tu?!” – scenă povestită de Viorica Paraschivescu, servitoare timp de 17 ani în casa Ceauşescu, conform viva.ro

Nicolae Ceauşescu îl iubea atât de mult pe Corbu încât, după cum scrie istoricul german Thomas Kunze, „Ambasadorul român în Marea Britanie cumpăra în mod regulat biscuiţi englezeşti scumpi pentru câini, care erau expediaţi în România prin poşta diplomatică”.

Panică la vânătoare, urechi ciulite la… muzică populară!

Ca orice câine de vânătoare, Corbu era nelipsit de la desele masacre cinegetice prezidenţiale. Într-o iarnă, la una dintre primele vânători la care a fost prezent, a profitat de o clipă de neatenţie al ofiţerului veterinar care avea grijă de el și a țâșnit din maşină exact în direcţia din care trebuia să vină vânatul!

Panică generală, apeluri disperate prin stațiile radio către toți participanții, mai puțin Ceaușescu, evident, să nu împuște labradorul. Care, spre norocul „tutulor”, începător în ale vânătorii și obosit de goana prin zăpadă, s-a întors singur la mașină, cu limba scoasă de un cot, conform adoptiicaini.ro.

Corbu și Șarona erau nelipsiți și la „activitățili curturale” alături de „familie”. Povestea Alexandru Dumbravă, cunoscut interpret de muzică populară, plecat dintre noi în decembrie 2016:

„«A venit aseară mama», «Mă dusei să trec la Olt» şi «Radu mamei», melodiile preferate ale lui Ceauşescu, erau ascultate şi de patrupede, locul lor fiind mereu lângă piciorul acestuia, cu urechile ciulite și ochii… pe noi!” – Alexandru Dumbravă

”Ceauşescu nu era om rău, bea şi el un pahar de vin ca toată lumea şi nu sărea niciodată peste cal. Elena Ceauşescu era mai severă, mereu avea ceva să reproşeze tuturor, inclusiv soţului ei, în timp ce Nicuşor stătea cuminte în spatele lor şi, când îi venea rândul, recita poezii de Eminescu” – Alexandru Dumbravă

„Turmă” de câini în familia Ceaușescu. Cât costa întreținerea și hrana lor

Nu numai Nicolae Ceaușescu iubea și avea câini, ci toată familia sa. Pisicile erau „interzise” pentru că „întâiul dintre întâi”, Nicolae, nu le… suporta.

„Era o «turmă» întreagă în familia prezidențială: Nicolae Ceauşescu avea patru câini Labrador – Corbu, Şarona, Şoimu şi Rodica, Valentin avea un cocker, Nicu Ceauşescu un câine lup, Elena Ceauşescu un câine pripăşit, Zoia Ceauşescu şi Mircea Oprean aveau şi ei doi” – Radu Burciu, fostul șef al Gospodăriei de Stat

Conform lui Radu Burciu în evz.ro, alimentele familiei Ceaușescu costau în jur de 180.000 de lei lunar, iar pentru hrana câinilor erau cheltuiți zilnic 600-700 lei pe zi. Comparativ, salariul mediu înainte de 1989 era aproximativ 2.500 de lei. Un profesor de liceu câștiga cam 3.000 lei net, un medic generalist 3.500 lei, un programator 3.680 lei, o stenografă 2.100 lei, iar un muncitor calificat 2.500 de lei.

Ca să vă faceți o imagine cât mai completă despre anii ’80, iată care erau prețurile în acea perioadă, conform unui studiu din 1985: pâine – 4 lei bucata (franzelă albă), ulei – 12 lei/litru, zahăr – 11 lei/kg, orez 17 lei/kg, unt – 6,25 lei/250 gr, lapte – 4,50 lei/l, ouă – 1,4 lei bucata, cartofi – 2 lei/kg, carne de porc cu oase – 37 lei/kg, carne de vită cu oase – 43 lei/kg, benzină – 9 lei/l, autoturism Dacia 1310 – 70.000 de lei, bilet ITB – 1,50 lei, țigări „Carpați” fără filtru – 3,50 lei/pachetul. Bine-nțeles când se găseau… Faceți dumneavoastră comparațiile…

Sfârșit groaznic pentru Corbu și Șarona… Au murit de foame!

Florin Marinescu, fost ofițer din Direcția a V-a, Unitatea de Securitate și Gardă a lui Nicolae Ceauşescu în decembrie 1989, a dezvăluit în presă, conform adoptiicaini.ro, ce s-a întâmplat cu Corbu și Șarona după fuga și execuția soţilor Ceuşescu în ziua de Crăciun a lui 1989.

Fostul ofițer de Securitate a rămas în corpul de pază al Palatului Snagov, unde erau şi cei doi labradori. Marinescu susţine, nici mai mult, nici mai puțin, că aceștia „au murit de foame. Nu mâncau decât din mâna lui Nicolae Ceaușescu. Nu am reuşit sub nicio formă să-i facem să mai pună gura pe mâncare”… Sfârșit dramatic și nedrept pentru niște animale nevinovate…

ADVERTISEMENT