Sport

Cristi Coste scrie cronica barajului U Cluj – Dinamo 2-0. „Frații” sunt la un (mic) pas de istorie!

Cel mai așteptat baraj din istoria fotbalului românesc, U Cluj - Dinamo, și-a disputat prima manșă pe Cluj Arena. S-a impus, surprinzător poate, U Cluj, care e aproape să o retrogradeze pe Dinamo.
21.05.2022 | 22:28
Cristi Coste scrie cronica barajului U Cluj  Dinamo 20 Fratii sunt la un mic pas de istorie
Meciul de fotbal dintre FC Universitatea Cluj si Dinamo Bucuresti, contand pentru Baraj Liga 1 Casa Pariurilor, desfasurat pe Cluj Arena din Cluj Napoca, sambata 21 mai 2022. © FOTO:Flaviu Buboi/SPORT PICTURES
ADVERTISEMENT

Nu și-au dorit să ajungă aici niciuna dintre echipe. Niciuna dintre peluze. Războiul fraților de la U Cluj și Dinamo trebuie să decidă cine va avea meciuri de Liga 1 din toamnă și cine va juca „la matineu”. E, dacă vă amintiți, celebra replică de la „Fotbal minut cu minut”, care nu se prea mai regăsește în vremurile de azi.

U Cluj – Dinamo, cronica unui baraj după care nu vom avea „morți” și „răniți”, dar care începe cu gol în minutul 14

Peluza lui Dinamo scandează „U Cluj Napoca”, „groparii” de la U Cluj răspund cu „Dinamo, Dinamo!” Au venit împreună și la stadion, deci atmosfera e familiară. „Câinii” se simt ca acasă. Dar ca acasă pe „Arena Națională”, cu 15.000 de oameni în tribune, nu ca în „Groapă”, unde va fi returul decisiv, pe 29 mai.

ADVERTISEMENT

Tensiunea mare e pe teren, unde Dinamo începe mai bine, dar Matei bărbierește un voleu (min. 6). Lincar e agitat, Uhrin pare mai calm, mai stăpân pe el. Probabil știe ce a pregătit. Dar totul îi este dat peste cap cehului în minutul 14. Minge lungă pentru Tescan, Eșanu intră direct în el, dar vine Remacle din spate și deschide scorul! 1-0 U Cluj!

Stadionul explodează, dar puțini observă că sunt probleme serioase cu Tescan. Rămâne la pământ, vin și cei de pe Salvare, dar toți răsuflă ușurați după câteva zeci de secunde de spaimă. Răsuflă ușurat și Eșanu, iertat de eliminare de către Cătălin Popa. De ce doar galben?

ADVERTISEMENT

Ely Fernandes, ocazie uluitoare în minutul 24, „copiat” imediat de adormitul Torje. U, echipa mai decisă și mai bună, are 1-0 la pauză

Dinamoviștii acuză șocul vreo 10 minute. Începe să se exteriorizeze și Uhrin, care în loc să urle la ai lui o face la arbitrul de rezervă. Cehul probabil nici nu a văzut marea ratare a lui Ely Fernandes din minutul 24. Excelent lansat pe Tescan, Ely, care a refuzat în iarnă să vină în „Groapă”, a iertat-o pe Dinamo.

Cum la fel s-au petrecut lucrurile, dar în sens invers, în minutul 29. Torje rămâne singur în careul lui U, se pierde, intră în unghi și ratează o șansă mare. Imediat Gorcea are o intervenție excelentă la stângul lui Pierret. Clujenii sunt mai în meci, e clar. Putea fi 2-0 în minutul 34. Tescan, omul primei reprize, face un stop impecabil, șut „la lung”, dar Eșanu are prima intervenție de clasă.

ADVERTISEMENT

Din nou emoții pe „Cluj Arena” după ciocnirea violentă, cap în cap, dintre Ely Fernandes și Aloe. Francezul termină meciul năuc, probabil se îndreaptă direct spre spital pentru analize suplimentare. Intră veteranul Patriche la Dinamo. Cinci minute de prelungire pentru prima repriză. O acoladă a lui Torje și atât. 1-0 la pauză.

Dinamo s-a urcat pur și simplu pe U după pauză, dar cea mai mare ocazie o are Boiciuc, singur cu Eșanu

Partea secundă începe cu Dinamo „sus”. În secunda 56 vine transversala lui Cosmin Matei, rămas mult prea liber în banda dreaptă. Ocazia decarului „aprinde” peluza lui… U. Răspund imediat și „câinii”. Totul e normal la meciul ăsta… Show pirotehnic.

ADVERTISEMENT

S-a schimbat meciul. U nu mai poate ține de minge. Pierde mijlocul terenului. Curg și ocaziile la poarta gazdelor, dar Irobiso e cu capul în nori. Lincar se agită disperat, simte că trebuie să-și trezească băieții. Mai ales Boiciuc ar trebui luat de guler. Plecat singur de la mijlocul terenului (min. 58), ratează inexplicabil în fața lui Eșanu pentru un dribling în plus.

Uhrin scoate armele. Mută cu Morar și Crețu în locul lui Bordușanu și Răuță. Dinamo se urcă pe adversar. La propriu. Tribuna 1 încearcă să ridice puțin încrederea lui Romario Pires și a colegilor săi. E tot mai greu. Aproape de autogol reduta clujeană. Mai rezistă? Cât mai rezistă?

Eliminarea lui Ely Fernandes a tensionat finalul de meci. Și vine bomba: gooool Boiciuc după genialitatea fostului „câine”, Ioan Filip!

Fază importantă în minutul 72. Ely Fernandes vede al doilea cartonaș galben și este eliminat. Urmează minute și mai grele pentru clujeni din momentul ăsta. Vlad Morar (min. 76) se trezește singur cu mingea în mijlocul careului, dar Gorcea respinge miraculos cu piciorul.

Lincar trebuie să încerce să aducă ceva proaspăt de pe bancă. Și apar Ribeiro și Gugu, imediat după ce Irobiso (min. 80) lovește și el transversala. Și vine lovitura de măciucă. Ioan Filip driblează, pasează la marea artă, apoi dă un exterior pentru hulitul Boiciuc care face 2-0! Ireal la ce se juca pe teren.

U Cluj este la un pas de a scrie istorie. Iar aici referirea este mai ales la o eventuală retrogradare a lui Dinamo, o premieră în toată istoria „câinilor”. Într-adevăr, mai urmează un retur la București, dar Dinamo trebuie să se reinventeze în 8 zile pentru a face miracolul. Credeți că o să conteze mai puțin că te-au retrogradat „frații”?

ADVERTISEMENT