Sport

Cristi Coste scrie de la Craiova cronica derby-ului Universitatea – FCSB 1-2. Lecția de pragmatism și misticism: două șuturi, două goluri, trei puncte!

Craiova și FCSB și-au disputat în Bănie șansele, măcar teoretice, la titlu. S-au impus oaspeții, la capătul unui derby încins doar pe final. FCSB urcă pe locul 2.
30.04.2023 | 23:13
Cristi Coste scrie de la Craiova cronica derbyului Universitatea  FCSB 12 Lectia de pragmatism si misticism doua suturi doua goluri trei puncte
Andrea Compagno se bucura dupa un gol marcat alaturi de Florinel Teodor Coman si Joyskim Aurelien Dawa Tchakonte in meciul de fotbal dintre Universitatea Craiova si FCSB, contand pentru Play-off-ul Superligii Superbet, desfasurat pe Stadionul Ion Oblemenco din Craiova, duminica 30 aprilie 2023. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
ADVERTISEMENT

Aproape 30.000 de oameni au umplut „Oblemenco” pentru un derby ce se anunța de foc. Universitatea Craiova – FCSB a fost meciul în care cu un ochi cele două adversare se uitau spre fotoliul de lider al Farului, cu celălalt spre locurile ce pot duce spre Conference League. Direct sau după baraj. Miză imensă, crescută și mai mult de remiza lui Hagi la Sf. Gheorghe!

Universitatea Craiova – FCSB, cronica unui derby cu stadionul sold-out, scenografie pentru istorie și adrenalină la maximum! Bară în minutul 14!

Eugen Neagoe merge pe cea mai bună echipă. Exceptându-l pe suspendatul Crețu și recuperatul Andrei Ivan, „Geană” pleacă în bătălia de serii cu Markovic vârf împins, forma acestuia forțând titularizarea.

ADVERTISEMENT

De partea cealaltă, „retrasul” Gigi Becali s-a implicat mai mult decât de obicei în alcătuirea primului 11. Sunt două nume care în mod normal nu ar fi avut ce căuta printre titulari, mai ales după antrenamentele din săptămâna dinaintea meciului. Nu exista nicio logică pentru ca Ovidiu Popescu să-i ia locul lui Sorescu și Miculescu lui Cordea. Asta în ciuda absențelor lui Edjouma și Tamm, rămași la București.

Dar până fluieră Kovacs avem parte de o scenografie și de o sărbătorire de gală la 40 de ani de la semifinala Craiovei Maxima cu Benfica Lisabona. Show-ul e total în tribune, e sold-out, poate începe acum și cel din teren. Pentru că adrenalina chiar e la cote maxime în ambele tabere.

ADVERTISEMENT

Surprinzător, măcar pe început de meci, oltenii preferă contraatacul, lăsând adversarul să construiască pozițional. Prima încercare a porții vine în minutul 10, dar Coman nu și-a calibrat încă șutul. Vine o replică serioasă la scurt timp (min. 14), dar transversala îl salvează pe Târnovanu la execuția lui Markovic.

Neagoe a așteptat, a întins capcane, dar a căzut singur în ele! „Capocannoniere” Compagno deschide scorul, cu assist-ul lui Florinel Coman: 1-0 FCSB

Neagoe întinde capcane. La fel cum a procedat în ultimele meciuri ale echipei sale. Propune un joc cât mai exact al echipei sale, fără riscuri inutile, la așteptare. Multă răbdare pentru „juveți”, ceva mai multă tensiune la FCSB. Poate și pentru că echipa vine după meciul „roșu” din Giulești. Avem aproape o jumătate de oră de meci și, în afara transversalei din minutul 14, rubrica ocaziilor plânge.

ADVERTISEMENT

FCSB a înclinată spre partea stângă, la Florinel Coman, și pentru că Miculescu nu e în stare să facă nici preluarea corect. Craiova și-a dat seama cam la ce să se aștepte. Începe să urce puțin liniile, să paseze mai mult, să limpezească zona de la centrul terenului. Există și multă teamă în jocul celor două formații. Unii i-ar spune respect reciproc, dar pare genul de meci în care cine greșește primul e „pa”.

E util, totuși, și Miculescu. Oprește un contraatac al Craiovei și e avertizat! Mai sunt și momente de gâgă, cum am avut pe final de repriză, când Zajkov a vrut să degajeze în corner și a nimerit capul lui Screciu! Iar din cornerul ăsta, bătut la colțul scurt de Coman, a ieșit golul de 1-0 al lui Compagno! Scorul cu care se intră la odihnă.

ADVERTISEMENT

Târnovanu, parada derby-ului: l-a blocat pe Andrei Ivan, singur în colțul careului mic

Craiova ar trebui acum să se apuce să joace și fotbal. Probabil că Neagoe a gândit-o la fel ca la Sepsi, când și-a forțat obiectivul după pauză. Atunci era 0-0, acum însă e 0-1 și există pericolul pentru olteni să apară mai multe spații pentru Coman sau cei care vin din linia a doua. Oricum, sperăm să vedem în repriza a doua și fotbal, cum era pe invitație, nu găunoșenia din prima parte…

Schimbările vin la ambele echipe. Intră Koljic și Căpățână, respectiv Sorescu și Cordea. La FCSB abia acum arată primul 11 cum era normal. Prima ocazie o are același Markovic, blocat în ultimul moment. Aceeași schemă la cornerul FCSB din minutul 53 ca la deschiderea scorului, dar Cristea nu e Compagno.

E și Ivan pe teren. Ratează din doi metri o ocazie monumentală în minutul 59! Târnovanu are o intervenție de mare clasă, poate parada derby-ului. Neagoe mută și cu Ișfan și cu Roguljic. Vine încă o ocazie importantă a gazdelor, acum e rândul lui „Busuioc” Ndong (min. 65).

Ivan a bătut penalty-ul văzut doar de Kovacs ca la nuntă, apoi Sorescu a făcut 2-0 și a închis meciul. FCSB urcă pe 2!

Oltenii cresc presiunea. E normal. Îi împing fanii, îi împinge scorul de pe tabelă. Șutul lui Roguljic (min. 71) e deturnat în corner de același Târnovanu, omul meciului! Iese și Coman, la capătul resurselor fizice. Compagno scoate un „galben” la Zajkov, reduta FCSB-istă mai respiră puțin. Gazdele atacă și cu Raul Silva!

Și vine penalty-ul dictat de Kovacs, la care doar el a văzut hențul! Ivan ratează, apoi la faza imediat următoare FCSB face 2-0. Pantea slalomează perfect, iar șutul-centrare e împins în plasă de Sorescu. Cam gata, în ciuda penalty-ului transformat de Kolijic în minutu 93!

FCSB vine la 3 puncte de Farul, urcă peste CFR Cluj până la meciul din Giulești și continuă bătălia. Craiova se roagă acum ca U Cluj să ia Cupa și să joace cu Mititelu barajul de Europa! Kovacs e o discuție aparte.

ADVERTISEMENT