Sport

Editorial Cornel Dinu. Bătălia Angliei, varianta low. Odată cu Germania, „Grupa morții” a „murit” în optimile EURO 2020

Cornel Dinu a simțit „bătălia” Anglia – Germania din optimile EURO 2020 ca pe celebra „Bătălie pentru Anglia” din 1940, pierdută de nemți și atunci, și acum.
30.06.2021 | 10:38
Editorial Cornel Dinu Batalia Angliei varianta low Odata cu Germania Grupa mortii a murit in optimile EURO 2020
ADVERTISEMENT

Anglia – Germania era așteptat să fie, acum, la EURO 2020, la fel ca în 1966, la Campionatul Mondial desfășurat în insula britanică. Atunci când, cavalerii în alb și roșu ai lui Sir Alf Ramsey și-au adjudecat trofeul suprem într-o finală legendară de pe legendarul „Wembley”.

Ultima, dacă vă vine să credeți, victorie a celor „trei lei” (The Three Lions”) asupra „Mannschaftului”! 30 iulie 1966. „55 de ani de suferință”, scrie presa engleză…

ADVERTISEMENT

Sau, cine știe, ca în 1996, la turneul final EURO din Anglia, când Germania a fost iarăși „über alles” și a învins „The three lions” în semifinale, pe același amintit „Wembley”, plecând acasă, în „vaterland”, cu trofeul european după 2-1 cu Cehia în finală.

De altfel, nemții erau neînvinși în ultimele șapte „războaie” localizate pe „Wembley”, cinci victorii și două egaluri. Tradiția statisticii nu se potrivea cu tradiționala tradiție a englezilor în bătăliile parte-n parte Anglia – Germania

ADVERTISEMENT

Editorial Cornel Dinu. Bătălia Angliei, varianta low. Odată cu Germania, „Grupa morții” a „murit” în optimile EURO 2020

La ce-am asistat marți seară, la ora de „five o’clock tea” la ei în Insulă, tradițional după-amiezilor de un calm… englezesc, a fost ciocnire, nu joc de gentlemani. Mai mult între jucători decât și nu între aceștia și Lady Minge, mângâiată prea puțin cu folos real.

S-a luptat mai mult „în câmp”, până în preajma fortificatelor cetăți-careuri, ultimii 16 m de spațiu vital. Bătălie între o flotilă-fosilă de Messerschmitt și Heinkel de gardă la Junkers-uri greoaie în manevrare ca atacul german cu Thomas Muller „vârf-gropar” (dacă marca singur cu portarul în minutul 83, la 0-1, altfel se scria istoria…), împotriva unor Spitfire mult mai mobile, cu Raheem Sterling, Harry Kane și mai ales inspirat intratul Jack Grealish pe post de atacatori… pardon, atacanți…

ADVERTISEMENT

Eficienți în final, ca în „Bătălia pentru Anglia”, pierdută de Herman Goring și Luftwaffe a sa, pierdută de Germania la sfârșitul lui 1940. Pentru ca și acum, ca și atunci, „radarurile” de așezare și pasare ale englezilor au fost cu puțin, dar atât cât trebuia, superioare celor ale cam plictisiților Robin Gosens, Toni Kroos sau Leon Goretzka din linia de susținere mediană germană.

Editorial Cornel Dinu. Gareth Southgate și Joachim Low au scris istorie în fotbalul țărilor natale. Fiecare în felul lui… opus la 180 de grade!

Mai cred că diferența aducătoare a calificării engleze era de prevăzut și doar dacă (pre)vedeai cu atenție, de câțiva ani, figurile celor doi antrenori. Figuri „istorice” în fotbalul țărilor natale, fiecare în felul lui…

ADVERTISEMENT

…Gareth Southgate (47 de ani) prin unicul penalty ratat pe „Wembley” la loviturile de departajare în semifinala pierdută de Anglia la Euro 1996 contra… Germaniei!

…Joachim Low (61 de ani) prin cei „dăcât” 15 ani pe banca echipei naționale germane, încununați de titlul mondial din 2014, 1-0 în prelungiri cu Argentina în finală, după un chiar istoric, fără niciun fel de ghilimele, 7-1 cu Brazilia, „gazda” care nici nu se „gândea” că poate rata titlul la ea „acasă”…

Dacă Gareth Southgate aduce ca alură cu William Cuceritorul, necruțătorul normand cu secure celto-vikingă, care, după bătălia de la Hastings, din 1066, a devenit primul rege al angliei, până la dinastia Plantageneților, Joachim Low, așa-zisul „Leu”, antrenor al „Mannschaftului” din 2006 (știți câți selecționeri a avut Românica de atunci până azi? Vă spun eu: 6), a cărui pierdere de comenzi după atâția ani era de anticipat, aduce cu leii din circurile creațiilor „Mosfilm” pe care dresorii îi scoteau în șuturi din menajeriile cu gratii.

Poate nedrept, dar adevărat, după un titlu mondial în 2014, o finală la Euro 2008 și 3 semifinale, la CM 2010, Euro 2012 și 2016, Joachim Low pleacă de la „Mannschaft” pe ușa din dos. Din cauza încăpățânării de a merge pe un sistem de joc 3-4-2-1, cu trei fundași centrali, care n-a prins de loc rădăcini germane…

Așteptata întâlnire de pe „Wembley” a adus, în imaginația mea, și cu ceva din celebrul roman „Prinț și cerșetor” al lui Mark Twain. Parafrazându-l, sper să nu se supere, aș putea spune „Prinț englez și cerșetor german”…

Editorial Cornel Dinu. Ucraina, „resuscitată” de rezultatele altora, ieșit de la ATI și supraviețuiește în sferturile EURO 2020

Așadar „Grupa morții” a devenit „Grupa… moartelor” în optimile EURO 2020. Franța, Germania și Portugalia, ultimele campioane mondiale și europene, au „decedat mortal”, dar sportiv și au plecat acasă.

Merg mai departe Cehia, Elveția și… Ucraina! Ucraina, echipa cu cea mai slabă linie de clasament în grupe care s-a calificat numai prin jocul rezultatelor. Rezultatele celorlalte competitoare. Mingea e rotundă…

Fotbalul este atât de iubit și pentru acest gen de rezultate împotriva oricăror „calcule ale hârtiei”, deși ele îi dor tare pe favoriții care pierd. Ucraina lui Andrei Șevcenko și… Mircea Lucescu s-a așezat mei bine pe teren decât în meciul cu Austria, în care n-a existat și a dat lovitura de grație mult mai bine cotatei Suedia în primul minut al prelungirilor prelungirilor prelungirilor.

Degeaba a marcat Emil Forsberg al patrulea său gol la acest EURO 2020, n-a fost de ajuns pentru fotbalul așezat, dar prea prudent, chiar anost al Suediei ca să ajungă în primele opt echipe europene.

Degeaba nu au pierdut nordicii prețiosului și mereu nemulțumitului (de toți ceilalți în afară de el însuși!) Jan Olof Andersson niciun meci în 2021 și au înregistrat șapte victorii în opt meciuri.

Nu știu dacă și în țara „vecină și prietenă” prin hachițele istoriei impusă de „cei mari” există proverbul cu ulciorul  care nu merge de multe ori la apă, știu numai că în sferturi va juca împotriva Angliei ieșită, probabil, atunci, sâmbăta viitoare, la Roma, de la ora 10 seara, din euforia victoriei cu Germania.

Iar Zincenko, Iaremciuk, Iarmolenko sau Țigankov, în cea mai bună formă, ceea ce nu e cazul acum, nu cred că pot face față lui Kane, Sterling sau Foden, în cea mai slabă formă, ceea ce nu-i cazul acum. Oricât de rotundă ar fi mingea…

ADVERTISEMENT