Sport

Editorial Horia Ivanovici: Plăcerea de a bălăcări Naționala României ca la birtul din „Las Fierbinți”. Câteva „faruri” în oceanul de hate

Horia Ivanovici, directorul Fanatik, e de acord că Naționala a jucat în multe momente neconvingător la Lucerna, dar crede că s-a sărit calul: „Am întâlnit locul 12 mondial, suntem neînvinși în grupă și la mâna noastră”.
21.06.2023 | 20:10
Editorial Horia Ivanovici Placerea de a balacari Nationala Romaniei ca la birtul din Las Fierbinti Cateva faruri in oceanul de hate
Horia Ivanovici, directorul Fanatik, e de acord că Naționala a jucat în multe momente neconvingător la Lucerna, dar crede că s-a sărit calul
ADVERTISEMENT

Gata? Ne-am vârât capul în puțul cu apă rece? Și nu o dată, ci de mai multe ori?… Putem încerca, după rezultatul totuși pozitiv de la Lucerna, să fim măcar rezonabili, dacă realiști nu se poate, iar răutăcioși suntem cât încape?! Au trecut mai mult de 24 de ore de la miraculosul egal obținut de Naționala lui Edward Iordănescu în fața Elveției și, cred, a venit momentul să aruncăm și un ochi fără-de-patimă, nu doar să scoatem ochii!

Comentarii dincolo de civilizația fotbalului, multe frustrări, dar și o reverență pentru Ilie Dumitrescu

Cu multe dintre comentariile analiștilor, specialiștilor, oamenilor de fotbal, sunt de acord! Și eu eram cătrănit, dezamăgit, mega-frustrat la pauză. Însă, vorbeam cu prietenii și exact asta i-am îndemnat, românește: să așteptăm rezultatul final. Știți cum se spune, până nu-și termină de cântat aria doamna cea grasă, opera nu s-a terminat… Și nici cortina n-a căzut…

ADVERTISEMENT

Deși sunt și eu coleric, ador polemica până peste poate, am rămas oarecum șocat de modul în care s-a comentat, per total, un meci extrem de dificil. Daaa, pe alocuri o prestație modestă, neconvingătoare a „tricolorilor”, dar jocul s-a încheiat cu un rezultat excelent: 2-2! Cu ocupanta locului 12 în clasamentul FIFA. Noi fiind pe 46!!

Ultrășenie la adresa jucătorilor și a selecționerului este puțin spus! O agresivitate în spațiul public dusă la extrem, un limbaj vulgaro-analitic, chiar isteric, totul la limita lipsei celor șapte ani de-acasă. Nu s-a mai vorbit aproape deloc despre fotbal, ci a fost o bălăcăreală demnă de birtul lui Bobiță și Firicel din „Las Fierbinți”. Multe atacuri la persoană, foarte puțină disecare tehnico-tactică pe confruntarea în sine.

ADVERTISEMENT

Și aici nu mă refer neapărat la Gică Popescu, care a spus lucrurilor pe nume cu personalitatea-i recunoscută, dar probabil n-a nimerit „ambalajul”. Ați remarcat, Hagi a ales alt „ambalaj”. „Il Capitan” Popescu și-a câștigat dreptul de a spune orice legat de fotbal, chiar să mai și derapeze… Mulți dintre ceilalți, nu! Așteptam o luare de poziție și din partea lui Anghel Iordănescu, pentru a mai contracara exagerările la adresa Naționalei…

O reverență pentru Ilie Dumitrescu, Analist cu „A” mare. De aceea este numărul 1, pentru că a învățat în anii aceștia să nu mai facă nuntă la victorii și circotecă la înfrângeri.

ADVERTISEMENT

Abia așteptam ca Emil și Costi, la 2-2, să-l ia puțin în bășcălie pe gelatul de Murat Yakin…

Apropo de polemica legată de comentariul lui Costi Mocanu și Emil Grădinescu de pe Prima TV, inițiativa de a încerca să îi intimidezi, să le bagi pumnul în gură e la fel de proastă precum prestația publică a celor de la CSA Steaua din sezonul trecut. Vremea când tancurile striveau cu șenilele difuzoarele puse pe „Europa Liberă” sunt convins că a trecut! Însă… pentru că există și aici un „însă”…  tare mi-ar fi plăcut ca Emil și Costi să facă puțină bășcălie și de fața nedumerită a arogantului de Murat Yakin, când a încasat golul 2 (explozia lui „Flash” Mihăilă) sau de moacele pleoștite ale starurilor Naționalei din Țara Cantoanelor, la fel de îngâmfate precum antrenorul lor.

Efectiv, tipii ăștia, cu aerele lor de vedetism ieftin, nu înțelegeau ce i-a lovit… Ar fi ieșit un deliciu! Kir Murat, cu freza aia de caniș murat și nedumerit că i-a fost șutită recompensa, merita luat peste picior. Eventual, legat și de schimbările făcute, amator sadea… Degeaba se dă cu parfum elvețian, tot balcanic rămâne! Insist pe asta fiindcă și Emil, și Costi sunt mișto, chiar au vorbele la ei. Au simțit-o usturător pe pielea lor și Iordănescu jr., și stejăreii noștri în prima repriză😊

ADVERTISEMENT

Există și concluzii bune, după un egal și mai bun!

Parcă mi-ar plăcea să fim mai naționaliști, mai cu ai noștri. Cu orice preț… Până la capăt! Și tocmai de aceea simt nevoia, când spiritele s-au mai calmat, să scot în evidență și „farurile” care au pâlpâit în oceanul de hate…

am învățat să nu cedăm! Să ne agățăm de rezultat până în ultima secundă, fix invers față de mandatele lui Rădoi, când dacă nu ne dădeau ei gol, țineam cu tot dinadinsul să ne dăm noi! Meritul principal este, cred, al lui Iordănescu Jr. Nu știu ce le-a făcut jucătorilor, cum le-a umblat Edi la „cutiuța cu maimuțe”, dar este evidentă această stare de spirit, ce ne dă speranțe.

– am câștigat un mijlocaș interesant pentru echipa națională: Screciu. La doar 23 de ani, jucătorul Universității Craiova se anunță un punct fix în primul „11” al „tricolorilor”. Mi-a plăcut mult olteanul, mai ales că a avut adversari cu adevărat de calibru.

Moruțan și Mihăilă, titulari de-acum! Moru știe mult fotbal, mângâie mingea și oferă pase de gol cu o precizie à la Tiger Woods, iar Mihăilă are acea explozie care se caută cu disperare pe plan internațional, la fel de valoroasă precum pepitele, și care cam lipsește la Națională. Mihăilă este printre puținii noștri atacanți care, sunt convins, are valoare pentru fotbalul mare!

Burcă și Drăgușin, doi fundași centrali ce pot stopa Israelul în meciurile decisive, un cuplu serios, tot mai sudat, pe care ne putem baza în duelurile cu adversari de calibrul nostru.

– banda stângă, eterna problemă, a fost rezolvată decent de selecționer pentru dubla de foc cu Kosovo și Elveția. Revine Bancu, va fi o soluție și Borza, deci s-ar putea s-o ducem bine acolo!

Edi Iordănescu se dovedește foarte inspirat la schimbări! Mai are de șlefuit la primul „11”, la atitudinea din primul minut, dar înlocuirile făcute de la începutul campaniei, indiferent de meci, au adus PLUSVALOARE. Ochi de meseriaș, se vede că provine dintr-o familie cu veritabil ADN fotbalistic!

ȘI CEL MAI IMPORTANT: avem 8 puncte, suntem pe locul 2 și un program care ne avantajează forte, urmează meciuri acasă cu Israelul, principala contracandidată la locul secund, și Kosovo. Mai mult, în afara de Elveția, avem cele mai multe goluri marcate și cele mai puține primite în grupă. Și, știu că nu vă vine să credeți dacă ați făcut noaptea albă la televizor după thriler-ul de la Lucerna, suntem NEÎNVINȘI în grupă! Deci, la mâna noastră!

SPERANȚĂ… Față de alte campanii, asta ne-au adus Ianis Hagi & co. și selecționerul Iordănescu… Ceea ce nu s-a mai întâmplat de multișor… Dacă ar fi să aleg, prefer să avem bulan cu carul și să celebrăm cu întreaga Românie la Europeanul din 2024, decât să rămânem ca fraierii pe acasă fiindcă nu jucăm mai nimic și, vezi Doamne, nu merităm.

Deci, aveți grijă, băieți: dacă vă calificați, să vedeți atunci ce vă facem 😊!

ADVERTISEMENT