Sport

Editorial Cornel Dinu. Reflecții din reflex după miracolul Elveția – România „decât” 2-2. Și o întrebare pentru selecționerul norocului, Edi Iordănescu. Retorică, firește…

Cornel Dinu analizează meciul Elveția – România 2-2 și ridică, din reflex de fost mare fotbalist, câteva întrebări „la rece” pentru „selecționerul norocului”, Edi Iordănescu.
21.06.2023 | 12:14
Editorial Cornel Dinu Reflectii din reflex dupa miracolul Elvetia  Romania decat 22 Si o intrebare pentru selectionerul norocului Edi Iordanescu Retorica fireste
Editorial Cornel Dinu. Reflecții din reflex după miracolul Elveția – România decât 2-2. Și o întrebare pentru selecționerul norocului, Edi Iordănescu. Retorică, firește... Foto: colaj Fanatik & sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Meciul cu Elveția este deja istorie. Edi Iordănescu a avut noroc cu jucătorii pe care i-a selecționat și a obținut un rezultat bun după un joc prost. „Jokerul” Mihăilă (presa elvețiană l-a numit așa) a dat declarația serii, părerea mea: „Suntem o echipă mică, cum spun toţi, dar aveţi încredere în noi, pentru că alţii nu aveţi!”. Amintindu-mi de un banc din Epoca de Aur comunistă: „Care-i asemănarea dintre nevastă și PCR? Asta avem, asta iubim!”. Așa și cu „tricolorii” de azi: asta avem, asta iubim!

Editorial Cornel Dinu. Reflecții din reflex după miracolul Elveția – România „decât” 2-2. Și o întrebare pentru selecționerul norocului, Edi Iordănescu. Retorică, firește…

Lucerna este pe malul lacului cu același nume, Lacul Celor Patru Cantoane, în jurul căruia se lăfăie în neutralitatea lor superioară și bogată cele 26 de cantoane elvețiene.  Îmi aduce aminte că la „amicalul” din 3 aprilie 1990, 2-1 pentru ei, după ce Gică Hagi deschidea scorul din penalty, a venit să ne salute președintele FIFA, Sepp Blatter, amic cu Mircea Pascu, pe atunci președinte FRF, odihnească-l Domnul…

ADVERTISEMENT

Ochii săi de… radar ne-au „fotografiat” din cap până-n picioare. Și când i-am satisfăcut curiozitatea despre ce se întâmplă în România după lovitura de stat din decembrie ’89, că e greu, nemaitrecându-se niciodată brusc și sângeros de la socialism, atenție: nu comunism!, la capitalism, ne-a străfulgerat cu câteva cuvinte: „Da, e greu… dar văd că voi aveți pantofi de o sută de dolari în picioare!”.

Avem o amintire neagră cu Elveția din 1967, 1-7 în preliminariile celui de-al treilea Campionat European din istorie, Italia 1968, când, se spune, medicul Nicolae Stănescu le-ar fi dat jucătorilor noștri cine știe ce pastile de somn în locul stimulentelor energizante de înviorare… Dar nici atunci, în a doua înfrângere umilitoare din istoria naționalei, după un 0-9 cu „țara vecină și pretină” Ungaria în 1948, n-a fost diferența uriașă de joc din primele 85 de minute de la Lucerna, luni seară.

ADVERTISEMENT

Editorial Cornel Dinu. De la „Prost să fii, noroc să ai!” la „Dumnezeu cu mila!”, străbunii au avut dreptate! Oricât de dur și dureros ar fi…

Meciul, se știe, a avut cifre groaznice pentru naționala lui Edi Iordănescu: 67%-33% posesie (74%-26% la pauză), 90-23 atacuri periculoase (150-48 la total), 680-216 pase reușite, (749-283 la total), 17-6 acțiuni periculoase, 8-0 ocazii mari de gol. 2-0 la pauză, 2-2 la final și „România năucește Elveția!”, după cum stă scris pe site-ul UEFA.

„Prost să fii, noroc să ai” este un adevăr dur al spiritului românesc. Emanație mioritică probată, confirmată, jucată deplin în finalul meciului. Când am dat-o în altă vorbă străbună: „Dumnezeu cu mila!”… Să fie primit, zic!

ADVERTISEMENT

După ce antrenorul Murat Yakin a făcut schimbări în ideea „Ce pot să ne facă căzuții ăștia?!” („…facă căzuții…” nu e cacofonie nici în franceză, nici în germană, nici în italiană, nici în… retoromană, limbile oficiale din Elveția, nici în turcă, limba strămoșilor lui Yakin), norocul l-a mângâiat pe Edi, ne-a luat în brațe pe toți și ne-a cântat „Doamne, ocrotește-i pe români!”, iar Olimpiu Moruțan și Valentin Mihăilă (băgați în joc, inspirat, în minutul 57, în locul lui Florinel Coman și Ianis Hagi) au „dansat” perfect pe aceste ritmuri patriotice.

Editorial Cornel Dinu. Mintea și… creasta cocoșului între Hagi și Coman vs Moruțan și Mihăilă

„Alea iacta est!”, vorba străbunului Iulius Cezar, dar lăsați-mă să pun și eu o întrebare lui Edi Iordănescu, oricât de retorică ar fi. Când joci 5-4-1, vrei să te „închizi”, dar și să ataci, se știe din decenii de antrenorat că mijlocașii laterali trebuie să fie fotbaliști cu viteză de pătrundere.

ADVERTISEMENT

Așa că nu începi cu prea finuții, dar lenții Hagi și Coman, ci cu clar mai impetuoșii Mihăilă și Moruțan. Așa cum ai nimerit-o în ultima jumătate de oră. E la mintea cocoșului!

Iar tu, Edi, ai ceva, ai demonstrat-o, și sub… creastă! Probeaz-o mai des! Bucură-ne mai des! Dincolo de stereotipul declarațiilor care-mi amintesc – boală veche, ce să-mi fac? – de savantâclurile cu iz de fotbal, fără nicio acoperire practică, ale canibalului fotbalistic Titi Teașcă.

ADVERTISEMENT
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de...
Celebra prezentatoare TVR rupe tăcerea despre idila cu Ioan Neculaie, fostul patron de la FC Brașov: „A înșela înseamnă să fii cu sufletul în altă direcție”
10.000.000 € pentru Mircea Lucescu! Nu a stat pe gânduri și a luat...
10.000.000 € pentru Mircea Lucescu! Nu a stat pe gânduri și a luat decizia imediat
Ce tehnică avea asistenta din Galați pentru a nu fi prinsă făcând cumpărături...
Ce tehnică avea asistenta din Galați pentru a nu fi prinsă făcând cumpărături cu carduri furate din spital
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că...
Gestul unui american care trăiește în Marea Britanie, atunci când a aflat că vorbește cu români. Toată lumea a rămas fără reacție
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
Cine lucrează cele mai multe ore pe săptămână în Europa
Schimbări majore la permise. Cine va fi obligat să îl reînnoiască la 2...
Schimbări majore la permise. Cine va fi obligat să îl reînnoiască la 2 ani
Doi candidați la primărie au fost împuşcaţi la câteva ore distanță în același...
Doi candidați la primărie au fost împuşcaţi la câteva ore distanță în același oraș din Mexic
Un lanț românesc de restaurante renunță la toți angajații străini. ”Trebuie învățați să...
Un lanț românesc de restaurante renunță la toți angajații străini. ”Trebuie învățați să se spele pe mâini, sunt un dezastru”
Toți românii trebuie să știe asta. Când vor intra pensiile recalculate. Anunțul făcut...
Toți românii trebuie să știe asta. Când vor intra pensiile recalculate. Anunțul făcut de Marcel Ciolacu
De la covor la fulger: cum funcționează electricitatea statică
De la covor la fulger: cum funcționează electricitatea statică
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Oana Roman, mesaj pentru familia lui Pepe, după înmormântarea Mioarei Roman. 'Fără voi..'
Răzvan Fodor, DEVASTAT de SEPARAREA de Irina Fodor. Ce mesaj i-a transmis în...
Răzvan Fodor, DEVASTAT de SEPARAREA de Irina Fodor. Ce mesaj i-a transmis în momentul despărţirii FOTO
Operațiunea a 8-a casă. Iohannis trebuia aruncat la coșul istoriei, nu propus la...
Operațiunea a 8-a casă. Iohannis trebuia aruncat la coșul istoriei, nu propus la NATO
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este...
Țara unde se poate trăi decent cu puțin peste 2.000 de lei. Este una dintre cele mai căutate destinații turistice din lume