Sport

Leo Badea, îndemn pentru „tricolori” înainte de meciul decisiv Israel – România: „Să terminăm pe locul 1, că așa ne șade bine!”

Înaintea meciului decisiv cu Israel, Leo Badea evidențiază punctele forte ale României și le „cere” tricolorilor” o calificare la Euro de pe locul 1 în grupă.
18.11.2023 | 12:03
Leo Badea indemn pentru tricolori inainte de meciul decisiv Israel  Romania Sa terminam pe locul 1 ca asa ne sade bine
Neta Lavi si Florinel Coman in meciul de fotbal dintre Romania si Israel, din cadrul preliminariilor Campionatului European 2024, desfasurat pe Arena Nationala, sambata 9 septembrie 2023. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
ADVERTISEMENT

România joacă sâmbătă seara meciul decisiv cu Israel, care ne poate duce la Euro 2024 încă înainte de disputarea ultimei etape din Grupa I. Avem de partea noastră multe avantaje, sunt și câteva lucruri potrivnice, dar, una peste alta, Edi Iordănescu și băieții săi au puterea să obțină „punctul de aur” pentru Germania.

Leo Badea, despre Israel – România, meci decisiv pentru calificarea la Euro 2024: „Când simțim cuțitul la os avem o determinare și o ambiție deosebite”

DA! Ne dorim calificarea. Este la îndemâna noastră, depindem doar de noi. Da, ne vom califica, fie că batem Israelul, fie că nu. În decursul istoriei, marile momente ale poporului român au fost legate de ideea de unitate. Noi, ca popor, când simțim cuțitul la os avem o determinare și o ambiție deosebite. De asta îmi este frică, de faptul că nu avem cuțitul la os. Faptul că avem varianta de rezervă, adică victorie cu Elveția, mă face să-mi fie frică. E posibil ca în subconștientul lor, „tricolorii” să aibă această variantă care să-i relaxeze mai mult decât e cazul. Sper ca Edi Iordănescu să reușească să-i trezească și să-i motiveze suficient.

ADVERTISEMENT

BA! Federația din Israel a ales ca loc de cantonament tocmai baza sportivă unde se va desfășura meciul Israel – România. Înțeleg că Israel este țara organizatoare și că Federația de la Tel Aviv a făcut eforturi pentru ca jucătorii lor să se simtă ca acasă. Dar nici chiar așa! UEFA știe oare că Israelul are cartierul general tocmai în baza unde se va juca meciul? E firesc așa ceva?

DA! Delegarea francezului Francois Letexier, un arbitru cu care n-am pierdut niciun meci, mă face să mă gândesc la câteva lucruri. Contează  poziția din ce în ce mai stabilă a lui Răzvan Burleanu în structurile UEFA. Apoi, Kyros Vassaras în fruntea arbitrajului românesc este și ea pe placul UEFA. Astfel, nu mai suntem interziși la masa bogaților. Este pentru prima dată când sunt liniștit din punct de vedere al arbitrajului.

ADVERTISEMENT

BA! Înțeleg frustrarea lor după ce s-au simțit nemulțumiți de rezultatul de la București 1-1, când au avut meciul în mână și ne-au dominat. E de înțeles de ce au ales să joace în Ungaria, un loc ostil pentru noi, dar nu sunt de acord cu faptul că au transformat un loc liniștit din Europa într-o fortăreață, un loc păzit de polițiști unguri și israelieni îmbrăcați în civil, dar și de soldați care țin la vedere niște ditamai mitralierele. Poate pentru ei este ceva firesc, dar pentru noi este incredibil! Ce mă miră este lipsa de reacție a lui Viktor Orban, pentru că toate acestea se întâmplă în localitatea sa natală Felcsut. Este de înțeles că sunt speriați din cauza evenimentelor din Fâșia Gaza, este firesc să fie mult mai precauți, dar ce se întâmplă acum în Ungaria sunt măsuri de securitate exagerate.

israel-pancho-arena mitraliera
Jucătorii naţionalei Israelului apăraţi cu puştile la Pancho Hotel (sursă foto: Fanatik / colaj foto: Fanatik)

„Edi Iordănescu a reușit miraculos să motiveze niște băieți blazați”

DA! Toate felicitările lui Edi Iordănescu care este neînvins, pentru că a primit doar 4 goluri în 8 meciuri și asta demonstrează o bună organizare a meciurilor din punct de vedere tactic și multe ore de muncă în contul selecționerului, dar și al staff-ului său. Este foarte bine că Edi a reușit să formeze un grup unit și a reînviat acel spirit de învingător. Iordănescu a reușit miraculos să-i motiveze pe niște băieți aparent blazați, la fiecare meci.

ADVERTISEMENT

Apropos de motivare… Federația din Israel a făcut un gest extraordinar ducând câțiva oameni și, în special copii salvați din Fâșia Gaza, în cantonamentul de la Felcsut. O motivare mai puternică nu există. O dorință mai mare de a aduce poporului din Israel o mică bucurie prin calificarea la turneul final nu există. Până la urmă, scopul scuză mijloacele.

BA! Nu este firesc ce se întâmplă cu naționala Israelului. Este nefiresc să dispute 4 meciuri în 9 zile. Este un efort inuman. Spiritul de luptător al poporului din Israel este recunoscut, dar este exagerat. Știu că Israelul nu s-a mai calificat la niciun turneu final încă din 1970, din Mexic, unde am participat și noi. Înțeleg că jucătorii vin cu o dorință mare de victorie, dar este prea de tot să joace la un interval așa de scurt.

ADVERTISEMENT

Cum vede Leo Badea echipa de start a României în partida cu Israel. Pe cine ar pune în atacul “tricolorilor”

Am să încerc să intuiesc cele două formații. Deși nu e un portar cu talie, iar la Rapid mai gafează în momentul ăsta în poartă, nu poate fi
altcineva decât MOLDOVAN. După ce l-a anihilat pe celebrul Vinicius de la Real Madrid, fundaș dreapta este sigur RAȚIU. Constant bun și căutat de greii din Europa fundaș central dreapta o să fie DRĂGUȘIN. BURCA e cel de-al doilea fundaș central iar fundaș stânga avem varianta BANCU. Cei doi închizători cred că vor fi R. MARIN cu SCRECIU (sau surpriza OLARU). În linia de 3 din spatele vârfului cred că o să-l introducă pe HAGI, STANCIU și COMAN.

Aici aș avea de comentat faptul că acest sistem îl dezavantajează clar pe Ianis, care nu are calitățile necesare pentru a evolua în bandă. Pe baiatul lui Gică Hagi, pe care se pune atâta presiune, și de la care sunt atât de multe așteptări, este păcat să-l irosim în bandă. Jucător de ambele picioare cu o pasă finală decisivă cu o clar-viziune în joc remarcabile, îl văd pe Ianis Hagi un jucător care poate da randament maxim în poziția de inter stânga sau dreapta într-un sistem 4-3-3.

Ar mai putea să apară titular MORUȚAN în locul lui Ianis sau MIHĂILĂ în locul lui Coman. Iar vârf de atac pentru faptul că nu trebuie neapărat să atacăm, să dominăm și să păstrăm o prelungită posesie îl văd pe DRĂGUȘ ca fiind atacantul ales chiar în dauna ALIBEC. Drăguș, mult mai fâșneț și mai speculant în fața porții, îl văd titular. MOLDOVAN – RAȚIU, DRĂGUȘIN, BURCĂ, BANCU-R MARIN, SCRECIU – HAGI, STANCIU, COMAN – DRĂGUȘ este echipa pe care aș vedea-o eu. Totuși, așa cum a aflat FANATIK, Pușcaș va fi titular cu Israel.

Echipa Israelului este măcinată de accidentări. După ce au rămas fără cele două mari vedete Liel Abeda, care joacă la Celtic, și Manor Solomon, de la Tottenham, li s-a mai accidentat și Sagiv Jehezkel, jucătorul lui Antalyaspor.

Selecționerul Hazan joacă de obicei în sistemul 4-3-3, deci, portar va fi Glazer, care evoluează la Steaua Roșie Belgrad, apoi fundaș dreapta și căpitanul echipei Eli Dasa. Un portughez naturalizat Vitor Miguel va juca fundaș central, perechea sa preconizez că va fi Shon Goldberg, în timp ce fundaș stânga îl văd pe Roy Revivo.

În linia de mijloc va fi Dor Peretz sau Neta Lavi, jucător în Japonia la G Osaka. Cel mai valoros jucător și pericolul numărul 1 este de departe Oscar Gloukh, care are numai 19 ani, dar e jucătorul lui Salzburg și e dorit în acest moment de Manchester United sau Barcelona. Al treilea mijlocaș o să fie cel mai probabil Abu Fani Mohamed, care joacă în zonă la Ferencvaros, și care ar putea atrage simpatia localnicilor, fie ei foarte puțini.

Iar în atac Dor Turgeman – 20 ani, Eran Zahavi – 36 de ani și Shon Weissman, jucătorul Granadei și ultimul marcator al Israeluului, în egalul cu Elveția de miercuri.

  • Echipa probabilă a Israelului la meciul cu România: Glazer – Dasa, V. Miguek, Goldberg, Revivo – Peretz, Gloukh, Abu Fani – Turgeman, Zahavi, Weissman

Pe ei și la casierie. Primele de calificare oferite de federațiile din România și Israel

UEFA recompensează fiecare națională calificată cu câte 10 milioane de euro. La noi, staff-ul lui Iordănescu și jucătorii vor împărți 40 %, adică 4 milioane de euro, iar federalii se vor premia cu 8%, adică 800000 de euro. Evreii, în caz de calificare, vor primi 500.000 de euro – staff-ul și selecționerul Hazan, iar jucătorii – 2,5 milioane de euro. Așadar, îi batem la toate capitolele.

Nu trebuie să subestimăm echipa Israelului, chiar dacă are mulți accidentați, spiritul lor de luptători și valoarea lor individuală îi fac o echipă redutabilă. Nu trebuie însă nici să-i zeificăm pentru că au multe probleme, în apărare spre exemplu.

Închei prin a vă reaminti ce le-a spus Mircea Lucescu: ”Sunt anumite meciuri care nasc o generație. Meciurile mari, importante, vă fac să vă simțiți și să deveniți învingători”. Aștept o victorie cu Israelul și o victorie cu Elveția acasă, în fața a 50.000 de spectatori pentru a desface șampania! Hai să terminăm pe locul 1 că așa ne șade bine!

ADVERTISEMENT
1,66 este cota EXCLUSIVĂ Casa Pariurilor pentru pronosticul „PSF X” la meciul Israel - România