Sport

Lovitură pentru Real Madrid și Barcelona. Parlamentul European se opune Superligii

Superliga, competiția care a ”murit” la doar 48 de ore de la înființare, încă stârnește controverse, iar Parlamentul European a redactat un raport în care spune clar că nu este de acord cu astfel de proiecte.
23.11.2021 | 19:37
Lovitura pentru Real Madrid si Barcelona Parlamentul European se opune Superligii
ADVERTISEMENT

Șase cluburi din Premier League, trei din Serie A și alte trei din La Liga au anunțat înființarea noii competiții în luna aprilie, dar totul s-a anulat după doar două zile.

Singurele formații care nu au renunțat încă la acest vis sunt Barcelona, Real Madrid și Juventus, acestea continuând să se lupte prin tribunale cu forul european.

ADVERTISEMENT

Superliga, un proiect criticat de Parlamentul European

Deși au trecut șapte luni de când subiectul înființării Superligii a încins spiritele în lumea fotbalului, ecourile nu s-au stins, iar Parlamentul European s-a implicat în acest caz și a anunțat că nu este de acord cu ”competiții revoluționare” contrare principiilor liberei concurențe și meritului sportiv.

Conform publicației spaniole Mundo Deportivo, textul a fost prezentat cu 597 de voturi pentru, 36 împotrivă și 55 de abțineri. Raportul, care nu are cadru obligatoriu, solicită ca Uniunea Europeană să aibă un model sportiv care să recunoască nevoia de a se angaja față de valori precum solidaritatea și justiția.

ADVERTISEMENT

”Ne opunem ferm competițiilor perturbatoare care subminează aceste principii și pun în pericol stabilitatea ecosistemul sportiv în ansamblu”, se arată în comunicatul parlamentarilor europeni, care, deși nu vorbesc explicit de Superligă, resping acest tip de noi competiții în afara structurilor deja existente.

Raportul, întocmit de un fost fotbalist ajuns parlamentar

Organizatorii Superligii au adresat săptămâna trecută o scrisoare deputaților din Parlamentul European în care au asigurat că această competiție ”nu a fost niciodată o ligă perturbatoare”, întrucât cluburile participante ar fi continuat să joace și în campionatele interne.

ADVERTISEMENT

Parlamentarii europeni solicită, de asemenea, ca respectarea drepturilor omului să fie luată în considerare atunci când se decide ce țară găzduiește un eveniment sportiv major și solicită un ”echilibru între interesele comerciale ale sportului profesionist și funcțiile sale sociale”.

Raportul, care a fost întocmit de parlamentarul polonez Tomasz Frankowski, fost jucător printre alte echipe la Wisla Cracovia, Wolverhampton, Elche, Tenerife și Nagoya Grampus, se referă și la ”necesitatea de a reglementa activitățile agenților” și recunoaște importanța ”reformelor recente de pe piața transferurilor”.

ADVERTISEMENT

Cluburile din Anglia, sancționate financiar de federație

Deși i-a amenințat cu sancțiuni drastice pe dizidenți, UEFA a decis în cele din urmă să nu aplice niciun fel de pedeapsă pentru cele 12 cluburi care au aderat în aprilie la Superliga Europeană.

Deși competiția s-a desființat în doar 48 de ore, Federația Engleză de Fotbal nu a putut trece cu vederea răzvrătirea celor șase cluburi, Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United și Tottenham Hotspur, chiar dacă și-au cerut scuze atât celor din Premier League, cât și Federației.

Forul englez a luat decizia ca cele șase cluburi să fie amendate cu 25,58 milioane de euro. Ba, mai mult, în cazul în care acestea vor călca din nou greșit, vor fi penalizate cu 30 de puncte sau chiar cu interdicția de a participa în cupele europene pentru cel puțin un sezon.

Criticile la adresa celor 12 cluburi care au dorit înființarea Superligii au fost extrem de dure și au venit din toate părțile: jucători, antrenori, suporteri, UEFA, FIFA sau federații naționale. La mai bine de 6 luni de la anularea proiectului, campionul european Giorgio Chiellini a spus că și-ar dori ca o astfel de competiție să apară în viitorul apropiat.

ADVERTISEMENT