Pedeapsa aspră primită de Lucy Letby după omorurile comise în Marea Britanie și crima atroce săvârșită de Vlad Pascu, în România, nu sunt evenimente apropiate ca nuanță, dar au șocat opinia publică într-un interval de timp extrem de apropiat. Pe „listă” s-a adăugat asasinatul de la spitalul din Dâmbovița, astfel că am dorit să aflăm motivele pentru care asistăm, în ultima vreme, la un val de proliferare a unor asemenea cruzimi. Psihologul Cristian Munteanu a oferit un verdict valabil în contextul general actual: „Exemplele la care ne referim sunt ale unor oameni psihotici, iar comportamentele lor sunt dezirabile în mediul social, unde – cu excepția pacientei din Dâmbovița – sunt liberi și merg pe stradă. Câteodată, alții ca ei chiar vorbesc la TV, iar de aici încolo problemele devin foarte grave”.
Cazul lui Vlad Pascu este cel mai proaspăt, și zilnic ies la iveală noi detalii referitoare la dependentul de droguri care a ucis doi oameni pe șoseaua dintre 2 Mai și Vama Veche, așa cum apar informații inclusiv despre afacerile familiei respectivului băiat de bani gata. Din acest motiv, cazul este mai mult decât cunoscut și este puțin probabil ca întreaga dramă să fie trecută în penumbră prea rapid.
Despre englezoaica Lucy Letby, condamnată la închisoare pe viață după ce a ucis șapte bebeluși și a încercat să mai suprime alți șase, tocmai am aflat că își va petrece restul zilelor la Low Newton, o închisoare de înaltă securitate din Durham. Șocant a fost, însă, altceva. Fără nicio ironie, trebuie reamintit faptul că, înainte de a face cunoștință cu trainicele bucurii ale pușcăriei, criminala devenise brusc blajină. „Nu merit să trăiesc”, a declarat în fața instanței.
Cu voia dumneavoastră, ultima pe lista criminalilor la care facem referire este pacienta în vârstă de 32 de ani de la Spitalul de Psihiatrie din Gura Ocniței, județul Dâmbovița, care și-a ucis o colegă de salon, pentru simplul motiv că voia să ajungă cât mai rapid la închisoare… După ce am rememorat succint cazurile celor trei, am așteptat să aflăm de la psihologul Cristian Munteanu motivele pentru care asistăm la un val de proliferare a unor asemenea cruzimi în cazul populației tinere.
„În societatea globală există o stare de tensiune pe care o simțim cu toții, dar acest fapt nu înseamnă că trebuie să omorâm copii ori să ne urcăm drogați la volan. Dacă discutăm despre cazul lui Vlad Pascu, nu este atât de important că acel om s-a drogat. Întrebarea este alta: Cum este posibil ca anumite substanțe chimice să fie controlate inclusiv din satelit, iar altele, cu un potențial la fel de exploziv, să circule liber, în cantități de la un gram la sute de kilograme”, a declarat, în exclusivitate pentru FANATIK, interlocutorul nostru.
„În schimb, dacă ne referim la cazul lui Lucy Letby, mărturisesc că m-am confruntat cu asemenea situații, în care pacientul și-a demonstrat intențiile criminale. Nenorocirea este că, în general, problemele de acest tip nu se rezolvă. Este o chestiune foarte gravă, care necesită un înalt tratament psihofarmacologic și cu internarea în clinică”, a continuat Cristian Munteanu.
Partenerul nostru de dialog are o experiență vastă în domeniu și nu de puține ori verdictele sale au fost dure. Așa s-au petrecut evenimentele și în cazul de față, fără însă a neglija motivația inițială a dialogului nostru:
„După părerea mea, unii indivizi de acest gen ar trebui izolați pentru tot restul vieții. Persoane capabile de asemenea atrocități precum Lucy Letby nu au ce căuta în societatea normală, ci într-una în care să aibă de-a face doar cu ele însele. Și sunt multe asemenea persoane… Dar, până la urmă, nu suntem nici Dumnezeu și nici judecători, pentru a lua asemenea hotărâri”.
„Trăim într-o perioadă în care lucrurile s-au acutizat față de ce se întâmpla înainte de pandemie. La vremea aceea, la nivel global, situația era aparent mai liniștită. Însă, odată cu declanșarea situației speciale denumită „pandemie”, urmată cu „operațiunea specială”, în speță invadarea Ucrainei, situația s-a modificat”, a mers mai departe psihologul Cristian Munteanu.
Acesta a opinat că tot contextul general a indus neliniștea și o stare de stres pentru întreaga populație a lumii: „În consecință, satisfacția vieții a scăzut enorm. În schimb, posibilitatea de exprimare a crescut foarte mult și există o dorință de afișare, transpusă pe platformele de socializare. Faptul a fost demonstrat și de tânărul Vlad Pascu, prin postările sale anterioare evenimentului sângeros. Practic, ce își dorește toată lumea? Lux, bogăție și opulență. Ca să-l citez pe Pascu, (n.r dintr-o postare de pe reddit.com) nimeni nu-și dorește să mănânce… pateu toată ziua”.
Intervievatul nostru consideră că sistemul la care face referire a declanșat, pentru foarte mulți oameni, dorința de a epata: „Respectivul fenomen nu este valabil și pentru cei care stau bine la capitolul morală. În ce-l privește pe acest tânăr criminal, eu nu cred că a avut un discernământ clar, nici când a consumat droguri și nici când s-a suit la volan. Ce s-a petrecut acolo cu poliția rămâne o nebuloasă și nici nu ne interesează în mod prioritar. Important este că el s-a urcat drogat la volan și că a omorât doi oameni”.
„În cazul lui Lucy Letby, crima cu premeditare are la bază un episod psihotic acut. Uciderea cuiva nu este dezirabilă. În mod mai mult decât special, ar putea fi vorba despre o vendetă, dar nici aici nu este cazul. A omorî șapte prunci este o faptă care se îndreaptă către zona psihotică. Evident, asta nu are nicio legătură cu rațiunea”, consideră psihologul contactat de FANATIK.
De altfel, partenerul nostru de dialog este de părere că „ne aflăm în fața unui alt subiect, deoarece psihotismul este o genune fără fund. În situația în care discuți cu un psihotic aflat în plină criză, acesta îți poate oferi o serie de argumente înfricoșătoare”.
Către final, am dorit să aflăm dacă, la nivel global, există măsuri de prevenție la care se poate apela pentru a nu ne trezi, cel puțin atât de des, în asemenea situații. Așadar, am înțeles că există instituții în cadrul cărora cetățenii sunt testați foarte atent înainte de a li se oferi un anumit serviciu, „pentru ca nu cumva să se întâmple vreo nenorocire”.
„În general, în această categorie intră persoane care au acces la substanțe foarte periculoase sau au o muncă de mare răspundere, eventual în cadrul unor instalații industriale de mare angajament, submarine, spitale, etc.”, a detaliat Cristian Munteanu, care a mers și mai departe:
„Din păcate, există și asemenea ieșiri în decor, care, fiind promovate, devin vizibile. Și mai ales, să nu uităm niciodată că moartea vinde! Evenimentele se petreceau la fel și în trecut, dar nu trebuie să omitem faptul că populația planetei a crescut, iar accesul la informație este mult mai vast”.
„Unde mai pui că, de curând, a apărut moda influencerilor, subiect care însă comportă o altă discuție, dar și aceste persoane au căpătat un anumit rol în a crea mentalități”, a încheiat Cristian Munteanu.