Sport

Cristi Coste scrie din Bănie cronica derby-ului Universitatea Craiova – CFR Cluj 1-1. Dan Petrescu smulge punctul pe „Oblemenco”, „Haralambie” poate profita

După ce au remizat în prima etapă din play-off, Craiova lui Rotaru și campioana CFR Cluj au încercat în Bănie să-și adjudece prima victorie în turneul de titlu. Nu au reușit!
02.04.2023 | 23:00
Cristi Coste scrie din Banie cronica derbyului Universitatea Craiova  CFR Cluj 11 Dan Petrescu smulge punctul pe Oblemenco Haralambie poate profita
Jefferson Yuri De Sousa Matias, Jovan Markovic si Ciprian Ioan Deac in meciul de fotbal dintre Universitatea Craiova si CFR Cluj, contand pentru Play-off-ul Superligii Superbet, desfasurat pe Stadionul Ion Oblemenco din Craiova, duminica 2 aprilie 2023. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
ADVERTISEMENT

Farul a remizat în Giulești cu o seară înainte, astfel că CFR Cluj forțează fotoliul de lider. Gazdele oltene au șansa, în cazul unei victorii, de a-și depune actele pentru a rămâne în lupta la titlu. Cinci puncte între cele două la primul fluier al lui Istvan Kovacs.

Universitatea Craiova – CFR Cluj, cronica unui derby la care campioana a venit fără căpitan și fără omul decisiv de la mijlocul terenului

În sezonul regulat, cele două formații și-au împărțit punctele. CFR a câștigat acasă, Craiova a bătut campioana la prima victorie mare a lui Neagoe pe banca „albaștrilor”. Poate acesta e și motivul pentru care tribuna îl aplaudă îndelung pe „Geană” la anunțarea echipelor.

ADVERTISEMENT

CFR Cluj s-a prezentat cu probleme evidente pe „Oblemenco”. Căpitanul Camora se reface după accidentarea care l-a făcut să rateze și naționala, iar Boateng tocmai a suferit o ruptură care l-a făcut pe Petrescu să pară mai afectat decât ne arată în realitate la conferințe. Plus oboseala lui Janga, abia revenit după meciul de la capătul lumii cu Messi.

În aceste condiții, Craiova pare să plece cu prima șansă, dar mereu a fost greu cu CFR pentru olteni când presiunea sparge arena. Dovada că pericolul la început de derby este în careul gazdelor, unde Manea nu e inspirat, apoi Maglica forțează obținerea unui penalty. Clientul publicului este însă Dan Petrescu, tehnicianul ajuns la meciul 700 al carierei de antrenor și care este înjurat abject de imberbii din peluza populată.

ADVERTISEMENT

Eugen Neagoe își pierde două schimbări după ceva mai mult de o jumătate de oră: Ișfan și Baiaram, bibelouri de porțelan

Planul inițial al lui Neagoe e dat peste cap și de accidentarea lui Ișfan, înlocuit în minutul 23 de Câmpanu. Ișfan avea oricum și „galben”, din minutul 2! Și, totuși, la mai puțin de două minute de când a intrat, Câmpanu bifează prima semi-ocazie a gazdelor, șut respins în corner de defensiva adversă.

Neagoe se agită mai mult chiar decât elevii săi. Încearcă să-l calmeze pe Ivan, mai mereu supărat că Ndong nu-i pasează. Căpitanul Ivan e precum la conferință: agresiv cu cei de pe margine, mai puțin cu adversarii din teren. Ca să nu mai punem și intervenția aproape de penalty la Manea… Dar problemele nu se termină aici pentru gazde.

ADVERTISEMENT

În minutul 38, Craiova e obligată să facă deja a doua schimbare. Se „rupe” și Baiaram, Roguljic îi ia locul, astfel că Neagoe mai poate umbla la partitură doar la pauză și o dată în partea secundă. Asta pare să fie cea mai proastă veste pentru Universitatea după aproape o repriză. La olteni au „căzut” deja doi, Deac a tras de el după problemele de la încălzire și-și ajută echipa.

„Big Dan” și-a corectat greșelile din primul 11 abia în minutul 60. Ar cam trebui să se schimbe și tabela, nu?

CFR e ca și cum ar juca fără vârfuri. Bârligea și Maglica par la număr, Krasniqi nu traversează nici el o perioadă prea bună. Sunt ok stoperii, Yuri și Burcă, „făina” din care s-a făcut pâinea titlurilor fără număr ale CFR-ului din ultimii ani. E nevoie de mai mult pentru mai mult la Craiova.

ADVERTISEMENT

Partea secundă aduce revenirea lui Căpățână pe teren, pe post de fundaș dreapta la Vlădoiu. Craiova și-a propus să stea mai agresiv în teren, Clujul încearcă tiptil-tiptil să urce puțin liniile. Prima situație mare este a oltenilor, dar Ivan e prea superficial la o centrare excelentă a lui Căpățână pe care scria „gol”.

După fix o oră de meci umblă și Petrescu la schimbări. Se vedea din primele minute că Big Dan a mizat pe mâini moarte în primul 11. Ies Bârligea și Maglica, ar trebui ca CFR să arate altfel cu Petrila și Janga. Ar trebui. Trebuie să se întâmple, totuși, ceva ca partida de șah să se deblocheze.

Toată Oltenia a fost în careul Clujului pe final de meci, Raul Silva a lovit bara, dar CFR a smuls punctul izbăvitor

Acel „ceva” vine în minutul 69, când Cvek, nemarcat în mijlocul careului oltean, deschide scorul cu o lovitură de cap. E 0-1! Neagoe tocmai aruncase ultimele cartușe pe teren, introducându-i pe Crețu și Koljic. Iar răsplata vine surprinzător de rapid. Elvir Koljic face în 3 minute ce nu au făcut perlele de milioane de la începutul meciului: 1-1, minutul 72!

Craiova e acum echipa care vine din urmă. Mult mai energică, mai decisă, mai aproape de poarta adversă. Roguljic nu-l simte bine pe Ivan la pasa înapoi din minutul 81, apoi Ndong e la limita penalty-ului. Poate chiar 11 metri?! Verificare VAR. Cât o mai conta și verificarea asta în ultimul timp… Golul lui Koljic i-a lovit din plin pe clujeni.

Presiunea e crescută pe final de meci. Petrescu încearcă să o mai taie cu două schimbări în minutul 87. Mai vine „una mare”, șutul lui Raul Silva din primul minut de prelungire lovește, pervers, bara din stânga lui Scuffet. Toată Oltenia e în careul Clujului, dar reduta rezistă. CFR smulge punctul la Craiova. Patru din cele 5 meciuri de până acum din play-off s-au terminat X. Urmează debutul lui Elias Charalambous pe banca FCSB-ului. Să fie etapa lui „Haralambie”?

ADVERTISEMENT