Sport

Edi Iordănescu, fă o minune! România e în piuneze, cu 4 luni înainte de Euro

Selecţionerul Edward Iordănescu are o misiune care-i dă dureri de cap: trebuie să alcătuiască o naţională pentru Campionatul European dintr-un lot decimat
16.02.2024 | 08:16
Edi Iordanescu fa o minune Romania e in piuneze cu 4 luni inainte de Euro
Edi Iordănescu trebuie să asambleze România pentru Euro chiar şi cu un lot decimat
ADVERTISEMENT

Campionatul European va începe pe 14 iunie şi Edi Iordănescu trebuie să se roage ca până atunci să nu-i mai dispară fotbalişti importanţi de pe lista cu lotul pentru Germania. Şi să-i mai recupereze pe câţiva dintre cei care au probleme acum. Mulţi oameni care au participat în preliminarii sunt ieşiţi din formă, nu joacă mai deloc. Transferurile cele mai spectaculoase din iarna aceasta i-au mai afectat pe doi dintre jucătorii lui Iordănescu.

Edi Iordănescu, cu lotul decimat la EURO 2024

Horaţiu Moldovan şi Radu Drăguşin erau titulari de bază în echipele lor în perioada în care aveau loc meciurile pentru calificarea la Euro. După ce portarul a trecut de la Rapid la Atletico Madrid, iar fundaşul a mers de la Genoa la Tottenham, amândoi au devenit rezerve. Moldovan nu a jucat deloc deocamdată, în cazul lui sunt clare lucrurile, este exclus să îl poată trece pe bancă pe Jan Oblak, unul dintre cei mai buni goalkeeperi din lume.

ADVERTISEMENT

Drăguşin nu are nici el o misiune uşoară, stoperii titulari ai lui Tottenham sunt olandezul Mickey Van de Ven şi campionul mondial argentinian Cristian Romero. Un alt fundaş al naţionalei, Andrei Raţiu, şomează în aproape tot timpul. Edi Iordănescu a fost la Madrid de curând şi a încercat şi el să găsească o soluţie împreună cu Raţiu şi cu agentul lui. Villarreal era interesată de român, numai că Rayo Vallecano nu a permis transferul, deşi tot nu-l foloseşte pe Andrei.

Şi nu sunt acestea singurele surse ale durerilor de cap, Iordănescu are de gestionat de la distanţă şi alte cazuri complicate: mai merită Ianis Hagi să fie convocat dacă nu joacă la Alaves?, mai poate fi Denis Alibec titular în naţională dacă joacă la un nivel pe care până şi el îl consideră unul foarte slab? Selecţionerul nici nu are multe soluţii pentru înlocuirea acestor jucători cu probleme, chiar dacă Edi a mai primit în ultima vreme şi veşti bune.

ADVERTISEMENT

Cine va apăra poarta României cu Belgia şi cu Slovacia?

Dennis Man are cel mai bun sezon de când a ajuns în Italia, a înscris 9 goluri în 20 de partide şi este un om esenţial în lupta pe care o duce Parma pentru revenirea în Serie A. Olimpiu Moruţan e titular la Ankaragucu, Alexandru Cicâldău joacă şi el des la Konyaspor. Tot în Turcia, Marius Şumudică a reuşit să-i repare pe doi internaţionali, Denis Drăguş şi Deian Sorescu. Atacantul fost la Hagi marchează frecvent, mijlocaşul lateral ex-Dinamo şi FCSB a redevenit titular de când a trecut de la Rakow la Gaziantepspor.

Tot la Gaziantep se mai află şi Florin Niţă, şi Alexandru Maxim. Portarul-veteran, 36 de ani, ar putea fi chiar titular la Campionatul European, să profite de absenţa de pe teren a lui Horaţiu Moldovan, goalkeeperul care se impusese în poartă în meciurile din preliminarii. Maxim are şanse minime să mai fie convocat fiindcă el a intrat în dizgraţie după primele jocuri la care a participat sub comanda lui Iordănescu şi nu a mai fost chemat.

ADVERTISEMENT

Selecţionerul e conştient de importanţa acestor probleme, e foarte preocupat de situaţia în care atât de mulţi internaţionali nu joacă ori sunt accidentaţi, aşa cum este Vlad Chiricheş. Edi a încercat să-i ajute pe câţiva dintre fotbalişti, acesta a fost motivul pentru care a călătorit în Spania de curând. A fost la Vitoria pentru a discuta cu Iani Hagi şi cu antrenorul Luis Garcia, apoi a trecut la Madrid sperând că avea să-l sprijine cumva pe Andrei Raţiu.

Echipa naţională are obiectiv depăşirea grupei de la Campionatul European

Voiajul lui Iordănescu nu a rezolvat mai nimic, şi Hagi, şi Raţiu au rămas nişte rezerve la care cluburile lor mai apelează când şi când. În zona din atac în care evoluează Ianis, Edi ar mai avea soluţii, mai greu i-ar fi să găsească un fundaş dreapta cu care să-l schimbe pe Raţiu. Soluţii ar putea fi Vasile Mogoş sau Cristian Manea, unul dintre fundaşii dreapta de la CFR, însă nicinul dintre ei nu are prestaţii grozave în formaţia lui Adrian Mutu.

ADVERTISEMENT

Euro va porni pe 14 iunie. România o să fie în grupa E alături de Belgia, de Slovacia şi de o echipă provenită dintr-un baraj. Bosnia – Ucraina şi Israel – Islanda sunt semifinalele acestui playoff. Tricolorii vor debuta pe 17 iunie împotriva naţionalei rezultate din acel baraj. Vor urma jocuri cu Belgia, pe 22 iunie, şi cu Slovacia, pe 26 iunie. Opinia generală după tragerea la sorţi a fost că românii au avut norocul să nu nimerească într-o grupă foarte grea şi că s-ar putea califica în următoarea fază a Campionatului.

Care este situaţia internaţionalilor români cu probleme:

  • Ionuţ Radu – Bournemouth. Are două meciuri în Premier League şi n-a mai fost folosit din noiembrie 2023, atunci când a încasat 6 goluri de la Manchester City.
  • Horaţiu Moldovan Atletico Madrid. E de trei săptămâni în Spania şi încă nu a debutat.
  • Andrei Raţiu Rayo Vallecano. Doar patru prezenţe ca titular în La Liga. În februarie a bifat o singură apariţie, 4 minute la Mallorca, 1-2.
  • Radu Drăguşin – Tottenham. Englezii l-au achiziţionat pe 11 ianuarie şi l-au folosit în 3 meciuri, dar românul a adunat 11 minute în total!
  • Vlad Chiricheş FCSB. Nu a mai jucat din august, de când a suferit o ruptură musculară. El a mărturisit într-un interviu acordat FANATIKs-a gândit chiar să renunţe de tot la fotbal.
  • Răzvan MarinEmpoli. Are 18 meciuri în acest sezon, nu a marcat niciun gol. A fost titular numai de 11 ori. Cea mai recentă apaiţie în Serie A: un minut în Juventus – Empoli 1-1, pe 27 ianuarie.
  • Ianis HagiAlaves. A fost folosit din start doar de 6 ori. În etapa trecută, la 1-1 cu Villarreal, a prins pe teren ultimele 5 minute.
  • George PuşcasBari. Pentru că nu juca la Genoa, a coborât în Serie B. A evoluat în patru meciuri la Bari, însă n-a avut nicio partidă întreagă.
  • Denis AlibecMuaither. Pentru că e într-o echipă slabă din cel mai slab campionat din zonă, a căutat să revină la Farul în iarna aceasta, pentru a se putea antrena normal pentru Euro. Clubul qatarez nu a fost de acord, l-a blocat ca să îl aibă în lupta pentru salvarea de la retrogradare.

Cum ar putea să arate România la Campionatul European:

H. Moldovan – Raţiu, Drăguşin, A. Burcă, Bancu – Screciu – Man, N. Stanciu, R. Marin, F. Coman – Alibec

ADVERTISEMENT