Sport

Editorial Cornel Dinu. CFR Cluj a mai luat un titlu de mai puțin orbi în țara nevăzătorilor

Cornel Dinu face analiza celui de-al patrulea titlu de campioană luat consecutiv de CFR Cluj
26.05.2021 | 22:03
Editorial Cornel Dinu CFR Cluj a mai luat un titlu de mai putin orbi in tara nevazatorilor
ADVERTISEMENT

„Chefereul”… pe atac, desigur, și la adresa naționalistei „Haide U!”… CFR deci… în niciun caz Kolozsvár… CFR Cluj… dacă vreți, și Napoca… „Frânarii” carevasăzică… au mai luat un titlu de mai puțin orbi în țara nevăzătorilor.

Editorial Cornel Dinu. CFR Cluj a mai luat un titlu de mai puțin orbi în țara nevăzătorilor

După insolvența din 2014, „cheferiștii”, ce se dovedesc pe zi ce trece „frânari” la propriu și la figurat pentru chinuitul „Haide U!”, pur românesc, sunt conduși/plătiți de controversatul finanțator Neluțu Varga ot Gilău, de la „discoteca Diesel”, dar și de la retrocedări hrebengiuculene, alături de un clujean fără reclamații, Marian Băgăcean, cinste lui dacă e adevărat…

ADVERTISEMENT

Și în niciun caz nu trebuie uitata la „în alte roluri” prezidentul discret și eficient Marian Copilu Minune… aici, la „redenumire”, a nimerit-o și piperatul piperean o dată, atâta timp cât, iată, titlul se simte bine în Gruia de patru ani…

În această formulă de sfere decidente, „Chefereul” a câștigat pe merit ultimele patru campionate ale României încă… mari! Că i-au mai ajutat în acest sens (și) slăbiciunea genei fotbalistice valahe, cu implanturi „straniere” de prea/mai mult categoria a treia, aduși din exotismul fotbalului globalizat, e clar la lumina reflectoarelor de pe stadioanele noastre.

ADVERTISEMENT

Editorial Cornel Dinu. „Umbra” din lumină a lui Dan Petrescu

Au avut continuitate în aceste reușite fiind conduși de „mentalitatea Dan Petrescu”. Un fel de „scopul scuză mijloacele” deprins încă de mic nici de la Niccolò Machiavelli și nici de la antrenorii pe care i-a avut în timp.

De la Iordănescu… cel vechi… ceva, ceva a luat Dănuț, cu siguranță. Dar nu și de la Zeman, Hoddle, Gullit și Vialli. Adepți ai jocului ofensiv, la fel cum aceștia, cu excepția primului, au fost și ca jucători.

ADVERTISEMENT

Și ultimul titlu, cel din acest an, i se datorează pragmatismului său de a bloca jocul adversarului și de a puncta pe contraatac și cam în jur de 60% din faze fixe.

…Pragmatism moștenit de „Iedi”, descendent din „pierdutul” (termenul îi aparține lui Valentin Stănescu) „Puiuțu” Iordănescu, care mai mult a expus o beție de cuvinte în declarații și prestații în teren.

ADVERTISEMENT

Editorial Cornel Dinu. A contat experiența, omogenitatea, maturitatea și… experiența lotului!

A contat, desigur, experiența și omogenitatea lotului. Echilibrat, cu soluții în orice situație. Cu o medie de vârstă ideală pentru marea performanță, în jur de 29 de ani.

…Așa cum s-a apreciat prima dată despre „tricolori”, dar nu ai noștri, ci ai lui Aimé Jacquet, care au fost întâiași oară campioni mondiali acasă, după Coupe du Monde 1998, cu această medie de vârstă..

„Chefereul” a câștigat acest al patrulea campionat la rând prin maturitate și, repet, experiență, prin gestionarea mai bine decât oricare altă grupare a momentelor grele, de criză, de presiune. Asta a făcut diferența.

Editorial Cornel Dinu. Sprijin indirect de la… oiștea din gardul stânei piperene

Apoi, s-a adeverit, prin faptul că în acești ani de supremație în fotbalul românesc, echipa de fostă sorginte maghiară a primit cel mai mic număr de goluri și se știe că apărările câștigă lauri supremi, atacul doar meciuri.

La care s-au mai adăugat în acest înghesuit campionat covidat încă vreo câteva amănunte… colaterale… Adicătelea „oferite” de adversarii… colaterali… Care, astfel, au rămas chiar… colaterali!

Atunci când „frânarii” au fost frânați, în ultimele zece etape, de Sepsi și U Craiova „acasă”, în Gruia, comenzile antrenorului, apropitarului, dătătorului în ghiocul fotbalistic susținut și prin mezaturi de rămășaguri, se zice, și de „Luțucuțu”, că „doar banul contează!”, de la Palat și din „hacienda” pipereană, au fost, puțin spus, oiști în gardul stânei…

Editorial Cornel Dinu. Coloana vertebrală fără hernii vs coloana vertebrală cu cifoze, scolioze și tasări de vertebre

Într-o concluzie, de final, „Chefereul” Clujului, nu concep Kolozsvár, împușcați-mă, dar ăsta sunt!, a avut, ceea ce contează foarte mult și în fotbal: coloană vertebrală.

Greu să aleg între Bălgrădean și Arlauskis… rămâne „Arla”. Dintre Vinicius și Burcă rămâne Burcă. Apoi Bordeianu la închidere, Deac la toate, iar în atac, cu rândul, Omrani, Rondon și Debeljuh…. rămâne Omrani. Coloană vertebrală sănătoasă, fără… hernii!

…În comparație cu concurenta directă la titlul, tot „FeCeSeBecaliuța FCSB Faci Ce Spune Becali” (alegeți-vă numele favorit, tot aia e!), că oltenii rămăsără dă căruță o țârucă mai dân-timp… „Bercenarii” (cât contează o literă, nu-i așa?) au avut și ei un ax central, o coloană vertebrală, dar…

Dar, față de cea a „chefereului”, cu multe suferințe. Cifoze, scolioze, tasări de vertebre ce i-au afectat clar verticalitatea sănătoasă imperativ necesară pentru a deveni campioană.

Lui „Of, of, of, e vai de colții tăi, Vlăduț!” mai nimerit i-aș zice „Of, of, of, e vai de mânuțele tale, Vlăduț!”, că prea i-au plecat aiurea în finalul campionatului, primind goluri clar evitabile care s-au dovedit ireparabile.

Cristea și Miron, apărătorii centrali, au avut integritatea strecurătorii, Nedelcu a jucat mai mult prin infirmeria Bercenilor, și-acolo table sau șeptic, iar căutatul înlocuitor, Ovidiu Popescu a semănat în randament cu Lampard mișcându-se ferm, dar bolovănos între masa și barul unui pub.

Moruțan a apărut la unele „radiografii”, dar a lipsit cu dârzenie la cele mai multe. În atac „Tase, mă, tată” s-a dovedit, așezat în centru, o cervicală mai mereu la pământ, și la propriu, și la figurat, nu mai vorbesc de vertebrele laterale bune, dar „extirpate” de voie, de nevoie, Man și Coman.

Așa că, vorba moșilor și strămoșilor noștri ardeleni, „Alea jacta est” s-a rostogolit de „șase-șase, titlu-n casă” taman în Gruia Clujului. Niciodată Kolozsvár!

ADVERTISEMENT