Sport

Fotbalul românesc în 2020: problemele COVID, dominația CFR-ului, deziluzia naționalei și speranțele tineretului

31.12.2020 | 09:36
Fotbalul romanesc in 2020 problemele COVID dominatia CFRului deziluzia nationalei si sperantele tineretului
ADVERTISEMENT

Anul pandemic 2020 a răscolit și sportul-rege de la noi. S-au schimbat multe, de la Liga 1 la antrenorii echipelor naționale. Au rămas intacte numai speranțele. Neîmplinite.

La nivelul echipelor reprezentative, am avut parte de bucurii, dar și de tristeți. Cea mai mare deziluzie a fost ratarea calificării naționalei mari la Euro 2021, mai ales că Bucureștiul va găzdui 4 partide de la Tuneul Final. Amărăciunea a fost îndulcită cumva de tineretul lui Adrian Mutu, care a reușit să se califice pentru a doua oară consecutiv la Campionatul European.

ADVERTISEMENT

Pe plan intern, s-a remarcat al treilea titlu consecutiv câștigat de CFR Cluj, primul trofeu cucerit de FCSB după o pauză de 4 ani, dar și haosul pe care l-au provocat la Dinamo noii investitori spanioli ce au preluat clubul de la Ionuț Negoiță. Plus trecerea la un sistem cu 16 echipe în Liga 1…

Fotbalul românesc în 2020: Dan Petrescu aducea al treilea titlu consecutiv pentru CFR Cluj, dar a fost dat afară la finalul anului

Izbucnirea pandemiei a dat peste cap fotbalul românesc, începând cu Liga 1. Care a fost întreruptă din cauza infectărilor cu coronavirus a multor jucători. În lupta pentru titlu s-au aflat CFR Cluj și U Craiova, iar pentru a simplifica datele problemei, prin birourile FRF și LPF s-a hotărât ca Ardealul și Oltenia să „o dea parte în parte”, în Bănie!

ADVERTISEMENT

Pentru prima dată în istoria Ligii 1, campioana a fost decisă după o finală. CFR s-a impus cu 3-1 pe terenul adversarei, pe care și un egal o făcea campioană, și a reușit să cucerească al treilea titlu consecutiv.

Dan Petrescu devenea un adevărat erou pentru ardeleni după ce reușise o altă performanță remarcabilă în primăvară. CFR se calificase dintr-o grupă în care au mai jucat Lazio, Celtic Glasgow și Rennes, dar era eliminată în 16-imile Europa League, fără să fie învinsă, de Sevilla: 1-1 în Gruia și 0-0 în Andaluzia, acolo unde clujenii au avut și un gol anulat după intervenția VAR-ului.

ADVERTISEMENT

Finalul anului a adus… plecarea „Bursucului”. El a fost dat afară de la CFR Cluj la începutul lunii decembrie și înlocuit cu Edward Iordănescu. Fără succes, pentru că ardelenii nu au mai reușit calificarea din grupe.

Primul trofeu pentru FCSB după 4 ani!

Ieșită din lupta pentru titlu, FCSB a profitat de un „culoar” favorabil în Cupa României și a reușit să câștige primul trofeu după 4 ani de așteptare. În semifinale, „roș-albaștrii” au trecut fără emoții cu 4-0 la general de un Dinamo în vrie.

ADVERTISEMENT

Cu un antrenor nou la debut, Toni Petrea, în locul evlaviosului Bogdan Argeș Vintilă, retrogradat la echipa a doua, au câștigat și finala cu Sepsi cu 1-0.

Liga 1 a crescut „Dinamic” la 16 echipe

Dinamo a fost de două ori „tras pe dreapta” de DSP într-un final de campionat chinuit de coronavirus și a ajuns pe loc retrogradabil din cauza celor 5 restanțe pe care nu a mai avut când să le dispute.

FRF a „recomandat” LPF mărirea numărului de cluburi de pe prima scenă la 16, astfel că n-a mai retrogradat nimeni, iar Dinamo și Poli Iași au rămas în Liga 1. Au promovat UTA și FC Argeș, în timp ce Chindia Târgoviște a trecut de CS Mioveni la baraj.

Dinamo, din „lacul” Negoiță, în „puțul” Cortacero

Salvată de la retrogradare de FRF și LPF, Dinamo a început să spere la un viitor luminos. Ionuț Negoiță ceda, în sfârșit, clubul pe care îl dusese în cea mai proastă situație din întreaga sa istorie. Iar pe un cal alb venea conchistadorul Pablo Cortacero. Un aventurier spaniol, despre care nu auzise nimeni și care aducea o întreagă armada de fotbaliști și conducători, cu scopul de a face iar „un mare Dinamo”.

Promisiunile lui Don Pablo s-au dovedit doar minciuni, iar antrenorul garant Cosmin  Contra a plecat primul de la Dinamo, recunoscându-și naivitatea de a crede în „el plan español”. A urmat exodul jucătorilor, iar falimentul „câinilor roșii” pare acum iminent. Singurii care încearcă să mai țină Dinamo în viață sunt suporterii, dar posibilitățile lor sunt mici pentru niște „găuri negre” imense lăsate în urmă de Negoiță și adâncite de Cortacero.

„Tricolorii” lui Mirel Rădoi au ratat Euro, dar visează la… Mondial!

Sfârșitul anului 2019 a adus schimbări masive la echipa națională. Apreciat de o țară întreagă pentru parcursul „tineretului” de la Europenele din Italia, Mirel Rădoi era promovat la prima reprezentativă în locul lui Cosmin Contra. Reușea să debuteze abia după 283 de zile de la numire! Parcursul României a fost un adevărat carusel emoțional pentru fani, încheiat totuși cu ceva speranțe. Chiar dacă au reușit să ne bucure de câteva ori, „tricolorii” nu vor fi prezenți în cele 4 meciuri programate la București în vara viitoare, la amânatul turneul final Euro 2020. Ne-a „stins lumina” (speranței) Islanda, la baraj…

Reușita finalului de an pentru România a venit într-un mod total neașteptat. Conjunctura fericită ne-a permis să fim în urna 2 la tragerea la sorți pentru calificarea la Mondialele din 2022. Vom întâlni Germania, Islanda, Macedonia de Nord, Armenia și Liechtenștein.

  • 3 victorii a reușit selecționerul Mirel Rădoi în 2020, una la „masa verde”, cu Norvegia. …Plus 2 egaluri și 3 înfrângeri

„Tineretul”, a doua calificare consecutivă la Europene, cu Adi Mutu pe bancă

În schimb, „tineretul” lui Adrian Mutu, numit în locul lui Rădoi, a reușit să ne facă din nou să zâmbim după succesele din vara lui 2019. Echipa U21 a obținut o nouă calificare la Europene, așa că în primăvară vom trăi din nou emoțiile unui turneu final.

Va fi infernal de greu, pentru că am căzut într-o grupă de foc, alături de Germania, Olanda și Ungaria, dar nici la Europeanul din urmă cu doi ani nu ne dădea nimeni nicio șansă și am fost la un pas de finală.

Debuturi târzii și retrageri neașteptate la națională

Pe parcursul anului ajuns la final am avut parte de câteva debuturi neașteptate la echipa națională: naturalizatul Mario Camora (34 de ani), Valentin Crețu (31 de ani), Alexandru Crețu (28 de ani), David Lazar (29 de ani).

…Dar și de două retrageri neașteptate. Ciprian Tătărușanu (34 de ani), după ce a reușit transferul carierei, la AC Milan, și George Țucudean (29 de ani) au spus „Adio” echipei naționale. Primul din proprie voință, al doilea forțat de probleme cardiace.

  • 73 de selecții a adunat Ciprian Tătușanu la echipa națională, alături de care a participat la Euro 2016 din Franța
ADVERTISEMENT