Sport

Francmasonii români îl plâng pe Fratele Lor Ivan Patzaichin: „De 33 de ori, Regrete!” Exclusiv

Ivan Patzaichin a făcut parte din Masoneria Română și este regretat de toți „Frații” săi din această organizație cu virtuți și mistere.
05.09.2021 | 17:43
Francmasonii romani il plang pe Fratele Lor Ivan Patzaichin De 33 de ori Regrete Exclusiv
Francmasonii români îl plâng pe Fratele Lor Ivan Patzaichin: „De 33 de ori, Regrete!” Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT
14-09-2021
09:56

Ivan Patzaichin, grad de comandor în Ordinul Masonic Român

La câteva zile după dispariția lui Ivan Patzaichin, Marea Lojă Națională a Masonilor din România a transmis un comunicat de presă prin care a anunțat că fostul campion olimpic a  devenit comandor. „Cu inima îndoliată și cu reverență înaintea înfăpturilor acestui Om de aur și acestui simbol peren al sportului românesc, astăzi, 6 septembrie 6021 A.*L.*., confer post mortem celui ce va fi dintotdeauna Fratele nostru și veritabilul Maestru și constructor Mason Ivan Patzaichin Ordinul Masonic român în Grad de Comandor în semn de cea mai înaltă recunoaștere și apreciere a excepționalei sale cariere sportive, a excelenței, devotamentului și perseverenței manifestate în reprezentarea la cel mai înalt nivel a Patriei noastre în competițiile olimpice și a contribuțiilor sale extraordinare în creșterea prestigiului României pe plan internațional, pentru contribuțiile sale extraordinare în susținerea și dezvoltarea tinerelor generații de sportivi români, precum și pentru construcțiile sale masonice remarcabile, realizate în Lumina Înaltelor Principii ale Francmasoneriei Regulare Universale”, se arată în comunicatul pe care îl puteți consulta în totalitate AICI

05-09-2021
14:56

Stelian Nistor, Suveran Mare Comandor al Ritului Scotian Antic și Acceptat din România: „Azi Ivan, cu pagaia ruptă, ca la Olimpiada de la Munchen, vâsleşte spre Soare”

Și Stelian Nistor, Suveran Mare Comandor al Ritului Scotian Antic și Acceptat din România, a emis un comunicat prin care plânge dispariția marelui sportiv Ivan Patzaichin.

„Dragul meu Frate,

Ilustrul Frate Ivan Patzaichin, Gradul 33°, membru al Supremului Consiliu al Ritului Scoţian din România, a trecut la Orientul Etern.

Cred că istoria unui popor este de fapt drumul său prin timp pentru a da Lumii câteva personalităţi. Ivan Patzaichin este una dintre aceste puţine personalităţi dăruite poporului român de către Dumnezeu, pentru a le putea da mai departe Lumii.

A jurat ca sportiv, ca militar şi ca Frate, credinţă Ţării sale, România. I-a apărat şi i-a ocrotit Numele, Poporul şi Drapelul Tricolor. Ne-a făcut de atâtea ori să putem ridica ochii cu mândrie spre cel mai înalt catarg, încât, mai ales azi, fiecare dintre noi se legitimează cu victoriile Campionului.

Azi, însă, fiecare român a pierdut.

Azi Ivan, cu pagaia ruptă, ca la Olimpiada de la Munchen, vâsleşte spre Soare să-i dea înapoi aurul pe care i l-a smuls într-o viaţă de OM, cu trudă, cu iubire, cu har şi cu atâta modestie…

Ce greu îmi este să scriu asta… Este ca şi cum aş comenta ultima lui cursă, cea în care s-a luptat pentru viaţa lui cu… nemurirea!

A dus cursa demn, până la capăt. Doar nemurirea l-a putut învinge pe Campion, deşi mai putea să-l aştepte. „Iar ca sentiment, un cristal”…

Ridic ochii înlăcrimaţi: Drapelul României înălţat de atâtea ori de către Fratele nostru încă flutură acolo sus, sus de tot!

Mergem înainte, Ivan?

De treizeci şi trei de ori regrete…”, a scris Stelian Nistor.

 

Fenomenul Masonic trezește mereu interes, este învăluit mereu în mister. Francmasoneria Română are largi implicații în zona socio-culturală a României. S-au scris foarte multe pe marginea acestui subiect și se vor mai scrie. În Masonerie sunt acceptați numai oameni deosebiți, cu moral și morală fără pată.

Ivan Patzaichin era unul dintre aceștia. Ivan Patzaichin era Mason. Ivan Patzaichin merita să fie Mason. Ivan Patzaichin se încadra perfect în tipologia necesară pentru a fi Mason.

ADVERTISEMENT

Ivan Patzaichin era, așa cum susține ideologia Masonică, „un om liber, de bune moravuri, prieten deopotrivă cu cel bogat și cu cel sărac, dacă sunt virtuoși”.

Francmasonii români îl plâng pe Fratele Lor Ivan Patzaichin: „De 33 de ori, Regrete!”

Ivan Patzaichin a fost unul dintre cei mai iubiți Francmasoni români, membru al „Frăției” de mai bine de 20 de ani, a fost membru al Supremului Consiliu al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România cu Gradul 33 și Ultim.

ADVERTISEMENT

Atât Suveranul Mare Comandor al Ritului Scoțian Antic și Acceptat din România, Stelian Nistor, Prea Puternicul si Ilustrul Frate, Suveran Mare Comandor al Ritului Scotian Antic și Acceptat din România, cât și Prea Respectabilul Frate George Ivascu, Marele Maestru al Marii Loji Nationale din Romania își exprimă profundele regrete după trecerea la Orientul Etern a Fratelui Ivan Patzaichin.

Iată mai jos comunicatul emis de Marea Lojă Națională din România, semnat de Prea Respectabilul Frate George Ivașcu, Marele Maestru al Marii Loji Naționale din România.

ADVERTISEMENT

„Iubiții mei Frați,

M-am întristat foarte tare astăzi, când am aflat că Fratele nostru Ivan PATZAICHIN a trecut la Orientul Etern. Știam de ceva vreme de suferința lui, dar niciodată n-am crezut că Ivan ne va părăsi așa curând.

A fost un simbol pentru noi, pentru România, pe care a iubit-o și a servit-o întreaga lui viață. Când vâslea pe lotcă la Mila 23, locul său natal, sau când vâslea pe caiac la Olimpiade, inima sa bătea pentru România.

Marele Arhitect n-a mai avut răbdare și l-a chemat pe Ivan la el, să stea la Orientul Etern alături de alți Frați ai noștri care decorează Coloanele acolo.

Familiei lui Ivan, care suferă în aceste momente, îi transmitem întreaga noastră compasiune și întregul nostru sprijin!

Frate Ivan, ape line acolo unde ești! Vei fi mereu în inimile și în Templele noastre, așa cum ai fost întotdeauna!

Jelim, jelim, jelim, dar sperăm!

George IVAȘCU,
Mare Maestru al Marii Loji Naționale din România”

comunicat Masonerie la moartea lui Ivan Patzaichin 1

comunicar Masoneria Romana la moartea lui Ivan Patzaichin 2

 

Curg neîncetat sute de mesaje de regrete pe grupurile Francmasonilor Români…

Ivan Patzaichin nu mai este. Fizic nu mai este. Ivan Patzaichin va fi mereu. În conștiința oricărui român, în amintirea oricărui român, în istoria, nu numai sportivă, a României, în istoria, nu numai sportivă, a lumii întregi.

„Jelim, jelim, jelim, dar sperăm! Dumnezeu să îl odihnească în pace și noi să-l păstrăm în Templul Amintirilor”

„Un OM deosebit, l-am cunoscut și m-a impresionat extraordinar căldura sa sufletească și profunzimea gândului simplu, direct”

„Dumnezeu să-l odihnească în pace! Un caracter imens, un sportiv cum se nasc o dată la o sută de ani, un om între oameni”

„Jelim, jelim, jelim, dar sperăm! De 33 de ori, Regrete!”

„Marele Arhitect l-a trecut Fratele Ivan Patzaichin la Orientul Etern. Regrete infinite… Jelim, jelim, jelim, dar sperăm!”

…Sunt doar câteva dintre sutele de mesaje care curg neîncetat pe grupurile Francmasonilor Români din momentul când s-a aflat tragica veste a plecării atât de regretatului Ivan Patzaichin.

ADVERTISEMENT

Ivan Patzaichin a făcut „politică”! „Politica” sportului, a prieteniei și a Fraternității

Francmasoneria, din principiu, ca organizație, discretă, nu secretă, nu se amestecă în politică. Ivan Patzaichin a făcut, însă, „politică”… „Politica” sportului, a prieteniei și a Fraternității. A construit, la propriu și la figurat, pentru români, acolo, între valurile Dunării și ale mării, mândrie națională.

  • „Trebuie să recunoaștem că trăim, cu sau fără voia noastră, un timp al valorilor răsturnate. Noi, masonii români, avem obligația morală să redescoperim, cu respectul cuvenit, lumea celor care au scris adevăratele file de istorie ale României Mari, să o păstrăm cu sfințenie și să o ducem mai departe” – comunicat al Marii Loje Naționale din România (MLNR) la 1 decembrie 2020
  • 141 de ani numără istoria Francmasoneriei în țara noastră, Marea Lojă din România fiind înființată în 1880 de Constantin Moroiu, care, un an mai târziu, înființa și Supremul Consiliu al Ritului Scoțian
  • 5 ediții ale Jocurilor Olimpice are în impresionantul său palmares Ivan Patzaichin: 1968 (Ciudad de Mexico, Mexic, 1 aur), 1972 (Munchen, Germania de Vest, 1 aur+1 argint), 1976 (Montreal, Canada), 1980 (Moscova, URSS, 1 aur+1 argint) și 1984 (Los Angeles, SUA, 1 aur+1 argint) 
  • 7 medalii a câștigat Ivan Patzaichin la Jocurile Olimpice: 4 de aur (1 individual) și 3 de argint, al patrulea cel mai medaliat sportiv român la Jocurile Olimpice
  • 3 este locul lui Ivan Patzaichin într-un clasament pe medalii câștigate la Jocurile Olimpice de sportivii din România, după Nadia Comăneci (9 medalii) și Elisabeta Lipă (8 medalii)
  • 22 de medalii are Ivan Patzaichin la Campionatele Mondiale, între 1970 şi 1983: 9 de aur (3 individuale), 4 de argint şi 9 de bronz
ADVERTISEMENT
Tags: