Fotbal intern

Pericolul vine de la DDB! Deciziile greșite prin care fanii au îngropat proiectul New Dinamo

09.04.2021 | 23:58
Pericolul vine de la DDB Deciziile gresite prin care fanii au ingropat proiectul New Dinamo
ADVERTISEMENT

Fanii dinamoviști reuniți în programul DDB fac eforturi imense pentru a scoate clubul din gaura financiară în care l-a afundat spaniolul Pablo Cortacero, însă au luat și o serie de decizii greșite prin care au îngropat practic proiectul New Dinamo.

Din punct de vedere sportiv, Dinamo stă catastrofal, iar rezulatele proaste pot fi cauzate și de managementul defectuos înregistrat la nivelul lotului de jucători. În ultima perioadă, gruparea alb-roșie a devenit un fel de cimitir al elefanților, o rampă de relansare pentru fotbaliștii-șomeri care stau pe bară de foarte mult timp.

ADVERTISEMENT

Dovadă sunt și ultimele două transferuri realizate de Dinamo: spaniolul Raul Albentosa și nigerianul Joseph Akpala nu au mai evoluat într-un meci oficial de mai bine de un an și e greu de crezut că vor putea aduce vreun plus în meciurile pe care „câinii” le vor avea în play-out. Asta în timp ce tinerii crescuți în spiritul lui Dinamo în propria Academie au fost trecuți pe linie moartă sau sunt foarte puțin băgați în seamă.

Deciziile greșite prin care DDB a îngropat proiectul New Dinamo

Sunt mai bine de 4 luni de când fanii acționari au preluat conducerea clubului din „Ștefan cel Mare”. Legal sau nu, asta va decide justiția. Eficient sau nu, asta va decide marea masă a fanilor dinamoviști. Pe plan sportiv, lucrurile merg din rău în mai rău. Inclusiv la echipele de juniori, care până nu demult erau ultimul bastion de performanță pentru (ră)suflarea „roș-albă”. Iar mișcările făcute de DDB nu au ajutat deloc la acest nivel.

ADVERTISEMENT

După mulți ani de suferință, fanii lui Dinamo nici nu se mai miră când echipa joacă dezastruos. Dar parcă în ultima vreme s-a atins un minim istoric. Iar Gheorghe Mulțescu, unul dintre puținii total nevinovați pentru acest dezastru, a fost chemat să dea explicații. O imagine cu adevărat dureroasă…

Dar întrebările vin cât se poate de firesc. Cât va mai putea DDB să dea vina pe greaua moștenire? Care, e adevărat, chiar a fost una infernală. Când va începe, însă, DDB să își asume și deciziile evident greșite?

ADVERTISEMENT

Cel mai bun lucru al DDB: a readus fanii lângă echipă și a strâns foarte mulți bani

Marea masă a fanilor dinamoviști chiar a fost generoasă cu echipa. Asta și datorită DDB, care pur și simplu a știut cum să le ia banii. Pentru Dinamo, fără niciun dubiu! La acest capitol, boardul DDB s-a descurcat mai bine decât oricine altcineva în România. Idei promovate excepțional, pachete gândite excelent și texte care au știut să trezească mândria „câinilor roșii” chiar din toată lumea, dovadă fiind implicarea masivă din Marea Britanie, Spania, Italia sau Germania. Deși „Suntem peste tot acasă” este imnul Rapidului, se cam potrivește lui Dinamo. Imaginea DDB, deși o entitatea despre care marea masă a fanilor dinamoviști nu știe prea mult, a ajuns la cel mai înalt nivel.

După proiectul „low cost” al lui Negoiță și dezastrul făcut de Cortacero, DDB a reușit în primă fază o adevărată minune. Să strângă fanii lui Dinamo lângă echipă. Să le redea speranța și, mai presus de toate, să le ia banii! Totul pentru Dinamo, care a luat guri serioase de oxigen cu fiecare datorie achitată. Problema DDB a venit când chiar a început să conducă în „Ștefan cel Mare”. O serie incredibilă de erori a destabilizat total încrederea care părea de neclintit.

ADVERTISEMENT

Tinerii lui Dinamo sunt pe la comisii, la fel și antrenorii cu performanțe la U19 și U17

În ultimii ani, Dinamo a ținut steagul sus în Liga Elitelor. S-a bătut cu Viitorul pentru titluri, chiar dacă senzația a fost că nu investea nici pe departe cât constănțenii. Dar rezultatele au venit, iar Dinamo părea să aibă viitor. Au fost produși jucători ca Nedelcearu, Ciobotariu, Costache, toți oameni de lot național.

Ultimele 6 luni au reprezentat un adevărat dezastru pentru Dinamo, la nivel de copii și juniori. Din cauza pandemiei, care a oprit o parte din competiții, dar și din cauza lipsei fondurilor. Unii tineri talentați s-au lăsat, alții vor să plece. Tot mai mulți tineri ai lui Dinamo au ajuns la comisii pentru a reclama restanțe financiare. Juniori cu potențial, ca Denis Oncescu, Oltay Ekrem, Alin Lazăr, Aleksandr Mitrovic sau Claudiu Badea au ajuns la judecată.

La fel și antrenorii. Mihai Dobre și Iosif Damaschin, la care s-a renunțat deși aveau rezultate foarte bune, sunt în continuare în litigiu cu clubul. Cum s-a întâmplat și cu noii antrenori, Gică Mihali și Ionel Augustin. Aceștia din urmă au ajuns între timp la un acord cu DDB și au încasat o parte din salariile restante.

Gică Mihali: „În criza de efectiv, jucători ca Bani, Borcea și Măgureanu trebuie să aibă mai multe meciuri”

Gică Mihali a avut numai cuvinte de laudă pentru DDB, dar Dinamo se chinuie în Liga Elitelor la U19. Este abia pe locul 7, departe de Viitorul și FCSB.

„Marea problemă la U19 este criza de efectiv. Asta pentru că trimitem jucători și la echipa a doua, și la echipa mare. Regretul este că jucători ca Bani, Borcea și Măgureanu nu prea prind minute la echipa mare. Este foarte bine că se antrenează cu echipa mare, iau masa acolo, vitaminizare. Dar dacă nu au minute acolo ar trebui să vină să joace la U19. Borcea nu a jucat trei luni”, a explicat Gheorghe Mihali pentru FANATIK.

Fost campion cu Dinamo în 1992 și 2000, Mihali este convins că Pablo Cortacero și spaniolii săi poartă întreaga vină pentru problemele lui Dinamo: „Când echipa e în criză e greu să bagi juniori. Dacă nu ar fi existat DDB, nu mai erau juniori aici. Eu zic să îl urmăriți pe Bordușanu, e un jucător foarte talentat. Antonio Bordușanu, 16 ani, a intrat în minutul 89 al partidei cu Viitorul și în minutul 85 la Voluntari. A rămas pe bancă la Iași”.

  • 7 este locul lui Dinamo în clasamentul Ligii Elitelor U19. Cu doar 18 puncte acumulate în 14 etape, cu 21 mai puține decât liderul Viitorul

Ionel Augustin: „Fotbaliștilor care cresc la Dinamo le lipsesc modelele. Cum i-am avut eu pe Lucescu și Dudu Georgescu”

Ionel Augustin încearcă să facă minuni la U17. Și el spune că DDB face tot ce poate pentru a salva clubul, ba chiar primește ajutor și de la o altă entitate a suporterilor. „Stăm destul de bine, mai ales că urmează să primim un pachet cu mingi și echipamente de la «Asociația Dinamoviști pentru Dinamo». Îi mulțumesc lui Răzvan Oprea. Și, desigur, lui Nicolae Badea. Este un om extraordinar, ne-a ajutat foarte mult. O problemă la Dinamo este lipsa modelelor pentru tinerii jucători. Eu, Ion Marin, Lucuță… noi am crescut urmărind jucători ca Mircea Lucescu și Dudu Georgescu. Sunt la Dinamo de la opt ani, am fost crescut în spiritul acestui club. Și la noi la U17, jucătorii se uitau parcă altfel la mine după ce au mai citit pe internet despre titlurile pe care le-am luat cu Dinamo. O altă problemă a fost și mutarea la Granitul. Parcă ne-am pierdut din identitate. Una e să zici că joci la Dinamo, în «Ștefan cel Mare», și alta e să joci la Granitul”, a spus Ionel Augustin pentru FANATIK.

Ionel Augustin spune că au fost rezolvate problemele financiare, dar își aduce aminte și de o perioadă dificilă: „Se strânseseră lunile în care nu luam niciun ban. Și nu mă băga nimeni în seamă. Vedeam cum se dau salarii pe lângă mine, dar eu nu luam nimic. Mă bucur că totul s-a rezolvat între timp, felicit DDB pentru implicare”.

  • 3 este locul lui Dinamo în clasamentul Ligii Elitelor U17. Cu 28 puncte acumulate în 14 etape, cu 11 mai puține decât liderul FCSB

Gabi Răduță: „Nu îmi explic cum s-a prăbușit Dinamo atât de rău la copii și juniori, în doar șase luni”

Pentru a înțelege problemele pe care le traversează Dinamo la nivel de juniori, FANATIK a vorbit cu Gabi Răduță, omul care a condus Academia în cele mai bune momente. Cu numeroase titluri și finale la toate categoriile de vârstă.

„Sunt foarte mulți jucători tineri și antrenori care și-au băgat memorii. Dacă nici cu sufletul nu mai sunt la Dinamo, atunci chiar e grav. Dinamo a creat foarte mulți jucători care sunt pe la alte echipe din Liga 1, se bat pentru titlu, pentru play-off. Avem Costache și Ciobotariu la CFR Cluj, la campioană.  Să joci 18 finale la trei categorii de vârstă, să câștigi 9 trofee. Asta trebuia făcut cu sufletul. Aduceți-vă aminte că Dinamo a câștigat un play-out cu juniorii lui Bratu.

Dacă s-ar fi continuat pe acea linie… Dar s-a vândut… Costache, Ciobotariu, Dima. Problema în prezent este că Dinamo nu prea mai are rezultate nici la juniori. Nu se mai califică în finalele naționale la nicio grupă. Îi văd numai pe 8, pe 9. La Dinamo II, la Liga 3, văd că merg jucători de 2000, 2001. Adică 20, 21 de ani. Păi ce să mai crești la ei, e deja prea târziu. Mie nu-mi vine să cred cât de mult a căzut Dinamo la nivel de juniori, în doar șase luni.

Cum să iei un jucător să îi dai 6.000 de euro până în vară și să nu joace? DDB a făcut foarte mult pentru Dinamo, poate acest club nici nu mai exista fără ei. Și atunci nu vreau să vorbesc nimic. Dinamo ar trebui să fie condusă de oameni care știu ce înseamnă fotbalul. M-aș bucura să îl văd acolo pe Marius Niculae, dinamoviști adevărați, care au însemnat ceva pentru clubul ăsta. Eu pur și simplu mi-am terminat contractul la Dinamo. Și nu mi-a zis nimeni nimic pentru un nou contract. Așa că am decis să plec. Nu mă mai întorc. A fost o perioadă frumoasă, rămâne în sufletul meu acest club”, a spus Gabi Răduță pentru FANATIK.

Mario Nicolae și transferurile pe care nimeni nu le-a înțeles: Morsay, Nepomuceno, Kongshavn, Albentosa, Akpala. Plus prelungirea lui Gueye…

Oamenii din club preferă să vadă lucrurile bune făcute de DDB. Care nu sunt puține. Rămân, totuși, câteva decizii inexplicabile… De la numirea lui Mario Nicolae, în detrimentul atâtor oameni care au scris istorie pentru Dinamo, până la contractele făcute unor jucători care nu pot ajuta clubul. DDB i-a prelungit contractul lui Gueye, în ciuda faptului că atacantul a „comis-o” cu petrecerea în jacuzzi. Andrei Gerea, membru impotant DDB, cerea atunci rezilierea contractului cu fotbalistul. Nu s-a întâmplat asta, iar Gueye a mai pătat o dată imaginea clubului, cu scandalul de dopaj.

Apoi sunt transferuri ca Nepomuceno, Morsay și Kongshavn. Rezerve de lux, plătite cu bani grei din donațiile fanilor dinamoviști. Tocmai acei fani care au insistat atâția ani pentru proiectul New Dinamo și pentru renunțarea la străinii care nu pot aduce un plus la echipă. Acestora li se adaugă ultimele mutări realizate cu puțin timp înaintea meciurilor decisive din play-out, care ar putea aduce, în premieră, retrogradarea echipei în eșalonul secund.

În loc să se meargă pe mâna tinerilor din propria Academie, care măcar ar fi pus suflet pentru Dinamo, șefii „câinilor” au preferat să-i transfere pe spaniolul Raul Albentosa și nigerianul pe Joseph Akpala, doi jucători care nu au mai evoluat într-un meci oficial de mai bine de un an! O decizie de neînțeles, care nu se știe cât de mult va ajuta în plan sportiv, dar sigur va produce o gaură în buget.

„O problemă la Dinamo este lipsa modelelor pentru tinerii jucători. Eu, Ion Marin, Lucuță, noi am crescut urmărind jucători ca Mircea Lucescu și Dudu Georgescu”Ionel Augustin

Cornel Dinu a tras un semnal de alarmă

Cornel Dinu a fost primul care a atras atenția că este nevoie de oameni cu mai mare experiență care să conducă Dinamo. Iar Mario Nicolae nu este persoana potrivită. „Mister” a făcut radiografia perfectă a problemelor în exclusivitate pentru FANATIK.

„În afară de joc marea problemă a Dinamoului este manageriatul financiar și tehnic. Cine ia deciziile? Nu poate exista niciunde o conducere «colectivă». Nu mai vorbesc de competență, oricât ar fi pasiunea de mare. Nu poți conduce eficient numai din iubire, fără profesionalism și experiență.

Tocmai pentru că presiunea gloriei trecute este imensă, iar grijile prezentului copleșitoare, la ce reușește și sunt convins că va mai reuși, unic în peisajul românesc, «Programul DDB» obligatoriu are nevoie la conducere de un triumvirat posibil: Nicolae Badea – Marin Iuhasz – Andrei Gerea. «Câini» adevărați, «câini» de amploare, «câini” de-o viață., „câini» pe viață.

Lângă ei trebuie să stea și câțiva membrii marcanți și obiectivi din PCH. Nu contest că și aceștia sunt bine intenționați. Dar una e să vrei să faci bine, și altceva e să te pricepi ca să-ți și reușească în dezbinarea post-dacică omniprezentă în orice formă de organizare ce s-a înfiripat, sau încearcă să se-nfiripe, la noi după 1990.

Îmi asum, cu orice risc, un singur exemplu. Așezarea unui manager tehnic controversat, ca mai tot ce e pe la noi, cu alură de pustnic credincios, nu ajută. Mai ales că, declarând mai întâi că e greu să aduci jucători de «afară», neajungându-ne «spanielii», în situația în care e Dinamoul, a adus, totuși câțiva… deși mai erau în curtea proprie vreo trei tineri credibili…”.

Cât să mai dea de la el și Gigi Mulțescu?!

Gheorghe Mulțescu a fost chemat la echipă pentru a o mai salva o dată. A acceptat și acum, doar din dragoste pentru club. Chiar dacă misiunea pare aproape imposibilă. Chiar dacă a fost nevoit să accepte multe concesii financiare, chiar umilințe. Neplătit de 6 luni, avea de încasat aproximativ 30.000 de euro. De care avea mare nevoie pentru o intervenție chirurgicală necesară soției. În urmă cu o lună, DDB a anunțat că a stins datoria către Mulțescu. Dar cum… „SMURD-ul” a primit doar 9.000 de euro din suma care i se datora. Și un salariu diminuat la 500 de euro pe lună! A acceptat doar pentru ca Dinamo să nu aibă de suferit la obținerea licenței. Acum a preluat din nou echipa, i s-a oferit un salariu de 5.000 de euro (să vedem, însă, când îl va lua…), iar (re)debutul a fost unul nefericit, 0-1 la Iași, urmat apoi de încă o înfrângere, tot 0-1, pe terenul campioanei CFR Cluj.

  • 14 din 16 este locul pe care îl ocupă Dinamo, loc de baraj în Liga 1
ADVERTISEMENT