Sport

Top 10 evenimente sportive în anul 2023. De la calificarea României la Euro 2024 până la dominația lui Manchester City

Anul 2023 este la final, iar FANATIK vă prezintă un top al celor mai marcante 10 evenimente sportive atât din România cât și din întreaga lume.
31.12.2023 | 22:13
Top 10 evenimente sportive in anul 2023 De la calificarea Romaniei la Euro 2024 pana la dominatia lui Manchester City
Anul 2023 este la final, iar FANATIK vă prezintă un top al celor mai marcante 10 evenimente sportive atât din România cât și din întreaga lume. Sursă foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Sportul este unul dintre motoarele acestei lumi care pare tot mai adâncită în războaie cumplite. Armele nu se opresc de aproape doi ani în Ucraina, au curmat vieți și în conflictul israeliano-palestinian, dar sportul a mers înainte și a arătat că se poate trăi într-o lume mult mai liniștită.

Clasamentul celor mai importante evenimente sportive din 2023

În ciuda tuturor acestor probleme, sportul s-a ridicat deasupra ca întotdeauna și a unit lumea prin măreția sa. În rândurile care urmează, FANATIK vă prezintă o ierarhie a celor mai importante 10 evenimente sportive care au marcat anul 2023.

ADVERTISEMENT

10. Scandalul xenofob de la Sepsi – FC U Craiova

Începem Top 10 al evenimentelor sportive petrecute în anul 2023 cu sandalul de rasism de la meciul Sepsi – FC U Craiova, care a marcat sezonul trecut de SuperLiga. Era 29 ianuarie, când arbitrul Andrei Chivulete a decis să întrerupă definitiv întâlnirea de la Sfântu Gheorghe din cauza scandărilor xenofobe ale suporterilor olteni.

La două săptămâni de la incidentele care au dus la întreruperea definitivă a meciului, Comisia de Disciplină a FRF a hotărât ca Sepsi să câștige la ”masa verde” cu scorul de 3-0, dar oltenii, nemulțumiți au făcut apel.

ADVERTISEMENT

După alte săptămâni de așteptare, Comisia de Recurs a FRF a hotărât rejucarea partidei din minutul 1, însă a menținut sancțiunea de disputare a 6 etape fără suporteri și amendă 22.500 de lei pentru clubul FC U Craiova.

FOTBAL:SEPSI OSK SFANTU GHEORGHE-U CRAIOVA 1948, SUPERLIGA SUPERBET(29.01.2023)

9. Max Verstappen, un nou titlu în Formula 1

Poziția a 9-a îi revine pilotului olandez Max Verstappen, care a dominat lumea Marelui Circ și în 2023. El a obținut al treilea titlu consecutiv în Formula 1, la capătul unui an în care a doborât aproape toate recordurile și în care echipa austriacă Red Bull și-a apărat titlul la constructori.

ADVERTISEMENT

Verstappen și-a doborât propriul record istoric de victorii pe parcursul unui singur sezon, după ce a reușit să urce de 19 ori pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. Pilotul batav a câștigat titlul mondial cu 575 de puncte – un alt record istoric – îmbunătățind totalul din anul precedent (454 puncte).

Supranumit ”Mad Max”, olandezul a ajuns la 57 de victorii în Formula 1 și i-a devansat pe germanul Sebastian Vettel (53), pe francezul Alain Prost (51), precum şi pe regretatul campion brazilian Ayrton Senna (41). În  fața sa se mai află doar britanicul Lewis Hamilton (103) și germanul Michael Schumacher (91).

ADVERTISEMENT

evenimente sportive 2023

8. Napoli, campioană în Serie A după 33 de ani

De 33 de ani a fost nevoie pentru ca fanii nebuni ai lui Napoli să se poată bucura de câștigarea unui nou ”Scudetto”. Dacă în 1990 exista un Diego Armando Maradona, de această dată la Napoli a fost o echipă care a strălucit prin dăruire și abnegație.

Nume precum Khvicha Kvaratskhelia, Victor Osimhen, Andre-Frank Zambo Anguissa, Giovanni Di Lorenzo sau Amir Rrahmani nu dădeau încrederea necesară că Napoli poate reuși, dar antrenorul Luciano Spalletti a știut să așeze fiecare piesă la locul ei și să creeze puzzle-ul perfect.

Titlul cu numărul 3 câștigat de napoletani a declanșat fiesta în oraș. Atmosfera a devenit cu adevărat incendiară, mai ales din cauza torțelor, a petardelor și a focurilor de artificii care au luminat orașul. Iar petrecerea a durat zile la rând.

evenimente sportive 2023

7. Africa de Sud s-a încoronat la Mondialul de rugby

Africa de Sud a scris istorie și a devenit pentru a patra oară în istorie campioană mondială. După o finală ca în povești în fața marii rivale Noua Zeelandă, în care a rezistat eroic în ultimele 15 minute, ”Springbooks” s-a impus cu 12-11.

În ciuda ploii și a frigului, jucătorii sud-africani au fost întâmpinați de mii de suporteri la sosirea pe aeroportul din Johannesburg. Într-o atmosferă superbă, fanii le-au scandat numele campionilor mondiali.

Bucuria a fost una uriașă, pentru că și emoțiile au fost pe măsură. Și asta deoarece Africa de Sud a câștigat ultimele 3 meciuri de la Campionatului Mondial la un singur punct diferență. Pe lângă 12-11 cu Noua Zeelandă în finală, a mai fost 16-15 cu Anglia în semifinale și 29-28 cu Franța în sferturi.

evenimente sportive 2023

6. Novak Djokovic, la un pas de Marele Șlem în tenis

Campionul sârb a avut parte de un an absolut fantastic în care a devenit jucătorul cu cele mai multe trofee de Grand Slam din carieră – 24, egalând-o în această ierarhie pe celebra Margaret Court. De asemenea, Nole a fost la un singur pas de a face Marele Șlem în tenis, însă a fost învins în finala de la Wimbledon de Carlos Alcaraz.

Djokovic a câștigat nu mai puțin de 7 trofee în 2023, Adelaide, Australian Open, Roland Garros, Cincinnati, US Open, Paris și Turneul Campionilor. Pentru sezonul fantastic pe care l-a avut, liderul clasamentului ATP a primit premiul  ”Campionul Campionilor” din partea publicației franceze L’Equipe.

Djokovic a fost recunoscut pentru eforturile sale pe o scară mai largă. El a fost numit pentru a cincea oară sportivul european al anului și a intrat în istorie atunci când a fost încoronat campion mondial ITF pentru a opta oară, un record.

evenimente sportive 2023

5. Farul, campioană surpriză în SuperLiga

Pe plan intern, Farul a dominat întrecerea și la final s-a încununat campioană în premieră în istoria de 103 ani. Deși a vorbit mereu despre implicarea jucătorilor săi, marele merit al acestei performanțe unice îi aparține managerului Gică Hagi.

Având în lot o serie de jucători tineri crescuți în propria academie și alți fotbaliști resuscitați după ce fuseseră aruncați de alte formații, ”Regele” a reușit cu un buget mic să împlinească marele vis al Constanței de a câștiga marele trofeu.

A fost un drum lung și anevoios, dar care s-a încheiat cu victoria fabuloasă în fața rivalilor de la FCSB și cu o petrecere la care au luat parte peste 10.000 de constănțeni de toate vârstele. Copii, părinți și bunici au venit să sărbătorească în Piața Ovidiu alături de idolii lor.

evenimente sportive 2023

4. Manchester City a făcut ”tripla” în 2023

Fără doar și poate, Manchester City este echipa anului în fotbalul mondial. Trupa lui Pep Guardiola a cucerit ”tripla” campionat – Cupa Angliei – Champions League, fiind prima formație din Anglia care reușește această performanță de la rivala United în 1999. ”Cetățenii” au devenit a opta echipă din istoria fotbalului care face ”tripla”, însă totul a fost o nebunie.

Și asta pentru că la începutul lui 2023, City avea de recuperat 5 puncte față de Arsenal care se afla în fruntea Premier League și avea și un meci mai puțin disputat. Doar că a urmat o serie nemaipomenită de 12 victorii consecutive și pe Etihad s-a sărbătorit un nou titlu intern.

În Champions League, Manchester City a avut prestații fabuloase și a trecut rând pe rând de RB Leipzig, Bayern Munchen și Real Madrid. Finala cu Inter Milano a fost mai dificilă decât se aștepta oricine, dar valoarea și-a spus în cele din urmă cuvântul și băieții lui Guardiola au scris istorie.

Și ca anul 2023 să se încheie fantastic, ”cetățenii” au mers în decembrie în Arabia Saudită și au cucerit en-fanfare Campionatul Mondial al cluburilor. După un 3-0 sec cu Urawa Red Diamonds în semifinale, City a făcut spectacol și în finala cu Fluminense, câștigată cu 4-0.

  • 7 echipe au mai făcut ”tripla înaintea lui Manchester City: Ajax Amsterdam, Bayern Munchen, FC Barcelona, Celtic Glasgow, Inter Milano, Manchester United și PSV Eindhoven

evenimente sportive 2023

3. Messi a câștigat Balonul de Aur cu numărul 8

La 14 ani distanță de primul său trofeu, Leo Messi și-a trecut în palmares al 8-lea Balon de Aur. Unul care nu avea cum să-i scape printre degete ținând cont de faptul că a reușit să-și împlinească marele vis: câștigarea titlului mondial cu Argentina. Unul pe care a ținut să i-l dedice idolului său Diego Maradona.

La 36 de ani, sud-americanul a câștigat din nou distincția în urma cifrelor sale foarte bune. Cele 7 goluri marcate și cele 3 pase decisive din Qatar i-au fost de ajuns să devanseze sezonul colosal pe care l-a avut Erling Haaland cu Manchester City.

Titlul mondial și Balonul de Aur au fost cântecul de lebădă pentru Messi. Starul argentinian a părăsit ca un mare campion scena fotbalului european și s-a ”retras” în modestul MLS al Americii, acolo unde poate juca doar din plăcere.

  • 2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019, 2021 și 2023, anii în care Messi a câștigat Balonul de Aur

evenimente sportive 2023

2. Halep, suspendare uriașă în cazul de dopaj

După un an extrem de lung de așteptare din momentul în care a fost depistată pozitiv, Simona Halep a primit verdictul dur din partea tribunalului independent care a judecat cazul: 4 ani de suspendare.

Vestea a picat ca un trăsnet asupra sportivei care a tot timpul și-a susținut nevinovăția. Fostul lider mondial a reacționat imediat și a anunțat că va face recurs la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne în încercarea de a fi absolvită de vină sau cel puțin de a primi o pedeapsă mai blândă.

Cazul va fi judecat la TAS în perioada 7-9 februarie 2024, iar în cazul verdictul va fi păstrat acesta va însemna sfârșitul carierei pentru Halep. Între timp, dubla campioană de Grand Slam a decis să se despartă de antrenorul Patrick Mouratoglou, considerând că acesta și echipa lui sunt principalii vinovați în cazul său de dopaj și nici măcar nu și-au asumat responsabilitatea de la bun început.

  • 6 octombrie 2026 este data la care Simona Halep poate reveni în circuitul WTA
  • 35 de ani va avea Halep când va putea să joace din nou

evenimente sportive 2023

1. Naționala de fotbal a României, calificare en-fanafare la Euro 2024

Fotbalul nu mai este de mult un sport care să aducă performanțe importante în România și de aceea campania de calificare la Euro 2024 a fost privită cu mult scepticism de suporterii ”tricolorilor”. În ciuda unor adversari mai lejeri, nimeni nu credea că naționala va reuși să ajungă la turneul final.

Cam aceasta era atmosfera în care selecționerul Edi Iordănescu își începea drumul spre glorie. Și a fost un drum presărat cu multe critici și cu îndoieli maxime. Și nu numai din partea spectatorilor, ci și a celor implicați în fenomen.

Chiar dacă a mai răbufnit uneori, Iordănescu jr. și-a concentrat toată energia către grupul de jucători pe care îl avea la dispoziție și le transmitea continuu acestora că sunt capabili să ducă România la un turneu final după 8 ani.

Iar stăruința selecționerului a avut rezultate. România a încheiat grupa de calificare pe primul loc și fără înfrângere. Este un parcurs care a schimbat total optica în țară și acum toată lumea așteaptă rezultate deosebite și la Euro 2024.

evenimente sportive 2023

Iar aceste rezultate chiar pot apărea, deoarece ”tricolorii” au fost ocoliți de ghinion la tragerea la sorți a grupelor turneului final. Nu va fi ușor în fața Belgiei, Slovaciei și a câștigătoarei barajului din Liga Națiunilor, unde se vor juca în semifinale meciurile Israel – Islanda și Bosnia-Herțegovina – Ucraina, dar nici nu putem să ne plângem că avem o grupă infernală.

Așa că dacă vom avea puțin noroc, iar băieții vor fi conectați la maxim nu este exclus ca naționala României să ajungă în fazele eliminatorii la turneul final din Germania care se va desfășura în vară.

  • 1984, 1996, 2000, 2008 și 2016, anii în care naționala României s-a mai calificat la Euro
  • 1 victorie au ”tricolorii” în participările la Campionatul European
ADVERTISEMENT