Sport

Încă un upercut pentru Gigi Becali! Vasile Dâncu, „creierul” lui CFR Cluj, noul ministru al Apărării. Cum va dirija „războiul” CSA Steaua – FCSB

Vasile Dâncu, „creierul” campioanei CFR Cluj, este nominalizat pe postul de ministru al Apărării în viitorul Guvern Ciucă. Cum va dirija influentul politician „războiul” dintre CSA Steaua și FCSB-ul lui Gigi Becali.
23.11.2021 | 20:31
Inca un upercut pentru Gigi Becali Vasile Dancu creierul lui CFR Cluj noul ministru al Apararii Cum va dirija razboiul CSA Steaua  FCSB
Vasile Dâncu, „creierul” lui CFR Cluj, va fi noul ministru al Apărării. Cum va dirija „războiul” dintre CSA Steaua și Gigi Becali. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Vasile Dâncu revine în lumina reflectoarelor guvernamentale. Președintele Consiliului Național al PSD este propunerea partidului său la conducerea Ministerului Apărării în viitorul guvern de coaliție PNL-PSD-UDMR al premierului Nicolae Ciucă.

Vasile Dâncu, „creierul” lui CFR Cluj, va fi noul ministru al Apărării. Cum va dirija „războiul” dintre CSA Steaua și Gigi Becali

Vasile Dâncu este nu doar un politician foarte cunoscut și foarte influent, considerat de mulți cel mai puternic om din întregul Ardeal, dar și „creierul” campioanei CFR Cluj, strategul din umbră al succeselor din ultimii ani, în care echipa din Gruia a câștigat de 4 ori consecutiv titlul de campioană (2017-2018, 2018-2019, 2019-2020, 2020-2021) și de două ori Supercupa României (2018, 2020).

ADVERTISEMENT

Recenta sa nominalizare la conducerea Ministerului Apărării deschide perspective „senine” pentru CSA Steaua, nu mai vorbim de CFR Cluj… Și posibile timpuri „grele” continue pentru… FCSB! Și patronul său!

Gigi Becali este, se știe, în război deschis cu Clubul Sportiv al Armatei Steaua, care i-a luat palmaresul până în 2003, și-a dus echipa de fotbal până în Liga a II-a și caută forma administrativă impusă de reglementările UEFA pentru a o promova în prima ligă.

ADVERTISEMENT

Echipa Armatei, CSA Steaua joacă pe noua arenă din Ghencea, FCSB-ul lui Gigi Becali joacă pe terenuri de împrumut, la Pitești, la Giurgiu, la Buzău, atâta timp cât „Arena Națională” este indisponibilă. Nici gând să fie admisă pe arena modernă construită în bulevardul Ghencea.

Mulți bani de la Ministerul Apărării pentru CSA Steaua

Bugetul Ministerului Apărării pe anul 2021 prevede fonduri de 22,746 miliarde de lei, sumă care reprezintă 2,04 % din PIB. Din care 110 milioane (22 de milioane de euro) a primit Clubul Sportiv al Armatei Steaua, care are 40 de secții. Din care 5 milioane (un milion de euro) au mers la secția de fotbal, la echipa din Liga a II-a.

ADVERTISEMENT

Este de așteptat ca viitorul ministru al Apărării să aibă grijă de echipele „sale”, CFR Cluj de suflet și CSA Steaua de funcție, în lupta pe toate planurile contra FCSB-ului patronat și antrenat de Gigi Becali. Titlul de campioană pare un pod tot mai îndepărtat de FCSB.

Relațiile puternice ale lui Dâncu, cu toate „serviciile” și structurile politice, nu numai din PSD, ci din toate partidele, pârghiile pe care i le oferă noua poziție în guvernul Ciucă, toate conduc către un viitor greu pentru patronul din Pipera și echipa sa. Unde mai pui că Vasile Dâncu este, de fapt, la origini… dinamovist!

ADVERTISEMENT

Eu sunt dinamovist, și, afectiv, în memoria de lungă durată, alegerile din copilărie rămân. Dincolo de asta sunt profesor la UBB, am fost student și Universitatea Cluj e iubirea tinereților mele. Dar sunt cel mai apropiat de proiectul CFR pentru că acolo este un proiect profesionist, în care se încearcă a se face fotbal după un model occidental” – Vasile Dâncu pentru revista FANATIK

Dintre echipele românești, doar CFR Cluj a intrat să se antreneze în „sanctuarul” rugbyului de la Arcul de Triumf. Aplauze pentru Vasile Dâncu!

Dacă mai era nevoie de o dovadă a influenței, de fapt, mai corect spus, a puterii lui Vasile Dâncu, să ne mai amintim un episod elocvent în această privință. Stadionul „Arcul de Triumf” este mărul discordiei între fotbal și rugby.

Trei echipe de fotbal din prima ligă, FCSB, Dinamo și Rapid și-au manifestat intenția să joace meciurile de „acasă” pe moderna arenă, atâta timp cât stadioanele lor sunt indisponibile (la FCSB am pus „Arena Națională” ca stadion „propriu”), dar s-au lovit de refuzul ferm al MTS, care a dat stadionul în administrare Federației Române de Rugby.

Care nici nu vrea să audă de fotbal la „Arcul de Triumf”. Chiar și președintele FRF Răzvan Burleanu a solicitat stadionul pentru disputarea meciurilor de U21, U20 și ale selecționate de senioare, dar a fost refuzat ferm, fără comentarii.

Și totuși o echipă de fotbal din țară a intrat în „sanctuarul” rugbyului și s-a antrenat pe gazonul prețios montat numai pentru crampoanele „ovaliei”. Ghici, ciupercă, cine a fost? Da, ați ghicit: CFR Cluj.

Înainte de deplasarea la Banja Luka, pentru returul cu Borac din primul tur preliminar al Ligii Campionilor, pe 13 iulie 2021, echipa antrenată atunci de Marius Șumudică s-a antrenat la „Arcul de Triumf” cu o zi înainte de plecarea în Bosnia. A pierdut acolo cu 1-2, dar s-a calificat în minutul 118 cu un gol superb marcat de Alex Chipciu, după 3-1 în Gruia. „Bazat” tare sau nu domnul ministru Vasile Dâncu?

Vasile Dâncu l-a „cocoțat” pe Răzvan Burleanu în fotoliul de președinte FRF

La bază sociolog, Vasile Dâncu s-a născut la Năsăud, pe 25 noiembrie 1961. Înnebunit după fotbal, excelent ancorat în politică, inteligent și foarte bine relaționat, este considerat la ora aceasta cel mai puternic om din tot Ardealul. Și, paradoxal, spun cei care cunosc situația, putem spune, fără să exagerăm, că Vasile Dâncu a devenit, de doi-trei ani, și cel mai influent om din fotbalul românesc.

A început prin a contribui decisiv la numirea lui Răzvan Burleanu ca președinte al FRF, iar legătura rămâne la fel de strânsă și acum. Nu lipsește din delegația „tricoloră” la nicio acțiune a echipei naționale. Dar problema națională trebuia alimentată cu una locală, la câtă pasiune pentru sportul-rege are viitorul ministru al Apărării.

Vasile Dâncu a fost regizorul din „culisele” mazilirii lui Arpad Paszkany de la CFR Cluj și „montarea” lui Neluțu Varga „la înaintare”

Cum a ajuns Vasile Dâncu să dirijeze din umbră tot ce ține de campioana CFR? E drept că a devenit mai „vizibil”, în măsura în care a acceptat postura de suporter-jucător, odată cu scoaterea în față a lui Neluțu Varga, actualul om cu banii de la Cluj.

Dar „episodul-pilot” al situației actuale s-a turnat în momentul în care Arpad Paszkany a plecat de la CFR. Gurile rele din Cluj spun că Dâncu e motivul. Dâncu e omul care i-ar fi luat de fapt echipa lui Paszkany.

Cei doi au stat în aceeași „barcă” în momentul în care fostul patron al CFR-ului luase „virusul TV”, ba mai mult ,omul politic avea contract de colaborare cu televiziunile lui Paszkany. Toate au mers ca pe roate până s-a rupt ceva. Fisură iremediabilă. Cu amenințări.

Vasile Dâncu i-ar fi „promis” lui Paszkany că-i ia CFR-ul, apoi și-a pus în funcțiune toate „antenele”. El, șoptesc „cunoscătorii” clujeni din jurul echipei, ar fi asmuțit DIICOT-ul, fiind extrem de puternic pe toată zona.

Și Arpad Paszkany a fost acuzat de DIICOT de evaziune fiscală și delapidarea a 9 milioane de euro de la CFR, bani veniți de la UEFA. Paszkany a cedat ulterior echipa și, încet-încet, a înțeles că e mai bine să-și mute toate business-urile departe de Cluj. Departe de România.

Odată „terenul” eliberat, Vasile Dâncu a venit, așa cum își și dorea, lângă CFR. În umbră, dar „acolo”! Prin influența deosebită pe care o are, cu conexiuni puternice în politică, în structuri, în servicii, a început să „construiască” echipa actuală a CFR-ului. A adus foarte mulți oameni de afaceri în Cluj, inclusiv neamțul Abris Lelbach, care a contribuit serios la bugetele din ultimii ani. Iar acei oameni de afaceri nu aveau cum să refuze, fiecare după posibilități, și „o cotă parte” pentru CFR.

Până la biroul de ministru al Apărării, Vasile Dâncu „se joacă” de-a suporterul ceferist extrem de detașat, dar e „acolo” mereu. E implicat prin „ațele” pe care le ține bine între degete și menține relația deschisă cu Răzvan Burleanu, tradusă (și) prin „spate” asigurat dinspre CCA.

Dezvăluiri incendiare făcute de cel mai cunoscut ziarist clujean, Liviu Alexa despre rolul conducător al lui Vasile Dâncu la CFR Cluj

Rolul de „comandant suprem” al lui Vasile Dâncu la CFR Cluj a fost explicat pe larg și de un foarte cunoscut ziarist clujean, Liviu Alexa. Acesta este patron al postului de televiziune NCN TV, post de știri cu acoperire națională, preluat și difuzat de toți operatorii de cablu din România, și, totodată patron al publicației ziardecluj.ro.

FANATIK consemna la sfârșitul lui septembrie un interviu de la Radio „Gold FM”, în cadrul emisiunii „Ce-i în Gușă, și-n căpușă”, realizat de, evident, Cozmin Gușă. Liviu Alexa își asuma o întreagă pleiadă de dezvăluiri incendiare despre fotbalul românesc și „Grupul de la Cluj”, în care povestea cum a fost îndepărtat, brutal, fostul patron Arpad Paszkany de la CFR Cluj de Ioan Rus și Vasile Dâncu și de cine este, de fapt, condusă campioana României.

Versatil politic, Vasile Dâncu impune și „dușmanilor” de ieri, aliații de azi

Vasile Dâncu e inteligent și prin modul în care pesedistul din el se înțelege din priviri și cu liberalii, actualii aliați la guvernare, nu face valuri, doar spune ce e bine și ce e rău. E ceva rău în asta? Nici de departe…

Iar când se relaxează, consumă fotbal la greu. Poate de aia este CFR Cluj unde este în ultimii ani. Îl are alături pe, probabil, cel mai influent om din fotbalul românesc.

Gigi Becali nu a aflat asta încă, iar „trezirea” la realitate va fi dură. Ca un pas de paradă militară! Calea către titlu este și mai grea acum, cu baraje „militarizate”, metaforic vorbind. Concrete rămân punctele care îl despart de CFR Cluj, dar și banii de la Ministerul apărării care o vor ajuta pe CSA Steaua să găsească mai repede calea spre Liga 1. Abia atunci va juca FCSB pe stadionul din Ghencea. În deplasare cu gazda CSA Steaua!

Carte de vizită Vasile Dâncu

  • Data nașterii: 25 noiembrie 1961, Năsăud;
  • Licențiat în Filozofie la Universitatea Babeș-Bolyai (1989)
  • Doctor în Sociologie (1998) diplomă obținută în 1998 la Facultatea de Istorie și Filozofie din cadrul Universității Babeș-Bolyai
  • Profesor universitar-doctor la Universitatea București și la Universitatea Babeș – Bolyai din Cluj;
  • Președintele Consiliului Național PSD din 2020;
  • Director-fondator al Institutului Metromedia Transilvania;
  • Fost Ministru al Informațiilor Publice (2000-2003) în Guvernul Adrian Năstase și fost Vicepremier și Ministru al Dezvoltării (noiembrie 2015 – ianuarie 2017) în Guvernul Dacian Cioloș;
  • Europarlamentar (2005-2007)

  • (P) Cota BETANO pentru Universitatea Craiova – FCSB: 1,62 este cota pentru „PSFX”. Vezi aici toate cotele!

ADVERTISEMENT