Sport

Editorial Cornel Dinu. Etapa 27 a murit, trăiască etapa 28! Farul, CFR Cluj, FCSB și Rapid, în parametrii de play-off. Craiova Mititelu sus, Craiova Rotaru jos

Cornel Dinu analizează etapa 27 din SuperLigă. Farul, CFR Cluj, FCSB și Rapid au învins. Și Craiova lui Mititelu, nu și Craiova lui Rotaru. Play-off-ul, din ce în ce mai conturat.
28.02.2023 | 21:50
Editorial Cornel Dinu Etapa 27 a murit traiasca etapa 28 Farul CFR Cluj FCSB si Rapid in parametrii de playoff Craiova Mititelu sus Craiova Rotaru jos
Editorial Cornel Dinu. Etapa 27 a murit, trăiască etapa 28! Farul, CFR Cluj, FCSB și Rapid, în parametrii de play-off. Craiova Mititelu sus, Craiova Rotaru jos. Foto: colaj Fanatik & sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Etapa 27 a murit, trăiască etapa 28! Citiți acest editorial când s-au jucat deja meciuri din noua etapă. Farul, CFR Cluj, FCSB și Rapid au câștigat. Craiova lui Rotaru s-a împiedicat la Voluntari, echipă fără niciun punct în 2023 înaintea meciului cu Ivam & comp. Craiova lui Mititelu mai are de doi bani speranță să prindă play-off-ul cu o minune la apelul pus pe „masa verde”.

Editorial Cornel Dinu. Etapa 27 a murit, trăiască etapa 28! Farul, CFR Cluj, FCSB și Rapid, în parametrii de play-off. Dan Petrescu are nemulțumiri „apocaliptice” și după 5-2 la Petrolul

Nu mai avem Ministerul Petrolului. Nici nu ne mai trebuie, nu?, să nu se mai încarce organigrama guvernamentală, că oricum aurul negru și gazele naturale le-am dat și le administrează străinii, doar suntem europeni, ce… Europa mea?!

ADVERTISEMENT

Mă încumet să afirm că astfel nu mai avem nici fotbal la Ploiești, capitala acestor bogății date din ceruri în pământ. Așa că, după ce mai pierdut odată la scor, 0-5 la Botoșani, în acest an, pe 6 februarie, în etapa 24, echipa antrenată acum de Florin Pârvu, nașul demisionarului Nicolae Constantin, a repetat isprava „acasă”, în fața lui CFR Cluj. Îmbunătățită cu două goluri în fața celor cinci primite.

Care goluri tare l-au mai supărat pe… Dan Petrescu! „Bursucul apocaliptic” vede doar partea goală a oricărui pahar oferit de jucătorii săi: „Sunt supărat că am luat două goluri. Dacă luăm două goluri, nu câștigăm campionatul. În timp ne curățăm dacă primim două goluri. Campionatele le câștigă apărarea, nu atacul. Parcă eram visători pe teren”.

ADVERTISEMENT

Partea plină a văzut-o doar cu un ochi, pe jumătate închis: „Mă bucur că am marcat 5 goluri, puteam marca mai multe”. Până la urmă, o fi o tactică de a nu-i pierde pe jucători din concentrare și tensiunea fiecărui rezultat. Că se anunță un play-off cum ne prea am mai avut. Diferențele de puncte sunt mici și vor fi și mai mici prin regula strâmbă a înjumătățirii.

„Cheferiștii” din Gruia, net superiori ca valoare, s-au încălzit cu doar un gol în prima repriză, dar s-au cam jucat cu „petroliștii” după pauză. Când au marcat patru goluri, cum rar au reușit în meciuri întregi din acest sezon. Cu Botoșanii boierului Iftime, la sfârșit de august anul trecut și cu Dumbrăvița din pădurea ligii a doua, în Cupă.

ADVERTISEMENT

După o primă repriză oarecum echilibrată, doar 0-1, cum spuneam, apărarea Petrolului a dovedit destule „puțuri de forare” și, în consecință, a fost forată de patru ori. A fost spectacol în mitanul al doilea, mai ales că au înscris și gazdele de două ori. Paradoxal, privind tabela de scor la final, raportul ocaziilor a fost echilibrat, 6-4 pentru oaspeții nepoliticoși per total.

Nu mai este hipodrom la Ploiești, dar în acest meci a fost ca la cursele de cai: clasa superioară a favoritului CFR a triumfat handicapurile de lot ale Petrolului. Am adaptat puțin clasica expresie a turfului.

ADVERTISEMENT

Editorial Cornel Dinu. Gică Hagi a orbit-o pe prea „Bătrâna Doamnă” UTA cu lumina Farului, alimentat cu energie tânără

CFR Cluj a încheiat o etapă în care contracandidatele la titlu au câștigat și ele. La Arad, UTA, „Bătrâna doamnă” îmbătrânită rău a fotbalului nostru, s-a zbătut mai mult decât Farul SuperLigii, alimentat judicios și inspirat de Gică Hagi, să câștige un meci după doar două victorii în ultimele 6 luni (ambele cu FC Botoșani).

A avut inițiativa în destule minute de dominare și a ajuns mai des în careul advers decât adversarul-lider. Având, per total, un 4-1 (2-0 și 2-1 pe reprize) la ocazii. Se vede, totuși, că este o echipă încropită, susținută admirabil din tribune, dar nemeritat de puțin de cei de la „oficială” ca societate fotbalistică.

În jocul de pe superba arenă „Francisc von Neuman” (construcție și suporteri), gazdele au scos în evidență lipsa de calitate creativă a mijlocașilor echipei oaspete. Dar șarja cuceritoare a a altui fenomen de 17 ani creat de Gică Hagi și antrenorii săi de la adevărata Academie producătoare din Ovidiu, Adrian Mazilu, exact când se împlinea o oră de joc, la doar patru minute după ce intrase pe teren, a fost de neoprit.

Editorial Cornel Dinu. Adi Mutu a înclinat Turnul Chindiei, chiar dacă nu așa rapid cum se aștepta carnavalul din Giulești

Chindia mea… la propriu și la figurat „a mea”, căci în Dinamo nu mă mai regăsesc de ani prea mulți deja… aștept să se întâmple minunea cu noii acționari care au luat ce a mai rămas din Dinamo, dar tare mi-e frică să nu fie încă o cacealma… Dar să revenim în prima ligă: Chindia mea pornea, firesc, cu șansa a doua în carnavalul permanent din tribune, adeseori și pe teren de pe stadionul Giulești. Echipa Târgoviștei a ieșit pe terenul învăluit cândva cu un farmec unic de fumul locomotivelor cu aburi din copilăria mea, după cinci rezultate pozitive cu antrenorul Toni Petrea pe bancă.

Adi Mutu, ca și tehnicianul echipei din orașul unde am venit în această lume, încă instinctual barbară, au continuat omogenitatea primelor distribuții. Firesc, Rapid a atacat din start, terminând prima repriză, însă, cu doar un 2-1 modest la ocazii de gol. Numai că, în minutul 45+2, după ce Cooper a reluat cu capul peste, ocazie mare, al doilea cartonaș galben și, de aici, roșu pentru Căpușă, a sugerat deznodământul final.

„Giuleștina” a dominat mult mai clar și mai agresiv. Și, în consecință firească, a marcat de două ori. Prin Dugandzic, din penalty obținut tot de el, în minutul 66, după un fault al stoperului „târgoviștean” Corinus. Și apoi, repede, la doar trei minute, a venit autogolul lui Boldor, presat în propriul careu, din centrarea lui Costache.

Unicul vârf al Chindiei rămas pe teren, taica Popa, putea măcar reduce diferența dacă transforma măcar una dintre cele două mari ocazii pe care le-a avut în minutele 83 și 88, dar rămâne cam gripat tehnic, ce să-i mai ceri finețuri…

Editorial Cornel Dinu. „Leii” Craiovei rotariene, mâncați de o… rață cu prenume de tribun patriot

Potrivnica-mi soartă, de câțiva ani, m-a obligat să privesc și harababura de joc chinuită de Voluntari și Universitatea Craiova. De neprivit! M-am salvat, oarecum, urmărind la pauză finala Ligii Angliei, Manchester United – Newcastle. Cuvintele sunt de prisos, alți oameni, și în tribune , și în iarbă, altă atmosferă, alt fotbal, altă tehnică, altă civilizație, continuă nu numai în fotbal… ALTCEVA!

Pe „Wembley”, în fiecare minut faza și mingea ajungeau în ambele careuri. Ca să nu mai spun de imensa diferență între coerența acțiunilor, bazată pe siguranța/hazardul execuțiilor, în ritm de bătută tot pe loc, pe loc, pe loc la noi și de rock la ei. Teribilă diferență! Durere mare!

…Spunea tare demult Piți Varga, odihnească-l Domnul!, când vedea la execuții bizar-hilare (infinit mai rar decât acum!): „Eeee, ce să facă, e și ei folbaliști!”. Trist, dar de necontestat, „folbaliști” sunt prea mulți în fotbalul nostru acum!

Revenind la periferia Capitalei, după chin mare de dat în minge de ambele părți, „leii” fură mâncați de-o… rață! Moldovinească! Cu prenume de tribun patriot: Vadim! Care a adus, cu capul, și la propriu, și la figurat, prima victorie după cinci înfrângeri în 2023 încropirii de echipă a lui Liviu Ciobotariu.

Iar juveților de conjunctură ai Rotarului ar fi fost mult mai bine să le fi adus, muică, în tribună, pe genialul Tudor Gheorghe. Să fie măcar un oltean get-beget profesionist adevărat, în toate cele, pe stadionul din Voluntari. Căci „folbaliștii”, majoritatea s-au dovedit doar „practicanți ai fotbalului”.

Editorial Cornel Dinu. FCSB a făcut pod la limită peste un Argeș care curge numai în jos…

După cacealmaua de fotbal de la Voluntari, la Pitești, în Trivale, FCSB a câștigat în fața echipei cu cel mai subțire fotbal la ora actuală în SuperLigă. Trei egaluri și trei înfrângeri s-a scurs pe Argeș în jos în acest an.

S-au luptat cele două distribuții trimise la „război” de Croitorul și Gigișor. Ritmul de joc și cel cardiac au fost ridicate. Și, cum se întâmplă la noi când se joacă repede, ajunge în suferință siguranța tehnică.

Dacă în prima repriză, gazdele, iarăși cu opt străini dubioși ca valoare și, implicit, randament, au ținut un oarecare echilibru (doar 1-2 la ocazii), în partea a doua „bercenarii” s-au impus destul de clar.

Au marcat de două ori repede, în șase minute, prin Șut, de aproape, asist… portarul Straton (48), și prin Sorescu, trasor în cros de pe la 14-15 metri lateral dreapta. Și se puteau distanța decisiv pe tabela de scor, având câteva ocazii mari. Raportul acestora este edificator: 6-2 pentru oaspeți nepoliticoși. Care s-au clătinat puțin când Koubemba a marcat peste capul ratat și greșeala lui Radunovic, în minutul 62.

Sper sincer ca la Pitești vârstnicii norocoși care au avut ocazia să vadă atâția jucători de-ai locului la cote fotbalistice înalte să se întrebe și să întrebe și „factorii locali decizionali” dacă, după Tănase Dima, Ștefan Vasile sau familia Ianovschi, care au creat atâția fotbaliști adevărați din centrul de formare de la Pitești, Argeșul fotbalistic chiar a secat?

…Și sunt aduși tot felul de refuzați eșuați din savana fotbalului european. Unde păreau talente, dar n-au ajuns nici măcar speranțe… Unii cu nume de-ți poți scrânti limba încercând să-l pronunți. Clar profitabili, însă, pentru buzunarele unor conducători și samsari-căpușe, năvălitori peste cadavrul fotbalului nostru…

Editorial Cornel Dinu. Craiova adevărată a lui Mititelu a întrerupt seria pozitivă a lui Nică Dică la Mioveni, dar s-a împiedicat apoi pe tarlaua de la Ploiești într-un meci fără fotbal cu Chindia

Trebuie să amintesc și de Universitatea Craiova adevărată… Care a jucat cu echipa târgușorului auto Mioveni de lângă râul Târgului. Echipe cu unele dintre cele mai bune „foi de parcurs” din acest început de an.

Craiova Mititeilor, la a patra victorie consecutivă după ce a fost învinsă la fotbal de masă (verde) de obtuzitatea Comisiei de Disciplină. Mioveni, neînvinsă până la meciul cu „oltenii” Bahassa, Paramatti, Huyghebaert, Duarte, Baeten, Henriques, Asamoah, Mascarenhas și Van Durmen. A lipsit Bauza, accidentat. Cu doar 18 puncte, cu toată inspirația lui Nică Dică, nu cred că echipa argeșeană se va salva, dar are șansa ei.

Disputa a fost echilibrată, iar cele 3 goluri din victoria mititică, 2-1, a „leilor” mititei, au fost toate marcate pe mari greșeli de apărare. Victoria a venit în minutul 90, când voleul lui Albu din centrarea lui Paramatti a lovit bara, din care s-a izbit de portarul Greab, plonjat cam târzior, și s-a dus în ațe. Gol bizar consemnat ca autogol. Dar decisiv pentru cele 3 puncte. Meritate, ca joc, de echipa craioveană.

Altfel, mulți străini în ambele distribuții. Unii cu nume aproape imposibil de pronunțat, cum am scris și mai sus. Care au jucat de mititei – fără nicio aluzie! – prin academiile performante nu glumă din toate colțurile globului pământesc… Numai că, ajungând la noi dovedesc că parcursul prea multor echipe neaoșe e decis de pohtele hulpave ale unor conducători de club înfrățiți prin peșcheș cu ploaia de ciuperci a impresarilor apăruți ca după… ploaie! Cum am scris și mai sus…

P.S. După 4 victorii consecutive, FC U Craiova 1948 s-a încurcat pe tarlaua de la Ploiești, doar 0-0 cu Chindia Târgoviște în etapa abia născută 28 și play-off-ul se vede tot mai mult ca o Fata Morgana… Moțul lui „Haide U!” a fluturat la Sibiu și U Cluj, neînvinsă de 4 etape, a plecat acasă cu toate punctele. Farul a jucat încântător prima repriză cu invizibila Sepsi și a intrat la odihnă cu 2-0… Etapa 27 a murit, trăiască etapa 28!

ADVERTISEMENT