Sport

Editorial Cornel Dinu. FCSB a profitat de remizele lui CFR Cluj și Rapid. Craiovele, între titlu și retrogradare. Dinamo se afundă în Groapa Burcă-Nicolescu

Cornel Dinu analizează etapa 16. Victoria lui FCSB cu Craiova lui Mititelu. Remizele lui CFR Cluj și Rapid. Succesul mic al Craiovei lui Rotaru cu Dinamo al lui Burcă și Nicolescu.
14.11.2023 | 12:59
Editorial Cornel Dinu FCSB a profitat de remizele lui CFR Cluj si Rapid Craiovele intre titlu si retrogradare Dinamo se afunda in Groapa BurcaNicolescu
Editorial Cornel Dinu. FCSB a profitat de remizele lui CFR Cluj și Rapid. Craiova, de la titlu la retrogradare. Dinamo se afundă în Groapa Burcă- Nicolescu
ADVERTISEMENT

Etapa 16, prima din returul pompoasei numite SuperLigi, a fost favorabilă Stelei FCSB, victorioasă cu Craiova lui Mititelu și celeilalte Craiove, a Olguței Rotarului, 3 puncte chinuite cu umbra lui Dinamo, afundat în Groapă de cuplul de mari comici ai gazonului NicolescuBurcă. CFR Cluj și Rapid au făcut doar remize la Poli Iași și Sepsi, așa că ierarhia la „vârful” campionatului s-a mai strâns.

Editorial Cornel Dinu. Sepsi a avut ocazii, Rapid l-a avut pe Horațiu Moldovan

Prima etapă a returului, 16, a debutat la Sfântu Gheorghe, unde tare chinuita și chinuitoarea de privitori și… ciubotari Sepsi a primit alintatul Rapid, garat bine pe locul 3 de acest vero allenatore care e Cristiano Bergodi. Frig de Harghita și Covasna, care a contribuit, poate, și el la mișcarea apreciabilă din teren.

ADVERTISEMENT

Bergodi a fost suspendat, a stat în tribună și asta s-a văzut, Rapidulețul având doar o pasă la portar, care se voia șut, în prima repriză. Ocaziile au fost ale „sepșilor”, cele mai mari ale lui Ion Gheorghe – șut superb de la 25 de metri, la „rasul” transversalei, Safranko – reluare afară de la 6 m de poartă, nederanjat de nimeni și Aganovic – senzațional plonjonul spre vinclul către care se îndrepta mingea al lui Horațiu Moldovan, care arată meci de meci de ce este prima opțiune a lui Edi Iordănescu în poarta echipei naționale. Să sperăm că nu o să fie nevoie să se remarce și în meciurile decisive ale tricolorilor, care ne fac presing psihic cu speranța calificării, în sfârșit, la un turneu final, rara avis în ultimii 23 de ani…

Și în partea a doua echipele au bătătorit terenul cu pase cel mai mult la mijloc. Transformate în doar două ocazii. „Foarfeca” doar în transversală a așteptatului în Giulești mai ceva decât… Godot la teatrul vecin stadionului, zic de Tsoumou. Iar de partea gazdelor, „capul” intratului Debeljuh la centrarea lui Alimi, parat de același „înger păzitor” din poarta Rapidului.

ADVERTISEMENT

Editorial Cornel Dinu. Petrolul a ratat Grozav în minutul 91 cu U Cluj în inferioritate numerică

Sâmbătă, la ora siestei de prânz, s-au întâlnit U Cluj și Petrolul, echipele cu cele mai multe egaluri după „campioana” Oțelul (11), ardelenii 10, ploieștenii 8 (Botoșanii au și ei 8, din care au acumulat punctele „lanternei”). De-și vine să te întrebi: joacă închis sau nu pot să finalizeze?

Și sâmbătă a fost 0-0, deși, din minutul 61 gazdele l-au avut eliminat pe Vali Gheorghe, după doar 3 minute de când intrase în joc! Performant Gheorghe, nu? O jumătate de oră de superioritate pentru Petrolul, care a ratat… în minutul 91, prin răsfățatul Grozav, nepot al Iudei Țălnar (prietenii știu de ce…), când mai bine ar fi fost al lui… Grozavu de pe banca ieșenilor! Poate n-ar fi dat-o-n bozii, din 14 metri, singur-singurel, a șutat ca excelentul executant al loviturilor de picior Alexandru Penciu în primăvara rugbiului românesc.

ADVERTISEMENT

Editorial Cornel Dinu. Poli Iași – CFR Cluj 3-3, un meci de văzut, de revăzut și de admirat

Prima repriză dintre Poli Iași și CFR Cluj a fost, poate, cea mai bună și palpitantă din acest campionat. Au condus „grozavii” din Copou, 2-0 în minutul 22, pentru ca mai apoi „mandorlinele” din Gruia să iasă la rampă și să „cânte” marșul gloriei din „Aida” lui Verdi, 3-2 în minutul 44. Gol precedat cu vreo 3 minute de cea mai… asfixiantă fază a sezonului: bară dată de clujeni și încă trei, patru șuturi consecutive în blocajele la sacrificiu ale clujenilor.

S-a jucat la fel de deschis, pe porți, și în repriza a doua. Poli Iași a egalat în minutul 62, iar în minutul 69 „frânarii” din Gruia au înscris prin Birligea, dar VAR-ul le-a refuzat bucuria pentru o ofsaid de… 3 milimetri! Milimetri!! …În condițiile în care spiritul jocului și UEFA recomandă credit atacantului în situații de ofsaid la limită iar liniile alea din VAR sunt trase tot de oameni… Nu vreau să spun mai mult… Per total un meci de văzut, de revăzut și de admirat.

ADVERTISEMENT

Editorial Cornel Dinu. Farul lui Gică Hagi nu mai câștigă, Hermannstadt-ul lui Măldărășanu nu mai pierde

Ultima partidă a sâmbetei, Farul – Hermannstadt, a fost mai mult de luptă, lipsită de continuitate în posesie. A fost al șaselea meci consecutiv (incluzând și contraperformanța de la Buzău, din Cupă) în care „fariștii” lui Gică Hagi nu câștigă. În timp ce revelația Măldărășanului din Sibiu n-a mai pierdut din 4 august, adică de 15 meciuri! Deși este, ca și Dinamo, în insolvență… Nu pot uita nicio clipă în ce hal au adus echipa mea de suflet hingherii Nicolescu, Voicu, Burcă și gașca lor…

Au deschis scorul constănțenii în prima repriză, cap Artean în minutul 27, pierdut din marcaj la un corner al lui Budescu. Au egalat sibienii în primul minut de prelungiri al partidei: Alhassan a prins un șut norocos din marginea careului de 16 metri. Hermannstadt își consolidează imaginea de revelație, în timp ce Farul își pierde din ce în ce mai mult identitatea de câștigătoare din sezonul trecut.

Gică Hagi a luat foc și arogantul fluieraș Feșnic, mai bățos ca un sfeșnic stins, i-a dat „roșu” cu un aer imperial de cotețul curcilor, crezându-se, ca majoritatea „albitrilor”, Cezari pe teren. Sunt Cezari, dar nu imperatori, ci… salate! Băi, salatelor, la câte tâmpenii faceți tușind aiurea în fluier, aveți măcar mai mult respect pentru oamenii pe care îi nenorociți, chiar dacă sunt nervoși cu nervii din cauza „prestațiilor” voastre mizerabile! Mai ales când sunt monumente ale fotbalului nostru, nu tomberoane ca voi! Scuzați derapajul, dar m-am săturat de atâția figuranți în arbitrajul românesc…

Editorial Cornel Dinu. Mare chin și jale în meciul dintre potenta Universitatea Craiova a Olguței Rotarului și impotentul Dinamo-al Burcii Nicolescului din Groapă

Mare chin și jale la construcția jocului între Craiova Olguței Rotarului din Bănie și Dinamo-al Burcii Nicolescului din Groapă. Olteni sunt la al patrulea antrenor în 16 etape și se vede. Au dominat umbra care-a mai rămas din Dinamo doar în primele 20 de minute. Deși se anunța o horă oltenească îndrăcită când au marcat în doar minutul 5, prin Danciu, pierdut de Amzăr la prima acțiune periculoasă în careul bietului Golubovic.

Apoi pasele oltenilor au fost prea mult numai în lateral și înapoi, invitându-i pe dinamoviști să aibă o posesie mai consistentă. Așa că aceștia și-au creat, per total, 3 ocazii, ca și adversarii. Au și marcat, prin Gregorio, în minutul 84, dar VAR-ul a anulat golul pentru un hența anterior al neavenitului Abdalahh, să-i fie de… Allah cui l-a adus!

Olteanul din Slatina Ovidiu Burcă s-a zbuciumat ca zaibărul în fiert pe margine. Și rămâne în istorie, nu prin cele 10 etape fără victorie, cu 7 înfrângeri și 3 egaluri, 3 goluri marcate și 17 primite, ci prin declarația că l-a adus director tehnic pe „Flocea” Florin Marin pentru că acum 20 de ani gândea ca… Guardiola! …Acum, ce să mai zic… Când vrea să te piardă Dumnezeu, îți ia mințile…

Universitatea Craiova are baza concretă pentru mai bine, jucători de valoare, antrenor recomandat de unele performanțe, bani de la un patron prea blând după părerea mea. Are speranțe îndreptățite de mai bine.

Dinamo are baza… verbală pentru mai bine, „O să facem, o să dregem și la vară cald”, vorbe, vorbe, numai vorbe de panglicari burco-nicolești… Concrete sunt doar cifrele dezastruoase, „campioana” înfrângerilor din SuperLigă, 10, singura echipă cu doar o cifră la coloana golurilor marcate, 9 și cel mai slab golaveraj, -18, fiind doar trei dintre acestea. „Câinii” latră a pustiu, Nicolescu și Burcă își văd de treabă. De treaba lor, nu a echipei.

Editorial Cornel Dinu. Steaua becaliotă și Craiova mititelică s-a jucat cu o sărăcie de spectatori care n-ar fi umplut nici Sala Palatului din Capitală

Steaua becaliotă și Craiova mititelică s-a jucat duminică seară, pe o Arenă Națională tristă, cu o prezență care nu umplea nici Sala Palatului din Capitală, vreo 2.000 de suflete, suporterii FCSB-ului fiind cam supărați, dovadă și protestul mut al celor prezenți în primele minute.

Mulți străini la echipa Mititeilor și, desigur, atmosferă de Orient Mijlociu, mereu în fierbere între cele două echipe ale Băniei. Istoric aduce cu transformarea Legiunii a XII-a Gemina, legiune de elită a armatelor romane, cantonată de cuceritorii Daciei Felix în Oltenia, care, cu timpul, ajunsese să se servească de arcași sirieni, cavalerie sarmată, iar gloata care însoțea cohortele auxiliare era de origine palestiniană!

De acolo a început prea cunoscuta „dezbinare dacică”, ajunsă, din păcate, tradiție la noi, consemnată în cronici, revenită ciclic și în ultimii 30 de ani da așa-zisă „democrație originală”, ce doar se zice că am trăit-o…

Editorial Cornel Dinu. „Sfântul” Valentin… Crețul a echilibrat dintre vechiul antrenor al lui FCSB și noul antrenor al lui FCU 1948 Craiova

Începutul întâlnirii a fost decisiv. Jucătorii factotum-ului patron-antrenor Gigi Becali au început foarte bine și au ajuns la 2-0 în doar minutul 12. Mai întâi a înscris alintatul Florinel Coman din lovitură liberă executată perfect peste zid, de la vreo 25 de metri lateral dreapta, la colțul scurt.

Și peste 3 minute Steaua FCSB a urcat scorul la 2-0 dintr-un penalty transformat de Darius Olaru (în rest cam neinspirat, ocupat să se văicărească pe jos la orice atingere a adversarilor), după ce Mascarenhas l-a faultat în careu pe Băluță.

Dinamici și posesii echilibrate apoi, până în minutul 57, când „sfântul” Valentin… Crețu a primit „roșu” direct (oricum mai avea un „galben”) după o intrare criminală cu talpa pe tibia lui Bahassa.

…După care au dominat o jumătate de oră oaspeții, dar n-au reușit să-și creeze decât două ocazii. Ultima, în minutul 65, transformată în gol de acest foarte promițător Vladislav Blănuță, cu capul, din lovitura liberă centrată de omniprezentul Bahassa.

Dar cam atât reușiră oltenii, făcându-mă curios să văd dacă al patrulea antrenor adus de patronii Mititei (coincidență, la fel ca „dujmanca” de moarte, Universitatea Olguței Rotarului), italianul Giovanni Costantino se va dovedi „Magnus”, ca marele împărat roman aproape cu același nume, Constantin cel Mare, care a cârmuit cele două imperii romane, de la Răsărit la Apus.

ADVERTISEMENT