Sport

Editorial Cornel Dinu. În egalul CFR Cluj – FCSB 1-1 a câștigat Farul. Care a avut forța revenirii de două ori cu Universitatea Craiova. Iar Sepsi a tras pe linie moartă Rapidul

Cornel Dinu analizează etapa 3 din play-off: egalul CFR Cluj - FCSB 1-1 de care a profitat Farul, 3-2 cu Universitatea Craiova, în timp ce Sepsi a învins clar pe Rapid cu 2-0.
11.04.2023 | 08:51
Editorial Cornel Dinu In egalul CFR Cluj  FCSB 11 a castigat Farul Care a avut forta revenirii de doua ori cu Universitatea Craiova Iar Sepsi a tras pe linie moarta Rapidul
Editorial Cornel Dinu. În egalul CFR Cluj – FCSB 1-1 a câștigat Farul. Care a avut forța revenirii de două ori cu Universitatea Craiova. Iar Sepsi a tras pe linie moartă Rapidul. Foto: colaj Fanatik & sportpictures.eu
ADVERTISEMENT

Farul – Universitatea Craiova 3-2 după 1-0 și 2-1 pentru echipa Rotarului, CFR Cluj – FCSB 1-1 în beneficiul Farului, Sepsi – Rapid 2-0 în meciul outsiderilor și s-a mai stins o etapă din găselnița play-off a SuperLigii.

Editorial Cornel Dinu. În egalul CFR Cluj – FCSB 1-1 a câștigat Farul. Care a avut forța revenirii de două ori cu Universitatea Craiova. Iar Sepsi a tras pe linie moartă Rapidul

A treia rundă din play-off a pus față în față, la Ovidiu, Farul lui Gică Hagi și Universitatea Craiova a lui Mihai Rotaru. Echipe conduse de doi foști jucători de atac, chiar dacă lui Gică Hagi îi plăcea să urce spre gol din linia mediană, doi foști jucători care-și respectă destinul fotbalistic și ca antrenori, „împingându-și” formațiile să joace ofensiv. A rezultat, astfel, o dispută palpitantă, cu trasee orientate spre porțile adverse vădit lucrate la antrenamente.

ADVERTISEMENT

Meci „strâns”, intens, cu Farul favorită, în plin fuleu spre titlu și Universitatea inventată aducând în iarbă ceva din orgoliul evoluțiilor necruțătoare ale marilor legende oltene Oblemenco, Deselnicu, Balaci sau Ștefănescu. Care, în felul lor, erau adevărați „universitari” în fotbal.

Deși surprinsă în debutul ambelor reprize de golurile lui Koljic (minutul 9), respectiv Cîmpanu (minutul 48), Farul a revenit repede, a dominat disputa și nu întâmplător a avut 6-2 la ocazii în prima jumătate de meci și 3-1 în a doua. Un 9-3 la total, care spune esențialul partidei.

ADVERTISEMENT

Presing sufocant, sus, din preajma careului oltean, atacuri pe trasee „bătătorite”, cum spuneam, la antrenamente, cursive, concentrate cam prea mult, zic eu, pe un Alibec muncitor, dar în oarece criză de inspirație, cu penalty ratat și alte două, trei ocazii mari irosite.

L-au „compensat” tinerii deja certitudini la titularizare Louis Munteanu (minutul 17) și Dina Grameni (minutul 54), bomboana pe plăcinta dobrogeană din Sâmbăta Floriilor așezând-o veteranul „căpitan” Ionuț Larie, care i-a arătat lui Alibec cum se bate un penalty (minutul 84).

ADVERTISEMENT

Interesant este că Gică Hagi, ca și EuGeană Neagoe au operat amândoi toate schimbările. Și de nevoie, dar încercând și să surprindă cu forțe noi și imaginație de joc adversarul. Iar când Gică Hagi înlocuiește speranțele Mazilu, Borza, Louis Munteanu , iar Eugen Neagoe pe atacanții de tot frontul ofensiv Ivan și Baiaram, concluzia e simplă. Avem doar speranțe, dar suntem încă departe cu ce și cum creștem de fotbalul mare și adevărat…

Editorial Cornel Dinu. „Plasa de siguranță” a lui Gică Hagi, 4 puncte peste CFR Cluj

În timp s-a tot clevetit că nașul Gică Hagi și-ar fi ajutat finul de același neam Gigi Becali în fel și chip. Ca vânzări de jucători de la Ovidiu în Berceni e clar că așa a fost. Duminică seară, egalul scos de nea Gigi în Gruia, care putea fi și victorie în final, a fost ca o reîntoarcere de servicii în favoarea Regelui machedon din Constanța…

ADVERTISEMENT

…Pentru că punctul luat de FCSB lui CFR contează și în beneficiul Farului, distanțat la 4 puncte care-i oferă „plasa de siguranță” pentru un eșec în etapele rămase, cum spunea chiar Gică Hagi la FANATIK SUPERLIGA lui Horia Ivanovici.

S-a jucat pe reprize împărțite, în prima a icnit „fecesebecaliuța”, în a doua au terminat gâfâind la greu „frânarii” de la „chefereu”. Lăsați-mă să mă întorc, însă, pentru o paranteză de Fotbal, la meciul din „deschiderea” muncilor scrâșnite din dinți și crampoane din Gruia…

Editorial Cornel Dinu. Sirtaki de Zorba pe „Anfield Road”, între Liverpool și Arsenal. Altă lume, alți oameni, alt fotbal…

Ești tentat să-ți mângâi obrajii cu palmele și să te ciupești ca să fii sigur că e aievea și nu visezi dormind când vezi cum se descurcă FOTBALIȘTII lui Liverpool și Arsenal. Tot în blocuri scurte de așezare și presing, dar cu infinit mai bună educație fotbalistică incipientă în a se descurca în criză de timp și spațiu.

Clar altă lume, alte mijloace, alte picioare, parcă și alte crampoane, în felul în care la ei mingea pare legată de ghete, iar fenta și schimbarea mereu inspirată de direcție sunt amprente ale superiorității fizico-tehnico-tactice.

Și viteza de joc a fost superioară pe „Anfield Road”… La ei parcă e tot timpul ritmul de sirtaki al uluitorului „Zorba” dansat cu pași pe suflet de imensul Anthony Quinn în finalul capodoperei „Zorba Grecul” a lui Michael Cacoyannis, pe muzica altui „zeu”, Mikis Theodorakis.

Editorial Cornel Dinu. Meciul dintre Bîrligea și Florinal Coman a decis meciul dintre „bursucul plângăcios” Dan Petrescu și Gigios Haralambos Becaliotis

Revenind cu picioarele și-n gând pe pământ, în Gruia meciul a fost destul de precaut de ambele părți. Au început mai bine gazdele și au terminat „en fanfare” oaspeții. Amintiți-vă doar cursa renăscutului Florinel Coman printre șase jaloane clujene din minutul 83…

…Care Florinel a fost cel mai bun jucător al „fecesebecaliuței” intrate în joc cam ciudat alcătuită și așezată de „Ilie Haralamb”… pardon, de stăpânul lui „Ilie Haralamb”… fără Cordea și Edjouma, cu un Miculescu încă păcăleală, un Șut forțat să joace nerefăcut și acest Rică Venturiano al fotbalului numit Iulian Cristea…

Chiar și cu greșelile astea de concepție a echipei, Gigi Becali putea câștiga… și, după părerea mea, chiar merita… în fața „bursucilor” lui Dan Petrescu, care au început bine, cu presing fără nici măcar speranța construcției pentru FCSB, golul lui Bîrligea venind firesc, la granița primelor 20 de minute…

În mare formă și dispoziție de joc Bîrligea, păcat de entorsa provocată în minutul 51 de Tamm la o intrare în careu pe care scria penalty, nevăzută nici cu ochelari de VAR de păcălicii de arbitrii ai lui Vassaras… iar la „butoane” a fost cel mai bun fluieraș al momentului, necruțătorul Istvan Kovacs…

Campionii parcă au obosit subit… în pauză și au fost cam pioni în a doua repriză, controlată de „haralambii” lui nea Gigi. Fortăreața de altădată a lui Dan Petrescu nu a fost nici măcar… autobază, s-au dus vremurile când, după gol marcat, CFR închidea jocul și securiza rezultatul fără probleme. Parcă au cam obosit „frânarii” să tot câștige…

N-am mai ascultat după fluierul final (absolut ciudată delegarea fantomaticului gafeur Radu Petrescu la acest meci…) lamentările obișnuite, chiar stereotipe ale lui Dan Petrescu. Dacă s-a plâns că nu are jucători, înseamnă că nu el antrenează pe CFR Cluj. Dar ăsta este apanajul celorlalți… „fecesebecaliuța” lui Gigios Haralambos Becaliotis…

Editorial Cornel Dinu. Sepsi și Rapid nu și-au depășit condiția de outsideri

Sepsi și Rapid au evoluat… de fapt Sepsi a evoluat, că Rapid a involuat… sub sulița Sfântului Gheorghe, în orașul care-i poartă numele, doar pentru un pumn de dolari în plus… cum se numea un celebru western spaghetti italian pe la mijlocul anilor ’60, cu Clint Eastwood în rolul pistolarului providențial…

Cele două echipe pot doar influența, la locurile, punctele și valoarea loturilor pe care le au, cine va câștiga campionatul, fără șanse de a mai avansa spre vârful clasamentului. Nu pot depăși nivelul de outsideri, deși Rapid anunța cu totul altă evoluție sub conducerea promițătoare a lui Adrian Mutu.

Jocul de la Sfântu Gheorghe, cu vreo patru, cinci faze de poartă, a curs previzibil spre victoria meritată a gazdelor, fără ca giuleștenii să dea impresia vreun moment că pot încurca pariorii care au mizat pe 1 solist.

…Într-o plictiseală de vacanță de vară timpurie, înțepată doar de fronda repetată, ca la Ovidiu, la meciul cu Farul, a galeriei rapidiste, care, nemulțumită că organizatorii nu le-au dat bilete pentru toți cei veniți la Sfântu Gheorghe, deși peluza era goală, și au rămas câteva sute de fani giuleșteni pe afară, în semn de solidaritate cu aceștia a părăsit stadionul și echipa favorită ca protest ce i-a atins pe organizatori ca apa de ploaie pe pământul încins…

Editorial Cornel Dinu. Adulați pe merit în Giulești, Horațiu Moldovan a pregătit coliva Rapidului și Cristi Săpunaru a pus bomboana pe ea

Primul gol a venit în minutul 27, marcat de Tudorie, după un comportament realmente de „cascadorii râsului” a  apărării Rapidului, pornit absolut neașteptat de la portarul lăudat de atâtea ori, pe merit, Horațiu Moldovan. Și continuat de tumbele pe lângă minge, într-un marcaj sublim, dar inexistent, ale celorlalți apărători.

Primul șut pe poartă al Rapidului a venit abia în minutul 53, Emmers exact în brațele portarului Niczuly. A făcut 2-0 Marius Ștefănescu în minutul 86, iar bomboana pe coliva Rapidului a pus-o însuși simbolul viu al Giuleștiului, nemuritorul Cristi Săpunaru (39 de ani pe 5 aprilie), prin șutul spre înaltul peluzei a unui penalty în minutul 90+3. Al treilea penalty ratat, consecutiv, de Rapid…

A mai fost timp pentru încă o gafă a lui Moldovan, șut de la un metru direct în Ștefănescu (minutul 90+5) la limita careului mare, cu poarta goală în spate, și o ratare incredibilă a lui Safranko, șut pe lîngă poartă singur cu Moldovan în față (minutul 90+7)…

Al șaselea meci fără victorie al Rapidului a arătat probleme de concentrare, dacă nu chiar de atitudine la modul general, a rapidiștilor, parcă plictisiți de obiectivul atins de a fi prezenți în play-off. La Sfântu Gheorghe chiar au făcut doar act de prezență și m-au făcut să-mi aduc aminte de celebrele versuri eminesciene „Ce-i mâna pe ei în luptă?”…

ADVERTISEMENT