Sport

Editorial Silviu Ghering. „Numerologia” dintre Octavian Popescu și Ovidiu Hoban, născuți de Sfântul Ștefan

Silviu Ghering aduce în atenție doi fotbaliști cunoscuți din SuperLigă, născuți în aceeași zi, de Sfântul Ștefan, la diferență de 20 de ani: Octavian Popescu și Ovidiu Hoban.
27.12.2022 | 09:52
Editorial Silviu Ghering Numerologia dintre Octavian Popescu si Ovidiu Hoban nascuti de Sfantul Stefan
Editorial Silviu Ghering. „Numerologia” dintre Octavian Popescu și Ovidiu Hoban, născuți de Sfântul Ștefan. Foto: colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

27 decembrie nu este numai ziua Sfântului Ștefan, întâiul mucenic ce și-a dat viața pentru credință, primul martir al bisericii creștine, ci și ziua de naștere a doi cunoscuți fotbaliști din SuperLigă. Românași neaoși de-ai noștri printre prea numeroșii străini „second hand” aduși pe comisioane „grase” de prea numeroșii impresari „second hand” care populează… mai bine zis poluează fotbalul românesc: Octavian Popescu și Ovidiu Hoban.

„Numerologia” dintre Octavian Popescu și Ovidiu Hoban, născuți de Sfântul Ștefan

Octavian Popescu și Ovidiu Hoban împlinesc pe 27 decembrie, de Sfântul Ștefan, vârste „rotunde”: 20, respectiv 40 de ani. Trecutul și viitorul s-au întâlnit în prezent, pe 15 decembrie, în ultima confruntare dintre CFR Cluj și FCSB , 1-0 pentru echipa campioană pe „Arena Națională”.

ADVERTISEMENT

20 de ani diferență de trăire pe acest pământ. Când se năștea Tavi Popescu, în 2002, Ovidiu Hoban era în Germania, la echipa de amatori din Liga a V-a FK Clausen. Unde antrenorul român Ștefi Nan i-a salvat viitorul fotbalistic, dacă nu chiar viața. La propriu, nu numai la figurat.

Drama lui Ovidiu, aproape de porecla din copilărie, „Cadavru’”…

Poreclit în copilărie… „Cadavru’” (!), nu știe nici el de ce… dar ce aproape a fost de porecla asta macabră… Ovidiu a trecut printr-o mare cumpănă în juniorat. Cumpărat de un club privat, Blănuri Oradea, de la FC Baia Mare în 1998, Ovidiu a avut o perioadă neagră spre… fatală (!) în orașul de pe Crișul Repede.

ADVERTISEMENT

În condiții mizerabile de cazare, de trai zilnic, s-a infectat cu un stafilococ în sânge și a dus-o din medic în medic, din operație în operație a flegmonilor care îl năpădeau neîncetat, cu un alai de injecții dureroase, niciun antibiotic, oricât de puternic, nu i-a venit de hac infecției sanguine. De fotbal nici nu s-a putut pune problema. Între 18 și 20 de ani. Trecerea de la juniori la seniori.

Salvarea sa a venit de la antrenorul amintit, Ștefi Nan. Impresarul său, Ionel Codoban, îl cunoștea și în 2002 l-a dus acolo, în Germania, în  landul Renania-Palatinat, la Clausen, să joace fotbal, dacă mai putea, dar și să-și facă un rost, să muncească pe la teren, pe la vestiare…

ADVERTISEMENT

L-a tratat socrul lui Ștefi Nan, medic… veterinar (!), care l-a scăpat de stafilococ cu un autovaccin din sângele propriu, amestecat cu antibiotice, injectat în… burtă! Sună SF, dar nu e! Este purul adevăr, povestit chiar de Ovidiu. S-a pus pe picioare… de fotbalist!… și a început o altă viață. 20 de fotbal la nivel înalt.

„Hoban, noi vrem să rămâi alături de noi!”

Cel mai bine s-a simțit în Israel, la Hapoel Be’er Sheva. Unde este posibil să se întoarcă după ce-și încheie activitatea pe gazon, la sfârșitul acestui sezon. Antrenor la o echipă de juniori. A fost în vizită la fosta sa echipă (2014-2017) în noiembrie. Este în relații foarte bune cu antrenorul echipei de seniori, Elyaniv Barda, cu care a fost coechipier în perioada amintită, la fel cu patroana clubului, Alona Barkat.

ADVERTISEMENT

Nu mai amintesc de suporterii lui Hapoel Be’er Sheva, care îl iubesc și acum la fel de mult ca și atunci când, la ultimul meci al său acolo, ultimul meci al sezonului 2016-2017 i-au pregătit o scenografie specială, cu un banner imens scris în limba română: „Hoban, noi vrem sa ramai aiaturi de noi!”. Acel „i” în loc de „l” în „aiaturi” este mai mult decât scuzabil…

Ovidiu s-a „recompensat” cu două goluri în acel meci, Hapoel Be’er Sheva a câștigat campionatul, dar nu l-a convins să rămână și a început pentru Hoban „era CFR Cluj”. 5 sezoane, 5 titluri de campion. Plus două Supercupe (2018 și 2020). În Israel nu câștigase „decât” 4 trofee: două titluri (2016 – primul al lui Hapoel Be’er Sheva după 40 de ani, 2017), o Supercupă (2016) și Cupa Toto Al (2017). Mai are în CV o cupă, a României, cu Petrolul Ploiești, în 2013 (1-0 în finală, cu… CFR Cluj).

7 titluri de campion consecutive (2016-2022) n-a reușit nici „șeptarul” de legendă al Stelei, Marius Lăcătuș, cu două serii impresionante – 1985, 1986, 1987, 1988, 1989 și 1994, 1995, 1996, 1997, 1998 – de câte 5 campionate adjudecate „la pachet” cu Steaua.

Replica lui Tavi Popescu, în… următorii 20 de ani!

În comparație, Tavi Popescu a fost… Tavi Popescu a câștigat… Tavi Popescu este… Tavi Popescu va fi, cu siguranță, un mare jucător. Talent imens, cei din jurul său au obligația să aibă grijă să nu-și bată joc de el. De el, de Tavi și de el, de talentul lui Tavi. Inclusiv el însuși intră în categoria celor „din jur”… Așa că despre Tavi Popescu veți tot citi următorii 20 de ani.

…Poate mai mult decât despre… Gigi Becali! Ce spuneți? Nu se poate așa ceva? Eeee, speranța moare ultima… Iar Tavi Popescu este o mare speranță. Fotbalul nostru are nevoie de mai mult decât „speranțe”. Tavi Popescu poate trece dincolo de „speranță”. Îl așteptăm cu… speranța că nu va rămâne doar o speranță…

Deocamdată, la sfârșitul unui an trist pentru fotbalul nostru, luminat numai de CFR Cluj „al lui Hoban”, LA MULȚI ANI tuturor Ștefaniilor și Ștefanilor, plus LA MULȚI ANI tuturor, cu sănătate și pace într-un 2023 care se anunță tare, tare complicat…

ADVERTISEMENT