Life

Șprițuri de poveste. Ce beau echipele naționalele de la Campionatul Mondial 2022. Acasă, nu în Qatar!

Campionatul mondial 2022 din Qatar a trecut de grupe. Fără... șprițuri de poveste! FANATIK vă dezvăluie ce beau fotbaliștii naționalelor de la turneul final. Acasă, nu în Qatar!
03.12.2022 | 19:12
Sprituri de poveste Ce beau echipele nationalele de la Campionatul Mondial 2022 Acasa nu in Qatar
Șprițuri de poveste. Ce beau echipele naționalele de la Campionatul Mondial 2022. Acasă, nu în Qatar!
ADVERTISEMENT

Campionatul mondial 2022 din Qatar și-a „consumat” prima etapă, cea a grupelor. Jumătate dintre echipele naționale calificate la turneul final din Golf sunt în optimi, jumătate au plecat acasă. Unde pot bea ce vor, plăcere imposibilă în Qatar. De la șprițuri de poveste la alte plăceri bahice.

Șprițuri de poveste. Ce beau echipele naționalele de la Campionatul Mondial 2022. Acasă, nu în Qatar!

Restricțiile religioase au împiedicat șprițurile de poveste în Qatar. Regulile severe anti-alcool au împiedicat zecile de mii de suporteri să bea de fericire sau de supărare, după rezultatele favoriților. De fotbaliști nu mai vorbim… Zero toleranță bahică, de la Anglia la Franța, de la Germania la Spania, de la Brazilia la Argentina.

ADVERTISEMENT

Plecate mai devreme acasă – vezi neașteptatele eliminări ale Germaniei, Danemarcei, Uruguayului, Serbiei – sau rămase la „bal”, în luptă pentru coroana de „regină a balului”, delegațiile celor 32 de naționale au „suferit”, sau mai „suferă”, după băuturile… naționale!

FANATIK vă prezintă mai jos lista cu aceste băuturi naționale, prezentate pe larg în alte episoade ale „Șprițurilor de poveste”, primele vizate fiind Europa și Americile, de la Nord la Sud.

ADVERTISEMENT

Șprițuri de poveste, generic, pot bea deja echipele plecate acasă din grupele CM 2022 din Qatar

Începem, pe grupe, cu echipele deja plecate acasă și care se pot delecta acum cu licorile alcoolice menționate mai jos.

Grupa A

Ecuador – Pinol: băutură fierbinte din máchica (făină de orz prăjită) și panela (zahăr nerafinat), condimente, combinate în lapte.
Qatar – Karak: amestec de ceai, lapte, apă, zahăr și cardamon, date în clocot și apoi fierte la foc mic pentru a intensifica aroma, mai multe amănunte în episodul precedent din FANATIK despre „Șprițurile de poveste”.

ADVERTISEMENT

Grupa B

Iran – Aragh Saggi: „votca persană”, băutură spirtoasă pe bază de stafide, perfectă ca „bază” într-o mulțime de cocteiluri, dar care „unge” de minune gâtul și… singură!
Țara Galilor – Bragawd: bere cu miere de flori sălbatice, scorțișoară de Ceylon, ghimbir, piper alb și cuișoare.

Grupa C

Mexic – Tequila: „băutură distilată din agave albastre, în principal din zona din jurul orașului Tequila, 65 km nord-vest de Guadalajara, dar și din Munții Jaliscan Highlands (Los Altos de Jalisco) din statul Jalisco”, conform wikipedia.org.
Arabia Saudită – Sobia: băutură răcoritaorae (se servește numai foarte rece, cu gheață), ușor alcoolizată (până la 6,8 AVB), din orz, pâine uscata, ovăz sau stafide, zahăr, cardamom și scorțișoară.

ADVERTISEMENT

Grupa D

Tunisia – Boukha: „țuică” limpede, incoloră, distilată din smochine fermentate, cu stafide și condimente, cu 37;5 ABV.
Danemarca – Akvavit: distilat din cereale sau cartofi. Mai multe amănunte află din episodul „Șprițuri de poveste” dedicat băuturilor naționale din Europa.

Grupa E

Germania – Bere: de toate felurile! De la lager (de joasă fermentație) la Ale (fermentația se face la frecvență înaltă).
Costa Rica – Guaro: lichior distilat din sucuri de trestie de zahăr, 30 ABV.

Grupa F

Belgia – Bere: sunt peste 1.600 de tipuri patentate în Belgia!
Canada – Bloody Caesar: cocteil originar din Calgary, înfrățit cu Bloody Mary. Vezi ce conține în «Șprițuri de poveste. Băuturile „naționale”. Episodul 2: America. De la bourbonul din SUA și tequila din Mexic, la romul cubanez și caipirinha braziliană».

Grupa G

Camerun – Odontol: „lichiorul săracului”, lichior artizanal distilat din vin de palmier, porumb, zahăr sau chiar pătlagină, cu 50 ABV.
Serbia – Rakija: țuica noastră. Vezi amănunte… bahice în «Șprițuri de poveste. Băuturile „naționale”. Episodul 1: Europa – de la țuica românească la votca poloneză, berea cehească și vinul italian».

Grupa H

Uruguay – Yerba Mate: „băutură stimulantă, preparată prin infuzarea frunzelor uscate de yerba mate (în spaniolă) / erva-mate (în portugheză) (Ilex paraguariensis) în apă fierbinte. Este băutura națională în Argentina, Paraguay și Uruguay și este comună în Brazilia, Chile, estul Boliviei, Liban, Siria și Turcia”, conform wikipedia.org.
Ghana – Akpeteshie: „spiritul național al Ghanei , produs prin distilarea vinului de palmier sau a trestiei de zahăr”, conform aceleași atoateștiutoare wikipedia.org.

Mai au de așteptat șprițuri de poveste echipele care s-au calificat în optimile CM 2022 din Qatar

Țările de Jos (Olanda) – Jenever: gin olandez (Holland gin). Vezi cum se face și cum, cu ce se bea în «Șprițuri de poveste. Băuturile „naționale”. Episodul 1: Europa – de la țuica românească la votca poloneză, berea cehească și vinul italian».
SUA – Bourbon (whiskey): diferit de whiskiul britanic, respectiv european. Vezi prin ce în «Șprițuri de poveste. Băuturile „naționale”. Episodul 2: America. De la bourbonul din SUA și tequila din Mexic, la romul cubanez și caipirinha braziliană».

Argentina – Hesperidina: aperitiv din coji de portocale. Vezi ce-l mai poate „îmbogăți”, în materie de gust, în «Șprițuri de poveste. Băuturile „naționale”. Episodul 2: America. De la bourbonul din SUA și tequila din Mexic, la romul cubanez și caipirinha braziliană».
Australia – LLB: Lemon, Lime and Bitters, adică lămâie, lime și biter, un cocteil foarte ușor alcoolizat.

Franța – Champagne sau Cognac? Șampanie sau coniac? Alegeți din «Șprițuri de poveste. Băuturile „naționale”. Episodul 1: Europa – de la țuica românească la votca poloneză, berea cehească și vinul italian».
Polonia – Votca: Sau „vodka”? Vezi cum se spune corect și de ce în «Șprițuri de poveste. Băuturile „naționale”. Episodul 1: Europa – de la țuica românească la votca poloneză, berea cehească și vinul italian».

Anglia – Gin: „Băutură spirtoasă, obținută prin redistilarea alcoolului etilic după ce au fost adăugate plantele aromatice, în principal fructe de ienupăr”, conform wikipedia.org, conform wikipedia.org. Mai multe amănunte află din «Șprițuri de poveste. Băuturile „naționale”. Episodul 1: Europa – de la țuica românească la votca poloneză, berea cehească și vinul italian».
Senegal – Bissap: băutură tradițională non-alcoolică făcută din specia de flori de hibiscus cunoscută sub numele de Roselle, conform bissapbeverages.com.

Japonia – Sake: denumit și „vin de orez” japonez, băutură alcoolică obținută prin fermentarea și distilarea orezului, 18–20% ABV, conform wikipedia.org.
Croația – Rakija: la fel ca fosta „surată” din Iugoslavia mare, Serbia, face parte din „centura” proto-balcanică a rachiului. Adică… țuica noastră! Află mai multe amănunte află din «Șprițuri de poveste. Băuturile „naționale”. Episodul 1: Europa – de la țuica românească la votca poloneză, berea cehească și vinul italian».

Brazilia – Cairpirinha: „tradicional coquetel nacional do Brasil”. Din cachaça, lămâie/lime și zahăr. Ce este cachaça află din «Șprițuri de poveste. Băuturile „naționale”. Episodul 2: America. De la bourbonul din SUA și tequila din Mexic, la romul cubanez și caipirinha braziliană».
Coreea de Sud – Soju: distilat „curat”, limpede, din orez, grâu, orz sau manioc, 12,9% până la 53% alcool în volum (ABV), conform wikipedia.org.

Maroc – Berber whiskey: nu vă lăsați păcăliți de această denumire. Nu este deloc whisky sau alcool, ci „doar” un ceai! Atai. Tea arrocan. Ceaiul de mentă din Maghrebi. „Ceai verde cu mentă proaspătă, servit cu tone de zahăr”, conform foodwaysandmemes.com.
Spania – Sangria: în traducere mot-a-mot – „sângerare”! Vin roșu ușor (de obicei Rioja) cu multe fructe. Vezi mai multe amănunte în «Șprițuri de poveste. Băuturile „naționale”. Episodul 1: Europa – de la țuica românească la votca poloneză, berea cehească și vinul italian».

Portugalia – Vinul de Porto: vin de desert, majoritar roșu (dar nu numai!), plecat spre vermut cu rachiu de struguri denumit „aguardente”. Mai julte detalii în «Șprițuri de poveste. Băuturile „naționale”. Episodul 1: Europa – de la țuica românească la votca poloneză, berea cehească și vinul italian».
Elveția – Rivella: băutură răcoritoare din zer, acid carbonic, zahăr caramelizat, arome naturale și apă. Denumirea provine din cuvântul italian „rivelazione” – revelație, conform wikipedia.org. „Neutră” din punct de vedere alcoolic, la fel ca și… țara-mamă din punct de vedere istoric!

ADVERTISEMENT